adicontakt Postat Decembrie 20, 2012 Partajează Postat Decembrie 20, 2012 d-le ALEy cum se face ca , clemele aceastea wago sunt folosite in domeniul naval de catre firme straine de ani de zile si nu sunt probleme de loc , si acolo sunt vibratii nu glumacand am zis sper sa nu fie probleme ma refer la faptul ca o parte din instalatie nu am putut sa o schimb ( e vorba de 2 circuite de prize realizate pe sub pardoseala cu cablu de aluminiu de 2,5 mm ), "colegul ciubucar " care a realizat instalatia noua sunt chiar eu care am ceva experienta in domeniul electricitatii (construiesc de ceva ani tabouri priuncipale de distributie si celule de 690v pentru vapoare toate pentru uz extern) si ca sa dau peste cap normativelor nu am vrut sa folsesc cablu masiv si am folosit numai litat cu pini la capat(sau"masele"cum le zic "electricienii") . am lucrat in trecut si la o firma de instalatii electrice pt apartamente etc , la care tota baza erau reglementarile ANRE , singurul scop pt care se respectau acele reguli erau de a incarca lucrarea cu materiale si a se lua mai multi bani pe manopera. Link spre comentariu
kit Postat Decembrie 20, 2012 Partajează Postat Decembrie 20, 2012 Domnul Kit vorbeste fara el.... http://www.int-elect.ro/instalatii-curenti-slabi.htmlhttp://www.virtualelectric.ro/links/download.phphttp://www.elewatt.ro/normative-electri ... -electricesarind peste exprimarea cel putin nepoliticoasa, multumesc pentru informatie. ce am indicat eu apare totusi ca I18, in unele locuri, sau ca I18/1-01 in alte locuri. pentru a elimina orice confuzie am indicat linkurile de mai sus.o zi buna Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Decembrie 20, 2012 Partajează Postat Decembrie 20, 2012 Curentul de rupere la scurtcircuit in instalatiile electrice de pe uscat este limitat pana la 4,5kA(4500A) la o siguranta automata "normala" sau 10kA (10.000A) la o siguranta automata diferentiala de bransament. Asta inseamna ca acea siguranta poate rupe instantaneu pana la 4,5kA fara sa se defecteze. Acest curent de scurtcircuit este limitat numai de rezistenta proprie a conductoarelor si a legaturilor. Credeti ca cei 1-2 mm^2 vor rezista la un curent atat de mare fara sa se deformeze mecanic? Problema este ca, daca rezistenta de contact, care este proportionala cu suprafata si presiunea de apasare, este mai mare, atunci clema poate sa "zboare" intr-o jerba de scantei si metal topit.Ce va recomand sa va aduceti aminte este ca in domeniul naval se lucreaza cu instalatii IT adica fara legatura la impamantare, legatura care exista la instalatiile clasice, de uscat si care se adauga in plus la posibilitatea de aparitie a unui scurtcircuit.La cate "scurturi" credeti ca va rezista lamela arcuita pana incepe sa se decaleasca? 1? 2 maximum?Lucrez intr-o institutie la care am avut intr-o zi si 3 "scurturi" pe acelasi circuit. Asta inseamna ca in aceeasi zi ar fi trebuit schimbate minimum 10 cleme, cam cate ar fi pe un circuit obisnuit. Faptul ca legaturile sunt cositorite ma scuteste de acest lucru.De aceea prefer legaturile clasice si nu cele gen clema de conexiune in instalatii de curenti peste 5A. Link spre comentariu
adicontakt Postat Decembrie 20, 2012 Partajează Postat Decembrie 20, 2012 atunci aflati ca si in naval exista ceva asemnator impamantarii numit negativare si la scurtcircuit totul se comporta ca si la instalatiile terestre , descarcare facandu-se pe anozii de zinc ai vaporului, se fac si si masurari similare prizei de pamant etcnu vreau sa "parlamentez"pe subiectul asta , eu am zis cum am facut eu , plus ca la mine acasa la cel mai mic scurt sare diferentialul de la bransament nu va opreste nimeni sa cositoriti conexiunile in doze Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Decembrie 20, 2012 Partajează Postat Decembrie 20, 2012 Pana la urma e chestie de preferinte, cleme sau legaturi clasice. O intrebare doar. Care este amperajul maxim pe care l-ati masurat intr-un circuit cu o astfel de clema si eventual tipul clemei.Ca idee, un conductor de 1,5mm^2, "inghea" (izolatie de cauciuc panzat), a rezistat ani de zile, iarna, la un calorifer electric pe ulei de 2500W pana sa cedeze izolatia intr-un final. Legaturile nu au avut nici o problema fiind executate "ca la carte". Plus ca sigurantele nu intotdeauna erau calibrate si se cam adauga "lita" in plus, fiind un circuit destul de incarcat. Link spre comentariu
ALEy Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Sau cositorirea in Baie de cositor(pentru cunoscatori "pipa de cositor"). Folositi si decapant inainte de cositorire.apoi izolati capetele terminale.cositorite.( cu izolatie electrica de tipul banda ,termocaontractibila, sau alt tip de izolatii electrice.) Link spre comentariu
Vivio Postat Decembrie 21, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Domnii mei, la o lucrare de apartament cu 2 camere se pot realiza relativ ușor diverse modalități de prindere în doze. Am o probleme spinoasă. Aici download/file.php?id=33603&mode=view am atașat profilul apartamentului. Cu ce detectoare am avut nu am putut observa pe unde se ascunde într-adevăr circuitul 3 făcut cu linie mov întreruptă. Pare să nu vină perpendicular, ci să facă un unghi de 30°, dar nu am descoperit o doză intermediară. Posibil să fie cimentat un capăt (cel care vine de la camera mare) căci nu se poate trage deloc. Credeam că mă pot ajuta de traseul vechi măcar pentru câteva circuite, dar nu prea va fi cazul. Oricum, primordial a fost să se facă orificiile pentru aparatajul modular și am dat de beton serios. A se vedea imaginea atașată. Care dintre dvs. au montat apropiat circuit de putere (țeavă PVC 20mm curent 16A) cu circuit curent slab (țeavă 16mm TV+UTP) și ce rezultate au avut? Se taie foarte greu betonul, plus că nu vreau să erodez rezistența lui inutil. PS. cum pot adăuga linkuri frumos în mesaj, căci formatarea mea fuse ... Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Asa: [url= aici pui linkul]aici pui textul[/url] Multumesc pr raspunsurile in legatura cu cositoritul! Tin totusi sa reamintesc ca firma Wago este o firma germana, si nu una romaneasca Sa vedeti la sfarsit si caderea de tensiune pe clema, dupa 'decalire' pimpTRTQWbM Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Dar tot la chinezi isi fac produsele ca acolo e mai ieftin. In filmulet pare un fir de 1,5mm^2 si la 300 - 400 de grade la cativa cm de regleta (firul e rosu) mi-e greu sa cred corectitudinea masuratorilor din filmulet (dupa cum se topeste izolatia pare mai degraba 40-50A). Nu de alta dar materialul elastic din care este facut "arcul" regletei se decaleste la 250 grade si ar fi trebuit sa nu aiba aceiasi valoare la masuratoare, practic locul de contact e sudat. Nu contest calitatea acestor cleme dar orice are contact pe suprafata mica si prin apasare pentru mine inseamna ca este pentru o lucrare cu durata de utilizare minima in ani a instalatiei. Ca fapt divers, intr-o instalatie de comanda la un aparataj care produce vibratii (centrifugare) dupa 4 ani au inceput sa cedeze conexiunile realizate cu conductor monofilar. Cauza? cei care au realizat circuitul de comanda au folosit "circumcizia" (se taie rotund izolatia cu un cutter si apoi se trage afara) la indepartarea izolatiei si, in timp, taietura aceea s-a marit pana s-a rupt firul. PS: cand vreau sa aflu cat de bun e un produs caut pe google numele produsului urmat de "sucks". La 647.000 de rezultate e destul de ok se pare ca nu prea se plange nimeni. @adicontakt: chiar sunt curios cam cat este caderea de tensiune dupa 10 doze cu cleme wago si la capat un radiator de 2kW (sau alt consumator de putere). Daca aveti ocazia sa masurati chiar ar fi interesant de aflat. @Vivio: daca nu se poate trage este foarte posibil ca acest circuit sa aiba "dop" de ciment. Practic, in timpul asezarii tuburilor, acesta a iesit din mufa, cot sau ce e acolo si, cand s-a nivelat suprafata, a intrat material inauntru blocand firele. Prea mare lucru nu puteti face sa restabiliti situatia dar puteti cauta firul daca folositi un emitator radio in ideea ca firele respective sa devina o antena si cu un radio sa cautati dupa semnalul maxim. In dezvoltarea ideii as merge pe o statie cb cu firul de antena legat la acest circuit si cu alta statie (sau cu un radio obisnuit daca statia are AM) sa identificati zona cu cel mai mare semnal. Ca variatiune la tema, un amplificator audio cu iesirea legata la fire si o putere mare (inseamna o tensiune alternativa mare la iesire) legat la acel circuit, in mod asemanator cu al statiei cb, va putea fi gasit cu o bobina legata la intrarea audio de la o pereche de boxe active (bobina poate fi un colac de conductor electric de 100m). Acestea sunt cateva idei, poate ajuta. Asezarea alaturata a tuburilor de forta si a celor de curenti slabi, chiar daca in practica este posibil sa poate duce in timp la erori in circuitele de curenti slabi prin "diafonie" ca la telefoanele fixe, cand se aud si ce vorbesc altii pe celelalte linii. Mentionez ca "este posibil in anumite situatii" si nu "sigur va aparea" asa ca decizia va apartine (nu fac referire la regulamente pe care probabil le-ati citit pana acum). LE: am gasit un test comparativ "fata in fata" la o legatura clasica prin rasucire si la o clema wago aici (Rus) . Sunt paralel cu rusa asa ca am folosit reperele din filmulet ca sa inteleg ca la 80 de amperi s-a facut testul pe un conductor de 2,5mm^2. S-ar parea ca legatura rezista ceva mai bine dar si clema se tine bine la 80A. Link spre comentariu
Vivio Postat Decembrie 21, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Mersi The Stressmaker, Dr.L Link spre comentariu
adicontakt Postat Decembrie 22, 2012 Partajează Postat Decembrie 22, 2012 masuratoarea ceruta de dvs nu o pot face , nu am atatea doze in casa si oricum nu stau sa dau jos capacul al tablou pentru un testma repet fiecare face cum se pricepe mai bine sau apeleaza la firme specializate Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Decembrie 23, 2012 Partajează Postat Decembrie 23, 2012 Nu este nevoie sa dati capacul jos la tablou. Se fac doua masuratori consecutive. Prima masuratoare se face in priza de la capat fara consumator apoi cu consumator (daca e priza dubla este ideal iar consumatorul sa fie un radiator electric de peste 1kW). Diferenta intre cele doua tensiuni este caderea de tensiune totala pe circuit. Se mai poate face o a treia masuratoare la o priza de pe alt circuit (de preferat fara incarcatura mare) pentru a masura tensiunea in tablou, luata ca referinta, asa avand o idee completa asupra instalatiei. Masuratoarea aceasta o poate face oricine este interesat cum se comporta instalatia proprie in regim de incarcare. Conditia este ca masuratorile sa se faca cat mai repede, simultan daca se poate, pentru a reduce erorile. Nu sunt necesare aparate sofisticate care probabil fac exact acelasi lucru ce poate face un om cu un calculator de buzunar si un voltmetru. Link spre comentariu
criss Postat Iunie 20, 2014 Partajează Postat Iunie 20, 2014 Buna ziua, Comform reglementarilor cate prize pot fi montate pe un circuit(desigur monofazat) intr-o locuinta???? Nu cate se poate ci cate sunt in regulament.... Multumesc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum