Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Deflexie orizontala

Guevara

Postări Recomandate

De curand unul din televizoarele pe care le detin parintii mei (au in fiecare camera mai putin in baie) s-a defectat. Cum imi doream de mult sa fac pasul catre depanare imi zic ca este un prilej tocmai bun. Tv-ul avea finalul de linii ars. Il schimb ii pun unul la fel si se arde dupa vreo 4 zile. Zic gata a venit momentul sa pun mana pe teorie. Dupa ce am citit pe ici pe colo si am inteles principiul am ceva neclaritati:Am vazut in toate articolele si schemele studiate ca primarul trafului de linii se conecteaza in colectorul tr. Ca orice bobina se opune variatiilor de curent si ca orice tranzistor finalul fiind saturat se comporta ca un intrerupator. Dupa ce tranzistorul primeste semnal pe baza se deschide si initial caderea de tensiune pe bobina este maxima dupa care curentul incepe sa curga incarcand condensatorul de recuperare la valoarea B+ si alimentand bobina de deflexie. Cand nu mai primeste curent in baza se blocheza, primarul se opune variatiei de curent, genereaza o tensiune care practic se inseriaza cu B+ si umple cond. la valoarea acestei tensiuni. Cand condensatorul este saturat si bobina "goala" curentul va circula inapoi catre B+. Aici apar neclaritatile:a.Nu se creaza un circuit oscilant cu primarul traf linii si cndensator?a1.Bobina de deflexie nu se opune si ea variatiilor de curent si deci la incetarea curentului nu genereaza o tensiune inversa sau va fi alimenata in continuare de cond. de recuperare?b.Tensiunea de la bornele condensatorului nu se aplica si bobinei de deflexie care in cazul in care circuitul oscileaza misca fascicolul " de nebun" stanga - dreapta fara sa mai fie comandata de tranzistor?c.Va rog explicati-mi si mie ca pe intelesul unui prost cum protejeaza de fapt dioda montata in antiparalel tranzistorul si de cine?Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Guevara

2

• dan-a2

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări