Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

D`ale THD-ului ...

THOMAS

Postări Recomandate

Da, flautul este un instrument si trebuie sa produca harmonici (de preferinta placute auzului), pe care trioda - ca dispozitiv - trebuie sa le reproduca si sa nu adauge sau sa scada nimic. Noa?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 164
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ggg

49

• zbodeoc

46

• THOMAS

13

• Kosmin

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Exact . Ar trebui ca tubul sa fie in stare sa redea in intensitate toate acele armonice care formeaza timbrul sonor al flautului . Problema este ca flautul are cca. 40 de armonice semnificative.Perveanta tubului este principalul motiv pt care un tub raspunde armonic, mai bine sau mai prost.Cand s-au proiectat tuburile speciale pt aplicatii audio, inginerii aia au stiut ei ceva....n-au fost chiar plante de pus in glastra.

Link spre comentariu

Bine, dar ce determina ca un tub sa aibe un raspuns armonic propriu ?

Unul din motive este NELINIARITATEA unor parametrii: amplitudine, frecventa si faza. Chiar graficele tuburilor arata aceasta. Noi incercam sa gasim o zona cat mai liniara dar perfect liniara nu exista. Deja aici "privim prin lupa" si folosim n-spe zecimale. Semialternanta pozitiva nu va fi perfect identica cu semialternata negativa chiar la puteri foarte mici. Bagam sinus la 1KHz dar nu iese sinus perfect de 1KHz. De aceea si ditorsiunile cresc odata cu puterea, pentru ca tuburile devin mai neliniare spre capetele unor intervale.
Link spre comentariu

"Bine, dar ce determina ca un tub sa aibe un raspuns armonic propriu ?"

Nu e vorba doar de tuburi si nici macar n-are legatura cu realitatea, speram sa ne explice un inginer pina acuma. Totul e in capul lui Fourier si putem deconta toate neintelegerile pe seama mintii sale sucite; repet, el e de vina! Adica dupa ce ca esti mare matematician, fizician si filosof la ce-ti mai trebuie, dom'le, sa incingi mintile oamenilor cu o formulare atit de simpla: Orice forma de unda poate fi compusa din forme sinusoidale pure. Pentru ca-i si reciproca o mai scriu o data: Orice forma de unda poate fi decompusa in forme sinusoidale pure... asta bineinteles, ca totul sa poata fi prelucrat matematic mai usor ☺ Din aceleasi motive de convenienta se folosesc combinatii de frecvente armonice fundamentalei, de amplitudine si faza de asemenea convenabile. Deci sculele care ne scot noua FFT-uri folosesc aparatul matematic care fundamenteaza teoriile lui Fourier dar ca in Eminescu "noi o vedem dar nu e" ☺ ...

... Altfel spus tubul nu genereaza nici-un sunet in plus, daca asta era grija, doar strimba semnalul trecator prin trinsul - la fel ca tranzistoarele si toate celelalte componente REALE. O unda strimba se poate descompune convenabil in armonici si tot acest proces se poate documenta. De altfel eu am pomenit abundent de neliniaritate si de ordine de marime pina acum.

PS. Un document oarecare avind pe prima pagina o varianta (mai sugestiva decit altele) despre cum se compune/decompune un semnal dreptunghiular:

http://ww1.microchip.com/downloads/en/a ... 00681a.pdf

PS2. De acord, pe vremuri era mai simplu: se genera un semnal, se aplica dispozitivului (DUT), se scadea acelasi semnal la urma, si ce raminea era THD+N... simplu, ce atitea complicatii!

Link spre comentariu

Nu e vorba doar de tuburi si nici macar n-are legatura cu realitatea,

Pe cuvant daca nu vorbim degeaba aici . Despre FFT se tot spune de o groaza de timp ca este o estimare .Printr-o masuratoare statica incercam sa intelegem ce se intampla dpdv dinamic .Ne da indicii despre cum un tub/circuit este in stare sa reproduca frecvente de niveluri si intensitati diferite.

Cand folosesti analizor de spectru pt masurarea unui semnal si vezi ca sunt armonice cu nemiluita dar iti arata ca THD este sub 1%, atunci este real sau nu ?

P.S. Semnalul dreptunghiular nu are nicio legatura cu ce discutam aici pt ca armonicele tind catre infinit.

Link spre comentariu

Probabil pentru cazul vacuum tube+ot se va înţelege de ce anumite personaje urmăresc cu atenţie(în oscilograme) forma palierului sqw la 10.000Hz ( http://ww1.microchip.com/downloads/en/a ... 00681a.pdf ).

Instrumentele clasice în principiu nu generează forme de undă dreptunghiulare (exclud sintetizatoare...) dar forma de undă sqw apare des vizualizată în cazul amplificatoarelor audio.

Link spre comentariu

Asta cu "...n-are legatura cu realitatea" nu prea as fi scris-o dar nu m-am putut abtine ☺, ca paradox, asa..., de amorul artei... FFT-ul nu-i singura metoda posibila, nu trebuie neaparat sa creem animozitati pe tema asta. De altfel pe mine nu ma mai intereseaza subiectul asta, am cam spus care-i parerea mea, iar in contradictoriu nu mai intru. Amin.

Link spre comentariu

Paradox ??? Pai hai sa vedem ce s-a scris ?

Din aceleasi motive de convenienta se folosesc combinatii de frecvente armonice fundamentalei, de amplitudine si faza de asemenea convenabile.

Propagarea sunetului in natura l-a inventat Fourier ??? Pitagora a fost cel care a gandit o metoda de evaluare a acestor armonice folosind intonatii(frecvente). Sunetul in natura, incerci sa-l masori si nu sa-l reinventezi.Ce poate fi atat de convenient sau convenabil ???

Cat de convenabil este ca flautul are cca. 40 de armonice ??? Incepand cu armonica 20 , ai probleme cu sistemul de amplificare .

Link spre comentariu

"convenienta" = daca frecventele, amplitudinile si fazele nu sint riguros... convenabile, atunci nu poate avea loc o constructie sau deconstructie de forma complexa de unda conform teoriei lui Fourier lua-l-ar gaia! ☺, ca n-a avut altceva mai bun de facut....PS. Lasa abordarile literale ca daca ar fi fost sa ma leg de toate bilbele care au curs pina acuma in topicul asta eram deja la pagina... 50, cel putin... iti dai seama cita reclama vindeam pina acum?! ☺☺☺

Link spre comentariu

"convenienta" = daca frecventele, amplitudinile si fazele nu sint riguros... convenabile, atunci nu poate avea loc o constructie sau deconstructie de forma complexa de unda conform teoriei lui Fourier lua-l-ar gaia!

De unde le scoti mai frate ??? Asta este o noua teorie a lui Fourier ???sau cum ? :rade: Hai sa-ti mai zic o "bâlba",Fourier nu se aplica numai in audio sau electronica.In optica , de exemplu, cum ar trebuie sa fie convenabil ? Convenienta intervine in alegerea formelor canonice, cand modelam pt a face sinteze. Este o problema strict de analiza matematica. Nu undele/frecventele trebuie sa fie ... de convenienta sau convenabile.

Deja topicul devine despre cum intelege fiecare ,iar cand nu intelegem le zicem bâlbe....

I give up! Nu invatam nimic ,din contra,mai bagam si lumea in ceata.

Link spre comentariu

Crezi ca are vreun sens,hazul asta,...britanic? Doream sa nu se ajunga aici.Nu ne cunoastem noi prea bine, dar cred ca ti-ai dat seama ca in niciun caz, nu acesta era scopul discutiei.La mine, chiar ca s-a inchis. Gata!

Link spre comentariu

Tu stii mai bine, eu sint prost! ... mare diferenta...

Parca ai zis... Amin!Oricum esti un "deosebit" pe aceste plaiuri si este o placere (pentru mine) sa-ti citesc interventiile ..."a-canonice"...
Link spre comentariu

Analizand rezultatele simularilor d-lui Lazaroiu avind ca si constanta putera de un watt ,variabile fiind tuburile si configuratia SE , PP rezulta un tablou foarte greu de interpretat iar daca se compara ponderea armonicelor 2 si 3 , paradoxal dar cel mai bine se comporta EL86 iar GU50 pentoda intra in categoria ...2A3 si 300B !!Remarcabila liniaritatea curbelor acestor tuburi 2A3 si 300B dar de regula transformatoarele asociate lor sint de calitate si cred ca este posibil ca definitia de tuburi audiofile sa cuprinda un ansamblu tub -transformator deci lucrurile sint mai complicate...Cu toate ca nu am ascultat niciodata vreun amp echipat cu aceste tuburi, inclin sa cred ca o adaptare corecta de impendanta determina calitatea , tuburile liniare sint relativ simplu de determinat si simplificind lucrurile un apm bun este acela corect realizat, cred eu ! :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări