Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse Alimentare PC.


Vizitator spider41

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • remus68

    2

  • Marian

    1

  • validae

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Ce sarcina i-ai pus? Pe unitate PC sau altceva ? Verifica-i condensatorii de filtraj, poate ai cativa umflati, vezi se incalzesc cumva dupa un timp ? Ideal ar fi sa-i verifici cu un ESR-metru.

Link spre comentariu

Sunt mai multe motivele pentru care sursa poate prezenta probleme in sarcina, poate fi vorba spre exemplu de supraincalzire sau devalorizare a unor componente, buba ATX-urilor ar fi in primul rand electroliticii care trebuiesc sa lucreze intr-un mediu foarte ostil ( transienti, temperaturi mari, ventilatie slaba de multe ori, frecvente ridicate, riplu mare de curent, etc ), un prim pas in reconditionarea/resuscitarea unei surse ATX folosite/veche ar fi inlocuirea tuturor electroliticilor dar atentie, in caz ca nu detii suficienta experienta atunci toti condensatorii noi folositi trebuie sa aiba valori identice cat priveste capacitatile cu cei originali, mai apoi condensatorii care filtreaza iesirile este foarte important sa aiba ESR cat mai aproape de valoarea originala, pentru referinta te poti inspira din datele de catalog oferite de producatori pentru seria respectiva de condensatori, acest ESR al conzilor de pe iesiri afecteaza in mod direct raspunsul tranzitoriu al sursei si pentru a pastra caracteristicile compensarii trebuie ca el sa fie cat mai apropiat de valoarea originala deoarece modificarea compensarii impune niste calcule destul de laborioase.

 

In fine dupa inlocuirea condensatorilor te asiguri ca semiconductoarele de putere sunt in stare buna de functionare, ii desfaci de pe placa ( Tranzistori putere primar sursa principala, diode redresoare secundar ) si daca la masuratoare sunt ok atunci aplici sarcina la iesire atat pe +12V cat si pe +5V, ambele iesiri trebuiesc incarcate cu acelasi curent de sarcina, spre exemplu cate 5A, la 12V pui o rezistenta de putere de 2,4 Ohm si la 5V pui o rezistenta de putere de 5 Ohm, puterea lor trebuie sa fie 60W respectiv 25W minim, se poate si cu valori ceva mai mici dar trebuiesc racite bine deoarece se vor supraincalzi si-si vor schimba caracteristicile. Mentii sursa pornite cu aceste sarcini si monitorizezi temperatura radiatoarelor, nu atingi cu mana ca e posibil sa te curentezi, folosesti o sonda de temperatura sau daca nu ai atunci opresti alimentarea de la retea si astepti cateva secunde sa se descarce conzii cei mari si apoi poti atinge radiatoarele sa vezi la ce temperaturi au ajuns.

Link spre comentariu
Vizitator spider41

Tensiunile de iesire la mersul in gol sunt perfecte.Mi le-a masurat un prieten care se pricepe cu un tester special.Stiu cum trebuiesc schimbati electroliticii dar nu am la indemana decat un MAVO pentru ai putea verifica cit de cit.Valorile le voi respecta intocmai.Sper sa fie de acolo.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Schimba-i pe toti si in acel timp observa atent ce nu e la locul lui in montaj (daca e ceva vizibil) .Condensatorii trebuie sa fie low ESR si fix de aceeasi valoare cu cei inlocuiti .Atentie la gabaritul lor ,aceasi valoare cu aceleasi caracteristici poate fi in mai multe tipodimensiuni.Spor si sa nu lucrezi sub tensiune ca sursa musca rau.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări