Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie subwoofer din tub pvc.

delfy

Postări Recomandate

• Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• delfy

25

• spinach

12

• ionescu liviu

7

• bobinatorul

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Parerea mea e sa scoti etajele din punte si sa lasi doar un singur tda pentru aceasta panarama de difuzorTDA-urile alea daca sunt ''genuine'' si le dai alimentare asa cum specfica inginerii aia in foaia de catalog folosindu-le in punte vor face acel difuzor harcea parcea

Link spre comentariu

Motivul pt care se poate încinge bobina (şi riscul de a arde difuzorul) este că nu ştii la ce frecvenţă e acordată incinta şi e posibil să fi făcut acordajul la o frecvenţă mai joasă decât una la care difuzorul poate lucra în siguranţă. În lipsa parametrilor difuzorului nu putem şti care e acea frecvenţă. Mai ales că nu e un difuzor care coboară prea mult în frecvenţă riscul e şi mai mare. De-asta spuneam că incinta închisă ar fi fost mai bună.Sau, instalează bassbox, introdu nişte parametrii de la un difuzor, oricare, apoi îţi dă el dimensiunile incintei, alege acolo să fie bass reflex, îţi dă şi dimensiunile portului bass reflex. Apoi poţi introduce acolo valorile pt incinta ta, adică dimensiuni sau volumul ei, nu mai ţin minte nici eu, nu l-am mai folosit de mulţi ani, dar parcă puteai face asta. Să introduci apoi datele incintei tale şi îţi dă dimensiule la port bass reflex, şi acordează-l la 55 Hz. Sau roagă un coleg să te ajute.Eu zic că nu o să ardă difuzorul cu acel amplificator, cel puţin nu în condiţii normale. Să nu uităm că amplificatoarele mai şi distorsionează dacă le dai prea tare, mai ales că aici e vorba de bass, unde distorsiunile nu prea le simţi. La cât a costat difuzorul (vreo 160 de lei văd eu) ar trebui să ţină liniştit putere. Eu am rămas destul de impresionat de blue tech EW 1505, aveam 2 boxe şi dădeam ampliful T.amp ta-1050 la maxim, cu plus o grămadă de decibeli pe joase, şi ţineau difuzoarele cu succes. Amplificatorul ar avea 350 w pe canal pe 8 ohmi, deci totuşi... Şi eu le aveam acordate la o frecvenţă minimă pt difuzoare, 45 Hz. Mai mirosea şi la mine a lac de pe bobină, dar după un timp nu a mai mirosit. Nu ştiu exact dar mă gândesc că a mirosit cât au fost noi, fum nu am scos niciodată din ele, cred că în lucru bobina se încălzeşte cât de cât, motiv pt care miroase. Habar n-am. Cert e că am avut putere pt ele si nu le-am dat mereu la maxim, tu rişti să bagi amplificatorul în distorsiuni mai repede.Doamne ce bass mai aveam în camera cu sistemul acela. Îmi cădeau diverse de prin rafturi. Dar nu aveam ce face cu el şi l-am dat. :cry: Într-o zi o să îmi fac şi eu subwoofer cu un difuzor asemănător, cu con de hârtie şi membrana textilă, au un bass mult mai ok decât cum au suburile ce se tot vând, am şi eu un subwoofer activ cu difuzor de 25 cm, cu membrana de cauciuc imensă, şi îmi plăcea mult mai mult basul ce îl produceau boxele ce le-am avut, deşi nu coborau aşa de mult în frecvenţă.

Link spre comentariu

Difuzorul are 8 om ; cu un singur tda , la +-30v , nu va depasi 60w ; totusi cam putin pentru un dif se 15 inch .

Aaaaa pai stai ca nu ne-a spus ce alimentare au acele TDA-uri mai ales ca sunt in punteCe putere are traful ala?Daca alimentarea e subdimensionata apar distorsiuni cacalau mai ales ca basul suge curent sa plimbe membrana aia
Link spre comentariu

Stie cineva ce model esti diful pe care l-am folosit http://imageshack.us/a/img824/1694/fotografie0257.jpg .Stiu doar ca este bluetech,l-am cumparat acum vre-o 5 ani, nu mai tin minte modelul si nici nu scrie pe el. Mai am una bucata si as vrea sa-i construiesc o incinta

paralelipipedica pentru a face o comparatie , dar dupa parametrii asta daca i-as gasi pe undeva .diful are 15 inchi si are bobina dubla. Multumesc!

scuze daca este offtopic

Link spre comentariu

Kit-ul TDA7294 in punte trebuie alimentat la +,-25. Traful pe care il folosesc la alimentarea kit-ului, este un traf recuperat dintr-o combina panasonic. Cu volumul dat la maxim, din cei 30V pe ramura, tensiunea scade doar 0,8V, asa ca traful duce fara probleme. Pentru a ajunge la 25V, din cei 30V cat are traful, am facut un "regulator de tensiune"(parca asa ii spune), si am scazut tensiunea de alimentare pe primar, la 160V. Nu stiu daca este normal sa se intample asta, dar cand pun "regulatorul te tensiune", tensiunea pe secundat trebuie reglata la +,- 29V, si in sarcina, cand este dat volumul la maxim ajunde la 24V, si nu stiu de ce! Asta nu ma deranjeaza cu nimic, doar sunt curios de ce se intampla asta. Am mai avut probleme la montarea filtrului activ, am reusit sa ard unul din cele 2 canale. Am alimentat amplificarea si filtrul din acelasi transformator, cu infasurari separate, cel cu +,- 30V si o infasurare de 12V, fiecare cu punti redresoare separate, si a facut poc! Am mai patit cu cativa ani in urma acelasi lucru, si nu am gasit nici acum un raspuns la problema. Din cele 2 porturi de bas reflex, am lasat doar unul, am largit gaura la 140mm, si a doua gaura am sa o acopar cu "panoul de comanda" al amplificatorului. Maine am sa lipesc mocheta, si am sa revin cu poze.

post-34833-139829556935_thumb.jpg

post-34833-139829556952_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ne-ai ametit un pic ; deci :-cit iese din traf alternativ , cu ce ai redresat-filtrat , ce setiune are traful , ce sirma grosime .-fa o cercetare , pune un singur tda , decupleaza-l din punte si vezi cum merge treaba Acuma ce sa zic , am patit si eu acesta porcarie , ca a mirosit ; chiar am deschis un subiect de discutie ; concluzia a fost ca la driverele cu pretentii mici de pret , fabricanti uzeaza de multe pirghii ; pe eticheta trec incomplect ; adica in loc sa spuna 100rms /300w peak , el scrie max 300w .In al doilea rind , diful nu suporta acesi putere la toate frecventele ; daca a depasit xmax , evident ca bobina incepe sa se incalzeasca . Fiind un driver cu suspensie pe pinza , probabil ca excursia membranei este limitata . Toate amplificatoarele pentru suburi , au in componenta un filtru obligatoriu , de tipul HPF , pentru limitare frecventa pina la cere poate sa redea.

Link spre comentariu

Nu are rost sa mai despart cele 2 integrate, pentru ca am probat cu un kit TDA7294 mono, si nu are putere sa miste difuzorul prea tare. NU stiu ce nu s-a inteles, sau poate nu am explicat prea bine. Transformatorul are in primar, sarma de 0,7mm si in secundar de 1,4mm. Cand alimentez primarul la retea(230V), pe iesirea din secundar, am 30VX2 curent continuu(filtrat). Dar eu avand difuzorul pe 8 ohmi, kit-ul tda7294 in punte, trebuia alimentat la +,- 25V curent continuu, asa ca am scazut tensiunea in primarul transformatorului la 160V, printr-un" regulator de tensiune", pentru a ajunde in secundar de la 30V, la 25v cc. Ce nu inteleg: cand alimentez traful pe primar cu 230V, in secundar am 30V, si cand am amplificarea data la maxim, tensiunea scade de la 30V la 29,2V cc, pe fiecare ramura.Cand alimentez primarul trafului cu 160V (folosind regulatorul de tensiune) am 29V cc si cu amplificarea data la maxim, imi ramane 24V cc. De ce in prima situatie imi scade doar 0,8V si in a doua situatie imi scade 5V pe fiecare ramura? Din regulatorul de tensiune nu are cum sa fie vre-o problema, pentru ca triacul bt134 folosit in schema, are 4A, asa ca duce fara probleme.

Link spre comentariu

Astazi am terminat toata partea electrica. Mi-a luat o zi intreaga sa termin doar panoul de comanda, dar sunt foarte multumit de ceea ce a iesit. Maine mai am de pus mocheta si este gata. Am sa incerc sa lipesc mocheta cu spuma poliuretanica.

post-34833-13982955819_thumb.jpg

post-34833-13982955821_thumb.jpg

post-34833-139829558225_thumb.jpg

post-34833-139829558242_thumb.jpg

post-34833-139829558258_thumb.jpg

Link spre comentariu

Adevarul este ca se incalzeste putin c-am tare, dar ma gandesc, ca se raceste in momentul in care se misca aerul in incinta, datorita basului. Daca va fi cazul ii voi pune un cooler, dar sper ca nu afecteaza cu nimic sunetul. Asa arata radiatorul:

post-34833-13982955834_thumb.jpg

post-34833-139829558354_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu te baza pe curentul de aer generat de membrana difuzorului, nu e sufucientIntegratele astea se incing bine de tot, ti-o zic din experientaDaca nu ai un radiator solid sau o ventilatie la un radiator mai mic risti sa intre protectia la depasirea temperaturii cipului de siliciuAsa cum scrie in datatheet trebuie luat in calcul rezistenta termica a cipului fata de carcasa integratului si rezistenta integratului fata de radiator mai ales ca se foloseste foita de mica intre integrat si radiatorSa nu folosesti izolator de silicon ca e cel mai prost , are rezistenta termica ce a mai mare si nu va avea timp sa se transfere temperatura

Link spre comentariu

Am terminat subwooferul, arata bine si se aude foarte bine. In seara asta era sa lovesc membrana difuzorului, asa ca m-am hotarat sa ii pun plasa metalica de protectie.sile2288: daca primarul trafului era in scurt, se incalzea si fara sarcina, dar la mine nu se incalzeste deloc. Cateva poze cu subwooferul: Am sa revin si cu clip video.

post-34833-139829558762_thumb.jpg

post-34833-13982955878_thumb.jpg

post-34833-139829558799_thumb.jpg

post-34833-139829558819_thumb.jpg

post-34833-139829558854_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări