Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema comanda electroventilator auto

maciu1

Postări Recomandate

Salut! Am gasit pe net schema de comanda a unui electroventilator auto. Deoarece la turatie maxima, acesta absoarbe 28A, am zis sa folosesc un tranzistor tip AP9468GP-HF-3TB --vezi prima schema. Dupa ce am aratat schema unui electronist, acesta mi-a spus ca trebuie sa dublez tranzistorii si sa pun si cate o rezistenta de 0,33 ohm intre ei si ventilator (pt sincronizare sau asa ceva...).-vezi schema 2-a. Intrebarea mea este: folosesc schema modificata sau o las cu un singur tranzistor de putere?Multumesc pt ajutor!

post-6729-139829543006_thumb.jpg

post-6729-139829543014_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• maciu1

7

• asyx

4

• Mircea

3

• remus68

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

De profesie sint mecanic si pt asta am cerut ajutor. In domeniul electronicii am doar niste notiuni de baza. Asa cum am spus-o mai sus, ideea cu tranzistorii dublati si cu rezistentele nu e a mea, ci a unui electronist de la servici. Rezistentele cica au rolul de a sincroniza tranzistorii. intrebarea referitoare la cei 28A ce trec prin ele i-am pus-o si eu, dar mi-a spus ca nu e nicio problema, pt ca au doar 0,33 ohm. Deoarece m-i s-a parut ciudat, am apelat la ajutorul vostru...Deci,mai bine le scot de acolo?

Link spre comentariu

da binenteles.mosfet-urile nu au nevoie de rezistente de egalizare.singura mea problema este comanda acestor mosfet-uri cu tensiunea de 5V scoasa de PIC.pentru o comanda buna este nevoie de minim 8V.dar poate ca cele din schema sunt un model care stiu sa mearga si cu 5V

Link spre comentariu

@asyxs, in ceea ce priveste Mosfet-ul, am gasit specificatiile:

maxim absolut: Vds=40V ; Vgs=+/- 20V

iar la 25*C, VGS(th) =0.5 - 1.5 V, cu conditia Gate Threshold Voltage VDS=VGS, ID=250uA

Sper sa mearga.

Link spre comentariu

@asyxs, in ceea ce priveste Mosfet-ul, am gasit specificatiile:

maxim absolut: Vds=40V ; Vgs=+/- 20V

iar la 25*C, VGS(th) =0.5 - 1.5 V, cu conditia Gate Threshold Voltage VDS=VGS, ID=250uA

Sper sa mearga.

Eu zic sa cauti un MOSFET logic level (adica pentru 5V). In general codul este IRLR daca alegi un produs IRF. Cauta unul care sa duca cel putin 50A la 70-100C. Evident, este o alegere din ochi care cere un driver pe masura (fa-i un totem pole cu 3904/3906).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări