maciu1 Postat Decembrie 15, 2012 Partajează Postat Decembrie 15, 2012 Salut! Am gasit pe net schema de comanda a unui electroventilator auto. Deoarece la turatie maxima, acesta absoarbe 28A, am zis sa folosesc un tranzistor tip AP9468GP-HF-3TB --vezi prima schema. Dupa ce am aratat schema unui electronist, acesta mi-a spus ca trebuie sa dublez tranzistorii si sa pun si cate o rezistenta de 0,33 ohm intre ei si ventilator (pt sincronizare sau asa ceva...).-vezi schema 2-a. Intrebarea mea este: folosesc schema modificata sau o las cu un singur tranzistor de putere?Multumesc pt ajutor! Link spre comentariu
asyx Postat Decembrie 15, 2012 Partajează Postat Decembrie 15, 2012 cu un irf3205 ai rezolvat problema, insa recomand si un driver. Link spre comentariu
remus68 Postat Decembrie 15, 2012 Partajează Postat Decembrie 15, 2012 In text scrie ca se utilizeaza tranzistoare MOSFET si pe schema sint desenati bipolari. In rest totul e bine. Link spre comentariu
maciu1 Postat Decembrie 15, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 15, 2012 Din graba,am modificat schema originala folosind Paint-ul Windowsului a.i. am duplicat mosfet-urile cu poza decupata a npn-ului...Ok, atunci o sa folosesc schema modificata. Multumesc! Link spre comentariu
asyx Postat Decembrie 15, 2012 Partajează Postat Decembrie 15, 2012 aha,deci vrei sa bagi 28A prin rezistentele alea? Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 16, 2012 Partajează Postat Decembrie 16, 2012 aha,deci vrei sa bagi 28A prin rezistentele alea? O avea rezistente de 70W, unde-i problema?! Link spre comentariu
maciu1 Postat Decembrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 16, 2012 De profesie sint mecanic si pt asta am cerut ajutor. In domeniul electronicii am doar niste notiuni de baza. Asa cum am spus-o mai sus, ideea cu tranzistorii dublati si cu rezistentele nu e a mea, ci a unui electronist de la servici. Rezistentele cica au rolul de a sincroniza tranzistorii. intrebarea referitoare la cei 28A ce trec prin ele i-am pus-o si eu, dar mi-a spus ca nu e nicio problema, pt ca au doar 0,33 ohm. Deoarece m-i s-a parut ciudat, am apelat la ajutorul vostru...Deci,mai bine le scot de acolo? Link spre comentariu
asyx Postat Decembrie 16, 2012 Partajează Postat Decembrie 16, 2012 da binenteles.mosfet-urile nu au nevoie de rezistente de egalizare.singura mea problema este comanda acestor mosfet-uri cu tensiunea de 5V scoasa de PIC.pentru o comanda buna este nevoie de minim 8V.dar poate ca cele din schema sunt un model care stiu sa mearga si cu 5V Link spre comentariu
remus68 Postat Decembrie 16, 2012 Partajează Postat Decembrie 16, 2012 O avea rezistente de 70WNu a precizat puterea rezistentelor. Aceasta rezulta din calcul si se poate rezolva cu grupari serie paralel. La fel de bine poate utiliza rezistente de 0,12R. Link spre comentariu
maciu1 Postat Decembrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 16, 2012 Pai, in ceea ce priveste rezistentele, am 10 buc de 0,33 ohm, dar de 0,6W/buc...nu cred ca se pot folosi... Link spre comentariu
remus68 Postat Decembrie 16, 2012 Partajează Postat Decembrie 16, 2012 Exclus a se utiliza acele rezistente de 0,6W. Mai bine cauti un MOS mai "fortos" care sigura curentul necesar, asa cum ti s-a sugerat mai sus. Link spre comentariu
maciu1 Postat Decembrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 16, 2012 @asyxs, in ceea ce priveste Mosfet-ul, am gasit specificatiile: maxim absolut: Vds=40V ; Vgs=+/- 20V iar la 25*C, VGS(th) =0.5 - 1.5 V, cu conditia Gate Threshold Voltage VDS=VGS, ID=250uA Sper sa mearga. Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 16, 2012 Partajează Postat Decembrie 16, 2012 @asyxs, in ceea ce priveste Mosfet-ul, am gasit specificatiile: maxim absolut: Vds=40V ; Vgs=+/- 20V iar la 25*C, VGS(th) =0.5 - 1.5 V, cu conditia Gate Threshold Voltage VDS=VGS, ID=250uA Sper sa mearga. Eu zic sa cauti un MOSFET logic level (adica pentru 5V). In general codul este IRLR daca alegi un produs IRF. Cauta unul care sa duca cel putin 50A la 70-100C. Evident, este o alegere din ochi care cere un driver pe masura (fa-i un totem pole cu 3904/3906). Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 16, 2012 Partajează Postat Decembrie 16, 2012 Se poate rezolva elegant cu un driver TC427,care poate comanda doua sau mai multe mosfeturi,de ex IRFZ48. Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 16, 2012 Partajează Postat Decembrie 16, 2012 Rezistenta dintre PIC si TC427 o alegi cam 1k? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum