eugenbt Postat Decembrie 19, 2012 Partajează Postat Decembrie 19, 2012 cred ca am postat unde trebuie. am un radio (de fapt vreo 20), chinezesc, cu CI, sensibilitate buna, si vreau sa-i fac amplificarea pe lampi, pe o lampa. puterea intre 350mW si 1W. difuzorul original este de 0.5 W. alimentarea lampii la 6V, maxim, indicat 4,5V, fara transformator de iesire. credeti ca este posibil? va multumesc, cu stima, eugen Link spre comentariu
Piotr67 Postat Decembrie 19, 2012 Partajează Postat Decembrie 19, 2012 cred ca am postat unde trebuie. am un radio (de fapt vreo 20), chinezesc, cu CI, sensibilitate buna, si vreau sa-i fac amplificarea pe lampi, pe o lampa. puterea intre 350mW si 1W. difuzorul original este de 0.5 W. alimentarea lampii la 6V, maxim, indicat 4,5V, fara transformator de iesire. credeti ca este posibil? va multumesc, cu stima, eugenUn tub (lampa) necesita 2 tensiuni de alimentare, anodica si pt filament. Poti sa faci un amplificator cu un tub la tensiune anodica redusa dar nu si fara traf de iesire. In locul lui poti folosi un traf cu primar la 220v si secundar la 9-12v, cu rezultate mai modeste, dar...functionabil. Pentru alte detalii legate de tubul si tensiunea folosite, ia legatura cu userul Cristian74 de pe acest forum, dumnealui e maestrul tuburilor alimentate la tensiune redusa.Succes! Link spre comentariu
mila Postat Decembrie 19, 2012 Partajează Postat Decembrie 19, 2012 cred ca am postat unde trebuie. am un radio (de fapt vreo 20), chinezesc, cu CI, sensibilitate buna, si vreau sa-i fac amplificarea pe lampi, pe o lampa. puterea intre 350mW si 1W. difuzorul original este de 0.5 W. alimentarea lampii la 6V, maxim, indicat 4,5V, fara transformator de iesire. credeti ca este posibil? va multumesc, cu stima, eugenNu.Nu se poate realiza un amplificator pe lampi la 6V care sa debiteze pe difuzor 0,5W.Pun un link http://www.junkbox.com/electronics/lowv ... ubes.shtmlhttp://www.freewebs.com/valvewizard2/Tr ... encowe.pdfhttp://www.gtlab.net/gtlab2/filemanager ... node_2.pdf Link spre comentariu
YO8CDQ Postat Decembrie 19, 2012 Partajează Postat Decembrie 19, 2012 Intervin cu precizarea ca se poate asculta etajul final si fara transformator de iesire. Auditia se face in casti de o anumita impedanta ( aici intervine tensiunea anodica, protejarea castilor la demagnetizare, acel condensator de decuplare, si altele ), deci in principiu, se poate. Petrica Link spre comentariu
eugenbt Postat Decembrie 19, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2012 si cu un dublor de tensiune 6-12V? Link spre comentariu
Den Postat Decembrie 19, 2012 Partajează Postat Decembrie 19, 2012 Normal ca se poate.Dublor,triplor,chiar si mai mult,dar trebuie ca transformatorul de alimentare sa tina minim 1.5A,din el trebuie sa alimentezi si filamentul lampii si anodica.Sunt tuburi uzuale din seria PCL,ECL care vor face fata cu succes.Poti chiar face un pushpull cu o dubla trioda,folosind un transformator de retea cu infasurare de mediana de 110v,la care rebobinezi secundarul. Intai ai nevoie de alimentare. Link spre comentariu
eugenbt Postat Decembrie 21, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2012 o lampa de preamplificare, ce putere scoate? nu poate ataca direct un difuzor, fara traf de iesire? Link spre comentariu
eugenbt Postat Decembrie 21, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2012 o lampa de preamplificare, ce putere scoate? nu poate ataca direct un difuzor, fara traf de iesire? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Daca refuzi ideea de a folosi traf de iesire, exista varianta amplificatoarelor folosite in tv-uri (Venus, Miraj, Opera etc) dar necesita 2 tuburi de ex PCL86 si PL84 si difuzor de 750 de ohmi. E nevoie insa de 15V/0.6A la filamente (paralel) iar anodica se poate lua direct din retea pentru o varianta economica. O lampa de preamplificare nu poate elibera o putere compatibila cu folosirea unui difuzor fara traf de iesire. Link spre comentariu
eugenbt Postat Decembrie 21, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2012 oameni buni, vreau 350 mW, sau chiar mai putin. vreau sa aud la 2m distanta, nu sa scol cainii din Giurgiu. Link spre comentariu
Selena Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Care este cauza acestui strigat disperat? De fapt, nu ne este clar ce doresti. Zici ca difuzorul original este de 0,5W, deci un difuzor miniatura chinezesc, intr-un radiou miniatura chinezesc. Ce avantaj ai obtine, daca ar fi posibil inlocuirea etajului final integrat (calitate buna, constatata la auditie in casti) cu un amplificator cu tub? Sper sa nu vorbesti despre armonice impare si despre sunet de lampa, ca nu este cazul in conditiile de fata.Ai citit documentatia indicata de colegul nostru? Daca da, ai observat in grafice ca tuburile curente la 4,5...6V au un curent anodic sub 0,5mA, iar distorsiunile sunt mari acolo fiind cotul caracteristicilor? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Daca inteleg bine, vrei un etaj final de 0.3W cu lampa de mica putere, alimentata la tensiune anodica redusa si fara transformator de iesire . Lampile de mica putere prin natura lor functioneaza la curenti anodici mici (1 ... 10 mA) si tensiuni anodice mari (100 ... 250V). Pai ca sa obtii acei 300mW putere utila (in clasa A), circuitul anodic al lampii trebuie sa disipe o putere de 800mW ... 1W, tinand cont ca randamentul unui etaj final este 50% din care scadem si pierderile din transformatorul de iesire. Daca lampa lucreaza cu Ia = 10mA avem nevoie de cel putin 80 ... 100V tensiune anodica pentru disipatia necesara de 0.8 ... 1W. Apoi impedanta de iesire a circuitului anodic al lampii este foarte mare, de genul 8 ... 10k (adica semnalul are tensiune mare si curent mic) iar impedanta difuzorului este f. mica de genul 4 ... 8 sau 16 ohmi (deci avem nevoie de o tensiune mica si un curent mare pentru a-l actiona). De aceea, este obligatorie folosirea unui transformator de iesire, de adaptare de impedanta, pentru a asigura transferul optim de putere.Daca tu poti convinge lampile de preamplificare sa lucreze la curenti de sute de mA aplicand o anodica de vreo 12V, desenez eu un etaj final si poate scoatem acei 300mW fara traf de iesire Link spre comentariu
eugenbt Postat Decembrie 21, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2012 ok, am inteles, nu se poate. dar, radiourile portabile pe lampi, la ce tensiuni functionau? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Da, existau nu numai portabile ci si radiouri auto pe lampi, care functionau la 12V. Alimentarea anodica se facea tot la tensiune inalta cu ajutorul unui transformator ridicator de tensiune. Acesta avea in primar un intreruptor mecanic (un fel de buzzer/vibrator cu contacte platinate) care intrerupea circuitul primarului de cateva zeci de ori pe secunda asigurand astfel variatia de flux magnetic necesara functionarii transformatorului. Sistemul nu avea o fiabilitate prea mare iar calitatea tensiunii anodice era destul de proasta, insa asta era nivelul tehnologiei ... Link spre comentariu
mila Postat Decembrie 22, 2012 Partajează Postat Decembrie 22, 2012 Nu-l mai certati. Daca citea cu atentie ce se spune in link-urile puse de mine nu mai intreba de 10 ori. Daca gaseste un ECC86 si una(eventual 2) 12K5 o rezolvat problema...dar daca gaseste! http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_12k5.html http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ecc86.html icon_jook Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum