Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 9, 2013 Partajează Postat Ianuarie 9, 2013 Am testat stabilizatorul paralel;mosfetul este de fapt unul din cele doua IGBT-uri dintr-un modul.La 14V am tras dintr-o sursa 15A.In cateva minute radiatorul frigea.Oricum timp suficient zic eu,pentru teste.Poate maine am timp sa testez cu alternatorul.Dr.L citeste cu atentie ultima postare a lui @smilex;generatorul da o putere maxima,dar daca sursa nu stie sa mentina generatorul la tensiunea optima,se pierde din ea.Cred ca e aceeasi chestie ca la panourile solare,unde tensiunea pe panou trebuie mentinuta in punctul de maxima putere. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 9, 2013 Partajează Postat Ianuarie 9, 2013 Pai generatorul da cand vantul sufla...Apoi tensiunea in gol variaza cu turatia. La panourile solare,tensiunea e fixa, indiferent de iluminare. Aici e diferenta!Ca sa vezi cat de tare sufla vantul (si deci ce putere poate da in acel moment generatorul), masori frecventa tensiunii alternative, de dinainte de punte.Imi place sarcina Link spre comentariu
em2006 Postat Ianuarie 9, 2013 Partajează Postat Ianuarie 9, 2013 Pt pisica matache: Scuze, n-am citit inca tot subiectul, dar mi-a facut cu ochiul modulul din poza. Ce e si cat costa? Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 9, 2013 Partajează Postat Ianuarie 9, 2013 Pt pisica matache: Scuze, n-am citit inca tot subiectul, dar mi-a facut cu ochiul modulul din poza. Ce e si cat costa? Multumesc.Am luat trei bucati,montate pe radiatorul din poza,de aici de pe forum.Cred ca am dar vreo 50 lei pe toate,nu mai stiu sigur.http://www.esg-modules.com/datasheet/MG100J2YS45.pdf Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 11, 2013 Partajează Postat Ianuarie 11, 2013 E un modul IGBT pe care iti recomand sa nu il folosesti in comutatie la peste 10kHz. SKM-urile cu care lucrez au PDF-ul mai complet si prezinta date despre Eon si Eoff la comutatie. E vorba despre energiile pierdute in procesul de comutatie, valoarea lor (apreciata grafic in functie de conditiile folosite) se insumeaza si inmultita cu frecventa arata puterea disipata in procesul de comutatie care se adauga la cea pe conductie directa. De exemplu, un total de 10mj la 20kHz inseamna 200W pierderi ce se aduna cu ce se pierde pe saturatie si curentul in conductie. Am privit mereu foarte circumspect acele PDF-uri care nu ofera astfel de date, banuind ca valorile lor nu sunt tocmai o reclama pentru dornici. Acele IGBT-uri de viteza (vezi FGL40N120, IKW40N120H3, sau altele pe tensiune mai mica) subliniaza in clar pierderile pe comutatie in PDF, pentru ca sunt un motiv de lauda. Evident, sunt subiectiv. Pretul de achizitie este insa foarte avantajos. Acelea sunt realitatile, iesiri cu surub pentru 100A, nu terminalele de sub 1mmp ale MOS/IGBT ce admit 300A (gen IRFB3004PBF).As zice ca nu procedezi corect. Ar trebui sa alimentezi motorul printr-un rezistor care sa simuleze posibilitatea infranarii si sa montezi in generator diferite rezistoare (fara nimic altceva) cu care sa calculezi puterea debitata afland asftel pentru ce tensiune e maxima, dar testul este irelevant pentru modul general, e caracteristic ansamblului tau. Cred ca un astfel de test se poate face cu o eoliana standard pe un vant constant (ideal ar fi mai multe viteze constante ale vantului) pentru a stabili un grafic general acelui tip de eoliana. Si sunt convins ca exista un anume consumator in eoliana pentru care puterea debitata e maxima la un vant constant. Iar asta se petrece la o anume tensiune si turatie. Si s-ar putea ca acele tensiuni si turatii optime sa fie diferite in functie de vant.Cred ca trebuie sa apreciezi singur care e acea tensiunea, odata stabilita te ajut daca pot, dar la fel de bine se poate debita direct in baterie, oricat de tare e vantul, aparitia curentului se va opune turatiei si va frana pana la gasirea unui echilibru care sa forteze iesirea generatorului la tensiunea bateriei. In ideea asta un anume bobinaj este mai folositor, sursa in comutatie doar ar putea eventual sa gaseasca acel maxim, insa daca l-ai cunoaste. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 11, 2013 Partajează Postat Ianuarie 11, 2013 As zice ca nu procedezi corect. Ar trebui sa alimentezi motorul printr-un rezistor care sa simuleze posibilitatea infranarii si sa montezi in generator diferite rezistoare (fara nimic altceva) cu care sa calculezi puterea debitata afland asftel pentru ce tensiune e maxima, dar testul este irelevant pentru modul general, e caracteristic ansamblului tau. ... aparitia curentului se va opune turatiei si va frana pana la gasirea unui echilibru care sa forteze iesirea generatorului la tensiunea bateriei.M-am gandit la conectarea unei sarcini variabile la iesirea generatorului,dar ar fi greu gasit precis punctul de putere maxima.Cu sursa in comutatie e mai simplu,am la iesire fix 14V,masor curentul si caut maximul.In acest punct tensiunea de la iesirea generatorului e optima.Nu vad nimic bun in a forta iesirea generatorului,la o tensiune apropiata de a sarcinii;puterea pierduta pe rezistenta interna a generatorului si fire va fi foarte mare.De aceeea vad eu avantajoasa mentinerea unei tensiuni cat mai mare la iesirea generatorului,pentru a pierde cat mai putin pe rezistenta infasurarilor generatorului.Nu prea am avut timp de teste cu alternatorul,in schimb am mai testat sursa.Am micsorat amplificarea la 3843, si am obtinut o stabilitate mult mai buna.La o tensiune de iesire de 14V si un curent de 34A,am obtinut un randament de 85-87%,pentru o tensiune de intrare intre 40-100V.Sub 40V tensiunea pe iesire scadea,deoarece sursele inseriate intrau in limitare.Ar fi trebuit sa pun cateva in paralel,sa pot testa si sub 40V,dar nu am avut timp.Am facut un test scurt si la 14V/60A pe iesire,la o tensiune de intrare de 70V,tensiune la care sursa consuma 14,8A;am obtinut 840W cu 1040W consumati.N-a cedat nimic,doar ca temperatura componentelor era in crestere.Randamentul obtinut la 60A,cca 80%.Asta cu un singur tor,care surprinzator nu s-a saturat nici la 60A.Urmeaza sa testez cu doua toruri si cel putin 5-6 diode MUR3020,pana acum avand doar doua.Sper astfel sa trag 100A,macar la 14V,daca nu la 28. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 11, 2013 Partajează Postat Ianuarie 11, 2013 Curentul generatorului e dat de sectiunea sarmei folosite. Iar tensiunea variaza cu turatia... maximul pe putere = turatie maximaMergand pe ideea asta (si neluand in considerare vantul), sursa ar trebui sa traga din generator un curent constant, sau? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 12, 2013 Partajează Postat Ianuarie 12, 2013 Generatorul de curent constant era parca ideea de la care s-a plecat, dar tocmai limitarea in curent lipseste iar deadtime-ul mare nu mai permite libertate in fixarea umplerii in functie de curent. Limitarea la 100A de exemplu, va permite insa extragerea a 2,8kW maxim, indiferent de disponibil. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Azi am facut ceva teste cu motorul plus generator,in doua variante.Prima,cea clasica folosita la toate eolienele si anume cuplarea acumulatorilor direct la generator,a doua,intre generator si acumulator,sursa in comutatie.Am alimentat motorul si-ntr-un caz si in celalalt,cu 12-25-40-55-70V.Dupa redresarea trifazata am obtinut in gol urmatoarele tensiuni 14-32-52-72-92V.Acumulatorul l-am simulat cu stabilizatorul paralel,cu IGBT,reglat la 12V.In varianta clasica am obtinut prin sarcina 0,43-5,15-7,75-8,55-8,9A.Am repetat experimentul folosind sursa in comutatie,careia i-am reglat manual umplerea,pentru maxim de curent la iesire,pe 12V.La alimentarea motorului cu 70V,am obtinut un maxim de 18A,la o tensiune la iesirea generatorului de 50V;am alimentat motorul cu 55V si am obtinut 13A,la o tensiune de 40V,la iesirea generatorului.La 40V pe motor,am obtinut 6A la o tensiune pe generator de 38V.In ultima varianta,in comutatie,am obtinut la iesire o putere dubla,la turatii mari;problema e umplerea optima care manual e dificil de reglat.Daca cresteam umplerea putin peste optim,deja tensiunea la iesirea generatorului cadea la cca 14V.Partea mai grea e implementarea unui circuit,care sa mentina umplerea optima,la orice turatie;alta idee decat cea cu anemometrul care sa dea un semnal de referinta,proportional cu viteza vantului nu am.Generatorul de teste e cu magneti permanenti,trifazat,legat in stea,rezistenta unei infasurari,0,75 ohmi. Link spre comentariu
aerodinamic Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Uite aici un link cu step down http://www.anotherpower.com/board/index ... ,48.0.html Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 ^Uite si rezolvarea problemelor tale.Glumeam, sper ca nu executi schema... Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Nu sursa ar fi problema,ci determinarea punctului de maxima putere.Si o ciudatenie pe care nu mi-o pot explica... Am testat in locul sursei de fata,o sursa industriala Mean Well,de 13,5V/15A http://www.sursedetensiune.ro/shop_orde ... pec.pdf,pe care am alimentat-o cu aceleasi tensiuni de la iesirea generatorului.Cu sursa asta tensiunea pe generator se mentinea mult mai mare,fara sa modific umplerea.La o tensiune de 63V la intrarea in sursa,si un curent de 2,6A am obtinut 16A/12V pe iesire.Sursa are PCF activ,care ridica tensiunea de intrare la 400V.Ar fi asta o solutie,boost la 120V urmat de buck,la 12V pe iesire? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Nu, nu e o solutie. Buck, boost, flyback, forward nu conteaza, toate realizeaza echilibrul optim la anumite umpleri conditionate printre altele de tensiunea de la intrare.Ar fi bine sa lamurim lucrurile. Daca eoliana e de 7kW, ai unde si cu ce sa trimiti cei 500A la 14V? Daca nu e 7kW, despre ce putere vorbim? Daca esti limitat constructiv si nu poti folosi intregul potential al eolienei atunci nu mai conteaza: limitezi curentul maxim suportat de buck-ul tau, iar ce este peste, ramane nefolosit. Asta va face eoliana sa dobandeasca probabil o turatie mai mare, eventual asta poate fi limitata cu ceva rezistoare de putere care intra cate unul in functie, la diferite tensiuni. (?) Doar daca eoliana scoate mai putin decat poate duce sursa, se ridica problema optimului pentru a extrage totul. Sigur, aceiasi problema pentru o sursa de 10kW si eoliana de 7.Eu zic sa mergi pe limitarea curentului. Dar cu deadtime minim, lasa umplerea la latitudinea curentului. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Asta va face eoliana sa dobandeasca probabil o turatie mai mare, eventual asta poate fi limitata cu ceva rezistoare de putere care intra cate unul in functie, la diferite tensiuni. (?)Da, eoliana va avea si rezistente de balast, sa nu se supratureze la vant puternic si sarcina micaAsa lucreaza si cele mai simple regulatoare shunt, cand eoliana e conectata direct la acumulator (mentin tensiunea fixa, la 14,4V) Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Ce chestie... Chiar asa, poti folosi un alternator auto si un simplu regulator de incarcare modificat pentru limitarea curentului. Si rezistoarele de balast comandate cumva... Adio sursa in comutatie... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum