Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator FC-100 (Mihai Rauta)

Postări Recomandate

Eu am tranzistorii astia Thermaltrak , au costat o mica avere.

Cat la % este diferenta la hfe este intre PNP si NPN daca i-ai masurat?Intreb mai ales ca astia costa o avere asa cum ai zis si am vazut ca se prefera sa nu se depaseasca la amplificatoare 10% distanta intre PNP si NPN
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 83
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum s-au mai ieftinit din cate observ, cu tva si cu transport ajunge cam la 100 lei / bucata. Eu i-am luat cu un an si jumatate inainte daca mai tin bine minte, aveam un proiect de amplificator extrem de complex dar cum planurile s-au schimbat cand a aparut al-3-lea membru al familiei :) , a trebuit sa pun electronica in cui pana acum cand am inceput lucrul la SARA. Deci nici n-am apucat sa desigilez punga in care au venit de la Farnell. N-am mai avut timp nici macar sa ascult odata sculele audio ce le-am dus la parinti. Daca nu ma insel, ar trebui sa fie vreo 6 NPN-uri si 6 PNP-uri. Sincer in acest moment nu-mi trebuiesc si chiar as avea ceva nevoie de banuti sa termin proiectul SARA. Initial ma gandisem sa fac un pocinog si sa le tai piciorusele diodelor dupa care sa-i adaptez la cablaj dar nu m-am indurat sa fac praf o componenta cu care nu te intalnesti in fiecare zi si nici nu cred ca o sa mai am bani vreodata sa mai cumpar inca 12 bucati. Asa ca la SARA am optat pentru TTC5200 si Thermaltrak-urile au scapat sigilati.Daca aveti nevoie de ei momentan i-as vinde.

Link spre comentariu

Da, dar fiind fabricati de Toshiba se numesc TTC. Sunt o varianta noua a clasicilor 2SC5200 la care s-a scazut capacitatea parazita de la circa 200pF la 150pF. Sunt niste tranzistori destul de buni pentru audio mai ales daca sunt de fabricatie japoneza si in plus pretul este mic in comparatie cu ceea ce primesti. Spre comparatie Thermaltrak-urile suporta o putere de disipatie dubla , 300W in loc de 150W , tehnologie de fabricatie a waferului (pastilei die) mai noua si diodele de reglare a bias-ului integrate, dar pretul este de circa 10x mai mare. Intotdeauna calitatea dusa la extrem si-a cerut tributul. Thermaltrak-urile sunt exceptionale in amplificatoarele de clasa B in vederea mentinerii precise a curentului optim de bias care duce catre distorsiuni mai mici decat clasa AB oricum ar fi ea setata. In privinta amplificatorului din acest topic, as sublinia ca tranzistorii folositi de Roender sunt ceva mai vechi , avand putere mai mica, de circa 180 W, asadar daca folositi varianta actuala NJL4281 puteti pentru aceeasi putere sa economisiti un tranzistor per ramura, adica 4 bucati per amplificator stereo. Tragand linie ar fi o economie de circa 400 lei.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Tranzistorii onsemi NJL0281/0302 vad ca sunt disponibili chiar la Onsemi si ma gandesc sa-i comand de la ei (are cineva idee daca se pot cumpara la bucata ?). Poate o sa comand si sample dar nu imi sunt suficienti si trebuie sa mai si cumpar.Mai problematic vad eu procurarea 2SA1360-Y/2SC3423-Y care sunt iesiti din fabricatie.Rudi spunea ca a folosit cu succes niste replici facute de ISC.Ca continui istoria constructiei va anunt ca am primit de la iesenii nostri traful ptr alimentarea frontendului realizat pe comanda in timp record.

Link spre comentariu

Pe site-ul ala sunt preturi bune, vad ca pana in Romania iti ia drumul 22 dolari cea ce e bineCand cumperi direct de la onsemi se presupune ca iei cantitati mari de sute de bucati, nu cumperi ca la chiosc 5 bucati, daia e drumul asa scumpSample-urile sunt asa pentru noi astia care mai butonam si noi din joi in pasti cate un amplificator ori sursa in comutatie sau te miri ce curiozitati ale electronicii :limb:

Link spre comentariu

Amplificatorul lui Mihai a zguduit putin lumea DIY-erilor audio, a venit cu un concept nou si interesant , cu lever-shift-ul ala...dar are si o parte care mie personal nu-mi place. El a prevazut ca amplificatorul sa lucreze in clasa A. In acest caz nu este nevoie absolut deloc de tranzistori finali Thermaltrak. Rolul acestora este de a tine cat mai precis si corect nivelul bias-ului ceea ce la clasa A nu este necesar. O superdioda banala face aceeasi treaba ca toata cohorta aia de diode integrate in tranzistorii finali. Daca veti opta pentru schema originala cu functionarea amplificatorului in clasa A, v-as sfatui pur si simplu sa nu folositi Thermaltrak , ci mai degrama MG 6332 : http://ro.farnell.com/semelab/mg6332/tr ... =lookahead . Amplificatorul asta ar merita o redesenare a cablajului si cu tranzistori normali.

Link spre comentariu

Sample-urile sunt precum mostra gratuita pe care o gusti la supermarket: îti face pofta, dar nu te satura.Dupa cum e conceput cablajul lui Mihai, se poate usor separa (taia) partea de atac pentru a o folosi împreuna cu un alt etaj final.Iar daca se rasucesc finalii cu 180°, astfel încât sa fie pozitionate sub cablaj si terminalele sa arate înspre înafara cablajului (se dau gaurile de fixare sub cablaj), atunci se pot adapta usor si tranzistoare obisnuite. Mai trebuie implementat doar circuitul de polarizare.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Incet incet facem progrese :)Am reusit zilele astea sa gasesc 2SA3423 si 2SC1360 la pacificsemi si i-am comandat (cam scumpa distractia :( )Este unul din putinele locuri unde se gasesc acesti tranzistori originali, nu am avut curaj sa comand de pe ebay.Mai am pe drum 2 toroidale de 200W/bucata, cate unul ptr fiecare canal. Voi incepe cu ce e mai usor adica shunturile ptr front-end, soft power-on si protectiile boxelor.Sper sa merite efortul si ampliful asta sa ma rasplateasca cu un sunet de calitate :)

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...

Niste poze cu cablajele in lucru. E o placere sa lipesti componente pe cablajele rosii. Pentru protectiile DC si Soft-start nu am mai prins cablaje frumoase si mi le-am facut eu.Am facut rost si de Thermaltrackuri mai astept 2SA-2SC-urile care de 6 sapt au fost expediate din SUA si le-am pierdut urma.

post-13871-139829604341_thumb.jpg

post-13871-139829604357_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări