Vizitator Marty Postat Iunie 18, 2006 Partajează Postat Iunie 18, 2006 Salutare si bine v-am gasit! Despre ce e vorba... Bordul masinii mele este iluminat cu ajutorul unor becuri identice cu cele de pozitie (in loc de cei 5 W ai celor de pozitii), doar ca au ca putere 2 W (in loc de cei 5 W ai celor de pozitii). Intucit in urma cu 1 an am pus peste tot becuri romanesti de 5W, a rezultat o meseriasa ardere a reostatului care regleaza intensitatea luminozitatii bordului + ca s-au ars toate becurile respective. In momentul de fata mai functioneaza doar vreo 2 becuri din alea, dar numai dupa aplicarea unui pumn in partea superioara a bordului. Asadar, introducerea fiind facuta, va prezint ideea. M-am gindit sa inlocuiesc becurile alea stupide (cele de 2W sunt aproape imposibil de procurat) cu niste LED-uri superbright. Ideea este ca LED-urile se alimenteaza la 3V, bordul meu da 12V. Intrebind pe tanti de la magazinul de unde am luat o parte din LED-uri cum scad din 12 in 3, mi-a zis ca sa folosesc o rezistenta de 1K. Ulterior, o alta tanti (de la magazinul de unde am luat rezistentele), mi-a zis sa pun rezistenta pe piciorul de - al LED-ului. Acum, tinind cont de faptul ca nu vreau sa intrerup folia cu trasee a bordului, va intreb si eu ca profanu': 1) Se prajesc LED-urile daca le alimentez la 12 in loc de 3 ? 2) Cit de adevarata e informatia aia cu rezistenta de 1 KOhm si legarea ei ? 3) Sugerati o alta alternativa ? Pentru edificare completa, becurile actuale arata asa: http://www.aniec.com/PRODUCTS/mc/fog%20 ... 20bulb.jpg (T10) http://www.ihwabulb.com/images/car--aut ... (w2.1x9.5d).jpg Link spre comentariu
pisoiu Postat Iunie 18, 2006 Partajează Postat Iunie 18, 2006 Cea mai importanta chestie. Led-urile, de oricare ar fi ele, nu se alimenteaza la 3V. Nici la 1, 2, 4, 5 sau cat vrei tu. Led-urile se alimenteaza la curent constant, iar valoarea acestui curent depinde de tipul led-ului. 1. Daca alimentezi un led direct de la 12V, se va comporta ca un blitz de aparat foto. De unica folosinta.2. Nu te lua dupa ce zic diverse "tanti". Daca ele au vazut la viata lor ca toate led-urile au o rezistenta in serie, nu inseamna ca asa se procedeaza cu led-urile superbright. De ce? Pentru ca aceste led-uri se alimenteaza la curenti destul de mari. Un led superbright de 3W spre exemplu, are nevoie de 700mA. Hai sa facem un calcul. Daca pui o rezistenta in serie, de la 12V pe led, pe ea vor cadea cam 8V (am un led dinasta de 3W, si la curent de 700mA, caderea de tensiune pe el e de 4V). In consecinta, puterea disipata pe rezistenta va fi de P=U*I=8V*0,7A=5,6W, si asta numai pentru un LED. Daca vrei sa alimentezi tot bordul asa, o sa iasa un resou din el. Daca pui led-uri de putere mai mica, puterea disipata va fi mai mica, insa tot va genera caldura. O alta problema e ca tensiunea de alimentare nu ti-e constanta, o sa constati ca atunci cand o calci mai tare, led-ul o sa lumineze mai tare.3. Un led superbright se alimenteaza dintr-un driver de led, care e de fapt o sursa de curent constant in comutatie. Secretul e faptul ca folosesti o metoda de conversie energetica mult mai eficienta, si nu mai bagi o gramada de watti in rezistente. O alta solutie e sa verifici caderea de tensiune care exista pe un led de genul asta la curentul nominal de functionare, si sa le inseriezi, asa incat sa cazi exact pe tensiunea de alimentare. Cum ziceam mai sus, led-ul meu, la 700mA are cadere de 4V. Daca pun 3 in serie, pot sa le alimentez la 12V. Insa problema la tine e alta, tu la masina nu ai 12V, ci ai undeva intre 8-9V cand dai la demaror si 14-15 in incarcare. Daca ar ramane alimentate la fix 12v ar fi ok, dar si un volt sa pui in plus, si poti trece peste curentul maxim de functionare, si o sa le arzi.Singura solutie e sa folosesti drivere de astfel de led-uri, eventual reglabile, ca sa te poti juca cu luminozitatea./pisoiu Link spre comentariu
alex mm Postat Iunie 18, 2006 Partajează Postat Iunie 18, 2006 ....... 1. evident ca un LED alimentat la 12 V fatza de 3 V? va lumina scurt si se va arde :rolleyes: .2. Ceea ce trebuie sa shtii e ca un LED are nevoie de un curent max de 20 mA , asha ca rezistorul serie cu LED-ul poate sa fie de la 510 ohmi la 750 ohmi la o alimentare de 12V cc . 3.Exista o solutzie, se face un generator de curent constant , din doi tranzistori shi doi rezistori , cu ajutorul caruia alimentezi tot bordul . Atentie LED-urile au o lumina sub un anumit unghi , nu toate LED-urile se preteaza la asha ceva . :yawinkle:cauta asha ceva , va merge sigur :smt006 Link spre comentariu
Vizitator Marty Postat Iunie 18, 2006 Partajează Postat Iunie 18, 2006 MUltumesc frumos pentru raspunsurile prompte!1. Pisoiule, cam cit costa un driver d-ala (roughly)si cite LED-uri pot alimenta dintr-unul? Exista numai drivere individuale sau exista si cu mai multe "sloturi" ?In alta ordine de idei, bordul nu e stabilizat ? Ma gindesc la faptul ca daca era cum spui tu (crestere a intensitatii luminoase cind accelerez) ar fi trebuit sa faca si cu becurile la fel. Nu?2. Alex, n-am cum sa alimentez tot bordul dintr-o singura sursa (etajul sugerat de tine) deoarece pe bord se mai afla si alte becuri (pozitie, faza scurta, faza lunga, martorii de bord + computerul de bord) care sunt luminate cu alt tip de becuri si se alimenteaza exclusiv la 12V.Sa stii ca m-am gindit si eu la faza cu unghiul de iluminare, mie trebuindu-mi sa ilumineze un orificiu cam cit o jumatate de sfera. OK, in botul LED-ului e lupa, e lumina cea mai intensa, da-m lateral e....vraiste. :smt037: Sper sa mearga cu astea care le-am luat, daca nu.....P.S.: Va rog sa nu va suparati ca pun intrebarile care le pun, dar inchipuiti-va ca vorbiti c-o baba din statia de tramvai. Nivelul de cunostinte e aproximativ acelasi. :smt005 Link spre comentariu
pisoiu Postat Iunie 18, 2006 Partajează Postat Iunie 18, 2006 ......1. Pisoiule, cam cit costa un driver d-ala (roughly)si cite LED-uri pot alimenta dintr-unul? Exista numai drivere individuale sau exista si cu mai multe "sloturi" ?In alta ordine de idei, bordul nu e stabilizat ? Ma gindesc la faptul ca daca era cum spui tu (crestere a intensitatii luminoase cind accelerez) ar fi trebuit sa faca si cu becurile la fel. Nu?E cativa dolari, numai ca trebuie sa sapi ceva pana gasesti. Led-urile se pot si grupa in serie, nu e musai sa pui un driver/led. Cauta pe la distribuitorii de la noi, dar intai alege-ti ledurile cu care vrei sa lucrezi, sa fii multumit de nivelul de luminozitate emis, ca de tipul led-ului depinde si sursa. Led-ul care l-am dat eu ca exemplu e unul de 3W, e foarte puternic. Prima oara cand i-am dat drumul am facut greseala sa ma uit direct la el, si mi-a ramas o pata pe retina vreo 10 minute. S-ar putea sa gasesti led-uri de puteri mai mici, care sa te satisfaca.Tensiunea de 12v de pe masini in general nu e stabilizata. Si la becuri exista variatii luminoase, insa de obicei nu sunt perceptibile. Am vazut pe unele dacii mai vechi, mai ales cu acumulatori slabiti, unde se vedea pe faza lunga destul de clar momentul in care accelerai motorul. Alex mm, da-mi voie sa te contrazic, led-urile superbright se alimenteaza la curent mai mare de 20mA, depinde de tipul lor. Intra pe site la comet si cauta un link catre "Cree", o sa gasesti acolo o tabela cu specificatii. Led-ul de care zic eu e un XLamp 3 7090./pisoiu Link spre comentariu
Vizitator Marty Postat Iunie 18, 2006 Partajează Postat Iunie 18, 2006 Faza care m-a impins sa intreb pe forumurile de specialitate a fost ca am intrebat-o pe tanti care mi-a zis de rezistorul de 1K, de citi Watt-i e LED-ul. Raspunsul a fost foarte prompt, ce-i drept: "5 mm"! Acestea fiind zise, am zimbit timp, am luat led-urile, am luat rezistentele si am spalat putina! Link spre comentariu
Abram Burel Postat Iunie 19, 2006 Partajează Postat Iunie 19, 2006 Hai sa nu ne ametim :)In primul rand ca nu rezulta clar ce numeste fiecare "superbright". Intre unul "normal" (macar ca aspect) care are un curent "nominal" de 20 mA (dar care lumineaza destul de tare si la 1 mA!) si unul de 1W de exemplu, care cu siguranta arata mai... ciudat si care va avea nevoie de vreo 300 mA (daca vreti de la el tot ce poate fara sa-l prajiti) sunt ceva diferente de... brightness (luminozitate, intensitate luminoasa mai exact).Cu toate astea, nu inseamna ca acel curent "constant" nu se poate obtine printr-o simpla rezistenta. E drept ca in simplitatea ei s-ar putea sa trebuiasca sa fie de putere, daca vreti sa alimentati un singur Luxeon la 12V.Daca vreti sa faceti calcule, aveti asa:1. Uled=3 V. Indiferent de "puterea" lor, ledurile prezinta o tensiune care se invarte in jurul valorii de 3V. Chiar daca in functie de cat curent "bagati" in ea, tensiunea asta poate fi 2,X pana la 3,X V, pentru calcule ingineresti ajunge 3V. Daca vreti mai multa precizie va uitati pe curbele date de producator. Daca nu stiti producatorul, multumiti-va sa va comportati ca... simpli ingineri :D2. Iled=? mA. Asta va trebui sa-l aflati cumva. Cel mai sigur este sa luati de la magazine care certifica provenienta si dau date despre componente si producator. Daca vreti totusi sa fiti creativi, luati 11 bucati si cresteti progresiv curentul, pana cand primele 10 fac poc. Faceti o medie a valorilor obtinute si pe al 11-lea il alimentati cu un sfert din valoarea obtinuta. Metoda nerecomandata din motive evidente.3. Ubat=12 V. E adevarat ca tensiunea variaza, dar cei +20% - 30% n-o sa produca efecte vizibile.Acum, calcule (tensiunile in V, curentii in mA, rezistentele in kohmi, puterile in W):A. Daca se alimenteaza ledurile individual, atunci pentru fiecare trebuie o rezistenta de valoare:R = (Ubat-Uled)/Iledsi putereP = k * (Ubat-Uled)*Iled/1000unde k = 2...4 un factor care va ajuta sa nu transformati rezistenta in resou.B. Se pot pune n leduri de acelasi fel in serie. Rezulta o rezistenta mai "mica", adicaR = (Ubat-n*Uled)/IledP = k * (Ubat-n*Uled)*Iled/1000Dezavantajul este ca nu veti putea varia prea mult intensitatea luminoasa, iar ledurile sunt mai sensibile la variatiile tensiunii baterieiC. Se pot pune n leduri de acelasi fel in paralel. In modul simplu trebuie o rezistenta mai "mare" si anume:R = (Ubat-Uled)/Iled/nP = k * (Ubat-Uled)*Iled*n/1000Proiectarea "ortodoxa" impune si cate o rezistenat in serie cu fiecare led, si calculul se complica putin, dar daca nu vreti sa fortati ledurile si ele sunt strict de acelasi tip (nu ca seamana), iluminarea lor va fi identica.Pentru bord se pot folosi orice variante in functie de gradul de modificari pe care suntem dispusi sa-l aducem.Varianta C permite in mod normal modificarea fara a umbla la folia cu circuite. Totusi, ledurile vor trebui pilite pentru a lumina cat mai asemanator unui bec, adica de jur imprejur (nici chiar ledurile SuperFlux, de genul celui din poza de mai inainte nu dau acelasi efect ca un bec, pentru care este de fapt sistemul de dispersie a luminii din bord - nu stiu ce masina ai, dar am impresia ca o Dacie ). In plus, ele vor trebui montate in soclurile originale ale becurilor pentru a asigura demontarea/montarea facila, fara a umbla la cablaj. In fine, va trebui identificat + si - traseelor.In orice caz NU e neaparata nevoie de "generatoare" de orice fel pentru alimentarea ledurilor in aplicatiile auto (desi se poate face economie de energie si se poate scapa de problemele termice - caldura disipata de rezistente). Link spre comentariu
Vizitator Marty Postat Iulie 10, 2006 Partajează Postat Iulie 10, 2006 Se pare c-am rezolvat-o, mi le-a facut un nene care se ocupa de borduri! Mai ramine doar sa vad cam cita caldura disipa rezistentele alea si, in functie de acest factor, ori imi cumpar led-uri de 12v cu tot cu soclu (am gasit pe un site romanesc de licitatii, sper ca intelegeti de ce nu-i dau numele), ori cumpar un bord digital de la un nene (sa vezi atunci bataie de cap ca sa-l adaptez pe cablajul existent pe masina mea). :)Nu am Dacia, am Renault 21 si nu, nu urmaresc sa schimb culoarea bordului, urmaresc sa nu ma mai lovesc atit de des de timpenia asta cu becuri arse. Link spre comentariu
Vizitator luxeon3 Postat August 11, 2006 Partajează Postat August 11, 2006 Cea mai importanta chestie. Led-urile, de oricare ar fi ele, nu se alimenteaza la 3V. Nici la 1, 2, 4, 5 sau cat vrei tu. Led-urile se alimenteaza la curent constant, iar valoarea acestui curent depinde de tipul led-ului. 1. Daca alimentezi un led direct de la 12V, se va comporta ca un blitz de aparat foto. De unica folosinta.2. Nu te lua dupa ce zic diverse "tanti". Daca ele au vazut la viata lor ca toate led-urile au o rezistenta in serie, nu inseamna ca asa se procedeaza cu led-urile superbright. De ce? Pentru ca aceste led-uri se alimenteaza la curenti destul de mari. Un led superbright de 3W spre exemplu, are nevoie de 700mA. Hai sa facem un calcul. Daca pui o rezistenta in serie, de la 12V pe led, pe ea vor cadea cam 8V (am un led dinasta de 3W, si la curent de 700mA, caderea de tensiune pe el e de 4V). In consecinta, puterea disipata pe rezistenta va fi de P=U*I=8V*0,7A=5,6W, si asta numai pentru un LED. Daca vrei sa alimentezi tot bordul asa, o sa iasa un resou din el. Daca pui led-uri de putere mai mica, puterea disipata va fi mai mica, insa tot va genera caldura. O alta problema e ca tensiunea de alimentare nu ti-e constanta, o sa constati ca atunci cand o calci mai tare, led-ul o sa lumineze mai tare.3. Un led superbright se alimenteaza dintr-un driver de led, care e de fapt o sursa de curent constant in comutatie. Secretul e faptul ca folosesti o metoda de conversie energetica mult mai eficienta, si nu mai bagi o gramada de watti in rezistente. O alta solutie e sa verifici caderea de tensiune care exista pe un led de genul asta la curentul nominal de functionare, si sa le inseriezi, asa incat sa cazi exact pe tensiunea de alimentare. Cum ziceam mai sus, led-ul meu, la 700mA are cadere de 4V. Daca pun 3 in serie, pot sa le alimentez la 12V. Insa problema la tine e alta, tu la masina nu ai 12V, ci ai undeva intre 8-9V cand dai la demaror si 14-15 in incarcare. Daca ar ramane alimentate la fix 12v ar fi ok, dar si un volt sa pui in plus, si poti trece peste curentul maxim de functionare, si o sa le arzi.Singura solutie e sa folosesti drivere de astfel de led-uri, eventual reglabile, ca sa te poti juca cu luminozitatea.******************************BaietiTipu e bun*******************/pisoiu Link spre comentariu
Vizitator luxeon3 Postat August 11, 2006 Partajează Postat August 11, 2006 MUltumesc frumos pentru raspunsurile prompte!1. Pisoiule, cam cit costa un driver d-ala (roughly)si cite LED-uri pot alimenta dintr-unul? Exista numai drivere individuale sau exista si cu mai multe "sloturi" ?In alta ordine de idei, bordul nu e stabilizat ? Ma gindesc la faptul ca daca era cum spui tu (crestere a intensitatii luminoase cind accelerez) ar fi trebuit sa faca si cu becurile la fel. Nu?2. Alex, n-am cum sa alimentez tot bordul dintr-o singura sursa (etajul sugerat de tine) deoarece pe bord se mai afla si alte becuri (pozitie, faza scurta, faza lunga, martorii de bord + computerul de bord) care sunt luminate cu alt tip de becuri si se alimenteaza exclusiv la 12V.Sa stii ca m-am gindit si eu la faza cu unghiul de iluminare, mie trebuindu-mi sa ilumineze un orificiu cam cit o jumatate de sfera. OK, in botul LED-ului e lupa, e lumina cea mai intensa, da-m lateral e....vraiste. :smt037: Sper sa mearga cu astea care le-am luat, daca nu.....P.S.: Va rog sa nu va suparati ca pun intrebarile care le pun, dar inchipuiti-va ca vorbiti c-o baba din statia de tramvai. Nivelul de cunostinte e aproximativ acelasi. :smt005vezi ca drivere dalea gasesti la unii din Buc care se ocupa de leduriam vazut un site,nu mai stiu cum,cauta pe google e o firma care are si leduri si lupe si drivere.daca nu gasesti zi ca sa ma uit in history Link spre comentariu
Blind Postat August 11, 2006 Partajează Postat August 11, 2006 Nu-i mai simplu sa pui niste SMD-uri in serie pana ce ajungi la tensiunea de 12V necesara gruparii respective? Link spre comentariu
Abram Burel Postat August 12, 2006 Partajează Postat August 12, 2006 Întotdeauna, indiferent de gruparea ledurilor, e nevoie de un "ceva" pentru limitarea curentului prin leduri. Cel mai simplu este evident cu o rezistenţă. Link spre comentariu
Vizitator Tomy Postat Septembrie 13, 2006 Partajează Postat Septembrie 13, 2006 Si eu sunt interesat de aceeasi chestie. Eu initial ma gandeam in felul urmator: Sa folosesc un montaj cu un VTC (Variator de tensiune continua), un LM05XX sau ceva de genu..de la care sa alimentez ledurile. Dar acum cum ati spus de driver de led-uri, mi-am adus aminte de un montaj de VU metru, care folosea un driver ptr 10 leduri. Era un LM3914. Acum am si citit datasheet-ul, si e destul de convenabil. http://www.national.com/pf/LM/LM3914.html Are curent constant pe leduri, programabul de la 2mA la 30mA, alimentarea e ideala. Ceeace nu stiu, este ca...in ce masura ajung 30mA la un led super-bright .... Care este parerea voastra ...? Link spre comentariu
Blind Postat Septembrie 13, 2006 Partajează Postat Septembrie 13, 2006 Un topic dedicat ledurilor se gaseste AICI, cred ca va rezolva toate dilemele Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum