Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tunning boxe Sony SS-F80ES

alex26

Postări Recomandate

in mod normal ar trebui facut alt filtru daca schimbi difuzoarele,de ce crezi ca ti-am zis sa nu te complici cu 'supertw' pt ca nu se merita.Vei face o taiere inutila intr-o zona pe care sa o umplii la loc cu un alt tweter care va face ce in plus ?!? nu vad nici un beneficiupe deasupra este si f greu fara masuratori deoarece lungimile de unda la acele frecv sunt f mici si este imposibil de calculat ca sa iasa bineimpedanta vazuta de amplificator este data de mai multi factori,dar nu exista 'filtre care in final sa aibe 8 ohmi'.Poate putina documentatie despre aceste lucruri te-ar ajuta in intelegerea fenomenelorin mod normal valorile sa stabilesc prin masuratori(simulari etc),la fel si polaritatile ,dar cum asa ceva nu este posibil deocamdata,nu pot decat sa-ti urez spor la mesterit

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alex26

12

• CBI

6

• tudoraudio

3

• Luca

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@alex26

Nu te-as sfatui sa faci asemenea improvizatii la niste boxe Sony SS-F80ES ele find capu de serie din gama de varf SONY, In timp le poti aduce la starea lor originala, mai bine urmaresti pe ebay poate gasesti tweetere originale sau cumperi o pereche de tweetere seas 27TFF costa 29 euro bucata + transport, sunt tot pe 6 ohmi, si foarte probabil sa aibe parametrii destui de asemanatori cu cele originale find identice ca asepect diferind ddoar culoare matasii. Probabil nu ar mai trebui sa modifici filtru nefind diferente mari.

Vezi detalii despre seas 27TFF AICI, tot de acolo le poti cumpara.

Aceleasi tweetere se folosesc in ziua de azi pe boxe de 1000-3000 Euro Perechia. In timp ce tweeterele jamo, monacor pe cele de 100-300 Euro.

Daca nu vrei sa cumperi noi, poti cauta boxe sh marca arcus din seria AS3, AS4, AS5, AS6 si ele sunt dotate tot cu niste tweetere seas, insa un modle mai mic 25TFF.

Link spre comentariu

Acum am inteles d-le CBI. Nu ma gandeam ca e chiar asa complicat.Voi face modificarile propuse de dvs.,deci fara supertweeter.Am sa incerc sa fac o noua schema doar cu piesele ce vor ramane ca sa fiu sigur si cu polaritatea difuzoarelor.

Link spre comentariu

Posted Image

E bine cum am desenat?

Sa inteleg ca trebuie sa inversez polaritatea difuzoarelor asa cum am trecut pe schema, plusul la minus si invers?

Oricum vreau sa modific doar o boxa sa vad diferenta.

Link spre comentariu

Am modificat filtrul si l-am probat in paralel cu cealalta boxa nemodificata.Sunetul s-a modificat destul de mult dupa parerea mea , si am constatat in special 2 aspecte- parca inaltele nu mai sunt asa tiuitoare, s-au mai temperat- si am constatat ca basul e un pic mai pronuntatMie imi place mai mult asa parca nu ma oboseste sunetul asa tare.Legat de polaritatea difuzoarelor de inalte si medii, daca inversez polaritatea si pun - la - si + la + ce s-ar modifica?

Link spre comentariu

Legat de polaritatea difuzoarelor de inalte si medii, daca inversez polaritatea si pun - la - si + la + ce s-ar modifica?

se schimba sumarea acustica a semnalelordaca media a fost inversata fata de wofere din fabrica,lasa-o asala twetere,poti incerca si invers,functional nu se intampla nimic,doar ca poti obtine o gaura in raspuns sau nu.Asculta si lasa cum consideri ca suna mai complet.Este greu de prevazut ce se intampla fara masuratori.Poti incerca sa strapezi si rezistenta de 1,5 sa mai ridici nivelul si poti mari sau micsora cate putin valoarea condesatorului de 4,7(in pasi de ~1uf) si cobori sau urci cate putin frecventa de taiere
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Cu ajutorul d-lui tudoraudio am reusit sa fac rost de tweeterele originale. Voi renunta momentan la supertweetere , pana nu se stie , dar poate voi gasi vreodata cele originale.In schema desenata ,mai sus , voi anula doar rezistenta de 1 ohm , sau mai trebuie si alte modificari.

Link spre comentariu

Este de ajuns straparea rezistentei , in mai multe grafice cu masuratori pe net arata ca raspunsul incintei o ie usor la vale la frecvente inalte , prin strapare le-ai mai liniariza putin si ai mai compensa si lipsa super-tweeterului.Orcum el lucreaza dupa 18 Khz... frecventa care nuprea o auzi...

Link spre comentariu

ca de obicei,sfaturi pe langa,posturi sa fie la numar..alex26,scoti doar rezistenta de 1r sa nu mai vada ampliful sarcina filtrului de pe stw ramas in gol iar pe tw lasi ce ai desenat cu 4 mesaje mai sus

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Va salut. Dupa o perioada indelungata am revenit cu boxele mele Sony .

Nu le-am folosit ca nu mi-au placut cum suna, dar azi am intrat in posesia unor boxe Avance Alpha 220 cu tweetere Vifa D27TG . Din pacate la aceste boxe un difuzor de bas lipseste iar unul din tweetere e ars.

Am luat difuzorul vifa si l-am pus in locul tweeterului sony si suna mult mult mai bine.

Pe partea de bas in aceste boxe Sony SS F80ESR am doua difuzoare legate in paralel si un filtru compus dintr-o bobina si un condensator de 82 micro. Am inlocuit condensatorul cu unul de 15 micro MKP si am mai multa voce pentru ca parca se auzea infundat.

Am cumparat tweeterele originale 1-504-664-11 de la sony si nu mai retin exact dar acum daca masor cu aparatul de masura imi indica 0,6 ohmi. Sunetul se aude foarte incet fata de diful vifa. Celalalt difuzor sony e ars, nici nu mai stiu daca erau asa cand le-am cumparat.

Nu inteleg cum poate arata doar 0,6 ohmi.

Merita sa le bobinez pe cele sony sau cele vifa. Este diferenta destul de mare intre ele?

Daca imi puteti recomanda pe cineva care bobineaza cum trebuie. Va multumesc.

Editat de alex26
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări