Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Heathkit HW100

lorik199

Postări Recomandate

Detin un transceiver heathkit HW100 ce momentan e cu burta in sus pe masa de lucru.

Dupa cateva componente imbatranite ce le-am inlocuit, am mai constatat ceva defecte la care cer sfatul aici:

Socul RFC din final era prajit si l-am dat jos ca sa il repar/inlocuiesc.

Dimensiunile lui sunt mici, portiunea bobinata e de numai 4,5cm iar diametrul e de 12mm.

Avea aprox 320 spire, bobinat intr-un soi de stil fagure, cu multi galeti, un galet era facut din 3 straturi de sarma si latimea de 4 spire, doar ca acesti galeti erau aproape lipiti, sarma era de 0,25mm.

Intrebarea mea acum: se merita sa incerc sa-l reconstruiesc ca pe cel vechi sau sa construiesc altul nou?

Apoi m-am mai uitat la condensatori, acestia sunt ceramici(poza de mai jos) cu cateva mici exceptii si m-a uimit toleranta ca la electrolitici de +80%/-20%.

As vrea sa-i schimb pe toti cu unii cu polipropilena, acestia fiind mai precisi ca valoare, dar aici intervine intrebarea: la ce tensiune sa-i iau (tensiune maxima in afara de ce de la final e de 300V )? si care e diferenta intre cel din mijloc si cel din stanga?

Au aceeasi valoare, toleranta, o diferenta am observa in amplasamentul lor, cei rosi fiind prin partea preamplificatoare a finalului RF.

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

10

• gauss

3

• yo2mhj

3

• yo7lhe

2

Top autori în acest subiect

Condensatorii ceramici sunt folositi in situatia in care prin ei trebuie sa treaca RF, avand inductanta parazita extrem de mica. Nu e recomandabil sa pui condensatori cu polipropilena in loc. Poatr cu mica argintata, dar sunt mult mai scumpi. Toleranta nu are importanta mare - proiectarea a tinut cont de ea.Sunt folositi la cuplaje intre etaje si decuplare, deci o valoare mai mare a capacitatii e benefica. La condensatorii ceramici dimensiunea depinde de tensiunea de lucru si de curentul pe care il pot suporta. La finalele moderne ai observat probabil ca se folosesc mai multi condensatori ceramici mici in parlel. Eu as recomanda sa nu inlocuiesti condensatorii ceramici, daca nu sunt defecti. Cat despre soc, incearca sa il reconstruiesti cat poti de bine.Tot te-ai apucat de restaurare.

Link spre comentariu

Poti realiza un soc PA0FRI style.

Eventual daca ai ceva asemanator prin cutia de vechituri recuperat de prin radio cu tuburi se poate utiliza, daca verifici sa nu oscileze in benzile de radioamatori.

Sau folosesti ceramica de la o rezistenta de putere bobinata, dai jos sarma rezistiva si bobinezi spira langa spira sarma CuEm aproape toata lungimea suportului.

Daca tot esti la stadiul de revizie poti incerca ce au facut si altii:

http://www.w7ekb.com/glowbugs/ModsEtc/modifications.htm

http://www.w2pa.com/Home/articles/Heath ... tion-Notes

http://ac0dnradio.orbs.com/Heathkit+HW+100

http://www.vintage-radio.info/

De asemenea verifica si rezistentele din anozii tuburilor de emisie ( care au bobine peste)sa nu fie crapate sau devalorizate.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Da, sunt din fosta URSS, am cautat codul lor(K31-11) si peste tot pe internet sunt cu mica argintataVanzatorul e roman, asa ca o sa iau legatura si o sa discut cu el.In legatura cu inlocuirea celor ceramici cu acestia, nu cred ca voi intampina probleme in functionarea aparatului...

Link spre comentariu

Inca ceva: uitandu-ma pe schema vad data inductanta socului anodic, mai exact 425uH, folosind un calculator online mi-a dat o inductanta de 210uH pt socul facut de mine.O sa fie o problema majora acest lucru?

Link spre comentariu

Inca ceva: uitandu-ma pe schema vad data inductanta socului anodic, mai exact 425uH, folosind un calculator online mi-a dat o inductanta de 210uH pt socul facut de mine.O sa fie o problema majora acest lucru?

Eu am un soc din FT 250,e asemanator ,l-am masurat si are 505 microH.Vezi daca nu gasesti un FT 250 busit...distrus... e mai usor.
Link spre comentariu

Slabe sanse sa gasesc asa ceva, si oricum sunt la limita cu spatiul, deabia a incaput noul soc ce are numai 15mm diametruP.S: uitati-va pe link-urile de mai sus, stiam ca sunteati in cautare de C-uri cu mica

Link spre comentariu

Chiar ma bucur ca le-am vazut... o sa-i studiez oferta si incerc sa-l contactez...vad ca are muuulte si nu chiar scumpe.Socul de FT 250 nu este mare,din contra e chiar micut..si bobinat universal...cred ca ar merge acolo.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Ieri am ajuns in faza de teste a jucariei, dupa schimbarea socului anodic si a catorva eletrolitici.Problema e urmatoarea: nu pot suprima deloc purtatoarea, cand apas PTT parca am purtatoare FM :rade: Sa oscileze cumva socul? desi in toate benzile face asa...Inca ceva: puterea in 3,5 e foarte mica, si creste pe masura ce urc in frecventa.Testul l-am facut pe rezistenta neinductiva evident.

Link spre comentariu

Deconecteaza finalul si vezi cu un receptor daca mai apare ''purtatoarea''. Daca nu, atunci problema e din final.Cand puterea e foarte mica in benzile de jos si creste cu frecventa inseamna ca inductanta socului e prea mica. Presupun ca excitatia e ok.De asta ziceam sa incerci restaurarea socului.Incearca si neutrodinarea, daca restul sunt ok, poate ii taie ''piuitul''. Bafta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări