Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

D`ale THD-ului ...

THOMAS

Postări Recomandate

In cazul amplificatoarelor prezentate pe aici de multe ori avem reactie negativa asadar mai mult sau mai putin exista o diferenta intre fundamentala si armonicile sale.Pentru o lampa in sine nu se va putea obtine 100db diferenta, e mai mult decat ideal, daca 60dB e x10^3 si se atinge cu semiconductori prin o groaza de compensari.... de 100dB speram doar la amplificatoare operationale de instrumentatie.Daca un amplificator cu tuburi are THD 1% sau 0.001% e cam greu de simtit la o auditie, asta pentru ca urechea umana dupa cate stiu simte o diferenta abea de pe la 2-3%Vad ca se tot discuta de THD, dar de TID nu zice nimeni nimic.THD eu il vad ca o problema mai mica la un amplificator pe langa TID-ul sau. Nu cumva TID-ul transforma si el amplificatorul intr-un instrument ("ne")muzical?Cred ca s-a mai discutat aici pe forum dar nu s-a inteles exact acest subiect.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 164
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ggg

49

• zbodeoc

46

• THOMAS

13

• Kosmin

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu vad de unde vine nevoia de retragere, am vrut doar sa-mi spun un punct de vedere. Daca am gresit, pot fi contrazis, nu conteaza functia in aceasta discutie.Vazand linkul de mai sus, daca mi-a fost adresat as mentiona ca eu nu am vrut sa o dau spre lautarie sau altceva asemanator...

Link spre comentariu

Este suficient de ascultat un generator de armonici care este saxofonul pt a vedea diferentele de redare intre diversele tipuri de amplficatoare SS, SE, PP etc acolo unde tabloul acustic variaza intre fad si ton "gras", teoretic castiga SS cu o banda generoasa in care incap si armonicele superiaore dar practic tuburile "prelucreaza" TID-ul aparte, merg pe mina lui Kosmin...

Link spre comentariu

THD eu il vad ca o problema mai mica la un amplificator pe langa TID-ul sau. Nu cumva TID-ul transforma si el amplificatorul intr-un instrument ("ne")muzical?

Atat THD cat si TID sunt responsabile de afectarea "timbrului" pt ca ambele sunt factori de distorsiuni . Problema nu este deloc audiofila in sens ocult :rade: .Sunt lucruri perfect masurabile . Acum discutia asta nu are sens decat daca discutam despre HiFi care nu inseamna neaparat numai asigurarea unei benzi de frecvente in AF. Bineinteles ca un amplificator chiar daca-l alimentezi si la 210 V tot va fi in stare sa reproduca un sunet. Dar oare cum va fi semnalul in faza ??? Chiar si atunci cand un amplificator se aude foarte prost , putem recunoaste sunetele anumitor instrumente. Dar nu cred ca asta este subiectul discutiei.Dupa cum s-a spus si mai devreme , un sunet pt a fi recunoscut dupa "timbru" trebuiesc cel putin 7-8 armonici.Asta inseamna ca avem un sunet care-l putem recunoastem cognitiv. Dar daca vrem ca si toate celelalte proprietati dinamice ale sunetului sa fie reproduse cat mai exact ,avem nevoie de mult mai multe.In filmuletul urmator , la minutul 49:06 se poate observa cum se formeaza un sunet din armonice . Asta nu inseamna ca acele armonice vor fi suficiente pt recunoasterea sunetului produs de clopot lovit cu orice intensitate sau lovit din alt unghi (nuante de sunet). Dar sunt indeajuns pt recunoasterea acelui sunet.
Link spre comentariu

Oare proba de foc pt. determinarea calitatii unui amplificator nu ar fi raspunsul sau atunci cand esteatacat cu un semnal dreptunghiular ? (asa imi spune instinctul, aparatul matematic care mi-ar permite sa-mi sustin parerea a cam ruginit).

Link spre comentariu

Aici vorbim de marimi cuantificabile(thd, tid etc), pe care le putem compara daca vorbim de mai multe amplificatoare. Un semnal dreptunghiular ne poate da informatii asupra benzii amplificatorului (legat si de slew-rate) si posibil, vizualizat pe osciloscop, cu privire la neliniaritatile acestuia, dar sunt mai greu de masurat "cocoasele" care apar pe palier (daca apar). Intr-adevar pentru cineva care a tot repetat acest tip de masuratoare isi poate da seama despre un amplificator daca e bun sau nu din doua trei oscilograme, dar "cat de bun" e ceva relativ.

Link spre comentariu

Nu vad de unde vine nevoia de retragere, am vrut doar sa-mi spun un punct de vedere. Daca am gresit, pot fi contrazis, nu conteaza functia in aceasta discutie.Vazand linkul de mai sus, daca mi-a fost adresat as mentiona ca eu nu am vrut sa o dau spre lautarie sau altceva asemanator...

Stai dom'le linistit! Obida mea crescuse si dospise mult inainte sa apari dumneata sau orice alt coleg/telespectator...☺ Inteleg ca vrei sa treci la TID, acuma ca am epuizat THD-ul, hmmm... pai atunci vreau sa-ti subliniez si eu ce ai descoperit si dumneata, si-anume ca 100dB inseamna o enormitate, ha, ha! Si daca-ti este frica si vorbesti cu respect de cei "100dB" este foarte, foarte bine!; la fel ar trebui sa-i tratezi si cind ii vezi "by default" in stinga graficului unei simulari, ca am vazut ca nu ai probleme cu abordarea asta...
Link spre comentariu

He he acum cred ca am inteles ce vrei sa zici. Da acolo ar trebui normalizat graficul la 0dB pe fundamentala si vizualizate armonicile, iar daca s-ar folosi o varianta realista sa fie limitata fereastra la -100db, ca apoi o dam in zgomot.

Lazaroiu probabil nu a dat zoom in fereastra spice-ului, astfel daca ar fi mers pe un delta Y de 100dB, si deltaX de 100khz ar fi aratat altfel.

Sa inteleg ca in varianta asta ar fi de preferat? (o masuratoare a unui amplificator debitand 50w in 8R)

Posted Image

Link spre comentariu

Da dom'le, ne apropiem...cu Fmax la 100-200kHz insa... sigur, lampa se comporta imperturbabil, pentru un V+, Za, Rbias coroborate fixe, dar acestea sint evident "miscatoare" daca dorim, problema este unde punem "lupa" pe ea... si cum fixam/fotografiem parametrii de mai sus...... nu exista o "poza" pentru eternitate decit in publicatiile de profil, gen National Geographic sau Life... "Stiinta si tehnica", anyone?

Link spre comentariu

Iata si o simulare de la care a plecat montajul, a se tine cont ca spre deosebire de viata reala, "versatesterul virtual" e unul ideal, iar sistemul de achizitie asemenea, putand esantiona mai rapid. Astfel ca nivelul de zgomot e mult mai jos, poate fi chiar zgomot "numeric" din calculele simulatorului...dar nu asta ne intereseaza ci amplitudinea armonicilor.

Posted Image

Tu unde spui ca ar trebui pusa lupa?

De fixat si fotografiat nu e greu, treaba e ce anume sa fotografiem?

Asteptam si maestrii emeriti ai tuburilor sa vina cu o astfel de paralela, eu inca sunt mic si la inceput, numai sa le dea National G. voie.

Link spre comentariu

Frate, vorbim romaneste (mai tot timpul) dar nu ne intelegem ☺☺☺: "lupa" este exact ce ai pus mai devreme!!! puteai sa pui pina la 10MHz si/sau 50dB pe verticala dar la ce ti-ar fi folosit?! pentru audio , zic...PS. Trebuie sa vad ce-i cu 6N13S, s-o masor adica, cu aprate si scule concrete (compfuter, placi, soft) mi se pare ca-i mare "gaselnita" aici; un amp de birou sau de aprtament de nici 2x3-4W dintr-o singura lampa mi se pare fabulos!!!... Bine, 1/2 din 6N13S ar scoate maxim 6W, (nu te scobi Vali, "zicem" c-o atacam cu interstage...)

Link spre comentariu

Cum basca mea sa dau verdict comparind lampi la 5% thd?! pot?!

Poţi dar nu mi se pare corect.

Trebuie sa vad ce-i cu 6N13S, s-o masor adica, cu aprate si scule concrete (compfuter, placi, soft) mi se pare ca-i mare "gaselnita" aici; un amp de birou sau de aprtament de nici 2x3-4W dintr-o singura lampa mi se pare fabulos!!!... Bine, 1/2 din 6N13S ar scoate maxim 6W, (nu te scobi Vali, "zicem" c-o atacam cu interstage...)

6W-sinus-nelimitat nu pot să_i văd cu sau fără interstage(am iesit din "grafic"..) ,văd în schimb 3,7W(SE) sau văd PP clasaA-7W(thd şi tid mărimi onorabile) desigur extinsă clasa AB 10-12W(prefer să "discut" de ăia 7W),se poate chiar simula...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări