Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Step down de 7KW


Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

M-ar interesa ceva pareri despre viabilitatea acestei idei;o sursa in comutatie,care sa primeasca la intrare o tensiune trifazata variabila de max 100V sa zicem,iar la iesire sa scoata 28V,pentu incarcarea unor acumulatori cu Pb.Ideea a plecat de la intentia unui coleg de a face o eoliana de max 7KW,iar acumulatorii folositi sunt de 24V.La aceasta tensiune si la puterea maxima,curentul ajunge la 300A,curent greu de transportat,greu de redresat.Este drept ca probabil foarte rar va putea fi generata acesta putere,existand si posibilitatea limitarii puterii prin scoaterea din vant a eolienei.M-am gandit ca nu e nevoie de traf separator,o simpla inductanta poate ar rezolva problema.In mare mosfeti de putere,in paralel,spre a se evita unul singur,scump,comandati de un driver corespunzator,comandat de UC3843,inductanta dimensionata pt acest curent,facuta pe un traf cu intrefier,redresare cu dioda rapida de genul celor folosite in invertoare sudura,doua de 150A in paralel.Filtrajul pe iesire redus la minimul necesar,presupunand ca acumulatorii pot il poate suplini.Astept pareri,intre timp incerc sa pun o schema,sa avem de unde pleca...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 305
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • siulian

    58

  • Dr.L

    36

  • maxim_sedilec

    13

  • rinaldoparaipan

    7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Cum ziceam, temele tale sunt interesante.Ca idee, ce-ai spus e ok. Exista niste chichite adiacente sursei in sine si care fac referinta la caracteristicile eolienei, dar se pot rezolva pe parcurs.Primeaza costurile, simplitatea sau performanta? Sau care ar fi ordinea?Cate baterii sunt? Ce capacitate totala (/28,8V)? Presupun ca se transforma la final in 220Vca. Aici intrevad o problema...Da, pune ceva.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Trebuie sa spun de la bun inceput ca n-am garantia ca autorul eolienei,va apela la aceasta varianta,desi am sugerat-o pe topicul sau. viewtopic.php?f=74&t=63542&start=1455Fiind vorba de ceva nou si avand in vedere costurile eolienei,probabil va fi rezervat.Dar poate va exista interes in a construi asa ceva din partea altora;eu as putea testa,nu la 7KW,ca nu am sursa sa-mi genereze aceasta putere,dar la 2-3KW cred ca as putea testa,improvizand cumva o sursa de tensiune variabila.Mai ales ca am cam toate componentele necesare,nu prea ar trebui cumparat nimic.Pentru inceput,daca s-ar putea transfera o putere de 2-3KW,ar in regula.Tensiunea livrata de un generator,de genul eolienei,cu magneti permanenti,este direct proportionala cu turatia.Din considerente mecanice,turatia trebuie limitata sub o anumita valoare.Altfel palele pot fi distruse. Practic limitarea se face prin scoaterea din vant a palelor,iar electronic,prin conectarea unui sunt care sa franeze generatorul cand bateriile sunt incarcate.Sa presupunem o variatie a turatiei care sa dea dupa redresarea tensiunii,o tensiune continuua ntre zero si 100V,intersandu-ne de fapt gama 20-100V,sub 20V nemaiputandu-se livra curent acumulatorilor.Deci convertorul va trebui sa functioneze cu o tensiune intrare 20-100V,iar la iesire sa livreze max 28V la 100A,corespunzand folosirii unor acumulatori de 24V/1000Ah.Se va folosi apoi un invertor 24/220VEu zic ca ar trebui sa primeze costul,simplitatea si nu in ultimul rand o protectie,care sa nu lase generatorul in gol,indiferent de defectul ce ar putea aparea.Revin si cu schema...

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nu mai pot modifica postul anterior;pun schema,in mare,cu componentele pe care le am la dispozitie.Driver de 9A,unul sau doua bucati in paralel,pt comanda mosfetilor,traf driver pentru separare galvanica,comandat de 3843.Am prevazut si protectia care limiteaza turatia eolienei.Un convertor frecventa-tensiune primeste printr-un traf semnal cu frecventa direct proportionala cu turatia generatorului;la depasirea turatiei maxime prestabilite,comanda un comparator care alimenteaza printr-un mosfet suntul dimensionat sa preia puterea debitata,scazand turatia.Dupa ce am postat,am vazut o greseala;driverul tc4422,nu e conectat corect,fiind vorba de comanda unor mosfeti de tip P.Or mai fi si altele;schema e oricum provizorie,n-am nici-o garantie ca e functionala.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Habar n-am;presupun ca puterea generatorului va fi nesemnificativa sub 20-30V.Cel putin pentru inceput,eu zic ca trebuie ignorata posibilitatea folosirii acestei energii.Cred ca folosirea eficienta a eolienei,s-ar putea rezolva prin bobinarea corespunzatoare a statorului,astfel ca la turatia minima sa avem un 20-30V la iesire,cu ''riscul'' ca la turatia maxim admisa sa avem peste 100V.Am pus in ghilimele,ca nu as vedea nici-un risc in cresterea tensiunii,doar eventualitatea unei izolatii mai atente a bobinelor.O sa iau legatura cu constructorul eolienei,@Arcadius,care are o vasta experienta si ne poate spune exact ce a masurat el,de-a lungul timpului,pe eoliana lui.Poate ne spune @silicipi,cum sta treaba,stiu ca are o eoliana;am o presimtire ca el va testa primul aceasta idee,daca se va dovedi viabila...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Poate fi folosita, dar se schimba configuratia.Driverul e ok, comanda sa fie corespunzatoare modului de legare.Faci ceva pentru tine sau cei 7kW? La 300A trebuie sa te gandesti la cel putin 10 MOS-uri tari, nu ajung 3.Ca principiu, consumatorul (invertor) trebuie legat inaintea citirii curentului de incarcare iar AO din CI sa citeasca acumulatorul. Curentul de incarcare trebuie limitat cumva la o valoare anume. Ar trebui sa limitezi si cei 300A, te bazezi pe invertor pentru asta? Sau preconizezi un curent de incarcare de 300A?Ulterior vad: ramai la 100A ca si curent de incarcare+consumator sau doar incarcare?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

@Arcadius a proiectat generatorul si palele,pentru un maxim de 7kw,in ideea de a folosi eficient viteze mici ale vantului.Sunt probabil rare situatiile in care se poate genera 7KW.As zice ca un 2-3kw,e suficient.Eu pot face teste la puterea asta.Am peste 10 surse 15V/15A,pe care inseriindu-le pot simula tensiunea variabila de intrare.Am sunt capabil sa consume peste100A,la 20-30V timp suficient pentru teste.L-am folosit la testarea invertorului sudura.Am toate componentele din schema,zeci de mosfeti si IGBT peste 20A/200V,trafuri ferita E55,E65.Cu astea pot testa;daca se baga si un posesor de eoliana,cu atat mai bine;pot face sursa,i-o trimit pentru teste reale.Nu cred ca trebuie monitorizat curentul incarcare,desi n-ar fi o idee rea;e suficienta limitarea tensiunii la 28V;daca se dimensioneaza corect generatorul/acumulatorii nu se poate depasi sa zicem 1/10 din capacitate.Ma refer la curentul maxim de incarcare..

Link spre comentariu

Eloiana baga in functie de cat are vant. Daca acumulatorii sunt descarcati,ei consuma destul de mult peste 1/10C. Pt o vita cat mai lunga,ar trebui limitat si curentul de incarcare.E aiurea sa folosesti un banc de 70kWh la o eoliana de 7kW, doar pt a te asigura ca nu depasesti 1/10C fara vre-o limitare electronica a curentului (exemplul cel mai defavorabil)

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Cum as vedea realizabila limitarea curentului de incarcare a acumulatorilor.Caderea de tensiune de pe un sunt de 0,1miliohmi, sunt realizabil prin punerea in paralel a o suta bucati a cate 0,1 ohmi,amplificata de o suta de ori cu doua amplificatoare neinversoare,la care am desenat gresit intrarile,aplicata in pinul 3.Din pot de 1K,s-ar putea regla curentul de incarcare,de la zero la max 100A.Nu stiu daca va fi nevoie de tensiune negativa de alimentare a operationalelor,teoretic ar trebui.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

De ce curent de incarcare reglabil? Se poate fix, in functie de posibilitati, iar adaptari ulterioare poate face fiecare.Pricipiul e ok, dar pt. 100A (sa zicem) incarcare, nu e nevoie de 2xAO. Nici reglajul aferent. Exista shunturi dedicate, e mai simplu. 100A nu e simplu de gestionat, trebuiesc papuci, cabluri groase, legaturi stranse, poate suruburi+piulite cupru/alama (minim metric 8), etc.E nevoie de tensiune negativa dar se ridica o problema: daca umplerea e de 95% si fara schimbarea polaritatii, comanda MOS nu poate fi facuta decat prin traf cu intrefier (nu se poate realiza demagnetizarea miezului la 95%) iar asta complica putin functionarea. Asta e motivul pentru care propun o comanda cu opto de viteza + driver (TC). Adiacent, problema alimentarii lor ca si a acelei tensiuni negative. O solutie destul de simpla este un mic flyback ce functioneaza de pe baterie si care sa asigure toate tensiunile de alimentare necesare tuturor etajelor, tensiuni izolate galvanic. Cu posibilitatea (optional) scoaterii din functionare in lipsa tensiunii de la intrare.Discutam acum despre schema de principiu, ar fi bine sa apara si date despre portiunea de sub 30V la intrare. Adica daca merita salvata...

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Din pacate nu stiu mai nimic despre puterea livrata de un astfel de generator,functie de turatie.Ce stiu sigur,(ca am facut teste cu un generator identic ca functionare,dar de mica putere,alternator auto la care am alimentat rotorul direct cu 12V,sa simulez magnetii permanenti) e ca tensiunea in gol si frecventa sunt direct proportionale cu turatia.Nu stiu si daca puterea...Asa ca ce se intampla sub cei 30V,e un mister;intuiesc ca nu e o pierdere de putere sa justifice complicarea sursei.Tot ce-as putea face,e sa refac testul cu alternatorul si sa fac un grafic putere functie de turatie.Dar nici asta nu e simplu,la diverse turatii ar trebui o sarcina variabila,pe care modificand-o sa obtin maxim de putere.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Dar daca ai la dispozitie 0,5-1kW la 25V? Nu e pacat sa nu-l folosesti? Eu zic ca merita. Dar este ceva? Si cat? Cam care sa fie limita inferioara a puterii disponibile pentru care nu mai merita? 100W?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Ai dreptate;trebuie stoarsa si ultima picatura de energie.Banuiesc ca te gandesti si la un step up,sa faca asta.Poate reusesc sa gasesc vreun grafic ceva,sa vedem cum e cu puterea ramasa nefolosita la sistemul clasic.Speram sa intervina si vreun posesor de eoliana pe aici,sa ne lamureasca.

Link spre comentariu
Vizitator smilex
Silicipi m-a consultat intr-o problema asemanatoare. Nu tin minte datele, dar stiu ca dorea extragerea energiei si sub tensiunea acumulatorului. Chiar daca pierderile cresc un pic, ca si costurile, solutia constructiva ar fi mai simpla. Dar necesita doua blocuri MOS. Insa driver cu sursa flotanta, gen IR. Desigur, +2xTC in cazul asta (la silicipi nu era necesar).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări