Marian Postat Decembrie 10, 2012 Partajează Postat Decembrie 10, 2012 Salutari tuturor. Va prezint cel mai recent proiect al meu, o sursa ATX modificata intr-o sursa simpla ( asimetrica ) de laborator, nevoia recenta de o astfel de sursa pe la 12-14Vcc, minim 10A m-a convins sa sarcific placa unei surse ATX pe care o resuscitasem cu ceva timp in urma, o banalitate veche no-name de vreo 200W. Modificarile au constat in: -Defrisarea integrala a partii de secundar si mare parte din cea de control de la care am pastrat doar TL494 si cateva componente pe langa el utile; -Am schimbat traful vechi EI33 cu unul EI40 pe care l-am rebobinat dupa ce aveam eu nevoie, primar 36 spire cu sarma de 1,2mm, si secundar 7 spire cu platbanda de cupru bine izolata; -Tranzistori de forta 2SC4458 ( pe aia ii aveam la indemana ), capsula TO-3PML; -Pentru redresare am folosit 4 buc SBL3040, capsula T247; -Torul de dupa redresare este unul banal galben cu alb pe care l-am rebobinat cu 4 sarme de 1mm in paralel; -Compensarea a fost sugerata de @smilex ( caruia ii multumesc si pe aceasta cale ) si calculata de mine; -Limitarea de curent este realizata cu tiristor simulat ( ideie sugerata tot de @smilex ), cu efect constand in blocarea sursei la atingerea pragului ); -Evident toti electroliticii sunt noi; Atasez un pdf cu schema completa grupata pe blocuri si cateva imagini cu jucaria obtinuta ( rog scuzati calitatea slaba, pozele sunt facute cu mobilul ): Sursa laborator 14Vcc @15A.pdf Evident ca dupa atatea modificari placa sursei nu mai arata tocmai academic dar nici nu poti pretinde o estetica de finete de la asemenea proiecte, in schimb cred eu ca functionalitatea este ceea ce primeaza, mai ales cand costurile de realizare sunt foarte mici daca se detine o oarecare experienta necesara evitarii artificiilor. Tensiunea la iesire am fixat-o eu la 14Vcc dar se poate regla si la alte valori tinandu-se cont atat de numarul de spire de pe traf cat si de recalcularea necesara a compensarii, limitarea de curent am fixat-o la 15A unde am observat ca ar fi destul de aproape de limita acestor tranzistori, ( capsula lor nu este deloc una stralucita ), evident traful are resurse suficiente si se pot depasi usor 20A, dar eu nu aveam nevoie de mai mult. Pentru un curent mai mare, pe langa niste tranzistori mai buni as recomanda si folosirea unor condensatori ceva mai mari la filtrarea HV, macar 680-820uF per ramura si evident redresare retea ceva mai solida. In concluzie ma pot declara satisfacut de rezultat, tot ce am folosit am avut deja prin sertare, tensiunea obtinuta este foarte fixa pana la pragul unde intra protectia, curentul este unul suficient pentru ce am avut nevoie, forma de unda arata ok pe traf la orice nivel de sarcina, factorul de umplere se mentine sub 60% pana la pragul de blocare. Am deschis acest subiect si in speranta ca va ajuta si pe altii doritori de asemenea modificari, asa cum am zis se poate obtine orice alta tensiune sau curent cu calculele de rigoare, si totodata voi fi la dispozitia oricui cu eventuale lamuriri. O dupa-amiaza placuta. Marian. Link spre comentariu
Depanatorul Postat Decembrie 18, 2012 Partajează Postat Decembrie 18, 2012 . Nu stiu, intreb si eu. Nu era mai ushor astfel? (vezi in atasament). Mean Well 320W Single Output with PFC Function SP- 320 series. sau similar VOLTAGE ADJ. RANGE: +13.5 ~ +18V / 20 A Cu ~200ron rezolvi problema mai repede. Features : Universal AC input / Full range Built-in active PFC function, PF>0.95 Protections: Short circuit / Overload / Over voltage / Over temperature Forced air cooling by built-in DC Fan Built-in fan speed control Fixed switching frequency at 100KHz 3 years warranty Sursa SP-320w - 15v_20A.pdf Link spre comentariu
maxente Postat Decembrie 18, 2012 Partajează Postat Decembrie 18, 2012 O fi fost mai bine da' nu se mai incadra omul in ''do it yourself'' , in plus banii care ii dadea pe sursa aia ii foloseste omul in alta parte Cu alte cuvinte de ce sa dai bani pe ceva pe care il poti face tu acasa ''cu mânuţele astea două'' din componentele care le ai prin cutiile cu multe maimuţe Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 18, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2012 Evident ca era mai simplu achizitionarea unei surse noi dar asa cum si @maxente a mentionat, unde mai este satisfactia creeatiei proprii? si sa fim seriosi eu unul n-as da cu nici un chip 200 de lei pe ceva ce stiu ca pot face si singur, banii respectivi prefer sa-i investesc in alte lucruri mai importante, sursa asta nu m-a costat practic nimic, tot ce am folosit aveam prin dulap. Link spre comentariu
Flor Postat Decembrie 29, 2012 Partajează Postat Decembrie 29, 2012 Felicitari pt realizare. Cui nu ii place sa iti demonstreze ca a realizat singur ceva mai bunTotusi, nu imi pot retine o intrebare. De ce ai legat electric cele 2 radiatoare intre ele? Sincer, aste nu imi prea place, dpdv estetic.Dpdv practic ma indoiesc ca daca un trz din primar s-ar strapunge ar putea transfera tensiunea retelei in secundar...Dar nu imi place... Link spre comentariu
em2006 Postat Decembrie 29, 2012 Partajează Postat Decembrie 29, 2012 ...Dpdv practic ma indoiesc ca daca un trz din primar s-ar strapunge ar putea transfera tensiunea retelei in secundar...Dar nu imi place...Scuze, dar mie-mi place in general cum lucreaza @marian.Ideea nu e strapungerea tranzistorului in sine ci a izolatiei fata de radiator.Daca te deranjeaza numai dpv estetic, cum de altfel am vazut ca ai specificat undeva, atunci sunt de acord.Eu as fi montat o tabla de aluminiu care sa uneasca cele 2 radiatoare, a carei rol, inafara de legatura echipotentiala, ar fi si imbunatatirea disipatiei prin marirea suprafetei radiante (si, nu in ultimul rand, rigidizarea mecanica a constructiei).Practic, eu am aplicat deseori aceasta solutie, pe care, ca sa fiu onest, trebe sa sprecific ca am preluat-o de la surse industriale pe care le-am vazut si mi-au placut. Link spre comentariu
maxente Postat Decembrie 29, 2012 Partajează Postat Decembrie 29, 2012 ...si, nu in ultimul rand, rigidizarea mecanica a constructiei.Eu zic ca mai degraba d-aia a legat radiatoarele alea in felul acela ratza edit: am corectat eu citarea . Link spre comentariu
PINTI Postat Decembrie 29, 2012 Partajează Postat Decembrie 29, 2012 Felicitari pentru realizare. Italienii au o expresie: Non inportta caroseria, motoro e tutti. Scuze de transcriere dar nu stiu italiana. O seara buna. Link spre comentariu
em2006 Postat Decembrie 29, 2012 Partajează Postat Decembrie 29, 2012 ..Eu zic ca mai degraba d-aia a legat radiatoarele alea in felul acelaNu cred.PSAtentie cand editezi postul.In replica ta ai citat, de fapt, din postul meu. Link spre comentariu
maxente Postat Decembrie 29, 2012 Partajează Postat Decembrie 29, 2012 Scuze, am incurcat borcanasele Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 30, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2012 Singurul motiv pentru care am legat mecanic cele 2 radiatoare intre ele a fost intr-adevar rigidizarea mecanica a jucariei, ambele radiatoare sunt recuperate de pe la alte surse si nu mai aveau piciorusele de sustinere care trebuiai sa se lipeasca pe placa, cel cu tranzistorii de forta se misca destul de usor si riscam ca sa apara lipituri reci sau si mai rau sa se rupa pur si simplu pinii, in schimb legate astfel toata structura este mult mai rigida, o sa asigur o izolatie ferma intre acele sarme de cupru si radiatoare sau cel mai probabil le voi inlocui cu ceva platbanda de cupru din aia ceva mai groasa folosita pe la electromotoarele auto in stator asigurand evident izolatie electrica intre ele si radiatoare, ideea a ajutat si la pozitionarea placutei cu protectia intre cele 2 radiatoare, si aici am avut totusi grija sa nu am probleme cu izolatia; stiu ca nu este estetic dar asa cum am mai zis, asemenea modificari rareori permit o lucrare estetica, din punctul meu de vedere primeaza functionalitatea si fiabilitatea, evident ca sunt multe alte solutii dar eu am dorit sa realizez totul doar cu ce aveam la indemana.Multumesc pentru aprecieri. Link spre comentariu
Flor Postat Decembrie 30, 2012 Partajează Postat Decembrie 30, 2012 Ok, acum am inteles. Mai ales ca si eu am avut probleme cu piciorusele care fixau mecanic radiatoarele. Si nu puteam sa las greutatea radiatoarele doar in piciorusele dragute, hi, hi, dar prea gingase dpdv mecanic ale trz sau diodelelor care erau fixate de ele..Spor la lucru. Link spre comentariu
Vizitator danidanut Postat Ianuarie 14, 2013 Partajează Postat Ianuarie 14, 2013 Felicitari pentru realizare Marian!Am facut sursa conform schemei tale si pentru 12V, 5A imi merge bine, insa daca doresc sa cresc tensiunea la 24V incep sa se auda zgomotele de comutatie.Poti posta metodologia dupa care ai calculat reteaua de compensare? Multumesc! Link spre comentariu
Flor Postat Ianuarie 14, 2013 Partajează Postat Ianuarie 14, 2013 Sugestia mea e sa sapi dupa o sursa defecte si sa scoti din ea filtrul LC care e montat in primar.In poza ta vad ca lipseste asa ceva..Adica in loc de bobina dubla ai strapuri. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 14, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2013 @danidanut modificarea tensiunii de iesire atat de mult schimba si caracteristica bode suficient cat sa apara instabilitate, calculele mele ( pentru care atasez link catre un pdf care detaliaza modalitatea folosita ) s-au bazat pe parametrii mentionati la sursa, evident ca modificand parametrii de calcul poti obtine cele necesare pentru specificatiile tale, pdf-ul asta arata ce am facut eu: http://mc.tt/3bvAp4Ks7q @Flor daca te referi la filtrul EMI intr-adevar acela lipseste, nu a fost pe chinezaria asta si devreme ce nu folosesc sursa decat pentru diverse teste nu l-am mai adaugat, evident ca nu strica unul adaugat dar nici nu-i ceva grav fara el. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum