Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa D ... calitate sau compromis ?

Vizitator YO3IMW

Postări Recomandate

Pentru informarea ta: la puteri mai mici si distorsiunile sunt mai mici, chiar cu acest tip de amplificator: 0.005% THD la 1W, de exemplu.

Afirmatia ta ar fi adevarata daca intr-o pocnitoare de combina audio s-ar gasi un amplificator de 100W folosit la 10% din puterea lui.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 69
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• danb1974

9

• hpavictor

9

• lukeme

7

• dark_angel

6

Top autori în acest subiect

Afirmatia mea este adevarata si la un amplif similar de 10W, testat la 0,1W.Nu neaparat puterea de iesire face o pocnitoare, cum te exprimi tu, sa fie pocnitoare...Cu un AO rapid, gen LM318 (15MHz), cu slew-rate mare, e posibil sa se reduca pe masura si distorsiunile TID (Take It Down...nu?).Nu prea sunt date. Pare sa fi iesit din moda masurarea lui ...

Editat de ratza
Link spre comentariu

TID nu e take it down domnule, nu stiu ce standarde in domeniu ai citit...

Eu cand zic TID ma gandesc (la fel ca si cand spui THD) la Total Intermodulation Distortion. Pe aici pe forum ii mai spun mesterii metoda celor 2 tonuri, altii folosesc labview, placi de achizitie, cu generatoare de semnal comandate si ridica stacheta folosind 3-4sinusuri(sau si mai multe), cu frecvente diferite, atent alese asftel incat armonicile rezultate sa nu se suprapuna.

Se masoara amplitudinile armonicilor si se raporteaza la fundamentala ca si in cazul THD.

Cine zice ca a iesit din moda masurarea lui ... se cheama ca ignora TID? Sau asta e scuza producatorilor de jucarii clasa D (si nu numai) ?

In felul asta iti faci o idee mai clara asupra ceea ce va pati un semnal audio mai complex cum este muzica.

Link spre comentariu

Nici macar nu ti-ai dat seama ca glumesc... e clar ca voi nemtii nu prea aveti simtul umorului.

TID inseamna Transient Intermodulation Distortion si se datoreaza slew-rate-ului redus. 

Ceea ce  explici tu sunt IMD, Inter Modulation Distortions.

Deci... cum spuneam.

Editat de lukeme
Link spre comentariu

Bine ii spunem IMD, am gresit dar vad ca eviti un raspuns oricum i-am spune. Pentru o mai buna intelgere zic sa mergem pe varianta SMPTE (pot explica si de unde vine aceasta denumire ca sa nu mai existe alte confuzii).

Prin nemtia si "peste garla" sunt niste baieti care au publicate niste masuratori intr-o nota de aplicatii si din ce vad eu la pagina 13 la categoria cu "full filter" scorul e sus spre 1% si asta intrebam daca la modelele de sute de wati despre care se face vorbire, scorul asta scade, e tot acolo sau e chiar mai mare?

Link spre comentariu
Nici macar nu ti-ai dat seama ca glumesc... e clar ca voi nemtii nu prea aveti simtul umorului.

TID inseamna Transient Intermodulation Distortion si se datoreaza slew-rate-ului redus. 

Ceea ce  explici tu sunt IMD, Inter Modulation Distortions.

Deci... cum spuneam.

Si mai jos spui:

Tu faci confuzii grosolane, si nu ma mai lua la bani marunti... ti-am zis mai sus: nu am date referitoare la IMD sau TID... nici macar nu stii pe care il vrei.

Atunci pun si un desen ca sa fie clar la ce ma refer:

Posted Image

Poate acum se intelege "pe care il vreau".

Cand ai spus intr-un alt post:

<<<<

lukeme, on 22 Sept 2016 - 10:21 AM, said:

Daca te uiti la schema postata de DJ Leco pe un topic recent, vei vedea un gen de reactie, luata numai de dupa filtru, care asigura distorsiuni sub 0,01% la peste 100W si amplificare in tensiune indiferenta la impedanta difuzoarelor. Hi-Fi ?

>>>>

Eu nu am sarit in sus ca nu e specificat tipul de distorsiuni.

Editat de dark_angel
Link spre comentariu

N-are rost sa continuam discutia... nu inteleg de ce insisti... vrei sa cedez psihic?

Totusi... hai... imi amintesc ca am citit undeva, dar nu tin minte unde, ca nu se poate stabili o relatie matematica intre THD si IMD.

Dar ca la amplificatoarele de calitate ( si asta totusi e, cat de cat) IMD poate fi  cu cel mult un ordin de marime mai mare decat THD.

Deci ar fi  0.005% THD versus 0.05% IMD la 1W, ceea ce nu e foarte rau. Punct.

PS: Daca nu e precizat, se subintelege ca e vorba de  distorsiuni THD. Trebuia sa sari in sus, iti clarificam imediat...

Eu nu am sarit in sus. Ti-am explicat calm ca faci o confuzie.

Editat de lukeme
Link spre comentariu

Stiu ca nu este o relatie matematica intre ele dar de foarte multe ori producatorii nu afiseaza aceste cifre si motivul tind sa cred ca nu e lenea sau vechimea metodei de testare etc.

Altfel sunt si exemplare in clasa D care au THD foarte aproape de IMD (adica mic, ceea ce e de bun augur). Pe un forum unde nu poti "asculta" schemele sau amplificatoarele prezentate, o astfel de masuratoare poate da o informatie relativ la comportamentul aparatului atunci cand e folosit pentru auditie.

Cred ca nu are rost sa ne enervam, e doar o discutie pe un forum si cam atat. Daca tot e oktoberfest, zic sa luam o bere si sa ne mai descretim fruntile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări