Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pachetul educațional Ale, o așchie de progres


Vizitator tuscale

Postări Recomandate

Vizitator tuscale

Salut stimați colegi,

De ceva vreme vă urmăresc postările din comunitate și permiteți-mi să vă felicit pentru munca pe care o depuneți ținând acest domeniu al științei contemporane activ.

 

Propun să fim productivi și să trecem direct la subiect. De câteva luni lucrez la un proiect absolut complet, menit să-i sprijine pe curioși să intre în lumea microcontroller-elor. "Mare scofală ... o altă placă de dezvoltare.", probabil că vă ziceți acum. "Dar ce este special în asta ?". La urma urmei, există zeci, dacă nu chiar sute de astfel de circuite pe piață. Este adevărat, dar nu știu câte dintre acestea îi permit unui novice, dotat doar cu o curiozitate statornică și, evident, un calculator fără accesul la mediul online însă, să realizeze acest lucru.

 

Ei bine, ceea ce fac eu urmărește exact acest lucru. Cum ?

 

Pornim de la un nume, "Pachetul educațional Ale", și-i expunem conținutul :

[*:4lovyn33]o cărțulie de aproximativ 230 de pagini care prezintă suportul teoretic al demersului.

Posted Image

Scrisă sub o formă accesibilă, tehnico-literară, ea este structurată în 3 părți :

[*:4lovyn33]Prima parte are rolul de a familiariza cititorul cu elementele de bază ale microcontroller-elor precum și cu conceptul de computabilitate întâlnit în calculatoare. Pornim de la un pic de istorie, utilizăm un exemplu concret sugestiv și intuitiv de mașină de calcul ca mai apoi să discutăm lucruri concrete și cum se aplică acestea pe plăcuța pachetului.

[*:4lovyn33] A 2-a parte este și cea mai voluminoasă. Ea conține un număr extins de exemple analizate, explicate și discutate cu rolul de a demonstra capacitățile plăcuței. Practic, îl luăm pe învățăcel de la cel mai banal exemplu care presupune o aplicație ce nu face nimic, dar funcționează și creștem în dificultate până la punctul în care citim temperaturi și cantitatea de lumină incidentă pe plăcuță. Module interne, sistem de întreruperi, sistemul de conservare a energiei și multe alte elemente, pe toate la dezbatem în această parte în nu mai puțin de 25 de secțiuni. Iar pentru a fixa noțiunile teoretice mai bine, fiecare din aceste exemple se termină cu o regiune de 2-3 întrebări/exerciții de meditat.

[*:4lovyn33] În ultima regiune a cărțuliei cititorul va găsi atât direcții de urmat după terminarea conținutului cât și indicații de configurare și folosire a restului de materiale prezente în pachet. Tot aici sunt prezentate o serie de răspunsuri posibile la toate problemele propuse în cărțulie.[*:4lovyn33] o plăcuță (cum se putea altfel ?) pentru a da un sens de realism teoriei prezentate în cărțulie.

Posted Image

Din punct de vedere tehnic (bănuiesc că pe mulți dintre voi îi interesează acest aspect), plăcuța a fost proiectată să fie cât mai compactă (10cm x 10cm) și este compusă din o serie de module dintre care amintim :

[*:4lovyn33]un programator pe interfață USB (variantă a proiectului USBTiny)

[*:4lovyn33]un modul de afișare de 8 LED-uri bazat pe registrul de intrare serială, ieșire paralelă 74HC164,

[*:4lovyn33]o "minitastatură" cu 8 butoane de tact prelucrate de un registru de intrare paralelă cu ieșire serială 74HC165,

[*:4lovyn33]o fotorezistență configurată într-un divizor de tensiune pentru a avea acces la nivelul de lumină din jur și

[*:4lovyn33], piesa centrală, microcontrollerul din familia Attiny25, având bineînțeles diverse module interne clasice precum ceasuri și convertoare, dar și un senzor intern de temperatură ars în siliciul circuitului.După cum se poate vedea, ca și structură, plăcuța nu este complicată deloc. Aceasta a fost și dorința mea : să fac ceva cât mai compact, dar folositor. Cu toate acestea, numărul de concepte utile și interesante ce se pot demonstra utilizând doar aceste elemente este, așa cum o dovedește cărțulia, fenomenal. În fine, mai ne rămâne un singur element de discutat aici și anume ...

[*:4lovyn33]o aplicație proprie cu rolul de a face ușoară și plăcută legătura dintre cele 2 elemente : teoria cărțuliei cu mediul real al plăcuței.

Posted Image

Practic, aceasta din urmă este un mediu de dezvoltare integrat (IDE) în toată regula. În ciuda aparențelor, el este capabil de o serie de acțiuni destul de complexe precum

[*:4lovyn33]numerotarea liniilor de cod,

[*:4lovyn33]colorarea cuvintelor cheie ale limbajului, dar și

[*:4lovyn33]interpretarea erorilor de sintaxă atunci când ele apar. Toate aceste lucruri se petrec într-o aplicație care nu vrea să semene deloc cu alte aplicații de acest gen, o aplicație special creată pentru pachet după cum arată și următoarea captură :

Posted Image

Fiind "special creată", asta înseamnă că ea poartă o serie de elemente ce o leagă de pachetul educativ. Ei bine, acestea sunt :

[*:4lovyn33]capacitatea de a citi cărțulia companion în format electronic direct din aplicație și

[*:4lovyn33]posibilitatea ca în numai 3 click-uri de șoricel, pe plăcuță să ajungă orice exemplu prezent în cărțulie.Pentru ca peisajul să fie complet, mai amintim aici și capacitatea aplicației de a se actualiza singură dacă utilizatorul o dorește. Totul pentru a deține o versiune mai bună atunci când aceasta există.

Ar mai fi multe de spus legat de acest pachet, dar având în vedere dimensiunea extinsă ce o are deja acest subiect, nu mai vreau să vă plictisesc cu prea multe cuvinte. De aceea am să vă las pe voi să vă jucați cu elementele sale, iar dacă aveți întrebări le putem discuta bineînțeles aici. Sper că nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul că toți acești 3 constituenți se distribuie sub licențe deschise. Cărțulia și codul sursă al aplicației poartă o licență CC de tip BY-NC-SA, iar plăcuța a fost dezvotlată după o licență OHL de tip CERN v1.1 . Pentru cei interesați, baza de cod o găsiți aici. Ideea de bază este că aveți voie, și chiar vă încurajez, să folosiți aceste informații după cum doriți, dar din motive ușor de înțeles, nu aveți voie să comercializați personal acest proiect, sau oricare din elementele acestui proiect.

 

Fie că sunteți începător în acest domeniu sau pur și simplu curios, profesionist în electronică sau coordonator de club de electronică, îmi doresc ca materialul acesta și această muncă să stabilească o piatră de hotar în progresul și bunăstarea societății noastre atât de competente, dar de atât de multe greutăți încercată.

 

În speranța că ați rezistat până la finalul articolului,

Vă mulțumesc pentru atenție și vă aștept nerăbdător părerile/nedumeririle,

Spor,

Vic

 

P.S: Pentru cei ce vor pachetul complet, dar nu au cunoștințele necesare să-l materializeze, cu mai puțin de 3 alocații școlare (99 RON), vă pot expedia eu unul gata construit. Vă rog vizitați această pagină pentru mai multe informații.

 

P.S 2: Dacă vă este dificil să reconstituiți aplicația cu tot cu dependențe, atunci aveți aici imaginea CD-ului cu instalatorul ce vine odată cu pachetul. Vă rog să mă scuzați pentru serviciul extern de găzduire folosit. Fișierul este un pic cam mare astfel încât un l-am putut sui pe host-ul personal. Dacă aveți o sugestie privind un serviciu de găzduire de fișiere mai bun (eventual unul cu acordare de link direct), v-aș fi recunoscător.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ratza

    1

  • maciupiciu

    1

Chiar dacă fişierele sînt găuzduite extern şi se oferă şi posibilitatea construirii plăcii contracost, topicul va rămîne aici. E unul dintre cele mai documentate proiecte şi ar fi mare păcat să dispară. Personal, consider că e cel mai bun de exemplu de "aşa da" de pe forum.

Link spre comentariu

s-a muncit putin la proiectul asta, dar cred ca locul ales sa il promovezi, adica aria Proiectui personal, nu e cea mai buna alegere. Nu il vad ca pe o chestie "prea comerciala" (pentru a fi considerat o afacere) ci mai degraba ca pe dorinta ta de "a da" si altora "ceva cunostinte", sub o forma placuta si zic eu interesanta - chiar reusita -, asa ca, poate sectiunea uC Atmel era mai potrivita. Eu te sustin si deja ti-am recomandat pachetul educational ca si dar de "mos craciun" unor prieteni care au cele mai bune intentii cu copiii lor (ramane de vazut ce intentii au copiii)!

Link spre comentariu
Vizitator tuscale

^ nu pot decât să-ți mulțumesc.

 

Lucrurile nu se termină bineînțeles aici. Încă mai sunt multe de făcut, dar cu puțină perseverență și determinare, poate-mi ies pasențele ;).

 

Dacă aveți vreunul dificultăți în a folosi materialul (aplicație/plăcuța/cartea), vă rog postați aici și le discutăm cu drag. Și dacă tot suntem la acest subiect, aveți grijă că există o oareșce reținere a sistemelor de 64 de biți pentru a lucra cu driverele plăcuței. Dacă aveți astfel de probleme, puteți de asemenea să semnalizați și le reparăm deocamdată manual printr-o serie de pași.

 

Spor,

vic

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator tuscale

Salut prieteni,

Vreau să anunț o primă actualizare a aplicației psAle. Este vorba despre versiunea 1.1 atât a aplicației cât și a cărțuliei.

 

Următoarea listă surprinde modificările aduse la nivelul aplicației :

[*:1iuqu37t]Cel mai mult din volumul de muncă s-a dus în actualizator. Practic, acesta a fost rescris aproape din temelii. Poate lucrul cel mai important de menționat la acest punct ar fi interfața grafică (IG) de care beneficiază acum procesul de reînoire. M-am gândit că nu ar strica un pic de stimulent vizual atunci când realizăm reînoirile. ;)

[*:1iuqu37t]Apoi am restructurat și regândit formularul de informații din psAle. În acest sens, regiunea de text informează acum și despre modificările aduse dea lungul istoriei aplicației. O altă modificare semnificativă o constituie eliminarea butonului de actualizare manuală. Acesta a fost înlocuit cu o adresă de salt (situat pe același nivel cu informația privind versiunea), care schimbă experiența actualizării manuale după cum o arată și imaginile din antetul acestei postări.

[*:1iuqu37t]Reînoitorul 'rpsale' a fost actualizat pentru securitatea sistemelor de operare Windows de versiune cel puțin egală cu Vista. Drept consecință, rularea aplicației psAle prin scurtături debutează printr-un mesaj din partea sistemului de operare cu privire la încrederea acordată acțiunii. Răspundeți cu încredere prin "Da"/"Yes", și nu veți mai avea alte deranjuri. Sper ca în viitor, să elimin acest inconvenient, dar deocamdată aceasta este singura modalitate pentru a putea aduce și aplica în siguranță eventualele actualizări.

[*:1iuqu37t]Precedenta erată a fost înglobată în materialul principal avansând versiunea cărții la 1.1 .

[*:1iuqu37t]S-a mai adăugat un mecanism de înregistrare temporară a mesajelor sesiunilor și stocarea lor în fișiere fizice din memorie. În felul acesta, problemele se pot raporta, reconstitui și elimina mai ușor.

Modificări provenite din mediul aplicației :

[*:1iuqu37t]Instalatorul a fost actualizat să funcționeze cu drivere și pentru sisteme x64. Cu toate acestea, voi avea nevoie de mai multe teste pentru a mă asigura că respectivul comportament este cel scontat.

[*:1iuqu37t]S-a reparat o eroare care nu permitea instalarea aplicației într-o locație proprie.

[*:1iuqu37t]De acum încolo, din raționamente de spațiu și de bandă de descărcare, nu se vor mai sui imagini CD ale instalatorului ci se va folosi o aplicație special creată în acest sens. Este vorba de un "aducător" de versiuni care va permite nu numai descărcarea ultimei versiuni (probabil cea mai solicitată parte) ci a oricărei versiuni existente. Mai multe informații le găsiți aici. Asta nu înseamnă că reînoitorul va dispărea. Nici vorbă! Aducătorul va funcționa pe post de "prima instalare", urmând ca după aceea reînoitorul să preia sarcina urmăririi și actualizării (automate/manuale) a pachetului de aplicații.

După cum probabil ați observat : actualizarea este deja disponibilă. Pentru a o aplica cu succes, dacă aveți cel puțin Windows Vista (Windows 7, Windows 8, etc.), trebuie să porniți aplicația cu drepturi de administrator. Faceți asta printr-un click dreapta pe scurtătura sa și selectând "Run as Administrator" urmat de confirmarea "Yes". Este foarte important acest pas, iar dacă nu-l faceți, s-ar putea să nu vi se aplice cu succes actualizarea!. Acesta este unul din motivele majore pentru care începând cu această versiune, vi se va cere dreptul de a rula aplicația ori de câte ori o invocați. Sistemele de operare Windows Xp sau mai vechi, nu trebuie să realizeze această etapă.

 

De asemenea, există posibilitatea ca actualizarea manuală să eșueze. Dacă aceasta vă este și situația dumneavoastră, descărcați manual nucleul versiunii 1.1 și despachetați-l în locul de instalare a vechii versiuni. Suprascrieți cu încredere fișierele existente, iar dacă totul merge bine, la următoarea rulare a aplicației, ar trebui să aveți versiunea 1.1 .

 

Cam atât deocamdată. Desigur rămân (veșnic) deschis pentru discuții.

 

Spor,

vic

 

Închei acest topic cu o serie de imagini reprezentative din noua versiune

➣ Noua înfățișare a formularului de informații :

Posted Image

 

➣ O captură a reînoitorului 'rpsale' în acțiune :

Posted Image

 

➣ Noua secvență de desfășurare a actualizărilor manuale (click pe imagine pentru mărire):

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator tuscale

Se pare că mi-au scăpat niște comenzi în aplicația aducător care nu sunt baș recunocute de windows. :jytuiyu Se mai întâmplă! Am reparat acum ...

 

Testat pe win xp [x86/x64] + win 7. Toate proaspete!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări