Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Step down de 7KW

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Teoretic ar merge si din pin 6 dar daca umplerea e 0? Pentru teste s-ar putea incerca...

Umplere zero ar fi teoretic cand acumulatorii sunt incarcati.Practic va exista intodeauna insa un curent prin acestia care va face ca umplerea sa fie diferita de zero.Ramane de vazut daca se confirma practic;trebuie sa recunosc ca pana la urma e un moft.Sunt totusi suficiente metode simple de obtinere a tensiunii negative. Sper sa revin cat de curand cu primele masuratori;din pacate tot s-a ivit cate altceva de facut.Ramasesem dator cu un raspuns;o sa folosesc 1-2 TC4422 si 4 IRFP260.Asta de teste;daca gasesc pe cineva dispus sa testeze sursa pe viu,pe o eoliana de cativa KW,pun mai multi mosi.Am gasit de ex pe forum la 150V si vreo 75A,la 7lei bucata.4 bucati ar fi poate suficienti.Diode redresoare, MUR3020,cate bucati va fi nevoie,am suficiente;sper astfel sa reduc caderea de tensiune,implicit puterea disipata in conductie directa.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 305
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• siulian

58

• Dr.L

36

• maxim_sedilec

13

• rinaldoparaipan

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Curentul e proprtional cu tensiuneaPt 5 x 65Ah (325Ah) complet incarcati (adica au stat cateva zile la 13,6V), acest curent e de <1A (poate chiar 0,5A).Asta la 13,6V. Acumulatorii nu trebuie tinuti la 14,4V dupa ce au atins aceasta tensiune, ca se sulfateaza semnificativ mai repede!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator pisica matache

Desi initial am zis sa fac sursa cu ce componente am la indemana,m-am razgandit.Am comandat IRFP4568,de 170A/150V/500W/5miliohmi,cu Ciss=10nF,plus un senzor de curent Hall,de 150A.Cu senzorul voi monitoriza curentul,renuntand la sunt si AO.Am comandat doi mosfeti in paralel cu un TC4422.La 68Khz,cu 87% umplere,semnalul GS este perfect.Deocamdata umplerea e maxima,pinul 2 la 3843 e la masa,n-am montat inca optocuplorul.

Link spre comentariu

Hmmmm.Acum vad cate creiere a "incins" pasiunea noastra pentru eoliene.Cred ca voi fi eu norocosul care va testa un prototip facut de Pisicamatache.Astept cu nerabdare.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Senzorul,LA 100-P SP13,n-a fost chiar scump.L-am cumparat de pe forum viewtopic.php?f=59&t=135536Nu l-am luat special pentru sursa asta,vreau sa-l folosesc ca sonda de curent pentru osciloscop.Mi-ar permite vizualizarea curentilor de pana la 150A,pana la 200khz.Senzorul are raportul de conversie de 1/1000.Pe o rezistenta de iesire de 10 ohmi,la 100A masurati,va cadea un volt. N-am apucat inca sa-l testez,abia l-am primit zilele trecute.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu e perfecta.post-1-139829553716_thumb.jpgAcea oscilatie n-are voie acolo. Dar e mica, poti spera ca nu blocheaza tranzistorul.Vei zice ca sunt fitos. Ce pot face cele cateva zecimi de volt? Ele sunt frecventa de rezonanta data de capacitatea de intrare si inductantele parazite ale terminalelor si traseului dintre driver si MOS. Ceea ce vizualizezi este suprafata, n-ai cum sa vezi ce se petrece in interiorul MOS-ului chiar pe acea capacitate GS, ar insemna sa deschizi capsula si sa pui sonda acolo. Dar crede-ma, pe condensator, la rezonanta, lucrurile sunt mai amplificate si se poate ajunge si la alte tensiuni. Daca inductantele parazite sunt mari (aici contribuie si cablajul) atunci trebuie sa cresti rezistenta din poarta. Parca cea de off se mai poate scadea deci ai putea ataca poarta cu un rezistor mai mare pentru on si altul cu dioda pentru comanda de masa.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

De data asta n-am avut rabdare de fineturi,le las la urma.Eram curios daca schema e functionala si cam ce randament obtin.Am montat si reactia cu optocuplor si TL431.M-am chinuit putin pana am brodit divizorul din pin 2.Pana la urma am reusit.Tensiunea de iesire e stabila si reglabila.Am testat-o in sarcina,unde la o tensiune de intrare de 44V si un curent de 13,5A am obtinut la iesire 32A la 16V.N-am putut creste tensiunea mai mult de 16V,deoarece cele trei surse inseriate cu care am obtinut 44V,sunt limitate la cca 15A.Maine mai inseriez inca cateva surse,sa ma apropii de 100V.Una peste alta,la primele teste un randament de 86%;conzii de pe intrare si iesire frigeau,i-am inlocuit cu cate unul de 2700micro/400V;astia stau reci.Miezul frige si el,semn ca nu duce mai mult de 30A.Am folosit doar un tor,incerc cu doua,apoi cu EE cu intrefier.Deocamdata n-am nici-o limitare de curent,pinul 3 e la masa.Pun si schema cu valorile componentelor folosite la testul de azi.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu poti monta asta pe un acumulator. Daca acumulatorul tine tensiunea sub cea reglata, curentul va creste teoretic la infinit deoarece umplerea va fi mereu maxima si depaseste raportul tensiunilor dintre stabilizata si maxima la intrare, raport care face echilibrul la forward. Cu fiecare impuls curentul se va mari cu o valoare data de diferenta dintre energia inmagazinata si cea evacuata. Trebuie implementata limitarea de curent care sa micsoreze umplerea si sa creeze echilibrul. Condurile trebuiesc lowESR si/sau mai multe, suporta variatia de curent care determina pe ESR o putere disipata. In PDF-ul condurilor se arata variatia maxima suportata, dar ar fi bine sa nu ajungi la jumatate din ea, chiar daca asta inseamna sa folosesti mai multe condensatoare in paralel. 2700u/400V? Am cateva 4700/400 dar daca scap unul pe picior, cu siguranta il simt. Legaturile la cond trebuiesc scurte, fara inductante parazite. La ale mele se fac cu surub M6.Ferita te va satisface termic, cred.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

O sa implementez limitarea de curent cu senzorul Hall,desi...Sursa de tensiune in cazul de fata e un generator eolian.Puterea lui e limitata si depinde de viteza vantului.Presupunand o putere maxima de 1kw,la o tensiune de 100V,curentul maxim va fi 10A.Pe doi acumulatori de 12V,presupusi descarcati,deci 20V la borne,curentul maxim va fi de 50A.Daca mosfetii si dioda rapida suporta curentul,as zice ca nici nu e nevoie de limitare.Limitarea e necesara doar pentru protejarea acumulatorilor,presupunand ca acestia admit un curent de incarcare maxim sub 50A. Pana la limitare mai am altele de rezolvat;de ex ce capacitate optima a electroliticilor imi trebuie la intrare/iesire?Apropo de electrolitici,cei de 2700micro/400V au 75mm diametru,95mm inaltime si borne tot cu suruburi.Cum as putea armoniza amplificarea operationalului din 3843,cu cea a TL431?Cred ca trebuiesc ceva reactii,care ma depasesc.Exista portiuni a tensiunii de intrare,cand sursa e instabila;in plus apar oscilatii. amortizate la comutarea mosfetilor,o sa pun oscilograma.Presupun ca trebuie snubber.Azi am testat pana la 100V,inca n-a cedat nimic...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

As zice ca e interesant, daca n-ar fi riscant. Daca presupunem ca ai o umplere data iar pe acumulator nu creste instantaneu tensiunea (adica e bun), atunci va suge curent din eoliana pana cand aceasta nu mai poate debita decat tensiunea la care se face echilibrul. Sa dau un exemplu. Daca ai un maxim de 75% umplere dictata de deadtime si o tensiune de 28V iar reglajul cu TL este la 28,8V, atunci echilibrul se va realiza la 28/0,75 adica 37,3V. Va trage din eoliana atata curent pana se va realiza la intrare 37,3V. La 1kW inseamna cca 27A deci nu e mult, dar revin la o alta problema la care nu te pot ajuta: oare energia disponibila care invarte paleta nu s-ar concretiza la o tensiune mai mare si un curent mai mic dar care sa insemne totusi peste 1kW? Recomand fie transformarea 431 in liniar si compensare pe AO al 3843, fie abandonarea AO 3843 si compensare pe TL431. Poti incerca un RC cu f=1/(2πRC) undeva sub rezonanta 33uH+2700uF. Eventual un 100p peste RC dar il pui la AO (cu 431liniar) sau la 431 (comanda opto in pinul 1, fara AO). Merge si un snubber RCD pe MOS care sa faca variatia tensiunii la off mai mica in drena si implicit sa dea timp diodelor si MOS sa treaca in starea urmatoare.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Daca ai un maxim de 75% umplere dictata de deadtime si o tensiune de 28V iar reglajul cu TL este la 28,8V, atunci echilibrul se va realiza la 28/0,75 adica 37,3V. Va trage din eoliana atata curent pana se va realiza la intrare 37,3V. La 1kW inseamna cca 27A deci nu e mult, dar revin la o alta problema la care nu te pot ajuta: oare energia disponibila care invarte paleta nu s-ar concretiza la o tensiune mai mare si un curent mai mic dar care sa insemne totusi peste 1kW?

Citind aceste randuri,m-am dus cu gandul la incarcatorul pentru panoul fotovoltaic.Acolo trebuia mentinuta la intrare o tensiune constanta,pentru maxim de randament.Ceva imi spune ca si aici trebuie sa se intample cam acelasi lucru.Aici insa generatorul lucreaza intr-o gama larga de turatii.La iesire se va gasi o tensiune variabila,direct proportionala cu turatia,asta in gol.Smecheria ar consta in pastrarea unei tensiuni optime,la intrarea sursei,pentru un randament maxim.Adica tensiunea de referinta n-ar trebui luata de pe baterie;mergand mai departe,as zice ca ar trebui monitorizata viteza vantului,cu generator de mica putere,care sa ofere la iesire o tensiune direct proportionala cu viteza vantului.Mai pe scurt un anemometru,iar tensiunea de la iesirea acestuia sa comande umplerea la 3843,in pinul 2.Astfel la orice viteza a vantului,sursa va ''forta'' generatorul sa se invarta cu turatia optima.Posibil sa gresesc,insa intuitia asta imi spune.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ziceam ca e riscant pentru ca daca eoliana are puterea din numele topicului, curentul va fi de 7 ori mai mare. Daca exista limitarea de curent, puterea disponibila ramane nefolosita in totalitate.Daca la o anumita tensiune se livreaza energia cu maxim de putere, atunci ar fi perfect sa controlezi umplerea pentru a asigura acea tensiune (fortata de umplere) fie si variabila, in functie de viteza vantului. Pentru asta ar trebui sa cunosti grafice ale generatorului. Chiar daca exista sa nu limitare de curent, sa zicem ca intrarea e fortata la 37V. Iar la tensiunea aceea este capabil sa furnizeze 20A la un anume vant (740W). Oare caracteristica generatorului n-ar face ca la acelasi vant sa se furnizeze la 50V un curent de 17A, adica o putere mai mare (850W)? Oare care ar fi tensiunea la care puterea disponibila e maxima pentru acel vant? Nu se poate intampla ca datorita extragerii de putere franarea efectuata sa conduca la scaderea turatiei pana cand se atinge tensiunea fortata de umplere (deadtime) iar acea franare sa faca inutilizabila folosirea unei mari parti din energia disponibila a vantului?Daca la o eoliana ar exista o singura tensiune optima la orice vant, ar fi simplu de a o asigura printr-o umplere maxima data de deadtime. Atunci ar fi ca panoul solar. Dar poate ca acea tensiune optima e variabila, iar asta ar insemna o umplere maxima data de viteza vantului si atunci ar trebui un senzor de vant, asa cum sugerai, dar asta inseamna ca la diferite viteze ale vantului sa se caute puterea maxima livrata si sa se traseze caracteristici pentru determinarea tensiunilor. Daca acea tensiune optima nu e chiar atat de variabila, atunci trebuie asigurata print-o umplere adecvata prin deadtime peste care suprapui conditia tensiunii si eventual a curentului (daca e de 7kW). Dar e vorba de 37V, ca acum?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

In lipsa de informatie despre "imperecherea'' optima a generatorului cu sursa,ma vad nevoit sa fac ceva experimente.N-am (inca) un generator trifazat,cu magneti permanenti de peste 1kw,am insa cateva optiuni de a le inlocui,desigur la puteri mai mici,sute de watti.Am de exemplu un alternator auto,montat direct pe un motor de cc.Am testat cu ele un regulator de incarcare moto.Modificand tensiunea de alimentare a motorului,modific turatia,respectiv tensiunea de iesire trifazata din alternator.Vreau sa fac un experiment cu ajutorul caruia sa determin tensiunea optima la iesirea generatorului,respectiv intrarea sursei,pentru a obtine putere maxima,la diferite turatii.Acumulatorul il inlocuiesc cu un stabilizator paralel,de 14 sau 28V,modific manual umplerea semnalului la 3843,pentru a obtine maxim de curent prin stabilizatorul paralel .Notez tensiunea de la intrare,care va fi optima pentru turatia respectiva.Eventual compar aceasta tensiune cu tensiunea in gol,la aceeasi turatie,sa vad daca exista vreo legatura intre cele doua.Sper sa obtin un grafic cu ajutorul caruia,in cateva puncte ale turatiei sa vad tensiunea optima de intrare. Stabilizatorul paralel...M-am gandit la doi mosfeti de cate 500W,montati pe un radiator,comandati de un TL431;ma intreb daca astfel pot simula pentru un timp scurt,cat fac masuratorile,o sarcina de 200-300W,sau poate trebuiesc mai multi mosfeti,in paralel?Revin cu o schema a stabilizatorului paralel...

Link spre comentariu

Puterea maxima depinde de turatie,cu cat e mai mare turatia,cu atat e mai mare si puterea. Generatorul oricum va fi infranat de un balast comandat electronic,in caz ca n-are sarcina suficienta.Pe la sectiunea de energie alternativa e graficul unui generator din comert, cu magneti permanenti. Vei observa exact ce-am zis.Iar turatia depinde de cat de tare bate vantul + de elice + de sarcina.Stiind asta, puterea (curentul) furnizat ar trebui sa depinda (cubic) de frecventa (turatia generatorului).Ca idee (presupun eu de aici incolo): generatorul + elicea sunt bine dimensionate pt sarcina ce va fi alimentata + vantul disponibil, deci sursa nu prea mai are ce optimiza.Din pacate, daca vrei date mai concrete pt optimizare, doar cineva care-si monitorizeaza eoliana ti le poate furniza!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări