Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Step down de 7KW

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

• Răspunsuri 305
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• siulian

58

• Dr.L

36

• maxim_sedilec

13

• rinaldoparaipan

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator flopir

Nu mai am timp acum, dar mai coc. Poate intre timp se ofera cineva pentru un soft...

Interesant subiectul... Ma bag! Pot face softul pentru un atmega sau attiny. Trebuie sa reiau postul pt ca nu sunt sigur ca am inteles cerintele..
Link spre comentariu
Vizitator smilex

O parte din ce trebuie:post-1-139829562927_thumb.gifC1=C2, divizorul de pe C2 ofera o constanta mult mai mica decat pe C1 + 230k si daca tensiunea e in scadere, pe C2 tensiunea va scadea inaintea lui C1. Daca tensiunea este cel putin egala la fiecare impuls cu anterioara, pe al doilea AO in+ este mereu mai negativa decat in- deci iesire - pana la scaderea impulsurilor.Valorile sunt ca exemplu. AO de viteza cu intrari MOS care citesc de la zero, capabile de scurt la iesire (curent de iesire limitat).

Link spre comentariu

Fara microcontroler este greu de conceput un mpptDau exemplu de un algoritm mppt simplu si sigur:- se lasa turbina sa se tureze (in gol sau cu un dtc mic)- se masoara in permanenta turatia pana cand se observa ca scade sau se mentine la un anumit nivel pentru o perioada mai lunga de timp (3s).- din acest moment se creste dtc-ul la o rata de 5% / 200ms (adica tot procesul de gasire al maximului va fi de maxim 4s)- in tot acest timp se monitorizeaza tensiunea de incarcare si curentul de incarcare (ambele valori ar trebui sa fie pe un trend ascendent)- la un moment dat curentul nu o sa mai creasca chiar daca dtc-ul a crescut- acesta este maximulApoi, dupa un timp, daca turatia incepe sa scada sau sa creasca se reia ciclul:- se scade dtc-ul pana cand turatia nu mai creste sau ramane constanta mai mult timp

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Eu cred ca e o mare asemanare intre functionarea partii analogice,pe care am descris-o anterior si varianta propusa de tine.Probabil cu microC e mai simplu de implementat,habar n-am,dar nici analogic nu-i imposibil.Eu sugeram cresterea umplerii de la zero,pana la o valoare corespunzatoare unui maxim de curent prin acumulator. Pastrarea acestei umpleri optime un timp,pana la urmatoarea etapa.Cred ca gasirea maximului de curent prin acumulator e suficienta,fara alt parametru.Nu vad la ce-ar mai folosi masurarea turatiei,sau a tensiunii pe acumulator.Cel putin asa vad eu lucrurile.Mi se pare mult 4 secunde pentru gasirea maximului;in timpul asta viteza vantului se poate modifica foarte mult.Nu vad de ce nu s-ar scurta cat mai mult posibil acest timp.Ai testat practic aceasta metoda,folosind microC?

Link spre comentariu

Stimati colegi, mai luati in considerare un aspect:cu cat creste amperajul, cu atat creste si efectul franarii electromagnetice.Sunt de acord cu voi in lupta de a avea un curent cat mai mic si cvasiconstant, fiindca eu, la peste 25A curent de incarcare, jumate din puterea generatorului(3 bobine/faza, sarma de 2mm, 88 spire) o pierd pe stator si pe cablurile de coborare.Dar tineti cont de efectul(oarecum benefic sa zicem) al amperajului mare.O varianta ar fi scoaterea din vant la viteze mari, dar treaba asta este extrem de delicata, eu am coborat si ridicat eoliana de vreo 10 ori pana am nimerit greutatea si suprafata cozii.Daca gresesc, va rog sa ma contraziceti.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ha! Acuma m-am gandit. Curentul nu va scadea niciodata. Marind umplerea, curentul creste mereu. Crescand curentul, scade tensiunea si se pierde optimul. Trebuie un circuit care sa analizeze produsul tensiune de intrare-curent prin generator si scaderea produsului trebuie semnalizata si sa opreasca TLV.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

O parte din ce trebuie:[attachment=1]eol.GIF[/attachment]C1=C2, divizorul de pe C2 ofera o constanta mult mai mica decat pe C1 + 230k si daca tensiunea e in scadere, pe C2 tensiunea va scadea inaintea lui C1. Daca tensiunea este cel putin egala la fiecare impuls cu anterioara, pe al doilea AO in+ este mereu mai negativa decat in- deci iesire - pana la scaderea impulsurilor.Valorile sunt ca exemplu. AO de viteza cu intrari MOS care citesc de la zero, capabile de scurt la iesire (curent de iesire limitat).

Ma gandesc ca tensiunea in pin 2,trebuie sa fie lent variabila,o secunda sa zicem,sau poate mai putin de baleiere a umplerii.Asta deoarece cred ca exista o inertie mecanica a palelor,care au nevoie de timp pentru a creste/scadea turatia,la modificarea vitezei vantului.Atunci ma gandesc ca tensiunea de pe sunt ar putea fi filtrata,apoi aplicata comparatorului.Mai m-am gandit la ceva,pentru cresterea preciziei gasirii punctului de maxim.O sa incerc sa explic...Incarcarea condului din pin 2 se va face pana la gasirea umplerii optime;daca introducem o mica intarziere la comparator,nu oprim umplerea in punctul optim,ci putin mai sus.Aici va comuta comparatorul,dar nu oprim incarcarea condului,ci din contra,il descarcam cu un curent egal cu cel de incarcare.Acum umplerea se modifica in sens invers,ajunge la optim,il depaseste putin datorita comparatorului,si tot asa.Adica in pin 2 vom avea semnal triunghiular,iar media amplitudinii acestuia va fi umplerea optima.In felul asta nu exista timpul mort,de 9 secunde,timp in care se poate modifica viteza vantului.O sa pun si o schema,nu stiu daca m-am facut inteles..
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Stimati colegi, mai luati in considerare un aspect:cu cat creste amperajul, cu atat creste si efectul franarii electromagnetice.Sunt de acord cu voi in lupta de a avea un curent cat mai mic si cvasiconstant, fiindca eu, la peste 25A curent de incarcare, jumate din puterea generatorului(3 bobine/faza, sarma de 2mm, 88 spire) o pierd pe stator si pe cablurile de coborare.Dar tineti cont de efectul(oarecum benefic sa zicem) al amperajului mare.O varianta ar fi scoaterea din vant la viteze mari, dar treaba asta este extrem de delicata, eu am coborat si ridicat eoliana de vreo 10 ori pana am nimerit greutatea si suprafata cozii.Daca gresesc, va rog sa ma contraziceti.

Probabil ca franarea va trebui rezolvata separat;cred ca se va gasi o solutie si la asta.Eu n-as numi-o totusi franare,ci limitare a turatiei.Infinit mai complicat mi se pare obtinerea unui randament maxim,la orice turatie.Oricum am speranta ca va iesi ceva din atatea creiere incinse.Ti-a facut arcadius palele?
Link spre comentariu

Da, si eu propun ca franarea sa fie separata.Cum tensiunea e proportionala cu viteza vantului, la atingerea unei anumite tensiuni a generatorului, se cupleaza diverse sarcini, care nu lasa tensiunea sa screasca mai mult@rinaldoparaipan -eu cred ca-i gresit sa spui ca pierzi atat doar pe cupru! La puterea asta disipata, ar cam lua focDe fapt, eoliana e infranata si elicia nu mai face fata din punct de vedere al momentului. Deci generatorul nu genereaza tensiunea (si puterea) pe care ar trebui s-o genereze, deoarece acumulatorii limiteaza tensiunea pe care eoliana o poate da (deci turatia maxima pe care o poate atinge), prin cresterea curentului.Intre vant si eoliana apare o neadaptare, ca intr-o sursa cu o sarcina

Link spre comentariu

@Dr.L :Pai la 0,5 ohmi rezistenta pe faza ,P=0,5*25*25=312W80 ml(40+40) cablu de coborare 6mmp P=150WPuterea efectiva care imi icarca bateriile 14*25=350W.Deci...Franare separata, pe langa iesirea di vant ar fi cea hidraulica(pompa angrenata de ax cucircuit tur-retur si robinet de control jos, cu care sa reglezi debitul).Dar asta inseamna sa stai langa elice cand e furtuna, ceea ce nu prea se poate.Nu vreau sa va spun ce inseamna eoliana scapata de sub control(eu am patit-o, dar fara urmari neplacute, insa in timpul furtunii din toamna de la Constanta, o verticala facuta de un prieten a facut scrum un stator de 4kW, inclusiv magnetii varza).@pisica matache:Nu, palele inca nu sunt gata fiindca Arcadius a fost ocupat cu Craciunul si Revelionul pe rit vechi.Poate de acu inainte, sa tina si vremea cu noi.

Link spre comentariu

Se face un optim intre nr. de spire, diametru, tensiunea de start a incarcarii, etc.Este un compromis pe care trebuie sa-l asumi.Daca se alege tensiunea de lucru mai mare(curent mai mic), se dubleaza nr. de baterii, deci costuri suplimentare.Ideea e ca in Bucuresti trebuie sa profiti de vanturile slabe, adica sa ai incarcare la rotaii putine, dar automat pierderi la vanturi putrnice.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări