Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie subwoofer din tub pvc.

delfy

Postări Recomandate

Am renuntat sa mai pun buretele in interiorul incintei, dupa ce mi s-a spus ca nu este bun pentru ce imi trebuie mie. Pot spune ca se aude destul de bine si clar, si sunt foarte multumit. Singurul lucru care ma nemultumeste este ca nu pot folosii amplificarea la puterea de 150W,din cauza difuzorului. Poate cu timpul am sa il schimb. Astazi nu am avut timp sa il filmez, ca am ajuns tarziu acasa. Dar am sa incerc maine sa imi fac putin timp.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• delfy

25

• spinach

12

• ionescu liviu

7

• bobinatorul

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ma refeream la tubul cel mic , daca l-ai captusit cu acelasi material cu care ai captusit tubul cel mare.

Da, l-am captusit. La inceput am vrut sa il vopsesc negru, dar mi-a mai ramas mocheta si am pus sa vad cum vine. Mi-a placut si am hotarat sa captusesc si tubul de bas. Am probat tubul, cu mocheta si fara. Nu este nici o diferenta, sau cel putin nu o sesizez.
Link spre comentariu

1. Nu contează cu ce îmbraci tu incinta acustică, poţi să o bagi şi în plapumă de gâscă, contează cum e făcută, din ce material şi multe altele... Dar nu are ea treabă că o îmbraci în... ce vrei tu.2. Să ne înţelegem, tu când dai acel amplificator la maxim distorsionează - amplificatorul, nu difuzorul, nu e vina lui, a difuzorului. Eu sincer mă îndoiesc că acel amplificator are 150 w, chiar şi pe 4 ohmi. Dacă nu mă crezi cumpără un difuzor scump, de putere MARE, şi ai să vezi că dai banii de pomană şi va distorsiona şi el pe amplificatorul tău.Ce transformator ai tu acolo de ai amplificator de 150 w pe 7-8 ohmi? Că până acum ai tot vorbit despre tensiunile transformatorului dar în rest...?Ai să vezi că puterea costă, mult. Şi cei mai mulţi dintre noi avem sisteme audio la care difuzoarele mai pot mult dar nu avem putere să le dăm, şi la toţi dacă dăm la maxim distorsionează. Eu pe maşina am un subwoofer ce ar înghiţi 300 w, difuzorul costă vreo 200 de lei, şi amplificator ce costa la vremea lui vreo 650 de lei şi real, nu pe hârtie, amplificatorul nu are mai mult de 80 w. Iar dacă aş avea 300 w pt difuzor ar fi ceva dar nu am. Ar suna mult mai puternic, ar fi total altceva. Eu acum abia îl gâdil. :nebunrau: Asta-i viaţa.Îmi place cum ai lucrat, a ieşit ceva destul de îngrijit. :da

Link spre comentariu

Daca va folosi respectiva constructie doar pentru o camera , teoretic ar trebui sa ajunga ; Daca va dori insa o extensie mai mare , cred ca nu va fi indeajus .Dupa cum apare , mie mi se pare o constructie echilibrata , adica difuzor/incinta/amplificator/constructia in sine , toate toate sint din aceasi clasa .Acest TDA , cu o marime de 1.8x1.8 cm , are si el limitarile lui ; daca ne uitam in un amplificator mai performant , in partea finala vom observa ca se folosesc mai multe elemente cu dimensiunea unui tda . Cea mai ieftina varianta de amplificator este cea in clasa D , adica cu aceasi bani cu care se produce un amplificator de 100w in clasa AB , putem produce un amplificator de 300w in clasa D.Daca se testeaza un circuit singular , o sa observam ca ajunge cu greu la 100w , in conditii unei alimentari de +-40v si cu distorsini remarcabile , [10% zice fabricantul]Eu nu am studiat prea mult amplificatorele tip bridge , dar stiu ca sint foarte sensibile la impedanta [sarcina] ; in cazul unui sub , este inevitabil o variatie foarte mare a impedantei ; in cazul e fata , in care nu a pus filtru de HPF , cred ca o ia razna cind ajunge la frecvente aproape de fs ; amplificatoarele tip bridge nu sint recomandate pentru suburi ; merg mai bine pe voci .Exista fabricanti care au folosit/folosesc aceste tda pentru suburi , dar pun cite 2 in paralel ,alimentate ca si cum ar fi driverul de 8 om , drivere de 4 omi . Mizeaza pe puterea tip peak a fiecarui circuit si au protectii suplimentare.Acum ce distorsioneaza la acesta constructie , este greu de spus asa la distanta . Practic , doar user delfy poate sa isi dea seama daca este de la amplificator sau difuzor . Tot ce pot sa spun este ca distorsiunile de la difuzor le simtim , le recunoastem , iti da senzatia de ceva mecanoc.

Link spre comentariu

Amplificarea, filtrul si diful, le-am luat de unde ai spus si tu, dar plasa am luat-o de la un magazin din oras si nu avea cleme de prindere. Cred ca am sa fac exact cum a facut si "liviu" , am sa o prind cu holsuruburi. Aveam de gand sa imi achizitionez un sistem 5.1 si sa merg in paralel cu subwooferul, dar cand am vazut ca trebuie sa dau peste 400 ron pe un sistem (ex genius) si pe mine ma interesau doar satelitii, am renuntat. Acum vreau sa ii fac "2 fratiori " la subwooferul pe care abia l-am construit. M-am orientat la boxe pe 3 cai, dif. 165 mm, medii 100mm si ca inalte 80mm. Singura problema este ca nu am parametrii difurilor, si va trebui sa fac si de data asta incinta ochiometric. Poate ma puteti ajuta cu vre-o informatie, macar despre dif c6504/8ohm 165mm.

post-34833-139829562559_thumb.jpg

post-34833-139829562566_thumb.jpg

post-34833-139829562571_thumb.jpg

post-34833-139829562579_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cum imi pot da seama la cat am acordat incinta? am citit pe forum ca se face acordul din portul de bas reflex? Daca il lungesc, scad frecventa, si daca il scurtez, cresc frecventa? Si pentru difuzoarele de mai sus nu imi poate oferii nimeni nici o informatie?

post-34833-139829562985_thumb.jpg

post-34833-139829563002_thumb.jpg

post-34833-139829563017_thumb.jpg

post-34833-139829563031_thumb.jpg

Link spre comentariu

Eu inteleg ca pe masura ce ajungi la final cu constructia , faci auditii si poti sa iti exprimi parerea cum se aude ; poate ne informezi cu amanunte , cum se aude pe diverse stiluri de muzica , pe film.

Link spre comentariu

Astazi am prins timp frumos ,si am putut sa ma apuc de incintele satelitilor. Le-am terminat de construit, dar acum astept sa imi vina comanda(difuzoarele, amplificarea, conectori,etc), si apoi sa le pot mocheta. Volumul incintelor le-am facut de 19 L, si am sa folosesc port de bas cu diametrul de 50mm, si lungimea am sa vad de cat va fi nevoie. Daca tot nu am folosit buretele in incinta subwooferului, am sa il pun in incinta satelitilor. Pentru a amplifica satelitii am sa folosesc un kit tda7294 mono, alimentat la o tensiune mai mica(ex:+,-18V), pentru a nu arde difuzoarele, si pe acest kit am sa merg cu cei 2 sateliti care vor avea 8 ohmi fiecare, ajungand la o sarcina de 4 ohmi pe amp. Ca o paranteza, am auzit de la un "electronist", daca voi alimenta amplificarea cu tensiune mult mai mica decat scrie in documentatie(+,- 25V /4ohmi) voi avea distorsiuni foarte mari. Este adevarat?Nu am cumparat filtre pentru difuzoare, si ma gandesc sa folosesc doar condensatori nepolarizati pentru fiecare difuzor in parte, asa pot baga wataj mai mare in diful de 165mm, reducand frecventele joase.

post-34833-139829563682_thumb.jpg

post-34833-139829563699_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu stiu ce se intampla cu cei de la miva..., ca am dat comanda de 4 zile si inca scrie "comanda in asteptare", asa ca mai am de asteptat. M-am apucat de panoul de comanda al satelitilor si l-am terminat. Vad ca nu stie nimeni , nimic despre difuzoarele pe care le-am comandat, si poate ma puteti lamurii, cu amplificarea alimentata la o tensiune mai mica, daca imi da distorsiuni mari.

post-34833-139829565628_thumb.jpg

post-34833-139829565644_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am primit in sfarsit comanda. Nu ma asteptam sa primesc parametrii t/s ai difurilor. Poate ma puteti ajuta cu calculul dif de 165mm. Ce volum, si ce fel de incinta i s-ar potrivii, inchisa sau deschisa, lugime,diametru tub bas reflex,etc.

post-34833-139829569078_thumb.jpg

post-34833-139829569093_thumb.jpg

post-34833-139829569108_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări