Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Step down de 7KW

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

• Răspunsuri 305
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• siulian

58

• Dr.L

36

• maxim_sedilec

13

• rinaldoparaipan

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator pisica matache

Nu, nu e o solutie. Buck, boost, flyback, forward nu conteaza, toate realizeaza echilibrul optim la anumite umpleri conditionate printre altele de tensiunea de la intrare.Ar fi bine sa lamurim lucrurile. Daca eoliana e de 7kW, ai unde si cu ce sa trimiti cei 500A la 14V? Daca nu e 7kW, despre ce putere vorbim? Daca esti limitat constructiv si nu poti folosi intregul potential al eolienei atunci nu mai conteaza: limitezi curentul maxim suportat de buck-ul tau, iar ce este peste, ramane nefolosit. Asta va face eoliana sa dobandeasca probabil o turatie mai mare, eventual asta poate fi limitata cu ceva rezistoare de putere care intra cate unul in functie, la diferite tensiuni. (?) Doar daca eoliana scoate mai putin decat poate duce sursa, se ridica problema optimului pentru a extrage totul. Sigur, aceiasi problema pentru o sursa de 10kW si eoliana de 7.Eu zic sa mergi pe limitarea curentului. Dar cu deadtime minim, lasa umplerea la latitudinea curentului.

Nu conteaza puterea maxima a generatorului,poate fi 10kw,sau 100W.In functie de aceasta se dimensioneaza sursa.Eu zic ca puteri de 1-2Kw,sunt realizabile,nu asta e problema;la o adica si 10kw se pot asigura,punand in paralel surse de putere mai mica.Oricum din experienta altora stiu ca nu limitarea puterii maxime e problema cea mai des intalnita,ci din contra,vantul slab.Ajumgem deci la extragerea puterii din generator,cu maxim de randament.Asta e marea problema,facand un rezumat.Sa conectezi in paralel cu o sursa de tensiune variabila,generatorul,cu un stabilizator paralel de 14/24/48/etc volti,acumulatorul,e cea mai simpla dar neinspirata solutie.Se disipa inutil putere pe rezistenta interna a generatorului si cabluri.Daca generatorul scoate in gol 80V si avem limitarea tensiunii la 30V,50V vor cadea pe infasurarile statorului si firele de conexiune,care pot avea lungimi considerabile;mai bine de jumatate din putere incalzeste atmosfera.Pentru un transfer optim de putere,as zice ca sursa buck,e indispensabila;cu o singura problema,sursa sa ''stie'' ce tensiune sa pastreze la iesirea generatorului,indiferent de turatie.Acum nu stiu daca m-am facut eu inteles....
Link spre comentariu
Vizitator smilex

nu stiu daca m-am facut eu inteles

In ce ma priveste, nu. Nu se pierde 50V pe conductoare, ci se va frana paleta pana la echilibru. Se pierde un potential vant. Dar randamentul se poate mentine foarte bun. Insa nu se foloseste tot.Sa inteleg ca nu mergi pe limitarea curentului ci pe punctul optim?
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Il citez pe @rinaldoparaipan,de pe un alt topic...''Cu elicea facuta de arcadius am obtinut urmatoarele valori:start incarcare 50 rpm,80 rpm-----10A100 rpm----25A125 rpm----40A.Cresterea curentului de incarcare e oarecum liniara cu cresterea rpm.La generatorul meu, la peste 45A, jumatate din putere se pierde in stator(cupru de 2mm, 3x88 spire/faza) si pe fire de coborare(40 m lungime, cablu de 6mmp)''Puterea pe o rezistenta e proportionala cu patratul curentului.Sa presupunem un o,5 ohmi rezistenta totala,stator plus fire.La 10A se pierd 50W,la 25A se pierd 312W,la 40A,800W.Extrapoland la 200rpm si un 50A,s-ar pierde peste 1kw.Daca la 50rpm incepe incarcarea,estimez o tensiune in jur de 12V,fiind vorba de un acumulator de 12V.La 100rpm ar corespunde o tensiune dubla,24V.La aceasta turatie,se pierde aproape jumatate din puterea disponibila la bornele genaeratorului,daca sarcina acestuia ar fi optima.O sursa in comutatie care la 100rpm,ar mentine tensiunea undeva sub 24V la iesirea generatorului,ar putea livra cu siguranta peste 25A,ca sa nu zic dublu, in acumulatori.Fara sa pun la socoteala ca turatia in aceasta situatie ar creste peste 100rpm,ceea ce ar insemna iarasi un spor de putere.Fara sa pun la socoteala o putere disipata mai mica pe stator,deci incalzire si rezistenta mai mica a infasurarilor,deci randament iarasi mai bun.Plus putere disipata mai mica pe redresare...De aceea cred ca urmarirea punctului optim e vitala,limitarea de curent avandu-si rostul doar pentru eventuala protejare a acumulatorului.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ti-am zis ca un bobinaj adecvat te-ar ajuta mai mult. Un alternator de 1-2kW nu are rezistentele pomenite de tine in stator. Sau se poate rebobina. Daca e sa se obtina alte tensiuni mai mari, atunci da, sursa e benefica pe eventualele rezistente mari ale bobinajului. Oricum ai putea rebobina un astfel de alternator de 24V sa zicem, tripland nr. spire (conductor mai subtire) cred ca ar fi un optim de 72V iar folosind o umplere de 33% totul ar fi echivalent cu originalul cu diferenta ca cei 72V sunt mai usor de transportat.Nu stiu ce altceva sa zic, chiar n-am idee ce stie o eoliana. Dar probabil ca acele informatii care-mi lipsesc, iti lipsesc si tie. Altfel, sunt convins ca ai putea gasii solutia constructiva si fara ajutor. De fapt, ceea ce te-ar interesa pe tine este un grafic care sa releve tensiunile optime la iesirea generatorului ce determina maximul de putere livrata, in functie de viteza vantului si sa ai un anemometrul (nici nu stiam ca asa se numeste). In rest, cu solutia faci legatura intre viteza si umplere.

Link spre comentariu
:aplauze pt datele exactePai pierderile nu sunt cauzate doar de curent?Deci daca sursa ar urmari sa traga un curent constant (sa zicem 20A, in cazul generatorului de mai sus), n-ar fi la fix?Creste turatia -> creste tensiunea -> creste si puterea livrata, dar pierderile raman aceleasi
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca creste tensiunea, curentul extras din generator va scadea pentru un curent constant livrat acumulatorului pentru ca va scadea umplerea. Si se pierde astfel ceea ce s-ar putea folosi, pierdere care se va traduce prin marirea turatiei, inutila de altfel pentru ca puterea extrasa este constanta.

Daca curentul extras este constant, atunci se va realiza un echilibru, dar nu stiu daca pe punctul de maxim.

Parca ar suna cumva curentul constant extras...

Matache, ce zici?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Doctore,ideea ta e de nota 10!Se pare ca n-am vazut padurea din cauza copacilor.@smilex tot pomenea de limitarea curentului,eu tot ma gandeam la aceasta limitare la nivelul acumulatorilor sau a mosfetilor.Trebuie limitat curentul debitat de generator si problema e rezolvata;unde mai pui ca schema se simplifica,pun pinul 2 la masa,limitez umplerea folosind pinul 3.Stabilizarea tensiunii pe acumulator o face regulatorul cu sunt...Ramane acum sa fac ceva teste.

Link spre comentariu

@smilex -Acumulatorul in cauza e destul de mare pt a primi tot ce poate da eoliana (cel putin asa stiam eu), deci doar curentul extras ar trebui limitat.Apoi, daca acumulatoru e mai mic, ar trebui limitat doar curentul lui de incarcare, insa nu si curentul catre consumatori (ca si ziua consuma ceva gospodaria).Daca acumulatorii sunt plini si nu exista consum in gospodarie, intr-adevar energia produsa va fi irosita@pisica matache -ma bucur ca ti-e de folos! :da Am mai precizat limitarea curentului extras, bazandu-ma pe faptul ca statorul e dimensionat pt un anumit curent (si tensiunea variaza cu turatia)Interesanta ideea cu stabilizatorul shunt pe acumulatori. Dar ai grija, ca in cazul asta, sursa va functiona des la putere mare (maxima)!

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu te ambala, pune o schema sa plecam de undeva. Mai e o problema: daca limitezi sa zicem la 20A curentul extras iar eoliana livreaza 2kW inseamna 100V la iesire, iar la 4kW inseamna 200V. Vei zice ca maresti curentul, dar chiar si la 20A daca generatorul nu-i poate asigura la 28V, iesirea lui va fi adusa la 28V si 10A (sa zicem) care poate ca tot nu e optimul. Sau sacrifici optimul pe portiunea asta? Si care e valoarea de curent care-ti face cu ochiul?

Link spre comentariu

dar chiar si la 20A daca generatorul nu-i poate asigura la 28V, iesirea lui va fi adusa la 28V si 10A (sa zicem) care poate ca tot nu e optimul.

Aici deja nu mai e vant si nu mai ai ce-i face...Intodeauna incarcarea va incepe de la o anumita viteza a vantului, iar construita generatorului si a palelor sigur va tine cont de asta!
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Am cautat caietul unde am notat datele de la testul cu generatorul si sursa in comutatie.Mi-am notat acolo tot,mai putin curentul tras de sursa in punctul de putere maxima.Nu-i nimic,aveam tensiunea si curentul pe iesire,tensiunea pe intrare,am neglijat randamentul,asa ca am calculat curentul tras la fiecare turatie...E cam pe acolo,de fiecare data,cca 4A.Deja restul sunt amanunte;chiar daca sursa nu va lucra in punctul optim,oarece pierderi sunt neglijabile.Reglajul s-ar face simplu,functie de la generator la generator,regland limitarea de curent pentru maxim de putere pe iesire.Restul de limitari cred ca sunt simplu de implementat,aici era problema;ma duc sa scot o sticla de vin,smilex si Doctore,o sa inchin un pahar in cinstea voastra!

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Schema devine foarte simpla;un sunt inseriat cu sursa,tensiunea de pe el aplicata in pinul 3,probabil printr-un amplificator inversor,care sa amplifice si caderea de tensiune.Daca stau sa ma gandesc bine,merge folosit si pinul 2 pentru reglarea umplerii.N-ar mai trebui inversor si tensiune negativa,cred ca ar merge si fara amplificator.Un semireglabil,un capat la pin 8,unul la sunt,cursorul in pin 2.Vin si schemele..a venit si vinul...Am vazut greselile;trebuie inversor in toate situatiile....ma deruteaza probabil pozitia suntului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări