Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

rezistenta letcon

tommymd

Postări Recomandate

Buna ziua!Ma incurc in lucruri elementare asa ca am nevoie de putin ajutor.Am un letcon de mare putere (nu stiu cat de mare) dar diametrul varfului e de 15mm. De curand s-a ars. L-am desfacut si era intrerupta nichelina intr-un loc. Din experienta stiu ca innadirea nu rezista, asa ca am exclus bucata de unde era intrerupt si dupa o munca de chinez batran in care am rebobinat bucata buna ramasa, vrea sa fac cumva sa nu se arda iar (avand in vedere ca a ramas mai putina).As vrea sa inseriez o rezistenta externa. Pe acasa am niste resitente din televizoare vechi, bobinate. Problema e ca nu stiu ce mi-ar trebui. Am unele de 10 ohm si vreo 100W (nu se mai intelege ce scrie pe ele dar au nichelina cam de 1 mm diametru) si mai sunt de 100, 150, 220 la 16w. Poate mai gasesc si altele.Ce vreau sa rezulte este sa se incalzeasca rezistenta de la letcon mai mult ca cea externa. Tatal meu a zis ca daca nu sunt dimensionate corect, se va arde cea care are nichelina mai subtire. Asa ca acum sunt confuz.Nu am incercat sa experimentez din cauza ca mi-a luat foarte mult sa rebobinez letconul si nu vreau sa il ard iar. Din ce stiam eu e ca ar trebui inseriata o rezistenta mai mare si apoi scazuta valoarea ei pana obtin o temperatura corespunzatoare. Problema e ca nu stiu de cati wati ar trebui sa fie ca sa nu se arda si sa reziste. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns sau poate are cineva o alta idee. (inafara de cea cu transformator)Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tommymd

7

• validae

3

• riderinblack

2

• Voltus

1

Top autori în acest subiect

Exista o solutie si mai simpla : inseriezi o dioda 1n4007 cu rezistenta letconului .Astfel 1njumatatesti puterea sa => nu se va mai arde iar dioda disipa o putere neglijabila si nu se va incalzi .

Link spre comentariu

Daca stiai puterea initiala puteai calcula, dar asa numai prin teste poti face modificarea.Cel mai simplu e sa cumperi un variator pentru becuri, nu e foarte scump.Acela il conectezi la letcon si il dai pe minim, apoi cresti treptat pana topeste bine fludorul si acolo te opresti.

Link spre comentariu

Decat astfel de improvizatii mai bine cumpara o statie de lipit. Se gasesc la preturi rezonabile (costul rezistentei + costul variatorului se apropie de pretul unei statii de lipit modeste).

Link spre comentariu

Interesanta partea cu dioda. Nu stiam asta. O sa incerc sa vad daca functioneaza bine asa.Variatorul de putere ar fi o varianta. Insa incerc sa nu complic asa tare lucrurile. Il foloseste altcina care nu e foarte grijuliu cu el si vreau sa-l aduc cat mai aproape de forma originala, plus ca o rezistenta as putea-o folosi si ca un fel de protectie. As prefera sa se arda ea inaintea bobinajului, in cazul in care il tine prea mult in priza.In ceea ce priveste statia de lipit, nu stiu ce sa zic. Acest letcon e folosit la lipit colectoare la rotoare de electromotoare, unele destul de mari. Abia l-am gasit si pe asta de cumparat, sa faca fata.Sunt curios la rezistentele astea, care se arde mai repede? Ce conteaza, valoarea lor in Ohm sau watajul lor? In sensul ca o data ce gasesc o rezistenta potrivita ca valoare sa se incalzeasca suficient letconul, care se arde mai repede - rezistenta care are valoare mai mica (ohm) sau cea care are sarma mai subtire (asta avand in vedere ca nu stiu nici ce wataj are letconul, nici ce proprietati au sarmele, dar rezistentele sunt bobinate si macar pot sa vad dimensiunea sarmei).Stiu ca vreau sa fac improvizatii si carpeli dar in ziua de azi merita sa incercam si asa ceva, imi lipsesc doar unele cunostinte. :jytuiyu

Link spre comentariu

In cazul tau as cauta un letcon de putere prin targurile de vechituri (eu am unul primit cadou dar daca voi avea ocazia sa prind unul ieftin prin astfel de locuri nu-l voi lasa vanatorului). Dar nu prea se preteaza in electronica (eu mai recuperam cu ajutorul lui componentele pasive).

Link spre comentariu

Daca ai pastrat cealalta bucata masoara-i rezistenta dar daca nu stii puterea letconului trebuie sa masori si curentul consumat pentru a afla puterea rezistentei de inseriat.

Link spre comentariu

Si mai sigur, masori rezistenta nichelinei (sau ce material ai bobinat) si diametrul, apoi calculezi:S=pi x diametrul la patrat/4;J=30A/mmp (pt. nichelina);I=JS= curentul admis de conductorul cu care ai bobinat rezistenta;U=R(masurata)xI(calculat).Aceasta este tensiunea la care iti functioneaza rezistenta fara sa se arda (daca are cui ceda caldura, daca nu, se supraincalzeste si se arde). Ca sa nu ai probleme inseriezi ce rezistenta o dioda in paralel cu un intrerupator (intrerupatorul il montezi pe suportul pe care pui ciocanul de lipit cand nu lipesti-acest intrerupator este deschis cand ciocanul de lipit sta in suport si se inchide cand il ridici de pe suport, ca sa lipesti). Daca nu faci suport, poti monta acest intrerupator, pe manerul ciocanului de lipit, dar trebuie sa-l actionezi tu. In felul acesta, ciocanul de lipit, poate sta in priza si o zi intreaga (numai daca il folosesti intermitent in acest timp) fara sa se arda. Spor la treaba

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Revin cu problema. La momentul respectiv am reparat letconul, acum a suferit un accident si s-a topit nichelina, ireparabil. 

Vreau sa-i rebobinez rezistenta, doar ca intampin ceva probleme. La calcul folosesc doar 2 formule P=U x I si R=U / I.

De aici pentru 220v la 2000w R=24,4 ohm , pentru 500w R=96 ohm si asta inseamna ca pentru o putere mai mica am nevoie de mai multa sarma. Asa este? 

Am impresia ca imi scapa ceva.

Am gasit ceva pe net despre cum se calculeaza rezistentele termice, dar sunt niste specificatii in calculele alea de care nu dispun.

Am o rezistenta de resou posibil nichelina, de 1500 w care are 42 ohmi in total, dar e prea lunga pentru ce am nevoie.

Am 6m de Kantal , 0,5 mm diametru, 7,35 ohmi/m care rezista pana la 1400 grade. nu am alte specificatii pentru el (A/mmp sau variatia rezistentei cu temperatura)

Am 10m Kantal 0,1/0,4 mm, 37,63 ohmi/m.

Pe un site scria ca incarcarea pe suprafata nu ar trebui sa depaseasca 2,5w/cmp.

Daca sunt necesare lungimi mai mari, pot achizitiona.

Vreau sa fac o rezistenta intre 100 si 500w (cat mai aproape de 500) din ceea ce am.

Din ce am calculat eu, pentru 100W am nevoie de 13m Kantal 0,1/0,4 mm, 37,63 ohmi/m. E corect?

Va rog, cine poate, sa ma ajutati cu ceva sfaturi practice. Multumesc.

Editat de tommymd
Link spre comentariu

Trebuie să folosești o sârmă cromnichel de cel mult 0,1mm pentru un letcon alimentat la rețea, altfel lungimea sârmei devine foarte mare și nu ai cum s-o bobinezi toată pe suportul original. Era mai bine dacă înnădeai firul original prin răsucirea capetelor și apoi prin acoperirea înnăditurii cu o tăbliță de oțel recuperată de la baterii.Acea tăbliță disipă temperatura și împiedică supraîncălzirea înnăditurii, care rezistă mult astfel.E o metodă ce o aplic și la prăjitoarele de pâine cărora li se întrerup rezistențele. Revenind la cazul tău, trebuie să știi că grosimea sârmei rezistive se alege în funcție de puterea maximă cerută, sunt tabele în care se specifică temperaturile maxime de lucru pentru aliajele tip cromnichel, precum și curentul maxim de lucru. Din păcate nu am acum un atfel de tabel la îndemână, dar sigur se găsește pe internet așa ceva.Am sârmă mai mult decât suficientă pentru tine de 0,15mm și 0,2mm, dar e la serviciu și nu voi putea ajunge acolo mai devreme de două luni, acum am piciorul în ghips fiindcă mi-am fracturat glezna...

Oricum, renunță la ideea de a folosi la letcon sârmă de 0,5mm destinată reșourilor, fiindcă nu va încăpea în veci într-un letcon decât dacă vei reduce semnificativ tensiunea de lucru pe la 100V să zicem. Apoi ideea de a înseria cu letconul o altă rezistență, care se va încinge la fel de mult (risipă de putere și risc mare de incendiu) este total greșită.Poți însă să calculezi rezistența pentru o tensiune mai mică și să intercalezi un variator de tensiune cu triac, cum sunt cele de aspiratoare, pe care-l reglezi la tensiunea dorită și pui în loc de potențiometru o rezistență fixă cu aceeași valoare necesară.

Editat de validae
Link spre comentariu

Multumesc de raspuns.

Intre timp am experimentat cata sarma am nevoie.

La letconul meu pot folosi inclusiv rezistenta de resou doar ca are putere prea mare :) Partea din cupru are 3 cm in diametru si 15 cm lungime. :) era facut cu o rezistenta cilindrica, in mijloc, cum erau la frigidere, doar ca acum nu mai gasesc de cumparat decat foarte lungi. Acum am un manson din elemente ceramice in jurul lui, imi permite sa pun multa sarma acolo, doar ca nu stiam cat de lunga ar trebui sa fie.

Este folosit la lipit colectoare de electromotoare, unele chiar foarte mari.

Link spre comentariu

Eu îți recomand pentru așa ceva să-ți faci un soi de pistol de lipit mare, de circa 500-1000W. Folosești un traf cu secțiune și fereastră mare, cel puțin 20-30cmp secțiune și ca secundar o bucată de țeavă groasă de cupru, sau placă cât mai mare ca secțiune. Am așa ceva la serviciu, folosesc o ansă de 5x3mm și lipește în câteva secunde orice colector, îl folosesc mai ales la lipit statoarele demaroarelor auto.Cu acela nu mai duci grija că se arde când ai mai mare nevoie de el... când mai ajung la serviciu o să-i fac o poză...acum sunt în concediu medical din păcate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări