Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie RS485 cu diode zener ?

bobtech

Postări Recomandate

Pentru circuitul atasat, poate sa-mi explice si mie cineva (ca la prosti) cum functioneaza mai exact protectia cu cele doua diode zener pentru liniile unei retele RS485 ?Si de ce zener de 11V ? De ce nu 5.1V ?RX010 sunt polyswitchuri, adica sigurante resetabile, de 100mA. Dar nu stiu cum sa aleg tensiunea corespunzatoare pt diodele zener. Nu pot schimba schema, doar valorile diodelor. Circuitul integrat este SP485.Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bobtech

4

• unGuru

4

• Cristiano

3

• Depanatoru

1

Top autori în acest subiect

Interfata seriala a calculatorului nu foloseste standardul TTL, ci foloseste interfata RS232 unde 0 logic este -12V iar 1 logic +12V. De asta diodele zener sunt de 11V. Protectia se declanseaza deci la 11V + 0.7V , aproximativ +12V , respectiv -12V.

Link spre comentariu
Vizitator DragosP

Interfata seriala a calculatorului nu foloseste standardul TTL, ci foloseste interfata RS232 unde 0 logic este -12V iar 1 logic +12V.

Nţ, nu-i asta explicaţia, diodele sunt puse pe partea de RS485.Citeşte aici şi te vei lămuri.
Link spre comentariu

nu ma intereseaza RS232, nu despre asta este acest post, si stiu destul de bine si ce inseamna RS845 si RS232. problema e cu aceste diode de protectie la supratensiune, as vrea o explicatie a functionarii electronice a acestei protectii si in special cum se calculeaza tensiunea diodei zener folosita in aceasta aplicatie, de ce sunt puse diodele cap in cap ?

Link spre comentariu

Pai diodele se pun cap in cap ca sa ai protectie in ambele sensuri (alternativ).. sau la ce te referi?Si sint de 11V ca sa nu influenteze nivelul semnalului pe linie (sa nu-l limiteze).. s-a ales 11V pentru a se situa sub limita de tensiune maxima admisa pe intrarile lui SP485. Uite ce am extras din datasheet-ul lui SP485:

VCC............................................................................................................?12VInput VoltagesLogic........................................................-0.3V to (VCC+0.5V)Drivers..................................................-0.3V to (VCC+0.5V)Receivers................................................................. ?15V

Deci ca receiver (cum il ai tu conectat in schema) permite max ?15V.. folosind doua zennere de 11V cap in cap practic limitezi tensiunea la ?11,6V.
Link spre comentariu

Referitor la modul de functionare al protectiei: cind apare o semialternata pozitiva "parazita", una dintre diodele zenner va fi polarizata direct (cadere de tensiune 0,6V) iar cealalta invers (cadere de tensiune 11V). Deci impreuna vor limita amplitudinea impulsului parazit la 11,6V. Pentru o semialternanta negativa este la fel (doar ca cealalta va fi polarizata direct respectiv invers). Limitarea la ~11V e din considerente de protectie a circuitului (in datasheet se specifica clar ca nu trebuie fortat sa functioneze in zona valorilor limita, adica ?15V).

Link spre comentariu

am inteles.dar in cazul de fata, semnalele A+ si B- nu depasesc 5V in functionare normala, deci as putea pune diode cu tensiune zener mai mica. exista vreun impediment ca sa nu scad aceasta tensiune zener la mai putin de 11V ?multumesc

Link spre comentariu

In principiu, poti folosi cam orice zenner intre 5-6 si 12-13 volti (daca zici ca semnalul util este sub 5V).Totusi, daca la intrare ai semnal de la RS232, este posibil ca acesta sa aiba amplitudinea de ?12V.. deci daca pui un zenner mai mic il limitezi - ceea ce n-ar fi o problema la semnalele digitale; dar depinde cum are pragurile (la intrare) setate SP485, astfel incit detectia semnalului de intrare sa se faca corect.

Link spre comentariu
Vizitator DragosP

Care RS232?? :rolleyes: Scriem ca să scriem sau de ce?Mai spun odată: diodele sunt puse pe partea de RS485 şi sunt puse pentru protecţie la un nivel de tensiune conform cu standardale 485 şi documentaţia cipului în cauză.Citiţi şi link-ul pus de mine mai sus şi datasheet-ul cipului şi vă lămuriţi.Ca nivele de tensiune se asigură protecţie la ~ +/- 11+0,7.Dacă se cunoaşte nivelul de tensiune de pe magistrala 485 se pot alege şi alte diode, însă nu văd de ce ar fi o problemă cu ele aşa cum sunt în schema postată.

Link spre comentariu

Dap, m-a luat valul! Pentru un moment, am avut impresia ca SP485 e un adaptor/convertor pentru protocoalele seriale, un fel de MAX232 (mai ales ca vazusem acel COM2)..

Din link-ul tau rezulta ca "The common-mode voltage range is -7V to +12V". De aici ar rezulta limitarea la 12V..

Link spre comentariu

Problema e ca la RS485 pot aparea diferente de potential intre masele de la transmitator si receptor, din cauza lungimii cablurilor. De aceea interfetele ne-izolate RS485, desi folosesc aceeasi tensiune ca si cea de alimentare pentru driverele de linie, accepta la intrare nivele cu pana la 7V sub/peste valorile alimentarii (de aceea apare -7V ... +12V (=5+7)). Din aceasta cauza, desi teoretic ar fi posibil sa se utilizeze si zenere de 5.1V, este recomandat sa se foloseasca valorile indicate in schema, deoarece dispozitivul va functiona si in cazul unei diferente de potential intre mase (de pana la 7V maxim).PS: acum vad ca se folosesc zenere de 11V in ambele directii, nu cred ca e bine. Ar trebui -7 ... 12, ceva de genul: D14, 16 - zenere de 11V, iar D13, 15 - zenere de 6V.PS2: zenerele nu sunt cea mai buna alegere, ar trebui diode TVS (transient supressor). O alegere buna pt. RS485 ar fi dioda SM712 de la Semtech (integreaza 4 diode TVS intr-o singura capsula, cu exact valorile pentru RS485).si PS3: e buna idea de a adauga polyswitch-uri pt. protectie la supratensiune de durata, insa utilizarea lor are rezultate limitate - depinde de valoare supratensiunii si de puterea care poate fi disipata de zenere. Cu cat supratensiunea e mai mare si puterea disipata de zenere mai mica, cu atat creste probabilitatea ca acestea sa se arda inainte ca polyswitch-urile sa se incalzeasca si sa intrerupa contactul.

Link spre comentariu

Multumesc Cristiano pentru detalii. Acum am inteles mai bine.Trebuie sa asamblez niste controlere cu astfel de interfete RS485 si problema e ca nu gasesc acum pe stoc diode de 11V, decat de 12V. Diodele folosite sunt de 2W, deci nu ar fi o problema cu curentul poliswitchurilor, care este mai mic. Eu intentionez sa le schimb, cu alt tip de protectie, dar sunt mai multe motive pt care e folosita aceasta varianta si nu TVS-uri: pret, availability, incarcare capacitava. O sa verific luni datasheetul diodei integrate de care zici. Mai stii si alti producatori ale acestui tip de dioda ? Idee a este ca nu folosesc intr-un design decat componente care sunt produse de minim 3 producatori, adica sa am de unde alege daca nu gasesc la altii si componentele produse de mai multi sunt in general mai ieftine si se gasesc mai usor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări