Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator mosfeti

Vizitator B_Ionut

Postări Recomandate

Vizitator B_Ionut

Salut, sper ca am postat unde trebuie, problema mea este urmatoarea:

am facut un amplificator cu doua module fet200 alimentate de un transformator de 2x30v 4A,filtrare de 4x4700uf . la reglarea curentului de mers in gol am ars ceva finali, la unul am atins terminalele si l-am ars si la celalalt modul se incalzeste o rezistenta de putere foarte tare.

Asa cum recomanda producatorul pe site si in documentatie, reglarea curentului de mers in gol se face:

"se citeste tensiunea de pe rezistorii de putere R17 si R18 si se regleaza cu semireglabilul pana cand voltmetrul indica valoarea de 33mV",... asa am facut dar la nici 20mV s-au incalzit finalii de nu puteam pune mana pe ei, l-am si oprit repede dar deja era prea tarziu.

Cum pot verifica finalii, cel la care am facut scurt e mort clar si la cel care se incalzeste rezistenta.

Cum se regleaza curentul de mers in gol, as prefera sa gasesc pe cineva sa-l repare in Oradea dar nu stiu pe nimeni, nu vreau sa mai fac ceva prostii.

http://i48.tinypic.com/20ifdk4.jpg

http://i45.tinypic.com/ayljj8.jpg

http://i46.tinypic.com/2ce6f5e.jpg

http://i49.tinypic.com/123vad5.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator B_Ionut

tensiunea pe cei doi rezistori la reglarea curentului de mers in gol e buna de 33mv, asa cum scrie in documentatie?o sa inlocuiesc cei doi rezistori si o sa inseriez rezistente cu alimentarea sa vad ce se intampla, sper ca nu s-a ars si altceva, inlocuirea altor componente nu-si are rostul avand in vedere costul acestora.multumesc pentru ajutor!

Link spre comentariu
Vizitator B_Ionut

punctul de masa e la surubul de fixare dar acesta e izolat fata de transformator.carcasa si radiatoarele sunt legate la masa.am fost azi sa cumpar tranzistori irfp9240 si surpriza nu am gasit, mai avea o singura bucata la 15 lei sau la comanda la 20 lei!!!! mi se pare cam mult.

Link spre comentariu
Vizitator B_Ionut

da.., se pare ca nu am luat tensiunea care trebuia de pe rezistorii de putere, se mai intampla cand esti incepator, din greseli inveti.sper ca nu s-au ars numai cei doi tranzistori irfp9240, exista o modalitate sa-i verific si pe ceilalti?am comandat 5 tranzistori irfp9240, sper sa termin cat mai repede statia.va multumesc pentru ajutor!

Link spre comentariu

Iti dau cateva sugestii..fa niste scheme daca esti incepator, mai ales ca MOSFET is mai pretentioase uneori, alimentate la tensiuni mai mici..ai sanse mai mari sa nu bulesti ceva..sau nu asa multe piese. Decat sa dai startu cu ceva maret si sa fie esec si sa te oftici mai bine faci intai cativa pasi,inveti ceva,dar la inceput ai satisfactie ca ti-a iesit din prima. Decat +/-30 din cate am inteles eu mai bine incercai ceva la +/20V sau +/-15V. Eventual cu bipolari pt inceput sau hibrid operational + bipolari ca il faci mai usor..parerea mea

Legat de curentul de mers in gol trebuie sa strapezi intrarea si sa pui miliampermetrul/ampermetrul in serie cu ampliful,cu ramura V+ sau cu colectorul/drena tranzistorului final..depinde cum zice in instructiuni,au fost pareri si pareri. Ideea e sa fie cat mai mic urmand ca pe parcurs sa il cresti incetisor pana dispar distorsiunile de neracordare corss-over,insa nu foarte mult,ca altfel apare ambalarea termica si se distrug finalii! Ca exemple sunt scheme care cer curentul de mers in gol de 30-40mA..altele pot cere 60mA, altele chiar si 100mA...dupa 100mA e cam riscant sa setezi,personal nu tin minte sa fi vazut vreo schema care sa ceara peste 100mA curent de mers in gol si sa functioneze in clasa AB sau B. Doar amplif in clasa A consuma de rup..peste 50-60% e pierdere prin disipare termica..randamentul e maxim cca 40%, poate fi si mai mic, pe cand la clasa B randamentul e de cca 60 si ceva la % iar clasa AB are randamentul de cca 70%. Clasa D are randamentul teoretic de 100% insa in practica se zice ca ar fi peste 90% deoarece mai pot aparea unele probleme la frecventa triggerului..cand se recompune semnalul ca sa iasa curba sinusoida cat mai buna,frecventa trebuie sa fie cat mai mare (intreaba aici pe forumistii care au lucrat cu clasa D, eu nu am lucrat efectiv, doar am citit si studiat putin fenomenul)

Legat de MOSFETuri o sa vezi pe net si or sa-ti mai zica forumistii ca ei nu se masoara ca niste bipolari..se alimenteaza cu o tensiune si se pune voltmetru sa citesti anumite valori..Se testeaza practic. Insa odata ce e ars un fet/mosfet daca vrei sa pui multimetru pe buzzer si sa verifici, o sa vezi ca piuie in toate variantele d-s, s-g.. Si e clar, ce piuie, e in scurt, fara discutii. Avantajul lor e ca au distorsiuni mult mai mici, iar impedanta de intrare mai mare..unii ar spune ca s-ar apropia de calitatea sunetului oferit de tuburi..caldura, distorsiuni etc.

Intr-adevar si eu am cautat candva niste modele de MOSFETuri si ajungeau pana pe la 30-33 lei/bucata !! Ustura groaznic la pret.. dar asta e. Gandeste-te ca oricum iesi mai ieftin fata de un amplif pe tuburi care e cateva mii de dolari !!! Si e mult mai sofisticat, traf de alimentare, traf de iesire, traf defazor in unele cazuri...plus ca sa nu uitam lucrul ca lampile au o viata...in primu rand acel filament..pe cand semiconductorii teoretic au viata infinita..daca sunt pastrate conditiile de functionare.

Bafta! Fruntea sus si nu dispera! Fiecare sut..e un pas inainte :limb:

Link spre comentariu

Daca vrei ceva claitate audio nuami te uita la chiturile/schemele ce au transitori finali mosfet. De ce ? pai mosfeti din seria IRF sunt buni numai pt discoteca sau manele iar cei adevarati pt audio sunt foarte scumpi si foarte greu de gasit, necesita tensiuni de lucru mari si este greu de implementat in schema ca sa sune bine, (eu am avut in fata 2 amplificatoare identice ca constructie si schema dar unu avea mosfet unu bipolar.. si tot bipolaru suna mai bine.....)Cauta ceva pe bipolari se gasesc mai repede si foarte calitativi (la noi pe piata sunt MJL 1302/3281 de la ON Semi ce au puterea de 200w capsula si FT de 30Mhz)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări