Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa flyback - Proiect

Postări Recomandate

Ba da, intrarea 431 este peste 680 ( uff aiurit mai sunt uneori, am desenat in graba si nici n-am observat eroarea...).Si da, am 330n/275Vca si m-am lamurit la buck cat de smechere sunt la decuplare deci le voi folosi, ramane de vazut ce pun pentru cei mari, ori unul singur cu tensiunea peste 400V ori 2 de 200V inseriati si pe fiecare cate un 330n, de asta depinde ce voi gasi la magazinul de unde iau si transilurile ( nu ala ieftinache, ci ala de mi l-ai recomandat tu ), oricum sunt multumit de rezultat, si nu e nici o graba.PS: Mare dreptate ai avut cand ai spus ca comanda in curent este foarte comoda, la buck cu atata galagie in poarta mos daca era la comanda in tensiune greu de crezut sa nu fi crapat tranzistorul ca la ATX-uri din cauza asta am tot crapat la bipolari de putere, dar aici in cel mai rau caz ai doar putina galagie ( din fericire nici macar asta nu este la mine la flyback-ul asta :da ).

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Buck-ul facut de tine tot in curent se comanda, dar e conversie directa. Comanda in curent presupune citirea valorii curentului unui impuls si trecerea in off la o anume valoare. E o comanda in timp real puls cu puls, comparativ cu atx-ul (sa zicem) care citeste tensiunea mediata de LC.Flyback-urile in general sunt mai putin pretentioase cu compensarea, dar orice comanda in curent e mai protectoare cu elementele de comutatie pentru ca nu poti atinge valori mari de curent. Exista in schimb autoinductiile genul celor de la scapari.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Scuze ca aduc in fata acest topic pentru o intrebare stupida, dar mie mi se pare unul din cele mai bune topicuri de la aceasta categorie. @marian ce reprezinta alfa_max din sirul tau de calcule? vad ca este implicit 0,5Am facut si eu o sursa asemanatoare, schema postata de flopir la topicul cu sursa cu TOP249 ce a construit-o pentru o bormasina, cu care am avut ceva probleme initial. Am construit-o asta iarna si devenise o devoratoare de piese, dar zilele astea m-am mai apucat de ea si acum e functionala, nu stiu daca in parametrii optimi dar merge. Acum as vrea sa trec sursa prin acele calcule, este altceva cand faci ceva si sti ce faci. De aceea intrebarea de mai sus.Felicitari pentru proiect si poate ne mai zici in ce stadiu se afla.

Link spre comentariu

Este factorul de umplere maxim posibil pentru integratul folosit ( maximum duty cicle din pdf ) care este 0,5, adica 50%. Sursa este perfect functionala, am facut pe atunci ceva teste si m-au multumit rezultatele, stabilizarea lucreaza frumos, iesirea arata ok, limitarea isi face treaba deci nu am motive sa ma plang, mai sunt cateva mici finisaje inainte sa o plantez in carcasa dar imi lipsesc cateva componente si lipsa unui buget necesar m-a silit sa o pun in asteptare.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

dorind sa realizez o astfel de sursa (printre primele surse in comutatie dealtfel) ma framanta o intrebare (am urmarit si proiectul complet unde dai mai multe detalii, marian) mosfet ul din primar i l vad la 800de volti. Merge si un mos fet de 600v ? in ce mod afecteaza acest ''down-grade'' .intrebarea apare ca urmare a faptului ca in monitoare crt facute cu acelasi tip de integrat (3842 mai precis) este folosit un mos SSS7N60A de 4A si 600v .multumesc

Link spre comentariu

De obicei la flyback se recomanda mosfet de 800-1000V, la 600V esti cam la limita avand in vedere faptul ca pe el pica de obicei aproximativ dublul alimentarii, insasi subiectul asta trateaza aceasta problema pe la inceput din cate stiu, limitele sunt destul de mici, toate trebuiesc mult mai strict calculate, parcurge topikul si vei afla cele necesare sunt convins.

Link spre comentariu

Tensiunea maximă în drena unui tranzistor din flyback este dată de Uinmax + Usnubb + Ufsnubb unde Uinmax este tensiunea maximă la intrare ( după filtru ) , să zicem 360V, Usnubb est tensiunea de calcul a snubberului , de obicei este dublul tensiunii reflectate care la rândul ei este N * Uout cu N raportul de transformare și Uout - tensiunea de ieșire, iar Ufsnubb este un șpiț de câteva zeci de volți , foarte scurt care apare până se deschide dioda din snubber. Dacă neglijăm acest șpiț ( care are energie destul de mică) observăm că nu putem ”jongla” decât cu raportul de transformare . Micșorându-l însă excesiv pe acesta intrăm într-un regim destul de ineficient cu vârfuri mari de curent. La un tranzistor de 600V avem o diferență de 600-360 = 240V deci o reflectată teoretic de max 120V . Pentru a lua o minimă rezervă limităm reflectata la 100V dar suntem oricum în zona nesigură. La integrate de tipul VIPER, TOP, TNY care suportă 650-700V se limitează reflectata la 100V - cu ”snubber” făcut de obicei cu PE6KE200, deci noi ar trebui să fim chiar mai jos. Dacă snubberul este clasic , adică RCD , tensiunea pe acesta prezintă niște variații deci rezerva ar trebui să fie și mai mare. În concluzie , @marian are dreptate , la flyback standard, cu o proiectare nu foarte precisă ( pentru că nu cunoaștem toate elementele cu precizie ) o tensiune de 800V este minimul cerut pentru MOSFET . Cu foarte mare grijă și cu unele concesii se poate folosi, la limită, 600V.

Link spre comentariu

@RETY nu degeaba te-am pus sa parcurgi topikul asta de la capat, se trateaza in primele pagini idei esentiale despre configuratia folosita si plus de asta insasi posibilitatea de a folosi msfet de 600V si ce trebuie facut in acest sens, nu cred ca este asa greu de citit cateva pagini si acolo unde ai neclaritati poti intreba, desi postarile lui Smilex sunt farte intuitive.

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

Chiar si cu MOS de 500V se poate face, desigur cu respectarea catorva conditii mai restrictive: raportul regularizat primar/secundar va fi de 1:1.8...1:2 , se bobineaza cu litz si primarul si secundarul (de exemplu am folosit litz de 4 fire de 0.2mm ptr primar de 150W pe miez E42/15 K2006 de la Comet, cu racire activa, si cu 6 fire la racire pasiva). Tranzistorul a fost IRF840. In ultimul timp am folosit un singur rezistor in snubberul "de sus" [e vb de R17 din schema], cu valoarea de 56k la 1W; acesta asigura limitarea ciocurilor la cca 180V-190V; condensatorul este de 10nF/500V. Am pus si dioda supresoare de 200V just in case.

Pentru snubberul de "jos" se foloseste 470pF + dioda BA157 + 2k2/3W. Frecv intre 55 si 80kHz fct de puterea necesara. La putere mare am avut nevoie de racire activa. Am obtinut (mai recent) pana la 250W din acest traf, dar absolut cu racire activa. 

In imagine este o varianta foarte veche, cam de prin 2008.aa_injector.jpg.56397d0521825263e91bf1fdcdfb422d.jpg

Am facut foarte multe astfel de surse, deci pot sa certific ca sunt foarte fiabile (destule au 8-9 ani si inca functioneaza; sunt exploatate 24/24 7/7.), in pofida faptului ca aparent tranzistorul ala n-ar avea ce cauta acolo, fiind doar de 500V si pulsul atinge in mod curent 490-510V.. 

Intrefierul in prezent este de cam 0.7-0.8mm pe toate bratele (deci nu doar pe centru).

Traful ptr 155 w are primarul de 34 spire format din doua straturi separate de cate 17 spire; secundarul se bobineaza intre aceste straturi.

Screenshot_4.png

Injector_small_resolution_320x200.jpg

aa_injector_verso.jpg

Editat de addysoftware
ajustari valori piese si suplimentar cateva info
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări