Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

miez traf.toroidal

Vizitator lupusor

Postări Recomandate

Vizitator lupusor

Va rog sa-mi spuneti ce putere pot obtine cu un miez toroidal cu marimile urmatoare:D=120mm ,d=60mm ,h=30mm.Ca sectiune S=[(D-d):2]h=9cmp. Iar puterea nu stiu sa o calculez la traf.toroidale, dupa calculele facute mi-a dat P=107W (mi se pare cam mica valoarea).Rog putin sprijin pentru a face un calcul corect, pentru a stii daca-l pot utiliza pentru alimentarea unui consumator 2x28V ,3A (170W).Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

3

• radusa

2

Miezul respectiv tine fara probleme 170w.La toroidale, sectiunea miezului se inmulteste cu un factor intre 1.5 si 2 in functie de calitatea tolei, dupa care se ridica la patrat pt aflarea puterii. Cam asa stiu eu.

Link spre comentariu
Vizitator lupusor

Multumesc pentru raspunsuri.Calculul l-am facut dupa http://www.emil.matei.ro/tor.php ,numai ca situatia este inversa ,eu am miezul si-mi trebuiesc formulele de calcul pentru sectiune si putere.

Pentru sectiunea de 9cmp am calculat P=1,3X(9X9)=105,3W

Cred ca user radusa are dreptate cu coeficientul 2 pentru calculul puterii ,asa alta putere am P=2X(9X9)=162W.

Poate este un tabel cu dimensiuni toroidali si puterea obtinuta cu fiecare marime.

Link spre comentariu

... refa calculul... ceva de genul: sqrt(105.3)/1.3=... si vezi ce sectiune e necesara pentru puterea ce ai scris-o mai sus (105,3VA) - sigur nu e 9cm^2 .Nu ai reformulat corect algoritmul de calcul; acesta este: P= (S*1.3)^2 .

Link spre comentariu
Vizitator lupusor

Am refacut calculul astfel:pentru puterea P=126W avem o putere de gabarit Pg=126/0,92=136,95 iar sectiunea S=radical136,95/1,3=11,7/1,3=9 cmp. Avand sectiunea 9cmp cu putere de126W ,nu-l pot folosii unde voiam.Multumesc pentru sprijin.

Link spre comentariu

Cred ca calculul cu 1.3 este invechit (sau gresit). Ce am vazut din trafo existente, este ca coeficientul folosit este mai degraba spre 1.7-1.8. Si ca exemplu pot da dimensiunile la trei trafo toroidale care le am acum in posesie.Dimensiunile cu tot cu bobinaj sunt:1. Traf 80VA (scrie puterea pe el)D=9cm d=3.5cm h=4.2cm2. Traf 200VA (scrie puterea pe el)D=12.2cm d=4.8cm h=4.4cm3. Traf 200VA, nemtesc, industrial, secundar 28.3V/7A (scrie pe el)D=12.2cm d=4.8cm h=4.4cmDupa cum se poate vedea cele doua de 200VA sunt identice ca dimensiuni. Din dimensiunile exterioare, CU TOT CU BOBINAJ, este clar ca miezul este mai mic decat ce aveti dvs. Deci trafo dvs trebuie sa duca mai mult de 200VA. Daca luati coeficientul ca medie dintre 1.5 si 2, deci un 1.75, atunci ar insemna 9x1.75=15.75, puterea fiind 15.75x15.75= 248VA, ceea ce ar fi verosimil pt miezul dvs.Toate bune

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări