ggg Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 ..dar nu asta ne intereseaza ci amplitudinea armonicilor.Te intereseaza si faza. Daca armonicele nu sunt in faza si amplitudinile lor se vor modifica . Se modifica aceste armonici , se modifica si "timbrul " si s-a terminat cu reproducerea sunetului de calitate.In LTC, cu directiva .four () gasim toate armonicele normalizate . Trebuie doar analizat graficul FFT cu ce raporteaza .four() si se va intelege imediat daca armonicele sunt ale semnalului amplificat sau sunt distorsiunile generate de sistemul de amplificare.Domn'Lazaroiu tot a pus date normalizate ale armonicelor dar absolut nimeni nu a bagat de seama. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 Bun, gasesc ca ar fi corect sa precizez ca imi bazez mare parte interventiile recente pe acest articol (pe care l-am mai postat cel putin o data pe forum): http://www.nutshellhifi.com/library/FindingCG.html ... Articolul ne arata cum se comporta o aceeasi lampa in functie de diversele topologii, nuantind serios ideea de "semnatura sonora" a unui dispozitiv oarecare... Concluzia acestuia ar fi ca un THD in valoare absoluta nu spune mai nimic. O alta concluzie este ca ar trebui nuantata ideea cum ca "armonicele pare sint placute si cele impare neplacute", se pare ca e mai important ca THD-ul sa fie compus in cea mai mare masura din armonici de ordin inferior decit de cele de ordin superior, adica zona de la 10kHz in sus, daca folosim 1kHz pentru test. Apopo, in articolul de mai sus se fixeaza comparatia dupa semnalul de iesire, 50V. Valderama asa este, daca vrei ca 6N13S sa si tina ceva in timp trebuie s-o limitam in jur de 2x3W. Ceva tot imi scapa cu lampa asta... Link spre comentariu
ggg Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 Pai articolul trateaza THD.Ce ar trebui sa fie relevant aici ?Semnalul amplificat trebuie sa contina atat armonicele pare cat si cele impare iar THD trebuie sa tinda catre 0. Asta-i toata treaba. Link spre comentariu
Kosmin Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 Da ggg, eu mai sus m-am referit strict la spectrul atasat de mine.Stiu ca si faza conteaza dar eu nu am plotat-o, la un click pe marginea FFT-ului in LTC putem afisa si faza semnalului. Cand am zis ca "ne intereseaza mai putin" m-am referit la nivelul zgomotului care in viata reala e mult mai sus decat cel din simulare.Iar cu postarea valorii armonicelor de catre userul lazaroiu e adevarat si le-a pus de cele mai multe ori, ideea e ca majoritatea se uita doar la poze, la text mai putin. Sa zicem ca e doar o chestie de intelegere a acelor masuratori, eu voiam sa ii arat lui zbodeoc ca se poate normaliza si poza cu spectrul semnalului. Nu am vrut sa jignesc pe nimeni, departe de mine acest gand.P.S. cred ca ar trebui sa continuam intr-un topic dedicat THD, sa nu se supere pe noi initiatorul acestui subiect. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 6, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 6, 2012 Da ggg, eu mai sus m-am referit strict la spectrul atasat de mine.Stiu ca si faza conteaza dar eu nu am plotat-o, la un click pe marginea FFT-ului in LTC putem afisa si faza semnalului. Cand am zis ca "ne intereseaza mai putin" m-am referit la nivelul zgomotului care in viata reala e mult mai sus decat cel din simulare.Iar cu postarea valorii armonicelor de catre userul lazaroiu e adevarat si le-a pus de cele mai multe ori, ideea e ca majoritatea se uita doar la poze, la text mai putin. Sa zicem ca e doar o chestie de intelegere a acelor masuratori, eu voiam sa ii arat lui zbodeoc ca se poate normaliza si poza cu spectrul semnalului. Nu am vrut sa jignesc pe nimeni, departe de mine acest gand.P.S. cred ca ar trebui sa continuam intr-un topic dedicat THD, sa nu se supere pe noi initiatorul acestui subiect. Corect,,chiar te rog daca se poate sa mutam aceste discutii inclusiv cu postarile mele (pozele) FFT intr-un topic dedicat distorsiunilor,nu ca m-ar deranja,dar este mai fain un topic curat...,pana la urma eu am inceput discutia si parca-mi pare rau... :jytuiyuMultumesc. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 P.S. cred ca ar trebui sa continuam intr-un topic dedicat THD, sa nu se supere pe noi initiatorul acestui subiect. Corect,,chiar te rog daca se poate sa mutam aceste discutii inclusiv cu postarile mele (pozele) FFT intr-un topic dedicat distorsiunilor,nu ca m-ar deranja,dar este mai fain un topic curat...,pana la urma eu am inceput discutia si parca-mi pare rau... :jytuiyuMultumesc.Corect si din partea mea! Deci in speranta ca acest nou topic se va crea (la un moment dat) va atasez doua FFT-uri la 6AS7 (la 1W amindoua) provenite din lumea reala, primul de pe diyaudio (Cellini) si al doilea de pe site-ul lui Jogis (6AS7 Single Ended Amp mit Vorstufe) Nu m-am lamurit daca in primul caz triodele sint in paralel dar in al doilea caz sint cu siguranta. Al doilea caz poate servi si ca exemplu de fereastra prost dimensionata (ma rog, poate exista limitari in aparatura de masura de care nu stim) ; cu alte cuvinte ar fi fost ceva mai interesanta o plaja la -80 sau chiar -100 dB... Va rog sa comentati raspunsul acestei triode la 1W (in ambele cazuri). Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 -60db(1/1000) ,-80db(1/10000) deja intrăm în zona de zgomot(unde găsim de toate,numai că nu prea le mai auzim...) , în schimb la -30db , -40db auzim(depinde ce auzim acum a-2_a ,a-3_a ,a-4_a,a-5_a...,mai mult sau mai puţin...)... Link spre comentariu
ggg Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 dB... Va rog sa comentati raspunsul acestei triode la 1W (in ambele cazuri).[attachment=1]1W_ubt2.jpg[/attachment]Dap.Foarte realiste si inteleg ca sunt foarte prost masurate din moment ce nu sunt date alte specificatii. Semnalul nu este in faza(prima) sau sunt masurate doar primele doua armonice(a doua) .Uite aici una la fel de reala si facuta cum trebuie .http://user.tninet.se/~vhw129w/mt_audio ... rk_fft.gifSi inca una la fel de reala http://www.pmillett.com/images/307a_Pictures/fft.bmpchiar si cu 6SN7 http://www.bartola.co.uk/valves/wp-cont ... -THD-2.jpg Link spre comentariu
zbodeoc Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 Stai putin, pai si "realiste" si "prost masurate" si "numai primele doua"?! ☺☺☺N-am precizat degeaba (de doua ori) ca este raspunsul la 1W! Cum crezi ca ar fi aratat ambele masuratori daca s-ar fi luat in considerare raspunsul la 5W? Link spre comentariu
ggg Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 Pai crezi ca ar fi vreo diferenta la 5W daca vrem sa masuram numai primele doua armonici pt a conclude asupra ponderii "odd and even harmonics" ?Primul grafic FFT prezentat cateva posturi mai sus, nu este cu semnal in faza .Si va fi la fel si la 1W,5W sau 100W Link spre comentariu
zbodeoc Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 Omule, io cred ca vrei sa-mi furi calul... ☺☺☺Pai imi arati 2 FFT-uri de la 2 lampi diferite (300B si 307A), altele decit lampa la care faceam eu referinta... Daca venim cu exemple din astea, sarind din lampa in lampa, n-o sa ajungem la nici-o concluzie, ever.. Link spre comentariu
ggg Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 Calul o fi al tau, problema este ca nu are saua pusa bine ;)FFT-ul unui semnal la care dorim se evaluam calitatea (nu alte tipuri de distorsiuni) va arata cu armonice, indiferent de tub .Ok.Ignora FFT-urile mele daca asa vrei. Dar la primul FFT pus de tine aici, semnalul este aiurea . Ce trebuie sa intelegem de acolo ? Link spre comentariu
zbodeoc Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 Pai exact ce v-am spus cu fo' doua pagini in urma, ca interpretam diferit FFT-ul... semnalul nu este aiurea, este un sinus de 1k si asa raspunde lampa in "distributie spectrala cantitativa"... mama ce expresie!... Link spre comentariu
ggg Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 semnalul nu este aiurea, este un sinus de 1k si asa raspunde lampa..Nu are cum.Semnalul nu este in faza. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 Exista un topic interesant "Does anyone have any FFT plots from real Class-AB tube amps?" peste gard cu "poze" foarte frumoase. Bunaoara primele trei "poze" sint FFT-urile masurate la un amplificator oarecare la 1W, 20W si 40W. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum