Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DRO (sistem de citire in coordonate a pozitiei) pt strunguri

radu cnc

Postări Recomandate

Avand in vedere ca subiectul ma intereseaza si pe mine,la cererea moderatorului si fara a dori sa-mi atrag antipatii din partea unor useri an initiat acest nou post.Doresc sa-mi achizitionez un astfel de sistem pentru strungul meu, am un astfel de sistem achizitionat din Singapore pe care l-am montat pe o freza FUS25 si de care sunt foarte multumit si realmente este o placere sa lucrezi pe un utilaj care are sistem de citire a deplasarilor in coordonate.Pt. mkreszan, la ce pret ati gasit acest dispozitiv ca eu dupa ce am cautat l-am gasit la pretul de aprox. 350€ plus taxe de expediere.Almarghi scie "Da, astea cu traductor din sticla sunt cele mai bune.", vreau sa complectez ca nu cele cu traductor si rigla de sticla sunt cele mai bune, sunt cele mai ieftine, dar cele mai bune sunt de la firma NEWALL si poate domnul Katran sa ne spuna cum sunt ca stiu din postarile domniei sale ca a achizitionat asa ceva. Poate ne spune cat de facila este instalarea si alte aspecte necunoscute noua, atat plusuri cat si minusuri.

Link spre comentariu

si eu sunt curios cat costa.oricum si cele de sticla despre care spui ca sunt ieftine, sund destul de scumpe.Exista si variante diy pt. partea de afisare, dar de traductor tot nu scapi, trebuie sa-l iei :cry:

Link spre comentariu

Un traductor relativ ieftin ar fi un subler digital de exemplu. Se pot cumpara instrumente de masura asemanatoare dar cu lungimi mai mari - exista pe net zeci de site-uri DIY care trateaza problema.De fapt odata cu aparitia acestor sublere digitale a inceput nebunia DRO la nivel amatoricesc, astfel incat o parte din firmele care furnizeaza solutii complete s-au adaptat cerere.

Link spre comentariu

Traductoarele gen subler digital sunt traductoare de citire prin contact, o patina calca pe o rigla gen cablaj PCB, frecare care distruge in timp echipamentul de citire sa nu mai vorbim de aschii sau lichidul de racire, chiar daca se fac protectii ale riglelor.In schimb asa este este cea mai ieftina metoda de citire a unei deplasari.

Link spre comentariu

Exista vreo posibilitate ca afisajul unui subler digital sa fie montat intro consola separata fata de corpul sublerului?Adica la nivel de amator, sa se monteze pe o freza sublerul propriu zis pe axa Y de ex., iar displayul (eventual un alt display ,luat de la altceva?) afisat intro consola separata.Datele sa se transmita printrun cablu la display....Se paote face/adapta asa ceva?

Link spre comentariu

Exista sublere care au locas pentru cablu de date, si eu am unul de la firma Mitutoyo, se achizitioneaza cablul de date si se poate atasa o interfata la un calculator si cu ajutorul softului sa poti afisa valorile citite.Eu nu stiu ce protocol se foloseste pentru conversia asta poate stiu altii.

Link spre comentariu

Exista vreo posibilitate ca afisajul unui subler digital sa fie montat intro consola separata fata de corpul sublerului?Adica la nivel de amator, sa se monteze pe o freza sublerul propriu zis pe axa Y de ex., iar displayul (eventual un alt display ,luat de la altceva?) afisat intro consola separata.Datele sa se transmita printrun cablu la display....Se paote face/adapta asa ceva?

http://www.ebay.com/itm/DIGITAL-DISPLAY ... 45efda52cb
Link spre comentariu

Traductoarele gen subler digital sunt traductoare de citire prin contact, o patina calca pe o rigla gen cablaj PCB, frecare care distruge in timp echipamentul de citire sa nu mai vorbim de aschii sau lichidul de racire, chiar daca se fac protectii ale riglelor.In schimb asa este este cea mai ieftina metoda de citire a unei deplasari.

Nu e adevarat (sau nu mai e). Citirea se face inductiv sau capacitiv, deci uzura e zero. Stiu asta pt. ca am desfacut unul ca sa-l gauresc. Singurele probleme apar daca se murdareste scala cu ceva conductiv (vaselina grafitata - eu am patit-o) sau daca intra span foarte fin intre vernier si tija. Sublerele mai serioase (Mitutoyo) au o membrana de cauciuc care previne asta. La cele ieftine trebuie avuta putin mai multa grija la utilizare.
Link spre comentariu

Produs comandat si platit. Astept sa ajunga saptamana viitoare sau dupa Craciun. Va tin la curent cu noile informatii. Pretul a fost 350usd transport inclus. Cand o sa I'll am in mana fac fotografii reale si le voi posta aici.. Un weekend frumos tuturor.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Mi-a sosit jucaria. Poze nu mai are rost sa pun deoarece arata exact ca in poza postata in topicul strung. Acum nu mai imi ramane decat sa o montez, dar asta dupa sarbatori.Un An Nou fericit tuturor.La Multi Ani!

Link spre comentariu

Scriu si aici pt ca e vorba de DRO . Am scris si la CQ.Am comandat "riglele" din poza atasata. Eu zic ca pt mini strungul CQ ce seamana cu Einhellul sunt in regula la pret si la precizie.

post-63486-139829549242_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Administratori

Ce magazin e ala ? Vad ca are niste adaosuri super nesimtite si vazand ca nu se vinde a pus o promotie...Nu poti face o promotie in care sa vinzi mai ieftin decat le-ai luat(nu te lasa fiscul)Am vazut niste scale de astea la cineva si se folosea de ele cu succes

Link spre comentariu

Dupa ce am studiat manualul si m-am jucat putin cu aparatul am constatat ca e destul de destept. Stie sa calculeze x si y pentru strunjiri conice si sferice (interior si exterior). Tot ce trebuie sa-i dai aparatului este unghiul conului sau raza de curbura si dimensiunea sculei. DRO-ul meu poate fi folosit pe masini de frezat, masini de gaurit si strunguri. Avand in vedere ca il voi folosi pe strung am luat cu doua axe, cu toate ca nu strica sa pun o scala si pe sania portcutit, dar... nu intentionez sa fac din SN-ul meu vreun CNC :d

post-3459-139829549309_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări