Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa ATX modificata => Sursa laborator

Marian

Postări Recomandate

Felicitari pt realizare!Dar nu mai folosi fire d-alea cica 'pt boxe' (de ex, de la well) ca sunt niste porcarii (nu-s de cupru si unele aproape nici nu se cositoresc).Eu cumpar cabluri de genul de la magazine serioase de electrice (de cartier sau d-alea mari gen hypermarketuri)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

18

• K1nderu

11

• Flor

3

• maxente

3

Top autori în acest subiect

Multam boss :da Am luat o ditamai rola de cablu din asta cu ceva timp in urma, am sonorizat biserica din localitate si cum bugetul de la parintele era limitat am ales pe asta multifilar cu diametru de 2juma' si a fost pana acum tare util peste tot unde am avut nevoie de el, chiar este de cupru asta de-l am eu si prinde fludorul de el foarte usor, insa pentru sursa asta ai dreptate ca nu a fost o alegere prea stralucita, curentul de 15A ar cere cabluri mai bune si o sa pun dar vreau sa mai modific si alte chestii, limitarea de curent care acum blocheaza sursa vreau sa o transform in comportament SCC, tre sa pun niste bipolari de putere ceva mai seriosi nu pocnitorile ce sunt acum si sa schimb si cablurile cu unele mai serioase numai ca bugetul momentan este tare stramtorat.. :nas:

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator tinel50

Salut toti membrii.Am vazut acest articol si m-am gandit sa-mi fac si eu o sursa pentru casa dintr-una de calculator care mi s-a ars respectiv, LC-B350ATX folosind la iesire doar tensiunile de 12v,5v si 3,3v. Problema este ca nu stiu cu ce pot inlocui tranzistorii S30D40C(echivalent ceva) pe care nu-i gasesc pe la noi si care sunt se pare in scurt.Daca aveti vreo sugestie,o astept cu placere dar daca costa prea mult aceste tranzistoare cred ca mai bine iau o alta sursa SH functionala si las doar tensiunile de iesire de mai sus. Cu stima, astept un raspuns.

Link spre comentariu

S30D40C sunt diode redresoare de tip Skhottky la 30A ( 2 diode de cate 15A in aceeasi capsula ) si 40V, se gasesc inlocuitori in multe alte surse ATX, sufixul, prefixul sau alte litere din serie nu prea au importanta, conteaza ca sa fie in acelasi tip de capsula si sa fie scris in serie si 30 si 40.

Link spre comentariu
Vizitator tinel50

Salut dl. MarianMersi ptr. raspuns iar intrebarea urmatoare este daca una dintre aceste diode este in scurt, ar fii cauza nefunctionarii sursei ptr. ca una dintre ele imi indica scurt pe multimetru. Daca nu am alta sursa cu ce o pot inlocui din comert? Stima

Link spre comentariu
Vizitator tinel50

Sincer sa fiu am luat toate componentele active la masurat direct pe placa si una dintre cele doua S30D40C imi indica scurt pe multimetru in ambele sensuri ale testerelor pe scala dioda

Link spre comentariu

Nu, nu e bine asa, masuratoarea semiconductorilor pe placa poate fi ( se de multe ori chiar este ) influentata de componente adiacente in circuit, scoate diodele redresoare de pe placa si masoara-le separat, doar asa esti sigur ca rezultatul este unul elocvent.

Link spre comentariu
Vizitator tinel50

Asa o sa fac, scot cele 2 dupa radiator le masor si dupa aceea o sa merg mai departe. In teorie ar merge sa folosesc cei 12v ptr. incarcarea acumulatorului auto? Oricum iti dau un PM dupa ce incerc s-o rezolv. Mersi mult ptr. informatii si daca ma blochez, apelez din nou la tine. O zi buna. :aplauze

Link spre comentariu

Nu se poate folosi o sursa ATX asa cum este pentru incarcarea unui acumulator auto din 2 motive:1.Incarcare asimetrica a iesirilor =>dezechilibru;2.Comportamentul protectiei este de obicei blocarea sursei la un anumit prag, un acumulator descarcat absoarbe curent foarte mare la incarcare, cu alte cuvinte sursa intra in protectie instantaneu ce este pusa pe acumulator, solutia este transformarea comportamentului protectiei in generator de curent constant.Ambele necesita modificari substantiale, s-a vorbit mult despre asta, se gasesc subiecte pe forum.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna seara!Pentru ca am gasit doua placi de surse am zis sa ma apuc sa fac si eu una pentru alimentarea unui amplificator de masina...Initial traful l-am lasat nemodificat un EL33 in primar ma gandesc sa pun R5 10 ohm si R3/R4 4,7ohm(m-am uitat pe cealalta placa,R3 are valoarea de 4.7 ohm si R5 practic e strapata) intrebarea mea e...merg valorile astea? tranzistorii forta vor fi MJE13007,o seara placuta!

Link spre comentariu

Daca referintele sunt fata de schema din pdf-ul meu atunci, chestia e ca nu merg chiar orice valori acolo, mai ales R5 si R6, valorile lor precise tin cont de ceva factori importanti ( parametrii traf driver, valori ale C1 si C2, hfe la tranzistorii de forta, etc ), rolul circuitului fiind acela de a asigura o comutare cat mai eficienta pentru tranzistori, sugestia mea ar fi sa pastrezi pe fiecare placa configuratia originala in primar.

Link spre comentariu

Am inteles! am schimbat rezistentele le-am pus decat trebuiau,as mai avea o intrebare pentru 12 v trebuie recalculata compensarea sau e ok asa? multumesc frumos!

Link spre comentariu

Modificarea a fost facuta in secundarul sursei rezistenta e inseriata cu un condensator de 10nf redresarea e cu o dioda rapida de 12A am pastrat bobina originala de pe ramura de +12v si filtrarea e cu un condensator de 1000micro pe 25v aa si era sa uit tranzistorii i-am pus C945 iar tranzistorii forta vor fi mje13007 sau 2SC4458 iar la partea cu limitarea de curent ma gandesc sa folosesc tot 2xC945 si un A733.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări