Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

D`ale THD-ului ...

THOMAS

Postări Recomandate

Interesant cum faza este in avans cu aproape 180 de grade . [attachment=0]THD analiza Fourier .png[/attachment]

Exista amplificatoare inversoare şi ne-inversoare(tu ggg ai încercuit cu roşu faza pentru fundamentală/1khz la ieşire).
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 164
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ggg

49

• zbodeoc

46

• THOMAS

13

• Kosmin

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Interesant cum faza este in avans cu aproape 180 de grade . [attachment=0]THD analiza Fourier .png[/attachment]

Exista amplificatoare inversoare şi ne-inversoare(tu ggg ai încercuit cu roşu faza pentru fundamentală/1khz la ieşire).
Da Domn'Vali . Dar puteti urmari sa vedeti ca si celelalte armonice pastreaza aceeasi faza , ca si fundamentala . Am subliniat , mai mult pt a atrage atentia asupra coloanei care trebuie urmarita.
Link spre comentariu

Domn' Gelu, ce-i relevant intr-o simulare FFT (1) si o masurare FFT (2) din punct de vedere al "produsului finit" si-anume acel sunet care apare pe rezistenta de sarcina, ca-i ea imaginara sau reala ?

In primul rand FFT-urile expuse aici , prima si a doua , sunt de la doua montaje/tipologii diferite . Asta iti spun sigur chiar daca ai pus link-ul numai de la unul din montaje. Asa ca , sa discutam despre relevanta cand de fapt nu stim despre ce discutam, e foarte dificil.
Link spre comentariu

... puteti urmari sa vedeti ca si celelalte armonice pastreaza aceeasi faza , ca si fundamentala ...

văd(altceva)
Pai ... da. Pt ca este cu faza in avans , scadem din cea normalizata ,faza constatata si rezulta 179.6, cat este la fundamentala .2)268.61 - 89.01 = 179.63)358.64 - 179.03 = 179.64)160.09 - -19.52 = 179.65)324.12 - 144.51 = 179.66)223.44 - 43.84 = 179.67)160.6 - -19.01 = 179.68)358.68 - 179.08 = 179.6...etc.P.S.In acest caz, rasucirea fazei este constanta .Pot fi si cazuri mult mai rele , cand rasucirea fazei se face in progresii sau chiar exponential.
Link spre comentariu

Sa nu amestecam sculele din dotare; in general e mai bine sa nu bagi sula in priza daca vrei sa vezi ca ai curent. ☺Faza se asorteaza mai bine cu o diagrama Bode, e chiar utila in acel context.Iar eu sa ma invat minte, dom'le, sa nu mai pun intrebari la care nu-s sigur ca vreau raspuns!...

Link spre comentariu

dom'le, sa nu mai pun intrebari la care nu-s sigur ca vreau raspuns!...

No offense, dar asta ar insemna o totala ignoranta. FFT-ul este una dintre cele mai puternice tools-uri de evaluare a calitatii semnalului amplificat.Faza se "asorteaza" cel mai bine cu FFT, este o certitudine matematica. Daca vrem sa facem totul dupa "ureche" , atunci ai dreptate.
Link spre comentariu

Da domn' Gelu, da' sa stii ca ignoranta este rareori totala; si cind gresesti profund tot se cheama ca stii ceva despre ce se intimpla in propozitie, chiar daca este de semn negativ sau defazat cu -180. ☺☺☺Uite cum am asamblat eu "dupa ureche" un sistem din mai multe componente eterogene ca sa pot masura citiva zeci de centimetri de sirma. Ce vezi acolo este raspunsul armonic al unei sirme de cupru de 0,5 fara izolatie sau ecran (evident). Poti sa-ti inchipui ca daca flexez sirma cu citeva zeci de grade (si iau mina de pe ea) raspunsul armonic se schimba instant si spectaculos... bine, mare parte din ce vezi acolo e zgomot, ca mediul era de asa natura, dar tot este relevant pentru scara de amplitudine...post-19106-139829538448_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pai daca vom considera ca matematica este gresita , atunci discutia (pt mine,cel putin) numai are rost . Nu ramane decat sa le nu luam dupa...instincte. Ce ar mai fi de spus ????In rest, metode de masura sunt cu "tonele". Important este sa ne si ajute cu ceva si sa corectam ceea ce gresim. Sau o facem romaneste ??? Mai intai facem ceva si dupa aceea constatam ce a iesit ?P.S. Aia cu minus se cheama "avans de faza".Acelasi lucru se poate constata si cu masuratorile SQW...dar cate nu sunt !? Important este sa stim ce vrem sa obtinem.

Link spre comentariu

Pai eu cred ca pina acum am vorbit de ponderea in semnal ("produsul finit") a componentelor nedorite si am incercat o nuantare de interpretare a celor din urma. Eu cind pun mina pe letcon chiar nu ma intereseaza cita matematica a curs ca sa pot face acest lucru.

Link spre comentariu

Eu cind pun mina pe letcon chiar nu ma intereseaza cita matematica a curs ca sa pot face acest lucru.

Aaaa...deci asta era problema. Domn'Dorin! Aici cred ca ai gresit adresa :rade:P.S.Ponderea componentelor nedorite tot matematic se determina.Tocmai asta am incercat sa explic. Nuantele sunt pt artisti , nu pt ingineri .
Link spre comentariu

Pentru ingineri dar si pentru artisti postez aici cateva FFT obtinute prin simulare de la cateva modele de tuburi,unele consacrate pentru audio,altele controversate pentru aplicatiile audio. Simularea a fost facuta cu un montaj SE doar cu tubul final,fara NFB,atacat direct din generatorul SPICE cu un nivel calibrat pentru a obrine la iesire 1W pe o sarcina de 8 ohmi,pentru toate exemplele. Ra este ales optim pentru fiecare tub in parte.Axele graficelor au fost trasate manual pentru zona de interes,acest lucru permitand o mai precisa analiza si comparatie intre diversele tipuri de tuburi. Intrucat nu se pot posta aici mai mult de 5 poze,o sa mai deschid un post. Mii de scuze dar nu am cum sa fac altfel in acest moment.

Link spre comentariu
Vizitator fixipixi

Multumim pentru simulari. Sunt foarte instructive si folositoare.Nu puteti face simulari pentru tuburi mai "musculoase"? De exemplu: GK71, GU13 (813), GM70, GU81.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări