Vizitator V3rm3 Postat Decembrie 10, 2012 Partajează Postat Decembrie 10, 2012 Salutare, Am si eu nevoie de un pic de ajutor / sfat : "Proiectul": o lanterna/lampa care sa lumineze in IR ce am folosit: 6 LEDuri: http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=123803 Am legat ledurile cate 3 in serie, iar apoi am legat cele doua serii in paralel. Alimentare: 3 baterii 1,5V ( AA ) Nu am folosit rezistente ( tensiunea de alimentare pentru fiecare led e 1.6, asa ca 3 legate in serie fac 4.8; sursa e 4.5 ). Problema: distanta de luminare este foarte mica ( 20cm max - folosit 4 camere diferite pentru a vedea infra-rosul - nu camere de IR - dar inclusiv pe aparatul foto, la expunere de 30 de secunde, nu apare nimic, in intuneric total, si cu filtru de 750nm pus ( ca sa blocheze tot spectrul vizibil ). Idei cineva pls pentru a mari puterea ( poate alegerea ledurilor nu a fost cea mai inspirata ? )? Thx Link spre comentariu
remus68 Postat Decembrie 10, 2012 Partajează Postat Decembrie 10, 2012 Ce curent ai printr-un grup de leduri inseriate? Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Decembrie 10, 2012 Partajează Postat Decembrie 10, 2012 In primul rand orice camera foto sau video care nu are scris pe ea explicit ca foloseste modul infrarosu contine un filtru IR incorporat in modulul senzorului. Camerele care folosesc optiunea de IR elimina acest filtru printr-o cale sau alta. Iti recomand sa "sacrifici" o camera web ieftina la care ii scoti filtrul IR (seamana cu un geam rosu sau verde pus in fata senzorului propriuzis) si cu aceea sa testezi eficacitatea acelor leduri. Totusi, ledurile din link sunt cam slabute (100mA, 160mW) pentru ceea ce vrei sa faci, exista leduri la peste 1W care sunt mai potrivite in cazul de fata.Ca fapt divers, cand ati montat acel filtru, tinand cont ca filtrul intern elimina IR iar filtrul adaugat elimina spectrul vizibil, de fapt ati eliminat tot ce poate detecta camera foto ca spectru luminos.La conectarea acelor leduri ati folosit tensiunea maxima disponibila a bateriilor, tensiune care scade odata cu cresterea curentului si astfel curentul prin led se stabilizeaza la o valoare dictata de rezistenta interna a bateriilor. Singura varianta simpla de control si care asigura curentul maxim prin leduri este sa folositi o rezistenta de limitare pe grupul de leduri, calculata la caderea de tensiune a bateriilor la acel curent (uzual, la 0,15A tensiunea ajunge la 3,5V, este o valoare gasita notata pe becurile de lanterna). Nu folositi acumulatori in montajul fara rezistenta de limitare din cauza ca, acestia avand rezistenta interna foarte mica, curentul prin leduri creste foarte mult ducand la arderea acestora. Link spre comentariu
Vizitator V3rm3 Postat Decembrie 10, 2012 Partajează Postat Decembrie 10, 2012 Salut,Mersi de raspunsuri.1) O sa masor curentul si o sa postez ( sunt la munca momentan :P )2) De acord cu camerele ( oricum vroiam sa desfac un webcam vechi ca sa-i scot filtrul - trebuie intai sa vad pe unde e aruncat prin casa ), in schimb, la expunerea de 30 de secunde ar fi trebuit sa apara ceva - in lumina de zi, cu filtrul aplicat, am nevoie de expuneri de 5-8 secunde pentru a obtine o poza IR ( de fapt, pozele in IR sunt principalul motiv pentru care m-am apucat de facut "lanterna" ).Din pacate la noi nu am reusit sa gasesc pe nicaieri led'uri de 1,2,3W pe IR :(. Legat de rezistenta, nu eram sigur daca mai trebuie, din moment ce tensiunea data de sursa e mai mica decat necesarul pe serie - o sa fac niste masuratori, si o sa incerc cu 2 rezistente de 1ohm.Mersi Link spre comentariu
Vizitator V3rm3 Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Mi-am gasit singur raspunsul:- lungimea de unda a ledurilor ( 940nm ) prea mareAm zburat de pe un webcam IR blockerul si se vede diferenta cu/fara "lampa" si la 10m, in conditii de lumina interioara.E perfect pentru vedere de noapte, mai ales daca pun un filtru care sa lase doar IR sa treaca ( sau varianta ieftina, o bucata de film foto developat sau de discheta ) si o lupa sau oglinda pentru concentrarea luminii ( in specificatii dau 34 grade.. e mai repede 100grade unghiul pentru leduri ) dar nu pentru ce am eu nevoie :( - o sa trebuiasca sa gasesc leduri cu lungime de unda mult mai mica, un pic peste 720 :( - din ce am vazut, cam greu lungimi de unda mai mici de 880, dar... mai cautam.Mersi Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Incearca o varianta. Subvolteaza un bec cu filament, eventual aplica si un filtru IR pe acesta. Faptul ca aduci filamentul la rosiatic inseamna ca el deja emite in IR. As merge pe becurile tubulare, de reflector, au putere mare si se poate aplica usor un filtru IR pe geamul interior. Daca scazi lungimea de unda devin din ce in ce mai vizibile noaptea. Ca idee poti incerca cu un bec "spot" la 12V si pe care il alimentezi dintr-un montaj ca cel de la o "filetanta" (circuit PWM) ca sa poti sa-i reduci tensiunea. Asa nu o sa ai probleme cu pierderi mai mari de putere. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum