Vizitator cpescar Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 salutare!pot transforma un voltmetru auto (de dacie 1300 - cele rotunde de se montau prin bord ) sa mi indice voltii dar de curent alternativ maxim 150 v ? Link spre comentariu
H Robert Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Ca sa poti sa-l folosesti in c.a. ai nevoie de o punete redresoare, si ai nevoie de o rezistenta aditionala (care se monteaza in serie cu volmetrul) pt marirea domeniului de masurare de la 150V la 300V,acesta rezistenta o calculezi cu ajutorul formulei:Rad=rv*(n-1)n=U/Unrv=rezistenta interna a volmetruluiU=tensiunea dupa marirea domeniului de masura se zicem 300VUn=tensiunea nominala a aparatului inainte de extindere in cazul tau 150VDaca nu cunosti rezistenta interna a volmetrului iei un o rezistenta variabila de 1M si o pui in locul rezistentei aditionale, dupaia iei un volmetru etalonat(multimetru digital analogic etc) reglezi rezistenta pe 1M si si aplici o tensiune la bornele aparatului de masura dar sa fie si inseriata rezistenta variabila inainte, si la bornele sursei de tensiune pe care ai legat-o la volmetru legi si multimetrul, pe multimetru o sa iti indice tensiune exacta ca cea de la bornele sursei, reglezi din rezistenta pana ai aceeasi valoare ca cea de pe multimetru, masori cu un ohmmetru valoare rezistentei variabile si inlocuiesti cu una fixa de aceeasi valoare. Link spre comentariu
gauss Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Depinde ce rezistenta interna are sursa de Vca pe care doreste userul sa o masoare , voltmetrele de auto analogice au rezistenta interna cam mica ... sa nu aiba surprize , cred ca mai multe amanunte ar fi de ajutor ... ( ce anume doreste sa masoare ... ) ... oricum , inteleg ca vrea de la 12 V la 150 V ... nu 300 V ... Link spre comentariu
miron1947 Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Eu stiu ca voltmetru de bord de Dacia, daca este modelul vechi, este termic. Link spre comentariu
gauss Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Cam asa ceva ... din motive de simplitate si vibratii ... Link spre comentariu
Vizitator cpescar Postat Decembrie 22, 2012 Partajează Postat Decembrie 22, 2012 da, intradevar plaja de masurare este 10- 150 Volti alternativ (de fapt masor un magnetou ) vreau sa stiu cat scoate in functie de cate pun pe el (becuri). nu stiu ce e in ceas ca e capsulat, tot ce pot sa spun e ca in momentul cand il cuplez la baterie de 12 v dureaza 30 de secunde si apoi incepe sa indice voltajul.multumesc! Link spre comentariu
miron1947 Postat Decembrie 22, 2012 Partajează Postat Decembrie 22, 2012 Cel mai simplu ar fi sa va cumparati un multimetru ieftin(12-20 lei) care are domeniul 200V AC. Link spre comentariu
em2006 Postat Decembrie 22, 2012 Partajează Postat Decembrie 22, 2012 Eu cred ca e o idee buna cea a dlui Miron. Aparatul respectiv de bord este termic, pe langa inertia mare, rez interna mica (consum mare) mai are dezavantajul ca scala nu va fi lineara si va trebui trasata punct cu punct (etalonare).Aparatele digitale ca cel din poza nu sunt stralucite, dar sunt ieftine si se pot pune la punct sa indice corect pe scala de alternativ. Eu am vreo 5-6 buc, nu arata unul ca altul, dar cel putin unul din ele merge corect pe alternativ. In Bucuresti am gasit in targ (la castani) cu 15 lei.Pt aplicatia asta ar fi de preferat tot unul cu ac, dar ar trebui unul electromagnetic, ca sa mearga in alternativ, acesta se gaseste mai greu si e in general mai voluminos. Cele mai raspandite, magnetoelectrice, sunt pt curent continuu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum