Dr.L Postat Ianuarie 18, 2013 Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 Pai graficul ala e facut la un curent constant Ce-i drept, din calcule ai dreptateDar...in cazul asta, curentul trebuie scazut odaca cu scaderea turatiei (curentul maxim e curentul maxim suportat de generator).Totodata, unele grafice au tensiunea in gol Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Stiu precis ca este asa din punct de vedere matematic, daca acel grafic e corect. Practic, asta se traduce in faptul ca daca in gol scoate o tensiune de 70V si exista o putere disponibila de 700W (astea depind puternic de bobinaj), nu se poate extrage 8A curent constant in speranta de a beneficia de puterea disponibila, pentru ca nu exista suficienta tensiune pentru asta. Nici macar la 10A nu se valorifica cei 700W pentru ca va scadea turatia si nu vor mai fi 70V. In acelasi timp 8A pot fi mult pentru o putere disponibila mai mica. Daca exista 100W la dispozitie, 8A inseamna cca. 12V care nu folosesc la nimic buck-ului. Cei 700W vor fi disponibili la o anumita turatie. Iar aici intervine caracteristica individuala a generatorului. Pentru a beneficia de puterea disponibila, trebuie un anume curent si tensiune, care difera de la un generator la altul pentru aceiasi putere. Dar la o putere mica disponibila, trebuie extras un curent mic pentru a lasa palele sa se invarta totusi, iar la o putere mare, curentul trebuie marit ca sa nu fie in preajma tensiunii in gol. Adica sistemul trebuie in permanenta fortat sa franeze rotatia intr-o anumita masura fata de turatia in gol. Iar asta inseamna la o turatie mai mare, un curent mai mare pentru a atinge acea forma a graficului. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Cum vad eu cea mai eleganta solutie;ce ne intereseaza pana la urma,e curentul maxim prin acumulator,indiferent de viteza vantului.Sa monitorizam atunci acest curent si sa modificam umplerea pentru al mentine maxim.Generam o tensiune liniar crescatoare,simultan cu masurarea curentului.Gasim tensiunea corespunzatoare pentru acest maxim,o mentinem pana la urmatoarea cautare a maximului.Asta in mare... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Matache, nu e bine. Vei opri eoliana la puteri mici prin extragerea de curent prea mare si pierzi din puterea disponibila. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Nu sunt de acord,am convingerea ca solutia e corecta,mai dificila e implementarea practica;curent maxim prin acumulator inseamna putere maxima extrasa din generator,indiferent de turatie.Pe de alta parte,exista o turatie minima la care va exista curent prin acumulator;asta se va intampla cand tensiunea la iesirea generatorului in gol,va fi putin mai mare decat tensiunea pe acumulator.Sub aceasta turatie eoliana merge in gol. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Bine, hai sa mergem pe mana ta. Chiar daca mie nu-mi pare maximul de stors.Ce curent maxim de incarcare doresti? Constant? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Nu ne intelegem...curentul nu va fi constant;daca eoliana produce la o anumita viteza a vantului,240W,pe acumulatori de 24V vom avea 10A,daca la alta viteza produce 480w,vom avea 20A,etc..Am exclus pierderile.Poate n-am explicat cum trebuie functionarea,asa cum o vad eu;timp de o secunda,sa zicem,in pinul 2 aplicam o tensiune liniar-crescatoare intre 2,4 si 2,6V sa zicem.La aceasta variatie de tensiune,intr-un singur punct tensiunea pe sunt e maxima;sa zicem ca asta se intampla la 2,49V.Mentinem aceasta tensiune in pin 2,timp de 9 secunde,dupa care iarasi cautam maximul de curent prin acumulator,care logic va fi gasit la o alta tensiune optima in pin 2,daca s-a modificat fie vantul,fie tensiunea pe acumulator. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Aaa, un curent de incarcare crescator in functie de tensiunea de la intrare (e proportionala cu turatia)?Lasa-mi mie solutia, spune principiul. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Aaa, un curent de incarcare crescator in functie de tensiunea de la intrare (e proportionala cu turatia)?Nici nu ne intereseaza turatia sau tensiunea la intrarea sursei;e ca si cum am regla manual umplerea,o data la 10 secunde,pentru un maxim de putere pe iesire. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Lasa-mi mie solutia, spune principiul.Principiul l-am expus o postare mai sus...Poate n-am explicat cum trebuie functionarea,asa cum o vad eu;timp de o secunda,sa zicem,in pinul 2 aplicam o tensiune liniar-crescatoare intre 2,4 si 2,6V sa zicem.La aceasta variatie de tensiune,intr-un singur punct tensiunea pe sunt e maxima;sa zicem ca asta se intampla la 2,49V.Mentinem aceasta tensiune in pin 2,timp de 9 secunde,dupa care iarasi cautam maximul de curent prin acumulator,care logic va fi gasit la o alta tensiune optima in pin 2,daca s-a modificat fie vantul,fie tensiunea pe acumulator.Mai pun niste grafice... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Descriu eu: rezervi 1 sec pentru cautare cu o tensiune liniar variabila. Cresti incet umplerea pana la atingerea unui maxim de curent, pe care la primul semn de scadere, opresti cautarea la acea valoare a tensiunii si refaci ciclul dupa 10 sec. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Descriu eu: rezervi 1 sec pentru cautare cu o tensiune liniar variabila. Cresti incet umplerea pana la atingerea unui maxim de curent, pe care la primul semn de scadere, opresti cautarea la acea valoare a tensiunii si refaci ciclul dupa 10 sec.Exact.Ce zici? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Nu neg doua lucruri: obtii maximul (chiar daca nu in timp real, dar se poate si mai mic) si este universala. Iti dai insa seama ca este mult mai usor de realizat cu microcontroler la care mai adaugi un driver pt. MOS si un AO pentru shunt. Nu e imposibil nici analogic, dar vrei asa? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Ma intereseaza varianta analogica,nu ma pricep la microC.Problema ar fi detectarea punctului in care curentul prin acumulator incepe sa scada.In acel moment intrerupem alimentarea condului ce realizeaza rampa liniara.La inceputul urmatoarei masuratori decarcam condul,injectam apoi curent constant prin el...si tot asa.Da-mi doar o sugestie de detectare a scaderii curentului,cu restul ma descurc.M-am gandit la o varianta;un comparator care primeste pe ambele intrari tensiunea de pe sunt.Un cond pe intrarea inversoare care sa memoreze maximul.Cand curentul va incepe sa scada,tensiunea din intrarea neinversoare va urmari scaderea,dar intrarea inversoare ramane la maximul memorat de cond. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Fiecare impuls amplificat de pe shunt incarca printr-o dioda un cond. Impulsul trebuie sa fie pe Toff, adica pe autoinductie si trebuie citit pentru o foarte scurta perioada. Daca valoarea impulsului egaleaza condul (deci nu-l mai incarca) liniar variabilul trebuie oprit.Nu mai am timp acum, dar mai coc. Poate intre timp se ofera cineva pentru un soft... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum