Marian Postat Decembrie 26, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 26, 2012 Interesanta chestie, si cu siguranta o voi adopta intr-un alt proiect tocmai datorita posibilitatii de a utiliza mos de Vds mic. Am refacut calculele pentru un raport de 7 si se pare ca traful este intr-adevar suficient de mare, ar trebui un Sm*Sf de minim 1,3, iar eu am la asta cam 3,3, deci e ok. Intrefierul mi-a iesit necesar de 1,8mm, nu am masurat cat este la asta inca, insa oricum chiar daca este mai mare sau mai mic nu are importanta ca se poate modifica din ambele puncte de vedere, maine daca am timp fac si traful de proba sa vad cam ce scapari obtin si apoi recalculez snubber-ul, momentan cu o inductanta estimata de 8uH ar fi cam 8W disipatie pe rezistenta, dar poate reusesc scapari mai mici de atat si deci o disipatie mai mica pe rezistor, daca nu obtin ceea ce doresc atunci voi incerca un alt raport de transformare... in fine optiuni sunt, aflu sigur dupa ce fac traful. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 26, 2012 Partajează Postat Decembrie 26, 2012 400V este bonus. Marele avantaj al configuratiei este recuperarea pierderilor. Permite puteri mari limitate doar de traf, puteri care n-ar fi rentabile cu disipare pe snubber clasic. Exista insa o conditie, inversa mai mica decat minima pe alimentare, se obtine cu un raport corespunzator mai mic.Sa vedem ce obtii... Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 27, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2012 Configuratia asta suna tare tentant, traf forward mai usor de proiectat, tensiune mare in primar deci curent mai mic, mosfeti de 400, lipsa de snubber, pierderi recuperate... etc... foarte interesant si pentru puteri din astea mici/medii de pana la 200-300W cred ca s-ar preta destul de bine, raportul de transformare mai mic ar putea fi vazut ca un soi de dezavantaj in unele situatii deoarece din cate inteleg poate aparea problema spatiului de bobinare, oricum per ansamblu o configuratie foarte tentanta pe care cu siguranta o voi aborda pe viitor.In fine, visez deja prea mult Am masurat acum intrefierul la traful ce vreau sa-l folosesc la sursa asta si vad ca este fix 1mm, asadar trebuie marit putin, se rezolva nu-i bai insa nu inca, intai as face traful de proba ca sa vad ce scapari pot lua in calcul si daca sunt acceptabile la raportul asta de transformare atunci ramane asta si deci voi rectifica intrefierul atunci. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 27, 2012 Partajează Postat Decembrie 27, 2012 Eu sugeram flyback in acea configuratie intalnita mai des in forward. Asta presupune traf flyback, proiectat in acelasi fel, cu intrefier. Totul tine de redresare, daca se redreseaza tensiunea directa e forward (fara intrefier) iar daca se redreseaza inversa e flyback.Mi-am amintit de o sursa flyback de 90W la care am rebobinat traful in aceiasi varianta ca original (am avut scurt intre spire). E un alimentator universal 14-24V in trepte, acum cu potentiometru (13-29V), 40sp primar, 10sp forta, 6sp auxiliar, cu primarul in doua straturi si secundarele intre straturile primarului. Inductanta primarului este de 683u iar scaparile de 8,2u. Deci 1,2%, dar se poate si mai bine, maximul obtinut de mine cu primarul in doua straturi a fost de sub 1% la raport de 4. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 27, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2012 Tocmai ce am facut traful de proba pentru scapari, nu mi-au iesit deloc stralucit secundarele si deci nici cea de-a 2-a jumatate din primar, si probabil de asta cuplajul este totusi destul de slab, scaparile fiind de 9uH ceea ce inseamna cam 2% din inductanta din primar. Cu siguranta va fi mai bine la bobinarea finala in ceea ce priveste secundarele ( auxiliarul si cel de forta ) ca si a 2-a jumatate din primar sa iasa mult mai bine si in felul asta cred ca si scaparile ar fi mai mici, as mai putea de asemenea sa reduc raportul de transformare ca numarul de spire dintre primar si secundar sa fie ceva mai aproape, o sa calculez cu un 6 sa vad ce varf de curent obtin, ca nu vreau sa depasesc cei 5A sugerati. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 27, 2012 Partajează Postat Decembrie 27, 2012 Geometria miezului iti permite sa alegi un j mai mic respectand formula pentru dimensionare. Trebuie sa imparti bobina primara in doua si cu fiecare parte sa te intinzi pe aproape intreg stratul chiar daca asta inseamna sa nu fie spira langa spira ci cu spatiu intre ele. Sau folosind un j mai mic, deci conductor mai gros sau mai multe fire, poate reusesti spira langa spira. La fel si secundarele, mai ales cel de forta, intinde-te pana aproape de margine, daca e nevoie cu acelasi j mai mic. Iti trebuie suprafete de bobinaj mai mari suprapuse.Primarul se poate imparti si in trei cu forta in doua intre ele, dar bobinarea devine mai complicata si poate nici nu ai loc de asta.Cauta cel mai mic raport care nu depaseste 5,5A. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 27, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2012 Ok fac tot posibilul sa iasa cat mai bine traful. Pastrez infasurarea aia din mijloc din dreptul intrefierului? stiu ca ziceai tu ceva de radiatiile de acolo si ca este nevoie de o infasurare/spira falsa sau cam asa ceva... daca o pastrez atunci iesirile ei raman neconectate sa inteleg? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 27, 2012 Partajează Postat Decembrie 27, 2012 Pe carcasa, bobineaza pe loc o fisie de 2mm latime de banda pvc pana la 0,5-1mm grosime, daca ai intrefier de 2mm. Calculeaza intai traful pt. 5,5A si fa forma finala din prima. Foloseste un j=2 daca incape. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 28, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2012 Am refacut calculele pentru 2 rapoarte de transformare diferite, 5 si 6 si prezint aici pdf-urile si te rog cand poti trece-le in revista mai amanuntit sa-mi spui daca modalitatile si rezultatele sunt corecte ca sa fiu sigur ca nu am gresit cu ceva, si spune-mi apoi pe care din ele il recomanzi, eu as alege pe 5 pentru o diferenta mai mica intre primar si secundare la numar de spire, dar astept si parerea ta. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 28, 2012 Partajează Postat Decembrie 28, 2012 As merge pe 5 dar cei 8u scapari sunt reali? Ai refacut traful?Intrefierul trebuie reintrodus in formula de 2-3ori pentru acuratete. Vezi acel material. Il finisezi la final pentru obtinerea inductantei dorite. E importanta inductanta, nu intrefierul. Poti proceda mai comod: confectionezi intrefierul si vezi cate spire ai nevoie pentru inductanta si respecti raportul. Verifici apoi ca nr. spire sa nu depaseasca inductia aleasa pentru 100mW/cmc. Un intrefier mai mare necesita mai multe spire, adica daca e mai mic, prea putine spire te pot face sa exagerezi cu inductia. Asadar cat mai putine spire (pentru pierderi) dar sa nu depasesti inductia. Sa nu te astepti sa confectionezi din smirghel exact intrefierul preconizat.Modul continuu presupune o energie inmagazinata permanent. Volumul trafului e mai mare pentru aceiasi putere, poate ca al tau ar ajunge, dar varfurile de curent sunt mai mici deci puteri mai mici pe snubber. Nu te tenteaza? Sau daca vrei sa te bagi pana-n gat, o solutie intermediara: discontinuu pana la anumita putere si continuu peste, cu gabaritul trafului dimensionat pentru continuu. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 28, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2012 Cei 8uH sunt doar o apreciere bazata pe rezultatul probei de ieri, evident ca realitatea poate sa nu coincida dar cred ca nici foarte departe nu voi fi, oricum am vrut sa aproximez cam pe unde stau. In alta ordine de idei sa inteleg ca vestea buna ar fi ca nu-s greseli importante in calcule...asta inseamna ca am cam asimilat rutina si deci e bine. Referitor la configuratie, pai abea am inceput sa o inteleg pe asta, nici vorba sa ma apuc de alta, ma complic prea mult si nu-mi mai iese nimic Raman la ce am discutat pana acum si in cel mai rau caz as putea folosi un transil in loc de snubber ca sa evit disipatia mare pe rezistenta. Sunt constient ca n-am cum sa obtin intrefierul exact calculat dar pot ajusta si masura inductanta de fiecare data pana ajung la valoarea dorita. Asadar merg pe raport 5, o sa fac traful si aflu ce scapari am apoi stiu exact ce am de facut cu snubber-ul, daca sunt mici atunci merg pe rezistenta, daca sunt mari merg pe transil. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 28, 2012 Partajează Postat Decembrie 28, 2012 Am gasit un traf pe care scrisesem :atx--flyback.Nu stiu ce putere avea sursa.Miezul pare EI33. -inductanta primar=750microH. -am pus montajul de test cu T-30microsec -iesire 14V cu sarc 5ohm Sus curentul prin dioda iesire=5A/div Jos curentul prin mos=(50/33)A/div Si uitasem tensiunea din drena:alimentare retea=150Vca si oscilograma de jos 100V/div Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 29, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2012 @smilex tocmai ce am bobinat traful ( definitiv sper eu ), dupa raportul de transformare 5, 60 spire in primar repartizate in 2 straturi de cate 30, evident primul jos si celalalt deasupra, 12 spire secundarul de forta si 10 spire cel auxiliar, am avut grija sa ma feresc de zona intrefierului asa cum mi-ai explicat, momentan intrefierul este cel pe care il avea traful, de 1mm si la inductanta masurata in primar la 805uH am gasit scapari de 6,5uH, ceea ce ar reprezenta putin sub 1%, ce spui este ok? daca da atunci voi trece la rectificarea intrefierului pentru a obtine inductanta calculata, apoi la definitivarea schemei. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 29, 2012 Partajează Postat Decembrie 29, 2012 Super. Rectifica intrefierul. Daca se mentine proportia, vei avea sub 2W pe snubber la consum maxim. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 30, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2012 Am rectificat intrefierul pentru inductanta dorita, si am obtinut valori destul de exacte atat in secundar cat si in primar numai ca intrefierul este mult mai mare fata de ce calculasem eu, cam 4mm... pe de alta parte scaparile nu prea s-au modificat, de la 6,5uH cat era initial la 6,3uH acum... cu alte cuvinte ma tem sa nu fie un rateu traful asta, si momentan altul nu mai am, singura solutie ar fi achizitionarea unuia de la TME dar nu pot acum Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum