andreidaniel Postat Decembrie 15, 2012 Partajează Postat Decembrie 15, 2012 Buna seara! Am si eu o dilema si as vrea sa ma ajutati. In Europa tensiunea e de 220-230V la 50Hz alternanta boon. Ei, in SUA e de 110V la 60Hz. Daca aduc un aparat din SUA ca sa il pot folosi aici ar trebui sa fac una din doua:a)ori ii schimb trafu si din 110V input sa dea sa zicem 15V output cu unul care din 220V input sa scoata 15Vb)ori pun la intrare un traf 220V/110V..sau eventual un autotransformator si de pe priza mediana am fix jumate din tensiune.Hai sa luam cazul unui pick-up direct drive..care mai foloseste lampa stroboscopica. Problema e da, cobor tensiunea de 220V la 110V cat am nevoie, dar cu frecventa de alternanta ce fac? Noi o avem de 50, ei o au de 60?Cum va functiona aparatul?Alta intrebare 60Hz frecventa de alternanta sunt in primaru si secundaru transformatorului respectiv, dar dupa redresare nu mai conteaza nu? Adica am deja o tensiune continua. In cazul unui aparat ..sa zicem un tuner sau un amplificator sau casetofon deck ce se alimenteaza la 110V..eu aici in romania daca ii schimb trafu va avea de suferit aparatu? Doar dupa traf e curent continuu.Inca ceva: exista cumva si montaje care sa schimbe pe langa tensiune si frecventa de repetitie? adica din 220V/50 sa imi scoata 110V/60Hz si viceversa?Multumesc pt rabdare Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 15, 2012 Partajează Postat Decembrie 15, 2012 ...a)ori ii schimb trafu si din 110V input sa dea sa zicem 15V output cu unul care din 220V input sa scoata 15VNo problem! Dupa redresare (cei 15V) nu mai depinzi de frecventa de retea.b)ori pun la intrare un traf 220V/110V..sau eventual un autotransformator si de pe priza mediana am fix jumate din tensiune.Hai sa luam cazul unui pick-up direct drive..care mai foloseste lampa stroboscopica. Problema e da, cobor tensiunea de 220V la 110V cat am nevoie, dar cu frecventa de alternanta ce fac? Noi o avem de 50, ei o au de 60?Cum va functiona aparatul? Daca direct drive inseamna alimentat la 110V/60Hz, asta inseamna ca motorul se va invarti mai incet la noua 110V/50Hz (50Hz<60Hz), deci nu e bine.Alta intrebare 60Hz frecventa de alternanta sunt in primaru si secundaru transformatorului respectiv, dar dupa redresare nu mai conteaza nu? Adica am deja o tensiune continua. In cazul unui aparat ..sa zicem un tuner sau un amplificator sau casetofon deck ce se alimenteaza la 110V..eu aici in romania daca ii schimb trafu va avea de suferit aparatu? Doar dupa traf e curent continuu. Ai dreptate. Vezi raspunsul de mai sus.Inca ceva: exista cumva si montaje care sa schimbe pe langa tensiune si frecventa de repetitie? adica din 220V/50 sa imi scoata 110V/60Hz si viceversa? La cat vei investi in acel VFD (var freq drive), mai bine il cumperi direct 220V/50Hz Link spre comentariu
andreidaniel Postat Decembrie 15, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 15, 2012 Cu toate astea am vazut pe ebay de exemplu pick-up si pe lampa stroboscopica scria 33/45 50Hz dar si 60Hz,iar pe alimentare pe eticheta in spate scria 120V 60Hz..sa inteleg ca daca pe lampa scrie ambele frecvente ar putea merge si cu acea varianta de conversie: traf/autotransformator? Practic cum lucreaza lampa stroboscopica, ia faceti-ma sa pricep si eu. Link spre comentariu
YO8CDQ Postat Decembrie 15, 2012 Partajează Postat Decembrie 15, 2012 Da frecventa se poate schimba din 50 de Hz in 60 de Hz, sau invers , printr-un montaj care se cheama " convertor ". Nu am schema la indemana, dar stiu ca printre alte piese se afla si un cristal de quart. Cine cauta, gaseste. Petrica Link spre comentariu
andreidaniel Postat Decembrie 15, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 15, 2012 Ok, grazie. !:-) Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 15, 2012 Partajează Postat Decembrie 15, 2012 Da frecventa se poate schimba din 50 de Hz in 60 de Hz, sau invers , printr-un montaj care se cheama " convertor ". Nu am schema la indemana, dar stiu ca printre alte piese se afla si un cristal de quart. Cine cauta, gaseste. PetricaRaspunsul asta este mai mult decat evaziv. Chiar interesanta ideea cu quartzurile, cam pe unde se gaseste unul de 60Hz? Hai sa dam lui OP un raspuns demn de un indicativ YO.Cu respect, un indicativ YO3, de multa vreme inactiv.LE: un exempluhttp://kakopa.com/60HzConverter/index.htmlSi schema completa:http://kakopa.com/60HzConverter/freq_convert04.png Link spre comentariu
andreidaniel Postat Decembrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 16, 2012 La schema de mai sus are ceva daca sarcina nu e legata si montajul e pus in priza? De exemplu la un amplificator daca e alimentat diferential si nu legi sarcina se cam arde, mai devreme sau mai tarziu, depinde daca are sau nu protectie etc. Frecventa o reglez din semireglabilul de la 555? Celalalt MOSFET care e atacat de integrat de ce nu are intre sursa si poarta rezistenta de 10K ca cel de mai sus? Ce rol are condensatorul care vine dupa redresare la punctul median intre cei doi MOSFETI? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 16, 2012 Partajează Postat Decembrie 16, 2012 Nu conteaza prezenta sarcinii, dar consumul exagerat distruge tranzistorii.Cred ca se poate si mai simplu, un 494 cu umplere si frecventa reglabila si un driver cu sursa flotanta gen IR. Desigur, sinus modificat. Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 17, 2012 Partajează Postat Decembrie 17, 2012 andreidaniel, în cazul tău nu trebuie decît să schimbi trafo din pick-up, montajul care comandă motorul va ţine turaţia constantă, iar lampa cu neon va clipi cu 50Hz, deci vei alege ptr reglajul fin al turaţiei sectoarele de 33 şi 45 corespunzătoare de pe platan şi le ignori pe cele ptr 60Hz. Chiar nu e ceva complicat. Verifică poate ai noroc ca trafo să aibe şi prize ptr 220-240V. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum