Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop pe PC

Vizitator Marus_Rockeru

Postări Recomandate

Vizitator Marus_Rockeru

Vreau sa folosesc programele alea de osciloscop pe placa de sunet de la calculator si nustiu cum sa fac ... sa n-o ard :smt003

Vreau sa verific iesirea la un integrat logic CMOS (merge la 12 V) ... cum fac ? o pun direct pe intrarea la placa de sunet sau printr-o rezistenta ceva ... ? sau cum ... ?

bogdanm: se muta la "dyi"

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Abram Burel

3

• pisoiu

1

• BRANCA

1

Top autori în acest subiect

De ars nu o arzi, dar nici n-o sa vezi mare lucru. In mod normal etajul de intrare, facut sa mearga la ceva de genul 1V varf-la-varf, se va satura iar reglajul de volum nu va putea rezolva situatia. Asta insa se rezolva cu un divizor rezistiv. O chestie mai delicata este ca astfel de "osciloscoape" se utilizeaza doar in curent alternativ (din cauza condensatoarelor prezente atat pe intrari ca si (in majoritatea cazurilor) pe iesiri. Din fericire, vei putea vizualiza semnalul daca este periodic, pentru ca el se va aseza cu valoarea medie pe zero.

Oricum mai elegant e un osciloscop cu convertor A/D pe portul paralel (de exemplu LPTScope: http://www.geocities.com/lptscope/ ).

Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru

ce chestie ..... am pus pe placa de sunet ...si in loc de semnal dreptunghiular (cum trebuia sa fie ) imi arata in triunghi :axe: Asa imi arata iesirea dintr-un JK Flip-Flop ... :(

Link spre comentariu

Ce filtru baban! Ciudat e ca e trece-jos (integreaza semnalul, se vede clar curbura caracteristica incarcarii si descarcarii unui cond). Ma asteptam sa fie un trece-sus (un cond in serie pe intrare) si sa apara distorsiuni la trecerile din 1 in 0 si invers.

Link spre comentariu

Voiam sa spun ca "filtrul" s-a format cumva la intrarea in "osciloscop".Despre schema ta era clar din forma de unda ca e un oscilator cu factor de umplere 50%.Probabil ca nu aia de pe schema e frecventa ta, daca e sa credem osciloscopul (T=4 ms -> f=250 Hz).Poti fi sigur ca schema aia da semnal dreptunghiular pe fiecare iesire (in antifaza), iar daca vrei sa-i masori frecventa, mai bine cauti un program de frecventmetru.

Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru

Pai frecventa aia de 43 Khz e masurata cu frecventmetrul.Cred ca vina e PC-ului; poate ca e prea mare frecventa si d-asta face asa ...Dar cu un TLC549 oi putea sa vad o frecventa de 100Khz pe PC, asa cum e ea in realitate (dreptunghiulara) ?Off ... ma chinui sa fac un oscilator pt. o sursa in comutatie in punte H :(EDIT:Nu merge ... ca cica are doar 40.000 samples/s :(As vrea, daca stie cineva o schema calumea de osciloscop d-asta clasic cu tub ... nu neaparat pentru frecventa prea inalta ...dar sa mearga calumea.... ceva care a mai fost facut si se stie ca merge bine ... :prayer:

Link spre comentariu

Fenomenul care duce la aparitia unei alte forme de unda pe osciloscop decat forma reala se numeste "aliasing". E caracteristic sistemelor de achizitie cu convertor analog-digital, si apare atunci cand teorema lui Niquist e incalcata, adica cea mai inalta componenta a semnalului care trebuie afisat este mai mare decat jumatate din rata de sampling. Cu alte cuvinte, daca rata ta de sampling e de 44khz, poti vedea corect doar semnale la care componenta de cea mai mare frecventa (atentie, nu frecventa semnalului, ci a componentei celei mai inalte) este de 22 khz./pisoiu

Link spre comentariu
Vizitator dekodor

ce chestie ..... am pus pe placa de sunet ...si in loc de semnal dreptunghiular (cum trebuia sa fie ) imi arata in triunghi :axe: Asa imi arata iesirea dintr-un JK Flip-Flop ... :(

Intrare in placile de sunet are un filtru RC pentru atenuarea frecventelor mai mari decat spectrul audio. Trebuie sa ataci intrarea in placa de sunet cu o impedanta mica, deci solutia cu divizor rezistiv nu merge. Incearca cu un AO, si eventual divizorul rezistiv il montezi inaintea lui. :toimonster:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări