Dr.L Postat Decembrie 10, 2012 Partajează Postat Decembrie 10, 2012 Multumesc pt lamururi! Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 10, 2012 Partajează Postat Decembrie 10, 2012 Am gasit un tor care a lucrat intr-o sursa de 28V,la 20A.Diametrul exterior 47mm,interior 24,grosime 18.Am obtinut 29 microH cu 10 spire.As avea 3 disponibile,posibil sa-mi incapa infasurarea dimensinata pentru 100A si pe doua.Sursa respectiva e oarecum supradimensinata;una modificata,folosind trafurile originale, s-a transformat in invertor sudura.Presupun ca si torul respectiv ar merge folosit peste 20A;cum as putea face sa testez practic pana la ce curent poate lucra,fara sa se satureze?Am cautat si inductanta folosita la invertor,facuta pe EE55;am modificat intrefierul pana la 0,5mm,cand am obtinut 30 microH.Spire nu mai incape pe el.Deci nu merge folosit,sau merge,dar nu la 100A. Va trebui sa prind curaj si sa incerc sa mai desfac un EE55,sa-l folosesc impreuna cu acesta,sau un EE65.Dar poate am noroc,si-o sa pot face inductanta pe torurile disponibile.Torul are un cod marcat pe el,S184281M DA1039.Am cautat pe net,dar n-am gasit nimic dupa aceste coduri. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 10, 2012 Partajează Postat Decembrie 10, 2012 Am cautat si ceva mosfeti ce s-ar potrivi aici;am gasit 3 bucati IRFP260,de 200V-46A-55miliohmi,Ciss=5,2nF.Aici apare o problema,n-am gasit mosfeti tip P de curent si tensiune mare .Ma gandesc totusi ca folosind traf driver,pot conecta mosfetii de tip N cu drena la plus 120V si sursa la inductanta. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Nu cred ca e discutabil, vei folosi n-MOS. Nu ajung 3x46A, e prea la limita. Trebuie sa discutam un pic despre schema. Nu-ti recomand traf driver, am precizat anterior. Cu opto si TC + convertor DC/DC (sau flyback), sau cu sursa flotanta gen IR, in care caz vad necesitatea unei diode suplimentare cu pierderi 50-100W (depinde de tip) la 100A, dar o schema mai simpla. As opta pentru prima varianta, cu flyback pentru alimentari. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 @smilex spune-mi te rog daca pot folosi 2-3 toruri din cele amintite mai sus;eventual cum as putea testa curentul maxim suportat.Referitor la comanda,n-am optocuploare de viteza;voi folosi la primele teste,traf driver,chiar daca va trebui sa micsorez umplerea sub 95%.La prima comanda de piese,care nu stiu cand va fi,(am cam sarit calul cu cheltuielile pe componente in ultimul timp),voi comanda si opto. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Daca torurile au avut acelasi scop (inductanta dupa punte), atunci au intrefier distribuit si se poate incerca. Trebuie sa vezi dimensionarea.Cu cat creste umplerea, cu atat mai urat iese comanda, creste tensiunea inversa la Toff. Cu cat mai mult scade umplerea, cu atat mai mare e tensiunea de la intrare necesara pentru echilibru. Daca nu vrei cu opto, atunci mai bine cu driver cu sursa flotanta. Sau tii neaparat cu traf? Sau poate astepti putin pana faci rost de opto (HCPL7710, etc)? Sa pun o schema cu opto, cam cum vad eu? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Torurile sunt cu intrefier distribuit;intre timp am reusit sa desfac prin fierbere,un EE55,manipulandu-l sub apa,cum mi-ai recomandat candva.Am folosit un cutit foarte ascutit,miezurile s-au dezlipit surprinzator de usor.Asa ca o sa fac inductanta pe patru E 55.As face cu opto sau driver cu sursa flotanta,dar nu le am.As fi vrut sa pot experimenta cu ce am la indemana.Te-as ruga sa postezi si cele doua variante,cu opto si driver cu sursa flotanta,sa-mi fac o idee.Sigur sunt sau vor fi si altii interesati de o asemenea sursa,nu neaparat pentru o eoliana.Existand mai multe varianta de comanda,fiecare va putea opta pentru cea mai potrivita,din punctul sau de vedere.Ar mai fi zic eu o varianta de comanda.Mosfetii cu sursa la minus,comandati de TC4422,acesta comandat direct de 3843.In drena dioda si inductanta la acumulator.Acumulatorul cu plusul la plus 120V.Tensiunea pe acumulator citita cu TL431 si optocuplor,care sa modifice tensiunea in pin 2 la 3843.S-ar complica insa limitarea curentului prin acumulator,presupun insa ca exista o solutie si pentru asta.Poate un operational de viteza,care sa citeasca curentul pe un sunt,apoi sa comande prin optocuplor tot pinul 2. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Am schitat-o intre timp. O pun pe asta cu opto, poate te incanta si n-o mai desenez pe cealalta. DC/DC este cam cat un cond, are 4 pini la 2,5mm distanta. 7710 este DIP8 clasic. Nu tu bobinaj, nu tu calcule... Costa putintel, nu exagerat.La cealalta e un IR clasic cu 2xMOS dar cel de jos suporta cumva tensiunea inversa de pe dioda ce pune autoinductia la masa. Problema e ca nu stiu cum ar reactiona MOS-ul de jos si mai ales dioda incorporata la acea tensiune mica dar inversa si acel curent. Daca ar fi schottky... De aceea ziceam de o posibila dioda necesara dupa punctul comun al celor doua MOS, spre inductanta+dioda la masa. Dar poate-ti place opto... Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Varianta asta ar fi functionala?Pana comand 7710... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Foarte functionala, dar nu ai masa comuna. Daca nu-ti pasa, e ok. Nu inteleg ce e cu dreapta-jos, nu e nevoie, curentul din sursa MOS este cel de incarcare sau mai bine zis incarcare+consumatorul de pe baterie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Am gasit un tor care a lucrat intr-o sursa de 28V,la 20A.Diametrul exterior 47mm,interior 24,grosime 18.Am obtinut 29 microH cu 10 spire.As avea 3 disponibile,posibil sa-mi incapa infasurarea dimensinata pentru 100A si pe doua.Sursa respectiva e oarecum supradimensinata;una modificata,folosind trafurile originale, s-a transformat in invertor sudura.Presupun ca si torul respectiv ar merge folosit peste 20A;cum as putea face sa testez practic pana la ce curent poate lucra,fara sa se satureze?Am cautat si inductanta folosita la invertor,facuta pe EE55;am modificat intrefierul pana la 0,5mm,cand am obtinut 30 microH.Spire nu mai incape pe el.Deci nu merge folosit,sau merge,dar nu la 100A. Va trebui sa prind curaj si sa incerc sa mai desfac un EE55,sa-l folosesc impreuna cu acesta,sau un EE65.Dar poate am noroc,si-o sa pot face inductanta pe torurile disponibile.Torul are un cod marcat pe el,S184281M DA1039.Am cautat pe net,dar n-am gasit nimic dupa aceste coduri.Miezul acela negru, este de la Amidon Magnetics.Are cumva un cod scris pe el?Te pot servi eu cu optocuploare rapide si drivere adecvate, cit si miezuri negre, dar discutam asta pe PM.Iti dau si ideea de cuplare, optocuplor+Driver Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Torul are un cod marcat pe el,S184281M DA1039.Am cautat pe net,dar n-am gasit nimic dupa aceste coduri. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Miezul acela negru, este de la Amidon Magnetics.Are cumva un cod scris pe el?Te pot servi eu cu optocuploare rapide si drivere adecvate, cit si miezuri negre, dar discutam asta pe PM.Iti dau si ideea de cuplare, optocuplor+DriverMultumesc de oferta;deocamdata testez cu ce am. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 12, 2012 Partajează Postat Decembrie 12, 2012 Cred ca ar trebui sa vezi care din variante te satisface:In stanga, cea de care pomeneai. Curentul maxim este cel care determina de pe shunt, 1V pe pin3 al 3843. Nu mai mare decat incarcarea maxima. Consumatorul fura din acest curent, deci curentul de incarcare depinde de consumator.In dreapta, curentul de incarcare este constant cata vreme eoliana poate asigura atat acel curent cat si al consumatorului.Ambele au avantaje si dezavantaje. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 12, 2012 Partajează Postat Decembrie 12, 2012 Cred ca ar trebui sa vezi care din variante te satisface:[attachment=0]eol1.GIF[/attachment] Consumatorul fura din acest curent, deci curentul de incarcare depinde de consumator.De aceea ma gandeam la posibilitatea masurarii curentului prin acumulator,cu sunt si operational. Solutia cu doua comparatoare,unul pe tensiune,celalalt pe curent,ambele comandand acelasi optocuplor, am intalnit-o intr-o sursa unde functioneaza perfect.Nu stiu cum se va comporta insa,in cazul de fata. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum