Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schimba becurile cu consum redus din casa ta cu leduri de 10


Vizitator mincior

Postări Recomandate

Vizitator mincior

De curand am inceput sa inlocuiesc becurile cu consum redus din casa cu lampi de putere facute de mine cu leduri de 10 watt cumparate de la Mivarom. Mai intai o sa va expun motivele pentru care am facut asa ceva.

 

La fel ca toata lumea, iluminatul in apartament il aveam cu becuri cu incandescenta. Acest gen de becuri incing pana la incandescenta un filament de wolfram, intr-un mediu vidat. Astfel emit radiatii in spectrul vizibil dar cu un randament foarte scazut. Exista directive europene care interzic fabricarea becurilor cu incandescenta de la o anumita putere in sus, urmand sa fie interzise de tot. Pot fi ‘dimate’ – cu ajutorul unor variatoare li se poate modifica intensitatea luminoasa.

 

Becurile cu consum redus sunt echivalentul tuburilor cu neon cu deosebirea ca au forma unui bec si nu a unei lampi cu tub si in loc de drosel si starter au un montaj electronic cu tranzistoare care aprind becul si limiteaza curentul prin el.

 

Pentru a fi aprins, e necesara o tensiune initala de cateva sute de volti, o incalzire a filamentelor – atentie – incalzirea se face tot timpul. Randamentul este de circa 4-6 ori mai bun decat al lampilor cu incandescenta. Au dezavantajul ca le trebuie cam 2 minute de functionare sa ajunga la luminozitatea normala, emit radiatii ultraviolete si inca sunt destul de scumpe. Majoritatea nu pot fi ‘dimate’, montajul electronic pentru variatia intensitatii luminoase fiind special si scump. Principala cauza a defectarii este intreruperea unui filament.

 

Becurile cu led nu mai necesita montaj de aprindere ci doar un generator de curent constant, avand randamentul cel mai bun dintre cele trei variante prezentate. Pot fi ‘dimate’ – modificarea luminozitatii facandu-se prin modificarea curentului ce trece prin led.

 

Prima data, acum doi ani mi-am pus problema reducerii consumului de energie electrica din apartament si am descoperit ca becurile cu incandescenta erau un consumator destul de important. Am facut un calcul si am observat ca aveam 16 becuri de 60w , deci cam 1kw putere. Daca le tineam aprinse pe toate odata, ar fi fost ca si cum as fi pus un radiator de 1kw in priza. Inmultit cu numarul de ore, sa zicem, in medie 4 ore pe zi aveam 4kwh numai pentru becuri.

 

M-am gandit sa cumpar becuri cu consum redus si ca sa tina cat mai mult am cumparat becuri Philips. Am dat 27 de lei pe becuri de 23 watt si am luat vreo 10 bucati. Am zis ca gata, nu mai am treaba cu iluminatul vreo 6000 de ore, asa cum scria pe bec. MARE PACALEALA. Dupa cateva luni au inceput sa se innegreasca la capete si sa cedeze. La masuratoare gaseam filamentele intrerupte.

 

Am mai citit si m-am informat, intr-adevar ele tin 6000 de ore cu conditia sa le tii tot timpul aprinse. Intr-adevar la mine se ardeau cel mai rapid becurile pe care le aprindeam si stingeam cel mai des.

 

Led-ul nu mai are problemele acestea. Dintre toate solutiile de iluminare solutia cu led de putere este de cea mai mare actualitate, piata acestora pur si simplu a explodat. Problema este ca sunt inca destul de scumpe.

 

Led-ul, ca dispozitiv electronic este o dioda electroluminiscenta care transforma curentul electric in lumina vizibila cu un randament oarecare, mult mai bun ca al altor solutii de iluminare. Dioda led se comporta ca o dioda stabilizatoare de tensiune cu tensiunea de stabilizare intre 3 si 4 volti in polarizare directa iar in polarizare inversa cateva zeci de volti.

 

Pana in 100mW nu este necesar un radiator pentru disiparea caldurii, ledurile acestea nefiind considerate leduri de putere. De la 100mW in sus sunt necesare radiatoare, forma si designul lampilor trebuie sa tina seama de disiparea caldurii degajate in functionare.

 

Cel mai important lucru la alimentarea lampilor cu led este ALIMENTAREA ACESTORA IN CURENT CONSTANT. Odata cu cresterea temperaturii scade rezistenta interna si curentul tinde sa creasca. Daca acest curent nu este cumva limitat ledul se poate deteriora sau i se poate diminua semnificativ durata de viata.

 

Exista mai multe feluri de lampi cu led. Fie cu mai multe leduri de putere mica si luminozitate mare sau cu leduri superluminoase , de putere.

 

Cele cu multe leduri (daca nu sunt chinezarii) sunt foarte scumpe pentru ca sunt alimentate direct la 220v printr-un montaj special sau numarul acestora este foarte mare si prin inserierea lor se ajunge la tensiunea de circa 220v. In general nu au mai mult de 3-4 wati dar lumina lor este comparatbila cu cea a unui spot de 20wati cu halogen. Inlocuiesc cu succes spoturile.

 

Benzile cu leduri, albe si RGB – colorate au devenit accesibile ca pret putand fi folosite si la iluminat. In ultima vreme au aparut lampi care simuleaza tubul de 20 sau 40watt dar sunt facute cu leduri.

 

Pentru a va face idee de preturi si performante puteti vizita: http://www.iluminat-ieftin.ro/.

 

Eu am descoperit la Mivarom un led de 10W care costa cam 30 de lei pana in 5buc si 26 de lei de la 5 bucati in sus. Are cam 100 lumeni pe watt, fiind alimentat la 10 v/1A. In interior are 9 leduri de 1,1W grupate catre trei in serie si apoi in paralel. Atentie. Exista led de 10W exact la fel ca aspect dar care are toate cele 9 leduri inseriate, necesitand o tensiune de 30v. Are dezavantajul tensiunii marite dar curentul este de doar 300mA.

 

O rama de aluminiu de la un geam termopan, cea de la plasa de tantari a fost perfecta pentru realizarea radiatorului. Cam 15cm este suficient pentru un led cu conditia sa nu-l puneti intr-o carcasa, ci sa stea in aer liber. Mai puteti pune led-ul pe un radiator de placa video sau procesor mai mic cu conditia sa aiba si cooler-ul (ventilatorul) in functie. Am facut doua tipuri de lampi: una cu doua leduri, cu ventilatie fortata puse intr-o cutie de plastic de la o lampa de iluminat de siguranta si alt tip cu o singura lampa cu radiatorul in aer liber.

 

Pentru alimentarea celor doua leduri am folosit un transformator electronic pentru lampile cu halogen de 12v/50W caruia i-am atasat 4 diode schotcky de 3A si un condensator low ESR de 2200uF/16v si un circuit stabilizator LM317 montat in configuratie de generator de curent constant. Un ventilator de placa video alimentat la 12V pus intr-un fasung de bec cu consum redus si apoi atasat la cutia de plastic. Un senzor pentru detectia miscarii si am obtinut o lampa super luminoasa si supereconomica pentru bucatarie. In aceeasi lampa se pot atasa pana la 4 astfel de leduri folosind acest transformator electronic dar trebuie sa alegem diode mai de putere, sau punem cate doua de trei amperi in paralel.

 

Pentru holuri, baie am pus ledul pe bara de aluminiu si am alimentat ledul direct de la un alimentator de 12v/500mA printr-un senzor de miscare, fara limitarea curentului sau a tensiunii.

 

 

 

Secretul este puterea limitata a transformatorului care pur si simplu nu duce mai mult de un led de 10W, fiind suprasolicitat. Am obtinut astfel cam 9v pe led cu 950mA. Este un artificiu care se poate folosi numai cu senzorul de miscare, timpul de functionare fiind relativ redus in comparatie cu cel de repaus. Nici de ventilatie nu e nevoie. Transformatorul se cam incalzeste, ce-i drept dar are timp sa se raceasca intre doua aprinderi.

 

Lumina obtinuta este alba, stralucitoare, puternica. O astfel de lampa de 10 W emite o lumina echivalenta unui bec de 75W cu incandescenta. Lumina este constanta (luminozitatea maxima se obtine imediat), fara radiatii ultraviolete, nu este influentata durata de viata de numarul de aprinderi-stingeri (led-ul poate fi comandat PWM-fara probleme), durata de functionare – 30.000 de ore. Daca este putin subalimentat, sa zicem la 7W in loc de 10W luminozitatea scade cu 20% iar durata de viata credte cu 100%.

 

Recomand tuturor acest tip de iluminare, led-ul putand fi introdus in veioze, lustre, lampi de birou etc, functie de ingeniozitatea si priceperea celui care realizeaza lampa.

 

Pentru o functionare indelungata asigurati-va ca transferul termic intre led si radiator se face optim (folositi vaselina siliconica pentru transfer), asigurativa ca puterea disipata sub forma de caldura are unde sa se elimine sau are cine s-o preia( corpul de metal al unei lampi, peretele de beton, etc.).

 

In primele zile de functionare nu lasati lumina aprinsa si nesupravegheata, urmariti cat de tare se incalzeste lampa, pueti mana pe radiator si daca frige nu e bine, trebuie un radiator mai mare sau trebuie eliminata caldura mai eficient.

 

Daca sursa pe care o aveti este o sursa de tensiune cu valoarea peste 12v puteti folosi cel mai simplu generator de curent constant, cu ajutorul unui circuit LM317 si a unei rezistente de putere –3w si valoare mica 1,2-2 ohmi. Schema si montajul realizat le puteti vedea la adresa:

 

 

http://electroni-city.com/lampa-cu-leduri-de-putere/

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • dumitru_a

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări