Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie electrica/TV/NET apartament 2 camere


Vivio

Postări Recomandate

Salutare tuturor,Doresc sa refac integral instalatia electrica a unui apartament cu 2 camere plus sa zidesc si cabluri pt TV/net. Acum ca tot se sparge, cam ce brizbrizuri se pot introduce? Ma gandeam la un sistem de alarma, samd.Pe partea electrica am facut o impartire a circuitelor, dar parca am fost prea darnic, caci imi ies multe trasee.Va puteti arunca un ochi, va rog?1. Circuit iluminat general - 10A, 2x1,5mm^2 (iluminat)2. Circuit centrala termica + senzor gaze - 10A 3 x 2,5mm^2 (bucatarie)3. Circuit masina de spalat + (posibil mas spalat vase) - 20A 3 x 2,5mm^2 (bucatarie)4. Circuit electrocasnice - 20A 3 x 2,5mm^2 (bucatarie)5. Circuit sufragerie - 20A 3 x 2,5mm^2 (sufragerie)6. Circuit aer conditionat - 16A 3 x 2,5mm^2 (sufragerie)7. Circuit dormitor - 20A 3 x 2,5mm^2 (dormitor)8. Circuit aer conditionat - 16A 3 x 2,5mm^2 (dormitor)9. Circuit baie - 16A 3 x 2,5mm^2 (baie)10. Circuit hol (frigider + UPS + router) - 16A 3 x 2,5mm^2 (hol)Siguranta generala: diferentiala 25A/30mA, restul magneto-termice.Cablurile sunt monofilare, trase prin tub PVC ce are copex la capete cand e nevoie de unghi la 90°, aparatajul fiind unul modular.Ca nedumeriri mai am urmatoarele: Nu sunt sigur daca sa cositoresc sau sa folosesc cuplelele elastice tip wago la prinderile din dozele de distributie.In perimetrul baii pot pune o priza cu capac sau ma limitez a posta una la intrarea din baie?Cablurile de net/TV la ce distanta este indicat a fi montate fata de circuitele de alimentare?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Vivio

    10

  • The Stressmaker

    7

  • adicontakt

    7

  • ALEy

    5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

intre siguranta diferentiala si disjunctoare trebuie sa fie o diferenta de 2 clase pentru a asigura selectivitatea. daca diferentiala este de 25A atunci se coboara la 16A.intre circuitele de curenti slabi si circuitele de distributie se lasa 25 cm, cf. normativ I18. pentru cladirile de locuit, pe distante rezonabile, se poate reduce distanta de 15 cm. astea-s distante minime, pe zonele de paralelism.pe circuitul de iluminat am vazut 2 fire. daca se folosesc corpuri de iluminat cu corp metalic, atunci acesta trebuie pus la pamant. mai trebuie trasa si protectie electrica pe acolo, deci inca un fir. ar fi bine de "rupt" circuitul de iluminat in doua: daca pica unul sa mai ramana ceva, altfel, bezna.sau, ca "brizbriz" se poate adauga un circuit de iluminat de siguranta, care sa se activeze cand pica circuitul de iluminat.circuitele hol, sufragerie si dormitor se pot uni.cositorirea-i cea mai sigura, cred eu.bafta!

Link spre comentariu

Priza in baie nu se pune decat pentru aparat de ras si care are transformator de separatie (I7-2011, 7.1.4.3). Cred ca priza se refera la un circuit de 24Vca sau 60Vcc.Prefer cositorirea, este mai "sanatoasa" decat un contact arcuit cu suprafata de contact de cativa mm^2

Link spre comentariu

wago fara cositorire , am de 3 ani incasa si nu am nicio problemaasta cu 3 fire la corpurile de iluminat e cu dute-vino , se pune pamantare ca si masura de siguranata in cazul cand da la masa unul dintre firele lustrei aplicei etc ca sa te protejeze , acum vine intrebarea cati au asa ceva acqsa facut ( oare nu e o gaselnita sa ti se incarce cu materiale lucrarea)

Link spre comentariu

Sincer, vă mulțumesc tuturor, foarte mult pentru răspunsuri!

 

Îmi pare rău că nu sunt mai activ pe acest forum, însă recuperăm greșeala.

 

@kit reținută ideea referictoare la clasele siguranțelor.

La sig generală de 25A, să fie diferențială pură sau cu protecţie la suprasarcină, scurtcircuit şi protecţie diferenţială?

 

3 fire x 1,5 la iluminat aș merge în special în zona băii, mai remodelez după ce observ în teren.

Notată ideea existenței a 2 circuite de iluminat, inițial dorisem dar parcă creștea numărul de circuite rapid :d

 

Mă voi îndepărta cât pot cu circuitele de curenți slabi. Nu am înțeles ce înseamnă unirea circuitelor de pe hol, sufragerie, dormitor.

 

 

@Dr.L Deși sunt adeptul noului în multe lucruri, observația lui The Stressmaker mă obsedează de când am luat câteva cuple rapide.

 

robert230 da văd că în normativ spune de priză de 220V IP44, IPX1 în volumul 3 al băii, dar cu o diferențială musai acolo. Deci sunt șanse, cu ceva costuri însă.

 

cristi_ozana poți detalia ideea pipei de cositor?

 

adicontakt poți posta te rog organizarea circuitelor la tine, te rog?

 

Văd că pentru a-mi satisface nevoia de circuite, voi pune un tablou de distribuție de 18posturi, ca să fie și ceva de rezervă, căci tablou aparent de 14 posturi nu am văzut. Exagerez cu 10 circuite sau pot reorganiza macaroanele?

 

 

Până în zona ferestrelor vreau să aduc un cablu UTP, care sper să poată fi utilizat multirol (diverse automatizări/ senzori alarmă). Ați făcut așa ceva sau să vă întreb altfel, cei care au făcut asemean instalații, cam la ce au mai poftit după (în mod rezonabil desigur :) )

 

Apropo, întrerupătoare cap-scară la intrare în cameră și lângă pat e o veche idee, dar la cei "încercați": se pretează ideea sau partenerele vor o reconfigurare a mobilierului suficient de des încât să plângi?

 

Mai tot studiez micul normativ referitor la nr de cabluri prin țevi șamd, avețti ceva recomandări pe aici?

 

 

Încă o dată: mersi pentru polularea threadului :101

Link spre comentariu

tabloul: ca sursa de inspiratie (si informare) se poate consulta http://www.garajuluimike.ro/electrice/s ... ie-rcd.htm

m-am referit la unirea circuitelor in sensul realizarii unui singur circuit si implicit a montarii unui singur disjunctor pentru hol, dormitor, sufragerie. totusi, este un apartament de doar 2 camere. iar disjunctoarele astea nu-s bomboane. cel mai bine ar fi sa iei "la mana" consumatorii si sa vezi daca duce disjunctorul / circuitul. in plus, decat sa bagi disjunctoare in prostie mai bine dai banii pe ceva dimmere, poate si un ceas / statie meteo / detector prezenta / lumina avarie. ca aparataj terminal, posibilitatile sunt multe si interesante.

mi se pare cu adevarat interesant (de fapt necesar) realizarea unui circuit separat pentru centrala + detectorul de gaz. putini vor asta, cu toate ca este alegerea corecta (in opinia mea). ar fi bine sa prevezi si un ups pentru astea. electrovana de pe casa scarii probabil ca este ND, asa ca daca ramai fara curent ramai si fara protectia data de detector.

despre baie... eu n-am gasit volumul 3 la bai si dusuri (doar la saune). numaratoarea se opreste la 2. asta inseamna ca in afara volumul 2 este o zona normala, ma gandesc eu, ca doar n-o fi vre-un abis, ceva, nu? iar zona 2 se termina la 60 cm fata de marginea cazii. daca te hotarasti ca in afara volumului 2 sa amplasezi o priza, musai sa aiba o diferentiala, chiar de 10 mA, si sa fie minim IPx4. este bine de consultat normativul la art. 7.1.2. si fig. 7.1.1. pentru lamuriri.

pentru nr. cabluri / tub, vezi tab. 5.7. oricum, un tub de protectie cu diametrul de 16 mm ar duce 3x2,5. la montaj dai firele / cablul cu talc, sa lunece mai usor. depinde de fire / cablu, daca o sa cumperi un mutant din Cu, din care am luat eu, ca parca era otel de arc, o sa fie un pic mai greu. eu am bagat copex de 16 + 3xFY 2.5 si mi-am scuipat sufletul sa le trag.

bafta!

le: Pmax pe circuitul de priza este de 2kW. se pot imparti circuitele de priza functie de acest criteriu.

Link spre comentariu

Mulţumesc pentru adăugiri!Mai aranjez consumatorii şi după ce voi vedea cu electricianul în teren, poate renunţ la circuitul separat de frigider/UPS şi îl leg la sufragerie.Referitor la baie: eu lucram se pare după un normativ mai vechi care prevedea şi volumul 3. Acum văd că nu se spune nimic despre acesta şi ce ar include.:) Nu râde te rog, dar unde ai mai văzut să cumperi talc? de ce ai preferat copex în loc de ţeavă?

Link spre comentariu

Este interesanta exprimarea referitoare la volumul 2 pentru ca normativele vechi interziceau priza in baie, daca imi aduc bine aminte (si pe care le prefer in acest caz chiar daca sunt "expirate", e o situatie de electrosecuritate personala zic eu, chiar daca am priza aceea inafara volumului 2, aburul din baie nu tine cont de aia 60cm, cand introduci in priza uscatorul de par automat ridici capacul acesteia). In acest caz s-ar putea folosi o regula empirica. Distanta de la bateria de la lavoar (inafara vol 2) si pana la priza sa fie la o distanta egala sau mai mare cu distanta bratelor intinse intre baterie si priza. Parerea mea este ca, daca te gandesti la protectia personala, eu unul nu as pune priza de curent in baie nici de-ar fi baia de la Ritz si priza poleita cu aur chiar daca normativul imi permite.Referitor la acele cleme, ideea de 20A prin 2mm^2 cat ar avea suprafata de contact nu prea ma incanta in privinta rezistentei in timp... orice arc incalzit se decaleste la un moment dat. La circuite avand curenti mici, gen iluminat, nu ma deranjeaza ideea, se mareste viteza de executie a instalatiei.Un raspuns pesonal la intrebarile acelea. Talc se mai gaseste in produsele pentru "prafuit" fundul la copii, acelea simple fara parfum sau altceva, ar trebui sa scrie pe cutie. Copexul este preferat pentru ca se poate lucra cu viteza de executie mare. La tub pvc este necesar calculul lungimii in linie dreapta, coturi, copci de ipsos, etc. La copex, faci santul, pui copexul pe perete apoi tai cat e necesar si apoi bagi firele pe el si gata i-ai dat "copca" (plus ca acesta are o mica flexibilitate si poti "trage" putin de el daca nu ajunge). Pipa de cositor o poti asemana cu un ibric mic in care este topit cositor si in care se introduce legatura pentru scurt timp. Cablul utp nu-l pune direct in perete, fara tub de protectie, in timp oxideaza, cam in 3 ani, si o sa ai probleme cu el. Asa exista tubul si, daca se lasa o remorca in el pe langa cablul utp, se mai poate trage un alt circuit, daca e necesar. Circuitul cap-scara de obicei se face cand pozitia patului este fixa, altfel nu-si are rostul. Nu am vazut cap-scara wireless dar, daca este posibila schimbarea organizarii camerei mai bine se monteaza un circuit clasic si cu fasunguri cu telecomanda. Mai exista intrerupatoare cu telecomanda (unele merg si cu telecomanda de la TV) care pot rezolva usor aceasta problema (ai luat telecomanda de pe noptiera si ai indreptat-o catre usa, unde e intrerupatorul, si la apasarea unei taste se aprinde lumina).Prin unirea circuitelor de pe hol, sufragerie si dormitor eu inteleg ca exista o singura siguranta in tablou pentru acestea. Practic, coloana de alimentare pentru prize, de exemplu, pleaca de la tablou prin dozele de pe hol, alimentand eventuala priza de pe hol, apoi, tot pe hol, se aduc alimentarile de la prizele din dormitor si sufragerie.Cat despre impamantarea aceea la lustra, eu am "tras" doar la baie.

Link spre comentariu

Calitatea clemelor rapide (indiferent de Producator) sunt pentru instalatii rapide SI nu de durat Expozitii evenimente .Lucrati ruseste sa reziste in timp .Instalatiile Electrice sunt la voi ACASA nu la un eveniment .(care dureaza 1-2 saptamini cu 8-9 ore pe zii)la momentul Casa instalatia este obligatoriu sa functioneze minim 20 de ani 24din 24 de ore. Sau sa te lase atunci cind ai mai mare nevoie de ea( atentie la cazuri de necesitate imediata )Am vazut sute de ap. facute de diverse persoane (inainte de revolutie) care erau cu renumitul Al. "inteng" si care in timp au cedat (dac vezi o priza pe perete de cite ori stai sa analizezi ce caracteristici de functionare are ) bagi in ea stecherul si te astepti sa functioneze si cu un cosumator de 2A si cu unul la limita de 16A.Dar citi stiu real prin cite doze trece si ce calitae a conexiunilor sunt in ele ?De fapt puteti realiza partea de instalatii electrice cum doriti voi : mai trebuie sa munceasca si electricieni dupa voi!

Link spre comentariu

Am stabilit in mare parte pozitia prizelor/intrerupatoarelor. Uff ce de lucru e sa faci gaurile pentru dozele aparatajului modular :)

 

E problematica detectia traseelor cablurilor vechi intr-o zona critica. Maine merg cu un detector de cabluri pe acolo si voi fi victorios :d

 

Am atasat planul apartamentului. Traseul 3 este incert, caci nu a putut fi detectat vizual si trag de cabluri fara efect.

Daca ati mai vazut un asemenea aranjament (bloc de 4 etaje) dati va rog de veste.

 

Desi nu doream sa aiba dreptate ALEy cu timpul de realizare cam asa este. Ma rog acum doar trasee sapate si gauri de aparataj doze duse si papa timp plus ca locatarii sar ca arsi, dar nu ii torturam decat dimineata :)

post-16044-139829543887_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări