Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

D`ale THD-ului ...

THOMAS

Postări Recomandate

• Răspunsuri 164
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ggg

49

• zbodeoc

46

• THOMAS

13

• Kosmin

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

generator + osciloscop cu dublu spot este acceptabil?

Dar numai ca masuratoare statica.Stiu ca vrei sa ajungi la sunet dar este departe. Dinamic se intampla cu totul altceva. Conditia formararii unui semnal care sa contina sunet de instrument muzical , sunt 7 armonice . Un generator nu este suficient pt ca de fapt ti-ar trebui un semnal care sa contina armonice. Cu Spice poti sa simulezi folosind generatoare de semnal dar ca sa masori efectiv , este dificil.

Din masurarea semnalelor vei putea trage concluzia ca un amplificator, un subcircuit sau o componenta poate functiona intre niste valori. Dar pana la sunet acustic este o cale mult prea lunga.

Link spre comentariu

ggg dacă nu poate urmări/amplifica/ forma de undă dată(sinus-poftim) ! de ce mai introduci în discuţie semnalul armonic dat de un instrument sau altul ?(în cazul semnalului armonic se manifestă diferit ?).

Link spre comentariu

generator + osciloscop cu dublu spot este acceptabil?

Este foarte simplu de verificat comportarea amplficatorului daca ai un osciloscop cu doua spoturi, pe un canal vizualizezi semnalul din secundarul ampl. iar pe celalalt generatorul in asa fel incit amplitudinea acestuia sa fie identica (pe ecran) Exista un defazaj oarecare intre ele dar totusi se vede clar evolutia alternantelor functie de putere suficient pt aprecierea chiar a distorsiunilor vizibila chiar si de cei ce nu cred in osciloscop :da
Link spre comentariu

ggg dacă nu poate urmări/amplifica/ forma de undă dată(sinus-poftim) ! de ce mai introduci în discuţie semnalul armonic dat de un instrument sau altul ?(în cazul semnalului armonic se manifestă diferit ?).

Domn Vali! Daca sistemul este perfect liniar atunci , ce se "vede" in masuratori la o anumita frecventa(static) se va vedea in orice conditii. Dar este posibil ca la variatii de frecventa socotelile sa se mai schimbe, stiti dvs. mai bine ca mine. Poate sa arate perfect la 1 KHz iar la alte frecvente (sa zicem 880 Hz,1760 Hz,3520 Hz,..nota La ) sa nu mai fie chiar asa .
Link spre comentariu

Sunetul de bază fundamental(sursa de semnal) se "colorează"/contaminează în procesul de amplificare cu nivele armonice nedorite , în cazul amplificatoarelor distorsiuni armonice(THD).

Sursa de semnal muzical se "colorează"/contaminează în urma procesului de amplificare cu nivele armonice nedorite(THD) mai mult sau mai puţin(sunetul armonic privit ca sursă fiind o altă chestiune).

Sunetul armonic privit ca sursă trebuie amplificat cât mai fidel posibil (să adăugăm cât mai puţin la el "noi şi noi" nivele armonice).

Link spre comentariu

Domn'Vali ! Am pus cu ceva timp in urma si in acest forum , un curs intreg de fizica acustica care trata formarea sunetului (strict acustic) .

Intrebarea care se pune este urmatoarea : ce inseamna din punct de vedere electric , "fidel" ? Asta-i cea mai mare dilema .

Link spre comentariu

Fidel = amplificatorul la care ii bagi sinus pe intrare si pe iesire daca pui analizorul vezi doar fundamentala. Spune clar in film sinusul nu are armonici doar fundamentala. Este clar ca amplificator in care ssa bagi sinus si sa vezi pe iesire folosind analizorul doar fundamentala nu exista si atunci se cere armonici cat mai putine si cat mai mici in amplitudine.

Valderama primul filmulet este ..... STRASNIC!!!! :rade:

Link spre comentariu

Fidel = amplificatorul la care ii bagi sinus pe intrare si pe iesire daca pui analizorul vezi doar fundamentala.

Ok !!! Si cum vezi daca amplificatorul poate reda un spectru armonic (sau cat din el) daca tu vezi doar fundamentala ???? Atunci reformulez : ce masuratori statice (deh,ii pui sinus la anumite frecvente - adica frecventa nu variaza , ci doar o schimbi pt a efectua masuratori la o anumita valoare.Cele mai uzuale valori fiind 10,100,1000,5000 sau 10000 Hz . Niciuna din aceste frecvente nu le regasesti in natura, cu atat mai putin in spectrul instrumentelor muzicale ) trebuiesc efectuate ca sa observi comportamentul dinamic al amplificatorului sau a unor subcircuite ?
Link spre comentariu

Ok !!! Si cum vezi daca amplificatorul poate reda un spectru armonic (sau cat din el) daca tu vezi doar fundamentala ????

ggg tu vii sa discuti despre derivate si integrale cand nu merge bine adunarea si inmultirea???

S-a trecut de pasul cand se baga sinus pe intrare si iese sinus pe iesire? Noi la tuburi bagam sinus si mai rar sqrt si nu iese ce trebuie. Ce rost are sa ma gndesc la pasul 10 cnd eu la pasul 1 si 2 stau prost?

Aia de la SS da isi pot bate capul ca la ei sinusul si sqrt-ul arata bine.

Este proaspat simulat de Lazaroiu un driver asimetric pentru 6C33C. Crezi ca este asa usor sa il transpui in practica??? Borbely zice ca daca vrei sa faci treaba buna iti trebuie analizor de distorsiuni. Avem noi asa ceva la dispozitie??? Se poate si fara reglaj dar deja "inghiti vrei nu vrei un procent mai mare de distorsiuni".

Aaa si daca tot esti la pasul 10 stai sa iti mai zic despre un pas intermediar: brumul si zgomotul de fond de la marea majoritate a amplificatoarelor pe lampi. Iti dai seama ca brumul = nepricepere. Pai ce rost are sa pun osciloscop si generator pe un amplificator daca vad ca pus pe boxele (si daca este SE boxele sa aiba SPL :freaza: ) cu care va lucra are brum sau zgomot de fond? De fapt cred ca asta este primul pas: are brum sau zgomot de fond? nu trec la pasul urmator. Punct!!! Sau zgomotul de fond si brumul nu le trecem la distorsiuni? :rade:

P.S. Daca mai gasesc simularea mea pentru driverul asimetric in care am folosit E88CC pun grafice sa vezi ca nu a iesit simularea. Am folosit E88CC pentru ca la asta aveam modelul si o am si in fizic. Da recunosc ca nici modelul de traf nu era asa valabil.

Link spre comentariu

S-a trecut de pasul cand se baga sinus pe intrare si iese sinus pe iesire?

Nu ai decat sa masori cu sinus , cat vrei tu .Nu-i bai . Tocmai despre brum si greseli de montaj era cazul sa discutam acum !?

Cand vei dori sa intelegi care este diferenta dintre o masuratoare statica si una dinamica , mai stam de vorba.Pana atunci , "te salut generatie in blugi" .

P.S. Ai plecat cu discutia de la calitatea sunetului si am ajuns la configuratii de montaj si la brum ????

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Ti-am zis doar ca esti mai nou pe forum si nu stii cate "batalii" grele au fost purtate aici ca sa invatam unii de la altii si sa ajungem la niste concluzii comune .

In exercitiul comunicairii , atitudinea conteaza pt ca nimeni nu le stie pe toate si cu totii avem de studiat !!! Cine doreste sa se perfectioneze va avea de invatat tot timpul .

Editat de gg101
Link spre comentariu

..nu are nici o relevantza vechimea pe un forum,mai ales tehnic, insa,pe masura ce citesc mai multe topicuri imi schimb/confirm pareri despre anumitzi useri.Ce este de regretat e faptul ca useri care aveau experientza in analiza audio nu mai posteaza, probabil ca l-i s-a taiat elanul asistand la ''circul'' din sectziunea asta a forumului.Uneori chiar ma intreb cati din cei care au postat in topicurile astea legate de THD chiar au masurat real asta....si cred ca se pot numara pe degetele...de la o mana.Restul posteaza doar pt distractzie si nevoia de a contrazice eventual a-si  crea o imagine...''vezi Doamne ce i_am zis lu' ala ''/''l_am facut praf pe xxx,habar n_are de ..''..chestii copilaresti care uneori chiar se asociaza cu experientza de viatza implicit cu varsta.Am ajuns sa_i dau dreptate lui @dvb cand zicea ..''mai,mucea,draga.....''

On_topic:

Din umila mea experientza in analiza semnalelor audio,as putea spune ca dotarea minima pt a face lucrul asta se rezuma la :

-milli_voltmetru electronic capabil sa masoare corect semnal audio pana in 20KHz

-dummy_load (rezistentza de sarcina) cu caracter rezistiv si nu nicheline de resou bobinate pe ceramica (se pot folosi totusi si astea doar cu bobinare bifilara ),

-osciloscop,

-generator de semnal cu factor de distorsiuni foarte mic,

-analizor de distorsiuni calibrat.

Totusi,pt  acuratetze , e indicat sa se foloseasca si un analizor de spectru in ideea de a vedea ponderea armonicilor si eventual zgomotul (noise) in semnalul analizat.Se poate face si o comparatzie intre rezultatele masuratorii cu analizatorul de distorsiuni si cel de spectru benefica in multe cazuri.Cine are doua generatoare de semnal poate face si testele de IMD ,SMPTE/DIN cu 60Hz, 7 kHz , 4:1 ratio, sau CCIF/ITU-R cu 19 kHz,20 kHz, 1:1 ratio.

Importanta e si o analiza a caracteristicii de frecventza a amplificatorului,o limitare in spectrul audio chiar  nu mai justifica analiza distorsiunilor.Eu,personal, fac asta inainte de a trece la masuratorile THD.

Link spre comentariu

Importanta e si o analiza a caracteristicii de frecventza a amplificatorului,o limitare in spectrul audio chiar  nu mai justifica analiza distorsiunilor.Eu,personal, fac asta inainte de a trece la masuratorile THD.

Chiar cu vreo cateva posturi mai sus sunt postate doua filmulete de catre Domn'Vali de unde se poate intelege ce semnal trebuie sa avem la generator. Este adevarat ca este mai greu de obtinut dar foarte relevenat (poate cel mai relevant) pt echipmantele audio 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări