Vizitator silviu tcaciuc Postat Decembrie 26, 2012 Partajează Postat Decembrie 26, 2012 Sarbatori fericite tuturor forumistilor si "La multi ani!".As avea unele nelamuriri legate de utilitatea unui analizor de antena in calibrarea unui element radiant.In prezentarea facuta pe alte surse ,am vazut ca el indica 4 parametri:frecventa,swr-ul,valoarea R a antenei si un asa-numit "X".Ce este cu acest X?Valoarea este exprimata in ohmi.O alta neclaritate o am legat de conectarea analizorului.Banuiesc ca trebuie facuta cat mai aproape de antena cu alimentare din baterii.Concret,cum imi dau seama ca antena radiaza optim pe o anumita frecventa?Multumesc tuturor. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 26, 2012 Partajează Postat Decembrie 26, 2012 X-ul este reactanta (din pacate majoritatea nu spun daca e inductiva sau capacitiva...). Oricum, ideal este ca masurarea sa o faci direct la bornele antenei, acolo daca ai Z=50 ohmi si SWR=1:1.0 sau cat mai aproape de aceste valori, antena are toate sansele sa mearga foarte bine. Daca vrei sa masori in casa, la capatul cablului coaxial, TREBUIE SA FOLOSESTI CABLU CU LUNGIME MULTIPLU DE LAMBDA/2, altfel rezultatele sunt la pura intamplare, poti avea parametri perfecti si de fapt antena sa aiba energie degajata 0. (cred ca pentru cabluri cu lungime multiplu impar de lambda/4, dar nu mai pot jura...).PS. daca la bornele antenei ai fix 50 ohmi, lungimea cablului nu mai conteaza pentru acord, ci doar ca factor de pierderi, dar asta este valabil strict pentru frecventa de rezonanta a antenei, daca vrei "s-o tragi" prin alte benzi, vei ave de fapt tot timpul un complex radiant (cablu + antena) din care antena va radia mai mult sau mai putin... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum