Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Relatia putere/frecventa/impedanta la un difuzor de sub.


spinach

Postări Recomandate

Buna ziua ,Avem un difuzor de frecvente joase , diametru 10 inch ; pe el nu scrie nimic , decit o serie din mai multe cifre .Am facut montajul : generator de semnal sinusoidal , amplificator 300w , difuzor , osciloscop si voltmetru paralel pe difuzor , difuzorul in aer.Am injectat progresiv frecvente intre 30-150hz si putere de la minim la maxim ; puterea am obtinut-o prin calcul .Ce am observat :1.Deplasarea X depinde de frecventa si putere injectata 2.Difuzorul suporta o putere mai mare la frecventa de 100 Hz decit la 30 Hz3.Incercarea de a injecta la 40hz puterea care a fost suportata la 100 Hz , a dus la aparitia mirosului de sirma incalzita ; foate periculos .4.La 30 hz , la cresterea de putere se ajunge in situatie de depasire Xmax si incepe sa hirie/atingere in ceva5.La 30 hz , are impedanta mult mai mare decit la 100hz ; deci daca totusi ajunge de hirie , inseamna ca suporta o putere mult mai mica decit la 100Hz Intrebare : -cind pe un dif scrie o putere , la ce ne putem astepta ? Logic nu ar fi normal ca sa fie suportata pe tot spectrul de frecventa ? Exista standarte in acest sens sau fiecare producator face ce vrea ?-putere maxima suportabila se masoara/stabileste la impedanta nominala sau se ia pe toata banda de frecventa valoarea maxima suportabila indiferent la ce frecventa este ?-racirea bobinei este dependenta de amplasare difuzor ?adica daca este in cutie se raceste mai bine ca in aer ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • spinach

    4

  • LUCI

    2

  • hpavictor

    1

Top autori în acest subiect

Puterea marcata reprezinta masura in care ansamblul rezista la conversia energiei, din electrica in mecanica, care se face cu eliberare de energie termica, stiindu-se ca randamentul este sub 100%... valorile indicate sunt corespunzatoare unor conditii de frecventa, amplitudine, respectiv timp... ansamblul, proiectat corespunzator, poate rezista mai mult sau mai putin, fct. de detaliile constructive, modul in care disipa caldura, materiale, s.a.m.d.

Din cate stiu, testele se fac cu semnal tip zgomot roz (semnal cu amplitudine constanta in toata banda), probabil restrans la spectrul corespunzator difuzorului in cauza... testul se face epiric, la anumite valori amplitudine/timp, pana crapa, probabil... standarde sunt multe, nu stiu detalii pe de rost.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Audio_power

Link spre comentariu

Deci sa inteleg ca mai ales pentru difuzoarele de sub , nu ne putem baza niciodata pe ce scrie pe el ? Mie mi se pare strimba ideia ; normal daca ascris pe el 100w , ar trebui sa reziste pe toata gama de frecventa la 100w si daca are in plus 50w la 100hz este problema fabricantului.

Link spre comentariu

De obicei , testele de putere sunt distructive , in Romania standardul era ca difuzorul ( incinta acustica ) testat sa reziste la o anumita putere RMS minim 100 ore de zgomot roz ! Prin determinari repetate ( distructive ) se poate afla care este puterea la care rezista fara probleme pe termen lung... :sparge: :sparge: :sparge: :sparge: :sparge:

Link spre comentariu

Nici nu e foarte fair, sa testezi strict la o anumita frecventa... cu exceptia cocalarilor alora, care asculta cu tuitarele si ufarele la blana, in "ursulet", nu asculta nimeni teste, toata lumea asculta muzica. In muzica sunt folosite instrumente, nu generatoare de ton... in ultima instanta, stim cu totii care-i diferenta... foarte putine difuzoarele care nu se fac zacusca, la 20hz/100w...

Link spre comentariu

Buna ziua ,5.La 30 hz , are impedanta mult mai mare decit la 100hz ; deci daca totusi ajunge de hirie , inseamna ca suporta o putere mult mai mica decit la 100Hz Intrebare : -cind pe un dif scrie o putere , la ce ne putem astepta ? Logic nu ar fi normal ca sa fie suportata pe tot spectrul de frecventa ? Exista standarte in acest sens sau fiecare producator face ce vrea ?-putere maxima suportabila se masoara/stabileste la impedanta nominala sau se ia pe toata banda de frecventa valoarea maxima suportabila indiferent la ce frecventa este ?-racirea bobinei este dependenta de amplasare difuzor ?adica daca este in cutie se raceste mai bine ca in aer ?

Ce ai observat tu se intampla din urmatoarea cauza.Experimental ai descoperit Fs-ul difuzorului care e in zona de 30Hz.La Fs difuzorul are cea mai mare inpedanta dar si cel mai bun randament.Cu alte cuvinte are nevoie de mult mai putina putere pt a atinge spl-ul care la atins la 100 HZ cu 100W.Asta teoretic.In realitate nu va avea acelasi spl ca la 100 HZ din cauza altr limitari.Dar daca studiem un difuzor cu Fs la 80 Hz putem evidentia mai bine fenomenul. Adica va avea acelasi(aproape) Spl la 80Hz ca si la 200 dar cu o putere mult mai mica aplicata.
Link spre comentariu

Inpedanta unui difuzor e variabila.In principiu se alege un standard de masura. Si se aplica o anumita putere in semnal roz sau alte tipuri de semnal, in toata banda de fregventa sau intr-o banda mai ingusta( specificata clar in cazul in care este un producator serios).In domeniul profesional se merge de la cateva ore spre 100 ore de functionare in care nu trebuie sa cedeze difuzorul.Si de aici se obtine puterea declarata.Dar atentie e puterea la care nu se arde bobina.Cu alte cuvinte se poate distruge mecanic daca difuzorul este folosit in alta aplicatie decat a fost proiectat, inainte sa se arda bobina.In alte aplicatii cum ar fi cele auto se folosete si putere burst, in special la difuzoarele de competie. Ele suporta mii de W pentru perioade scurte in functie de categoria la care participa.Dar alea sunt alta mancare de peste.

Link spre comentariu

Relatia frecventa-impedanta cred ca este foarte importanta , mai ales cind se acordeaza incinta foarte aproape de Fs . Daca urmarim curba , inclinam sa credem ca , cu cit ne apropiem de Fs , pentru acelasi amplificator , disponibilitatea de putere va scade din cauza cresterii impedantei . Normal , cind facem un proiect la ce ar trebui sa ne gindim ? a.la minimul de putere disponibil b. la valoarea nominala echivalenta cu valoarea standart de impedanta Acum , ce sa zic , ca daca avem deaface cu suburi , avem diferente mari intre cele doua variante , mai ales ca functionarea sub 60 hz este uzuala .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări