Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QNX

aygun

Postări Recomandate

QNX este recunoscut drept unul din putinele sisteme de operare real time.O perioada se regasea si ptr PC-uri . Acum ca a fost achizitionat de BlackBerry si implementat pe BlackBerry Playbook deja ma asteptam la o avalansa de gadgeturi marca BB cu QNX insa vad ca miscarea este destul de greoaie in bransa.Desi a fost implementat cu succes in autoturisme , unde avem nevoie de real time processing , nu vad nici o miscare pe partea asta de tablete sau PC-uri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aygun

3

• Stefan

1

• sebip

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Pai fix din punctul asta de vedere am pus intrebarea.Amandoi stim avantajele si dezavantajele QNX. Este foarte bun in calculatoare de proces.Am avut QNX prin anii 2000 pe ceva pentium 3 la 900 Mhz cu 256 RAM. Crezi ca trebuie sa iti spun ca pur si simplu zbura ?Nu mai gasesc CD-ul sa il pun pe o ginghina de pentium 2 pe care o mai am prin magazie . Ba chiar mai am si un pentium 3 tot cu SDRAM.Stiu foarte bine cum functiona minunatia . Pentru un neavizat e un ceva acolo ( negru de respira greu ) insa pentru cineva care are habar de sisteme de operare , QNX e unealta perfecta .De altfel , iata ptr cei care vor sa vada ce poate face QNX , cateva demonstratii :RLQ-X4f_E1E yTUweJKAUfk Faza faina este ca ruleaza excelent pe procesoare RISC , ARM si mai tot ce este SoC .Inca cateva chestii citite zilele astea si pe care le anticipasem cu multa vreme in urma ( de fapt chiar ii spuneam lui @simmy ca viitorul va fi al ARM ) asadar iata :- Apple intentioneaza sa renunte la parteneriatul cu Intel si sa porteze mai tot ce are pe ARM-uri , din moment ce isi proiecteaza singuri procesoarele ARM ptr mobile. - ARM a anuntat de curand ca lucreaza la o arhitectura pe 64 de biti pentru procesoarele sale.Conform declaratiilor unuia dintre managerii de la ARM , Ian Forsyth , Microsoft lucreaza la portarea unei versiuni de Windows pe 64 de biti pentru procesoarele ARM pe 64 de biti. Se vede clar ca Microsoft ia foarte in serios arhitectura ARM . Taman ce au lansat Office 2013 RT pentru tablete cu ARM Windows 8 RT . Astept sa pun mana pe o tableta Surface .- AMD la randul ei lucreaza cu ARM. AMD a anuntat ca va proiecta procesoare pe 64 de biti bazate pe tehnologia ARM in paralel cu procesoarele x86.Primele procesoare AMD bazate pe arhitectura ARM vor constitui solutii integrate multi-core SoC pe 64 de biti si vor fi optimizate pentru servere eficiente energetic care , conform furnizorului , deja sunt prezente in cele mai mari centre de date . Primul procesor AMD Opteron cu arhitectura ARM va intra in productie in 2014 si va integratehnologia de supercomputing SeaMicro Freedom.Asadar trendul e clar. Incetisor dar sigur procesoarele x86 vor cam disparea de pe piata.Apropos de sisteme de operare , nu voi uita ever de BeOS care mai apoi a devenit ZetaOS . Mai curand se lupta o mana de programatori sa scoata alternativa Open Source - Haiku .Superb sistem de operare. @skaarj - sunt si mare amator de OS X . Dealtfel am un powerbook G4 si pe sistem am un OS X 10.6 optimizat intel . De fapt mi-am facut configuratia sa pot instala OS X pe ea fara sa ma doara capul. :da Pentru editare video si foto bate de departe orice sistem de operare si aplicatie . Pentru Windows este Sony Vegas Pro . In linux nu am gasit ever un program care sa imi faca ceea ce fac Final cut , fx factory sau Sony Vegas . Sunt unelte insa prea slabute pentru cerintele mele .R4evenind acum , Solaris este bestial in ceea e priveste lucrul cu containerele. Fiecare aplicatie este rulata separat intr-un soi de masina virtuala . Am avut la serviciu asa ceva o bucata de vreme . Au dat astia vreo 25.000 de euro pe serverul Solaris cu Oracle pe el si vreo 11.000 euro pe UPS .

Link spre comentariu

pentru astia ca mine,care nu au trecut de windows si ubuntu, imi puteti explica ceva?

care este principiul de lucru, in linii mari, al unui RTOS ce gestioneaza mai multe procese/sarcini ("in acelasi timp?") pe un singur CPU? sau RTOS este un pseudo RTOS?

Link spre comentariu

In principiu, fara suport hardware adecvat, nici un sistem de operare (OS) nu poate gestiona simultan mai multe sarcini. Gestionarea se face, in principal, alocand un timp scurt de executie (de exemplu 1 microsecunda) fiecarui task, astfel toate taskurile progreseaza in executia lor si "par" a rula simultan.In cazul "Real Time" (RT) problema se pune putin diferit in ceea ce priveste gestionarea taskurilor. Una din caracteristicile lor cele mai importante este aceea de a "raspunde" intr-un timp "prestabilit", in general cat mai scurt . Adica, la aparitia oricarui eveniment, sistemul de operare raspunde intr-un timp "fix", "determinat" (eventual "determinabil" :-) ) - are un timp de reactie bine stabilit. De aici si utilizarea in sisteme "critice", unde e important sa stiu ca in x microsecunde (sa zicem) de la actionarea unui senzor in mod sigur se va actiona un releu (de exemplu).Windows si Linux nu au un asemenea sistem de gestionare a taskurilor, prioritate au taskurile sistemului de operare si programele utilizatorilor asteapta de multe ori executia unor taskuri interne si apasarea unei taste sau a unui buton de mouse duce la timpi diferiti de reactie (in functie de diversi parametri - din care majoritatea sunt variabili si nu pot fi "constante").Este o explicatie mai sumara, sper sa fie de folos in a va face o idee despre diferenta RealTime si NonRealTime :-). Teoria e mult mai stufoasa (de exemplu sisteme RT critice si RT necritice), se pot cauta pe google detalii pentru cine doreste aprofundarea domeniului.

Link spre comentariu

Pai nici nu stiu cu e sa incep , presupun ca , cu inceputul.Dupa cum ii spune si denumirea Sistem de Operare in Timp Real , este un sistem de operare menit sa serveasca procesarii in timp real in anumite aplicatii. Trebuie sa fie capabil sa proceseze datele fara a intervenii intarzieri datorita altor procese in special datorita buffering-ului diverselor procese si conflictelor de executie ( prioritatile ) . De regula de la aparitia unui eveniment pina la rezolvarea lui , un RTOS , o face in zecimi de secunda sau mai putin .Caracteristica CHEIE a unui RTOS este determinat de timpul de raspuns intre un parametru de intrare si timpul de raspuns extrem de scurt. De regula acestea sunt setate in baza unui algoritm bine stabilit de catre cei care il programeaza . De asemenea ceea ce il face deosebit este algoritmul de intarzieri ( scheduling ) . Iata de ce RTOS-urile sunt destinate unui set restrans de aplicatii.De aemenea , factorii cheie , pe langa cele enumerate mai sus , sunt si latenta intreruperii unui proces si latenta de proces .Un RTOS , spre deosebire de un sistem de operare gen Linux sau Windows , nu isi aloca memoria in mod dinamic ci o aloca pe toata in pagini predefinite astfel incat sa stie exact de unde sa ia informatia and are nevoie de ea pentru un atare proces.Sunt mai multi parametrii care colaboreaza intre ei si majoritatea se refera la programarea si executia proceselor la timpi bine definiti .Nici nu stiu cum sa o explic pe intelesul tuturor .Cert este ca de parametrul de intrare pina la executia unui proces trece un timp extrem de scurt fata de sistemele de operare "clasice" , sa le zicem.RTOS-ul stie un lucru , anume ; nu are de supravehjeat 100 de servicii , 200 de thread-uri si nu stiu cate chestii. Nu sta sa comute intre task-uri creind iluza unui multitasking real . Sistemele de operare actuale ( desktop ) realizeaza asa zisele multitasking-uri preemtive. Executa ptr timpi scurti fiecare program astfel incat tie sa iti para ca ruleaza simultan toate programele.La RTOS , un program , task sau proces nu are decat trei stari : Ruleaza , Pregatit , Blocat .La cele pentru desktop mai intampini si alte stari intermediare , prioritati ale proceselor , etc , etc . Nu e cazul RTOS-urilor. Ele trebuie sa fie rapide si prompte.Nu stiu sa explic mai bine de atat . @sebip - vad ca a explicat mai bine decat mine .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări