Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa tensiune comandata software

nickrvl

Postări Recomandate

Am deschis un topic la Atmel viewtopic.php?f=37&t=135054 incerc si aici in idea ca nu "toata" lumea a vazut respectivul post. Cu rugamintea de a privi la linkul indicat, sa nu mai postez si aici poze, intrebarea este daca se gaseste "ceva" capabil sa faca cea ce prezint acolo, exista vre-o componenta anlogica care face asa ceva? ca un exemplu conex indic C.I. PCF8591, 8-bit A/D and D/A converter, acest C.I. este capabil sa primeasca de la un procesor prin interfata seriala I2C o "valoare" pe care o converteste intr-o "tensiune" variabila, am lucrat un pic cu el, sint incintat de cum lucreaza insa acum am nevoie de ceva asemanator dar care sa fie capabil sa mentina constat o tensiune de iesire "indiferent" de curentul consumat si la "valoarea" primita din procesor. Nu stiu daca exista asa ceva insa in speranta ca totusi exista intreb si aici.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nickrvl

6

• pusu

4

• Dr.L

3

• cirip

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Intimpin mai departe aceasi problema, cu montajul in gol reusesc sa stabilizez tensiunea "foarte bine", cu o sarcina chiar si mica, 300mA, i-mi scade tensiunea pe iesire indiferent la cit o setez undeva pe la 6,7V, este ceva ce-mi scapa..... Inca o data precizez ca in gol merge foarte bine, procesorul deocamdata pentru teste in acest moment nu face altceva decit sa inchida sau sa deschida tranzistorul in functie de tensiunea pe iesire, softul din el ruleaza in bucla continua la 8Mhz si executa o comanda simpla:*************************************************************************tensiunesetata = 100 (acestei variabile i sa atribuit valoarea 100 cea ce corespunde unui 10V cititi prin divizor rezistiv)1. inceput2. citeste tensiune din iesire sursa si o atribuie unei variabile (volt)3. verifica daca "volt" > "tensiunesetata", daca da inchide tranzistor4. verifica daca "volt" < "tensiunesetata", daca da deschide tranzistor5. inapoi la inceput*************************************************************************Aceasta e schema de test:post-9441-139829543023_thumb.jpg

Link spre comentariu

Salut,Nici nu are cum sa mearga. Daca vrei sa scoti 10V, curentul maxim in baza e de vreo 2mA. Daca tranz are un beta de 100, inseamna ca poti sa scoti maxim 200mA. Probabil ca ai un exemplar bun, daca scoti 300mA.Solutii posibile:1) Micsoreaza rezistenta din baza, cea de 4.7K2) Foloseste o configuratie Darlington ca regulator serie.Oricum, schema este foarte "subtirica". Lipsa amplificatorului de eroare conduce la rezistenta de iesire mare, avand ca rezultat factorul de stabilizare cu sarcina foarte slab. De asemenea, bucla de reactie prin procesor pune probleme specifice. Din fericire castigul pe bucla este mic, dar daca il maresti, ca sa imbunatatesti performantele, aproape garantat vei avea probleme de stabilitate.Ai testat raspunsul la salt treapta de curent? Pun pariu ca i se inmoaie genunchii pe o perioada scurta, ceea ce ar duce la brownout daca ar fi sa alimentezi un procesor. De asemenea, la scaderea brusca a sarcinii, ma astept ca are supracresteri.Nu poti inlocui proiectarea analogica cu o bucla digitala. Partea analogica trebuie sa fie adusa la niste parametri, apoi softul comanda partea de executie in limitele oferite de hardware. Dioda la ce foloseste? Comanda in comutatie a tranzistorului probabil ca duce la varfuri de curent semnificative prin regulatorul serie datorita condului de pe iesire.

Link spre comentariu

Circuitul din imaginea Clipboard03.jpg nu e bun. Cu 1 logic, Q2 pune baza lui Q3 la masa rezultand un Vout=0 condesatorul incarcat din starea precedenta fiind pus la masa. Daca valoarea C este suficient de mare, prin punerea la masa distruge unul din tranzistori. Daca se doreste valori reglabile ale lui Vout, baza Q3 trebuie comandata de iesirea unui DAC...

Link spre comentariu

Problema sau una din probleme, acea cu scaderea tensiunii in sarcina era intradevar din tranzistorul bipolar, am renuntat la el indiferent de configuratie si am continuat probele cu IGBT (acesta fiind comandat in tensiune daca nu ma insel) cu rezultate net superioare, stabilitate excelenta chiar si in sarcina, sarcina mica deocamdata, bineinteles ca sint multe alte problem mai ales software pe care nu stiu daca le pot rezolva insa mi-am demonstrat ca idea e totusi buna, obtininduse o stabilitate buna a tensiunii. Deocamdata caut inca o componenta electronica care sa fie capabila a comanda in comutatie un IGBT si totodata sa fie capabila sa primeasca informatie de la un microcontroler, acea informatie sa fie insasi nivelul la care va fi stabilizata tensiunea pe iesire, astfel problema ar fi rezolvata in totalitate, cel putin hardware. Nu stiu de ce traiesc cu impresia ca am "inventat" o noua componenta electronica :rade: Am pus mai multe detalii in acest post: viewtopic.php?f=37&t=135054&start=15

Link spre comentariu

E bine varianta cu Q3 bipolar doar ca in baza acestuia e necesara o tensiune stabilizata. Tensiunea din baza lui Q3 este iesirea din DAC care in functie de citirea de pe iesire cu ADC o ridica (pe tens. din baza Q3) sau o coboara ptr a mentine riplul pe iesire cat mai mic. Eu asa vad.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

doar referinta as da-o din uC

Asta e solutia cu cele mai bune rezultate pentru liniar. Daca comanzi in comutatie, dupa tranzistor nu poti pune un cond de filtraj, n-are logica. Trebuie o inductanta (buck).
Link spre comentariu

Din pacate nu inteleg.Ca referinta,ma refeream la o tensiune intre 0 si 5V. Iar tensiunea e continuua (dintr-un dac).Si la sursele in comutatie reglabile,nu se pune un potentiometru pe referinta?

Link spre comentariu

Cu "experimentul" meu de mai sus momentan ma opresc, bineinteles, timpul este de vina.... :rade: , ca si concluzii, cum am mai spus asa cum am probat pina la acest nivel idea este functionala, cel putin pina la un amper si e incredibil de stabil, ca si parti negative, Mc-ul nu poate afisa pe un LCD diverse valori, ramine in urma, de acea reticenta mea fata de diversele scheme de surse de tensiune cu Mc "stabilizate", se pot si stabiliza insa am vazut cu ce "pret", cu citeva fractiuni de secunda intirziere, asta e destul pentru a aparea virfuri/cresteri de tensiuni periculoase (timpul care ii ia Mc-ului sa reactioneze), dar totusi daca Mc-ul e lasat doar sa monitorizeze tensiunea pe iesire atunci intradevar functioneaza bine, dar cum sa fac sa am totusi afisaj, o solutie ar fi sa folosesc doua Mc-uri (in lipsa de alta componenta dedicata) unul sa se ocupe strict de monitorizare iar celalalt sa se ocupe de achizitionare date, setari, afisaj, problema este cum comunic intre ele, din nou o solutie ar fi I2C insa sint aproape convins ca aceasta metoda o sa genereze intirzieri la fel ca mai sus, iar cealalta metoda ar fi ca primul sa genereze printr-un DAC o referinta/tensiune variabila iar cel de-al doilea sa o citeasca prin ADC-ul sau, asta mi-ar fi permis sa folosesc un Mc de tipul Attyni13 adica mic, dupa cite am observat ar fi sanse mari sa reuseasca aceasta metoda, citirea ADC-ului nu manica multe resuse/timp. Din pacate, din nou, nu am reusit sa testez cele doua metode, tot montajul insirat pe o masa l-am desfiintat raminind sa continui "cindva".....

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu vad motivul pentru care sa existe acel feedback. Nu cred ca pe nivele de biti se poate realiza o stabilizare liniara mai buna decat analogic. Evident ca trebuie un stabilizator mai complex decat cele doua tranzistoare, as zice unul obisnuit. Doar ca zenerul de referinta e dat de uc. Pentru un stabilizator bun, nu e nevoie de altceva, face singur restul. Chiar si limitarea de curent e mult mai rapida si corecta daca e facuta de stabilizator, nu de uc, dar si valoarea limitarii (ca si referinta de tensiune) poate fi data de uc. Daca analizezi tensiunea si curentul, treci prin uc si te intorci la elementul regulator cu o comanda, performantele sunt net inferioare. Mai bine faci un stabilizator normal la care doar referinta de tensiune si curent sunt date de uc, in rest, stabilizatorul se va descurca singur.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări