Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa flyback - Proiect

Marian

Postări Recomandate

Vizitator smilex

Transilurile sunt plasate invers pe schema. Daca folosesti bidirectionale, nu mai conteaza.Daca ai notate punctele, e foarte simplu sa inseriezi primarul fara punct cu secundarul cu punct (cate un secundar, pe rand) si sa masori inductanta totala care trebuie sa fie mai mare decat a primarului. Daca e asa, punctele notate deja sunt corecte. Dureaza 30 de secunde.

Link spre comentariu

Mi-am dat seama adineauri ca sunt montate invers insa oricum nu am avut in eagle simbol pentru transil bidirectional, si am pus ce am gasit, o sa editez eu un simbol ca sa am pe viitor :da Stiu tot de la tine modalitatea cu traful pe care o descrii si cu siguranta o voi folosi, e si pacat sa nu o fac devreme ce am L-metru, timpul nu are importanta deoarece graba strica treaba :da

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Deci, cu modificarile de pe schema, putem astepta rezultate.Poti incerca la 100-150V cu rezistorul de 200k transformat in 100k, ca sa asiguri 1mA.N-ar strica un snubber pe dioda redresoare.Sa nu uti de orificiul cu diametrul de 50mm.Spor!

Link spre comentariu

Ok am rectificat schema, am mutat R6 am inlaturat D2, am rectificat simbolurile penru transiluri si am adaugat snubber in paralel pe diode, daca este ok atunci o sa ma apuc de proiectare cablaj, deoarece testele nu pot fi efectuate decat dupa cer achizitionez ce imi mai lipseste si asta nu poate fi decat spre sfarsitul lunii.LE: Uitasem sa pun schema :rade:

post-15007-139829550381_thumb.png

Link spre comentariu

In cazul C4, umplerea maxima in primar ar fi calculata de mine la 25%, asta inseamna un Ton de 2,5uS ( 10uS*0,25 ), si 7,5uS deadtime si din graficul ala al UC am gasit ca pentru deadtime-ul asta cam atat ar trebui sa fie Ct, iata graficul, daca ma insel zi-mi.

http://www.elforum.info/download/file.php?id=34128

Cat despre snubber-ul de pe diode, cred ca am ales gresit tensiunea la care sa se aproximeze capacitatea din cate spui, eu am ales din grafic capacitatea la tensiunea inversa care in situatia de fata la aproximativ 83V ar fi cam 30p, sa inteleg ca am confundat capra cu varza? :nas:

Link spre comentariu
Vizitator smilex

In ce priveste snubberul, momentul off are loc pe dioda chiar si la 0V. 0,1V este cat se poate de acceptabil. Vezi si puterea pe rezistorul snubberului.Cu RC-ul nu-i in regula, lasa-ma sa calculez.Umplerea se refera la perioada de 20us a frecventei de 50kHz. 0,25 inseamna 5us. Deadtime-ul apartine oscilatiei RC care este la 100kHz. Ar fi tot 5us, perioada e de 10us la 100kHz, si necesita cca. 12n. Frecventa de 100kHz e data de 1,72/RC.

Link spre comentariu

Atunci iau valoarea tipica recomandata in tabel de 120p pe dioda deoarece grafic pentru capacitate este doar pentru tensiunea inversa si inceoe de la 1V, si pentru 120p pe dioda ar fi cam 2,2n condensatorul din snubber, si puterea disipata pe rezistor ar fi putin sub 1W...PS: Legat de Ct, acum cred ca am inteles unde faceam eu confuzia, si mii de multumiri pentru lamurire, asadar 12n la Ct.

Link spre comentariu

Am facut si ultimele rectificari la schema, ;a CT am facut un mic compromis folosind 10n in paralel cu 1n si cu cei 11n ma apropii de deadtime-ul necesar si pot folosi si 1k5 pentru RT, am modificat snubber-ul cu 2,2n si am notat puterea minim necesara de 2W pentru rezistorul de acolo, acum ramane sa ma apuc de proiectare pcb, si voi posta aici o prima varianta de cum va fi gata.

post-15007-139829550402_thumb.png

Link spre comentariu

Revin cu pcb-ul promis la sursa ( acum am avut timp sa-l termin ):Dimensiunile placii sunt direct dictate de carcasa in care va fi montata, una de ATX, tot detaliul asta a impus si dispunerea intr-o buna masura, stiu ca nu e cea mai reusita creeatie de-a mea dar asta a fost situatia, totul de pe placa, incepand de la cele mai mici rezistente pana la radiatoare si gaurile de fixare au fost editate si configurate exact dupa ce aveam eu, am desenat de la zero si traful la ai carui pini am marcat cu acel punct inceputul fiecarei infasurari dupa ce am confirmat ceea ce marcasem eu pe traf cu masuratori facute cu L-metru astfel incat nu prevad nici o surpriza din acest punct de vedere, a trebuit sa fac unele compromisuri dar per ansamblu sunt multumit.

Link spre comentariu

Ca sa-l supun aprobarii tale, sau eventual observatiilor tale, timp pana voi achizitiona ce mai este nevoie am destul asa ca se pot face modificari unde este nevoie, momentan nu-i batut in cuie. :da

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca are carcasa predestinata nu vad nici un motiv sa restrangi spatiul, poti pastra si ventilatorul, nu strica. Ca sa nu deranjeze se poate un rezistor inseriat care are loc pe cablaj. Valoarea lui e un compromis de ventilatie-zgomot.Eu sunt subiectiv, stii cu ce tensiuni lucrez, dar ai putea sa respecti un minim de 1mm/100Vvarf pentru doua trasee alaturate. Am vazut si surse comerciale care s-au defectat nu prin distrugerea semiconductoarelor ci prin strapungerea cablajului. Umiditatea e imparabila daca nu e ermetic, eventual se poate lacui sau plastic (spray). Se mai practica frezarea intre piste astfel incat sa ramana aer si un cablaj bun (sticlotextolit). Cu rosu ai exemple de ceea ce personal nu-mi place si ai putea rectifica prin marirea spatiului dintre piste. Cu caramiziu ai niste piese care disipa si care ar trebui sa fie dispuse orizontal cu cablaj perforat (Ø5-6mm) sub, pentru ventilatie. N-ar strica si ceva suprafata pista cupru pe locul lipirii lor care sa participe la racire, acolo ai putea sa "risipesti" spatiu, nici terminalele lor n-ar trebui taiate din scurt ci indoite peste traseu cat se poate (ca si la tot ce suporta forta inclusiv secundar).

post-1-139829551832_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări