Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Medii de dezvoltare folosite pentru programarea AVR-urilor

Vizitator beamrider

Ce medii de dezvoltare folositi mai des pentru programarea microcontrolerelor AVR?  

68 membri au votat

1. 1. Ce medii de dezvoltare folositi mai des pentru programarea microcontrolerelor AVR?

• AVR Studio
      21
    • IAR Embedded Workbench for AVR
      1
    • BASCOM-AVR
      17
    • CodeVisionAVR
      6
    • Arduino IDE
      10
    • Alt mediu
      3
    • Scriu rar programe pentru AVR-uri
      5
    • Scriu des programe pentru AVR-uri
      4
    • Alt raspuns
      1

Postări Recomandate

Vizitator beamrider

Ce medii de dezvoltare ati folosit pentru programarea microcontrolerelor AVR?

Nota: Chestionarul admite alegerea simultana a mai multor optiuni

Exista diferite IDE-uri pentru programarea microcontrolerelor tip AVR (Atmega, Attiny, etc.).

Personal, am cunostiinta de urmatoarele: AVR Studio, IAR Embedded Workbench for AVR, BASCOM-AVR, CodeVisionAVR, Arduino IDE.

Pe care din ele le utilizati pentu programarea procesoarelor AVR?

Daca compuneti foarte rar cod sursa pentru AVR-uri (o data, de doua ori pe an, citeva zeci de linii) bifati si optiunea corespunzatoare din chestionar. Acelasi lucru valabil si in situatia cind scrieti des programe (de citeva ori pe an, lunar sau mai frecvent).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• one

6

• bercioiu

1

• script22

1

• nooob64

1

Top autori în acest subiect

Din pacate am dat banii pe MikroC for AVR si acum o sa imi bat capul cu el.Am o multime de neclaritati si sigur o parte provin de la librariile imperfecte. Sunt curios daca pe acest forum mai este cineva care utilizeaza, pentru ca forumul mikroe nu imi este foarte simpatic.

Link spre comentariu

MikroC for AVR - un "MikroC for PIC" mai vechi si nelipsit de bug-uri, sincer mai bine optati pentru CodevisionAVR, care este realizat de o firma romaneasca, plus eu am lucrat multa vreme cu el in dezvoltare de automate si pot spune ca isi face treaba si nu vorbesc de programe gen 5-6 KB ci peste 30KB, cu liste, pointeri la functii (mikroc nu are asa ceva), declarare variabile direct in flash sau eeprom.

Link spre comentariu

Propun ca la sectiunea microcontrollere, la fiecare familie, sa fie un subiect sticky pentru fiecare mediu de dezvoltare folosit. Astfel, daca cineva are o problema in Bascom sa zicem, o scrie acolo. De asemenea, fiecare isi poate exprima o parere "review". Eu, de exemplu, nu am gasit pe forumurile unde se vorbeste de Atmel, pareri negative despre MikroC, mai ales ca pe unele forumuri mature, cum ar fi edaboard sau avrfreaks, producatorii mai sponsorizeaza si deci parerile negative mai sunt cenzurate.Am ales acest compilator pentru librariile care mi-ar fi permis sa dezvolt o aplicatie intr-un timp scurt, mai ales ca foloseam o placa cumparata tot de la ei. Primul criteriu a fost VITEZA.Am cumparat de la ei mai multe produse, 4 placi de dezvoltare si 2 licente pentru compilatoare, dar sa calculez numai 1 licenta 250 euro + o placa 160 euro in total 410 euro fara sa pun la socoteala alte cheltuieli asociate.Ma aflu acum, cu 2 luni intarziere fata de termenul de predare a lucrarii, incercand sa rezolv probleme banale de genul " de ce nu imi afiseaza corect pe display", nu am reusit sa ajung sa verific functiile esentiale ale dispozitivului meu, si anume reglarea unor parametri.Forumul Mikroe este in hibernare si ori eu sunt un cretin care nu stie nimic despre controllere, ori cei care folosesc produsele Mikroe nu faca altceva decat sa clipeasca led-uri.Codul produs de acest compilator este prea mare, mi-e teama ca nu imi ajunge memoria lui ATmega32. Nu am folosit librarii speciale si complexe. Variabilele in virgula mobila folosesc un standard Microchip dar nu inteleg de ce nu pot reprezenta 1.5 de exemplu. Cand fac conversia din float in string am ceva de genul 1.499999 . Pe forumul Mikroe cineva a scris ca nu este mare diferenta la calcule. Auzi! Cand afisezi pe ecran e tot aia 1.5 sau 1.4999999, pai ia truncheaza 1 cifra dupa virgula sa vedem ce iese. Si asta fara sa fac inmultiri si impartiri, numai adunari si scaderi, deci 1.5 trebuie sa ramana 1.5.Scrii 2 functii independente, care sunt apelate in situatii diferite, editarea uneia si recompilarea strica compilarea celeilalte. In anumite cazuri setarea unor registri SFR se face gresit.Schimbarea computerului de lucru rezolva multe probleme dar, nu va bucurati, doar pentru cateva ore, apoi totul incepe sa mearga prost. Migratia pe un alt PC continuand codul de dinainte da rezultate bune, deci nu codul era de vina, ci instalarea acelui compilator pe computer. Asta... numai pentru cateva ore pentru ca apoi si pe acest computer se intampla la fel... Intorcandu-te la primul, functionaza!Am avut experente paranormale in ultima vreme, dar nu pozitive.Am o lista mai lunga de buguri MikroC for AVR. Nu intentionez sa fac aici un post de 3 pagini, dar credeti-ma, regret mult ca acum, pe ultima suta de metri, trebuie sa refac totul in AVRGCC si sa arunc intr-un sertar licenta pentru acest program. In acest timp, daca as fi facut totul in assembler probabil as fi terminat si as fi putut si sa simulez bine programul, lucru imposibil cu debuggerul Mikro.Nu recomand sa aruncati banii pe asa ceva.Un coleg de forum mi-a recomandat un alt compilator si probabil il voi cumpara, se pare ca este si mai ieftin decat MikroC, dar cu siguranta nu pentru acest proiect, caci nu vrea sa imi bat capul din nou cu probleme particulare.Regula nr.1 : nu folosi produse despre care nu scrie lumea pe forumuri si pentru care nu sunt tone de documentatie si exemple. Daca ai o problema astepti 2 saptamani sa iti raspunda unul pe un forum uitat de lume.

Link spre comentariu
Vizitator kazacy

Interesant despre MikroC, nu stiam despre problemele astea (bine sint incepator absolut deci deocamdata nu am problema asta). Personal folosesc AVR Studio 4.19 build 730 si GCC toolchain. E destul de mic, rapid, are un simulator decent integrat si se misca bine inclusiv pe un netbook pe care il folosesc pe teren. Plus ca este gratis :)Ca sa fiu corect nu pot spune mare lucru despre el si datorita faptului ca deocamdata tot ceea ce am izbutit a fost sa aprind led-uri. P.S. Am incercat de asemenea si Atmel Studio 5.1 si 6.0 dar din nefericire maninca foarte multe resurse, plus ca nu mi-a picat fisa cum se foloseste simulatorul integrat la pachet. In fine ramin o vreme la 4.19, mai invat si in viitor le mai dau o sansa.

Link spre comentariu

Pot spune ca am avut o perioada in ultimile zile cand am folosit un singur computer si nu am mai avut problema compilarii gresite. De fapt s-a intamplat de vreo 2 ori, dar am recompilat imediat si am re-programat microcontrollerul si apoi a mers.Nu imi explic de ce in anumite momente nu mergeau nici exemplele lor... in seara aceasta voi continua proiectul si voi vedea cum se comporta... Apoi, o sa dedic un computer numai pentru acest compilator: reinstalez Windows, pun compilatorul pe el si vad daca mai face probleme.

Link spre comentariu
Vizitator kazacy

Offtopic pentru one:Daca ai tot felul de erori aleatoare exista posibilitatea sa ai probleme la RAM-ul din calculatorul tau si poate nu la mediul de programare. Poti incerca sa rulezi un memtest sa fii sigur.

Link spre comentariu

Multumesc pentru sugestie.Din nefericire am 5 computere si am verificat softul pe 4.... Bine ca am cumparat licenta Dongle si nu Key-file. Ma pot muta de la un computer la altul fara probleme.Este putin probabil sa am ram-ul defect pe mai multe computere simultan. Oricum, voi mai analiza situatia... poate sursa de alimentare a placii nu e buna... mai am de sapat. Pana una-alta, compilatorul asta a inceput sa mearga. Nu am verificat pe toate computerele, din lipsa de timp. Poate in week-end.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Adaug aici ultima mea parere despre MikroC, caci asa mi se pare corect.Dupa ce am folosit o perioada acest compilator, am inceput sa pot face programe fara erori.Dar nu imi pot explica anumite probleme. Exemple: -Nu am reusit sa programez numai memoria ROM fara sa resetez EEPROM. Nu pot scrie memoria EEPROM separat (vorbesc de placile lor cu programator integrat si software-ul lor inclus in compilatior). Dupa fiecare programare a controllerului, fac setarile manual (am un meniu si setarile le memorez in eeprom).Exista niste optiuni, problema e ca daca le schimb nu mai merge nimic. De exemplu, daca dezactivez programarea code si las numai data... nu mai programeaza nimic. Nu pot lasa fuse ca prima data, de fiecare data se reprogrameaza si trebuie sa fiu atent. Asta era motivul pentru care pe unele computere mergea, pe altele nu. Eu setam fuse pe oscilator cu cristal extern, apoi dupa un timp se muta de capul lui.- Inchid un proiect, deschid altul, fac operatii, apoi inchid complet. Ma intreaba daca vreau sa salvez proiectul inchis prima data.- In programe mai complexe, daca daca definesc functii inainte de main imi da eroare. Daca scriu un prototip inainte de main si functia dupa, merge.- Uneori mi se inchide pur si simplu. Imi zice ca e o problema: restart, close, continue. Evident, continue nu are efect.Probabil mai sunt si altele, nu imi amintesc acum.As adauga librariile incomplete. Pentru LCD de exemplu nu pot citi ce am scris (vreau sa fac un dispozitiv la care daca deconectezi lcd-ul sa nu mai functioneze). Nu toate controllerele compatibile cu 44780 functioneaza, ci numai unele (o problema legata de delay-uri).Nu exista librarii watchdog sau power. Multe librarii sunt incomplet documentate. Lucrul cu Xmega pentru mine este inca o aventura. Nu inteleg cum se seteaza diversi registri SFR. Nu scrie nicaieri cum poti sa le definesti adresele.Nu imi functioneaza cand scriu ceva in assembler. Compilatorul pur si simplu ignora acea parte. Nu imi da nici o eroare, dar nici nu functioneaza.Debuggerul integrat este inutilizabil. Daca vrei sa vezi ca se aprinde un led, bine, dar daca vrei sa faci ceva mai complex, mai degraba scrii pe lcd valoarea variabilei pe care vrei sa o monitorizezi. Nu ai cum sa verifici intreruperile sau cel putin eu nu am avut rabdare sa inteleg.Calculele in virgula mobila sunt o pacoste. Daca inmultesti 2.0 cu 2.0 iti da 3.99999999 si ca sa afisezi porcaria asta pe un display inseamna ca nu iti pasa de calitatea muncii tale. Eu nu inteleg comunitatea asta care a cumparat compilatorul ca nu a urlat pana acum sa se faca ceva in sensul asta. Un calculator de buzunar de 1€ iti afiseaza corect deci se poate.Codul generat nu ar fi foarte compact dar sa zicem acceptabil pentru un compilator de 250€.Nu am incercat pana acum sa folosesc PWM, urmatorul proiect utilizeaza asta, sa speram ca reusesc intr-un timp rezonabil nu sa astept cu saptamanile sa imi spuna cineva cum se face.As mai adauga ca 4K limitarea demo este destul de usor de depasit cu un program relativ simplu.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Eu de curand am inceput sa folosesc Bascom-AVR, mi se pare destul de ok,nu am incercat alte programe, care vi se pare ca este cel mai usor si bun de folosit..fara buguri...sa fi sigur ca poti scrie un program in siguranta, nu sa te trezesti ca dupa 10-15kb iti da vre-o eroare....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări