Vizitator Postat Decembrie 3, 2012 Partajează Postat Decembrie 3, 2012 Iata un SE foarte promitator, cu distorsiuni acceptate de 6% scoate 8w (trioda !) si merge cuminte cu 6w, chiar si cu o impendanta a transformatorului de 3K distorsiunile sint extrem de mici, PL36 cred ca poate candida alaturi de tuburile foarte audiofile si in plus este foarte ieftin si simplu de facut un asemenea amplificatorAm incercat si varianta cu negativare automata Rk=720 ohm si Ua=380v dar disipatia pe rezistor este destul de mare iar servobiasul poate fi o optiune, totusi negativarea fixa este cea mai simpla solutie, tubul sta neclintit pe curentul de 65mA dupa o ora de mers cu putere continua de 6w.Ce spuneti d-le Lazaroiu , schema merita o simulare ? Link spre comentariu
89-CEC Postat Decembrie 3, 2012 Partajează Postat Decembrie 3, 2012 Dupa cum arata schema si modul cum e prezentata nu pot sa spun decat ca este lucrare "made" @blue ; si daca e sa fie asa mai mult ca sigur ca o simulare nu ar face nimic in plus decat o confirmare a profesionalismului d-lui @ blue . Link spre comentariu
zbodeoc Postat Decembrie 3, 2012 Partajează Postat Decembrie 3, 2012 Sigur, asteptam cu mare interes ☺ Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 4, 2012 Partajează Postat Decembrie 4, 2012 Sigur, asteptam cu mare interes ☺ Va dati seama ca nu-mi permit sa verific schemele d-lui Marius,am facut asta atunci cand trebuiau lamurite niste chestii pur tehnice pentru care nu aveam suficiente informatii sau date,cazul OT100,dar acum pentru a completa "dosarul" montajelor cu E(P)L36 am facut si o simulare a schemei propuse si realizate practic de d-lui. Montajul functioneaza exact asa cum a fost gandit,dar daca-mi perimteti,as avea cateva pareri personale:- stiu ca E(P)L36 in modul trioda poate merge cu Pda pana la 20W...21W,insa eu insa as lucra cu acest tub cam pe la Pda=18W...19W,pentru o viata mai lunga a lui.- un Ra=5000ohmi ar fi mult mai potrivit pentru a ne apropia mai tare de un spectru armonic demn de un tub audiofil (analizati imaginile din simulare!)- la un Ra=5000 ohmi semnalul pe sarcina este perfect simetric (comparativ cu Ra=3.5K),puterea curata,ca sa zic asa,este de 6.5W iar pentru ureche diferenta dintre 6,5W si 8W nu cred ca este simtita,ma rog,asta-i parerea mea. Proiectul este foarte bun,simplu,usor de realizat iar performantele sunt apropiate de un SE cu tuburi consacrate ca fiind audiofile. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 4, 2012 Partajează Postat Decembrie 4, 2012 De remarcat cum se schimbă nivelul armonic II şi III(a-II-a în special pentru sarcina mai mare 5k,diferenţă semnificativă >10db în raport cu 3k5) în raport cu formă de undă sinus sau sarcina de la anod(3k5 , 5k). Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 4, 2012 Partajează Postat Decembrie 4, 2012 Multumesc d-le Lazaroiu, reiau masuratorile cu 5K si cred ca voi schimba 6N1P cu ECC88 TFK iar ca sa vedeti ce nuca tare este EL36 in urma cu citiva ani am facut un experiment cu acest tub, am ales unul extras dintr-un TV, arata vai de el, capisonul anodic se misca , la fel si bachelita, afumat pe interior si exterior iar piciorusele coclite... deci supus la 400v/80mA intr-un test SE a suportat o ora un sinus de 1Khz !! Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 4, 2012 Partajează Postat Decembrie 4, 2012 Multumesc d-le Lazaroiu, reiau masuratorile cu 5K si cred ca voi schimba 6N1P cu ECC88 TFK iar ca sa vedeti ce nuca tare este EL36 in urma cu citiva ani am facut un experiment cu acest tub, am ales unul extras dintr-un TV, arata vai de el, capisonul anodic se misca , la fel si bachelita, afumat pe interior si exterior iar piciorusele coclite... deci supus la 400v/80mA intr-un test SE a suportat o ora un sinus de 1Khz !! M-ar interesa tare mult sa gasesc ,poate are cineva familiile de caracteristici pentru E130L in modul trioda,este o lampa excelenta folosita tot in BO la TV color hibride si multumita d-lui M.Trofin, pe acest forum,am intrat in posesia a doua perechi de astfel de tuburi,cel putin dimensiunea lor fizica imi place,dar si caracteristicile sale de la "mama ei" adica pentoda,sunt excelente. Personal nu pot sa lucrez dupa ureche,as vrea sa-mi fac un model pentru ea ca trioda si apoi sa pot gandi diverse configuratii,deci pe aceasta cale cer ajutorul dv. Am o afinitate (a nu se intelege obsesie!) pentru tuburile din BO "prietenii stiu de ce!?",asa ca daca un EL36 poate ce poate ma gandesc ca un E130L ar avea si un pic mai mult "sange in instalatie"... O poza cu tuburile EL36 (PHILIPS) si E130L (PHILIPS): Link spre comentariu
zbodeoc Postat Decembrie 4, 2012 Partajează Postat Decembrie 4, 2012 Eu am gasit pe net doua surse: o pagina de vademecum si un pdf datasheet de la Philips. Modul trioda pare "pictat", din pacate puterea e mica. Mi s-ar parea interesanta abordarea ETM (enhanced triode mode) pentru un compromis de putere/calitate. Curent de atac ~20mA/100V pe G2 pentru -8V pe G1... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 4, 2012 Partajează Postat Decembrie 4, 2012 E130L este similar cu E3010 facut de TFK, pt acesta din urma gasiti toate caracteristicile inclusiv trioda si care la o prima privire aduce a 300B :101Am schimbat impendanta transformatorului la 5K si 320v/65mA dar nu pot trece de 5,5w asa ca am trecut la modificari rapide de Zsi PSF. Tubul este foarte sensibil la adaptare corecta a impendanteide sarcina, practic se vede clar ca la 400v/50mA si Z=4100 ohm sinusoida este perfecta pina la 10w !!! Micsorind sau marind Z puterea scade rapid pt acest PSF pasii de schimbare fiind de 200 ohm intre 3,5K-6,2K, repet aproape ca se comporta ca un circuit acordat in care vezi evolutia Q Link spre comentariu
zbodeoc Postat Decembrie 4, 2012 Partajează Postat Decembrie 4, 2012 ... repet aproape ca se comporta ca un circuit acordat in care vezi evolutia Q ideea asta ma bintuie la modul general, aproape ca-i o esenta... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 1, 2013 Partajează Postat Ianuarie 1, 2013 LA MULTI ANI tuturor, va doresc sanatate si dorinte implinite ! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Ianuarie 1, 2013 Partajează Postat Ianuarie 1, 2013 LA MULTI ANI tuturor, va doresc sanatate si dorinte implinite !La multi ani si dv! am un vis ,sa se epuizeze de pe planeta stocurile de tuburi care incep cu GU,se poate implini??(glumesc) Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 1, 2013 Partajează Postat Ianuarie 1, 2013 LA MULTI ANI tuturor, va doresc sanatate si dorinte implinite !La multi ani si dv! am un vis ,sa se epuizeze de pe planeta stocurile de tuburi care incep cu GU,se poate implini??(glumesc)GU50 a supravituit Apocalipsei, deci a avut dreptate hpavictor asa ca d-le Vio, trebue sa accepti ideea de convietuire alaturi de ea... pt urmatoarea suta de ani !! Link spre comentariu
Flo94 Postat Aprilie 5, 2021 Partajează Postat Aprilie 5, 2021 E un thread vechi, dar nu am mai gasit nici un alt thread legat de un amp SE cu PL36 (sau poate nu stiu eu unde sa caut). Am achizitionat de la un targ de vechituri un televizor vechi pe lampi (Sigma sau Electrotehnica, nu stiu sigur) care avea mai multe lampi (printre care si PL36) si un trafo de iesire care inca functioneaza, surprinzator. Schema din thread-ul asta este una din singurele pe care le-am gasit pe Google si m-am gandit sa ii dau o sansa. Nu am vrut sa fac nimic Hi-Fi, amplificatorul este un amplificator pentru chitara electrica (cu gain cat mai mare). Am adaptat un preamp de Marshall JCM800 (cred ca era un model din '79 la baza) si am folosit amplificatorul de aici pe post de power amp. Este primul amp pe lampi pe care l-am construit vreodata si destul de multe valori au fost alese mai degraba "ochiometric" (sau dupa ureche, in functie de cum imi placea sau nu ca suna). Are probleme, desigur, cum ar fi ca nu am gasit un trafo de putere de amp pe lampi (televizorul folosea un traf de 18 volti pentru filamente, iar restul de curent si-l lua direct de la priza!! sigur nu am vrut sa fac un "widowmaker") asa ca am folosit doua traf-uri "back to back" secundarele legate una la cealalta, 220V-24>24>220 (din care imi ies undeva in jur de 180-190 din cauza pierderilor interne), dupa redresaj si filtrare am vreo 230-240V cu care sa ma joc. Voltajul pentru filamente l-am luat, convenabil, de pe iesirile din primul traf (12-0-12, 12 pentru lampile ECC si 24 pentru PL36). Primul traf este de 36W, ceea ce il face sa se incinga destul de mult (doar filamentele mananca in jur de 1A,mai raman 2A sa imi alimenteze secundara celui de-al doilea trafo). dupa 2 ore de cantat, nu prea poti tine mana pe el mai mult de 5 secunde). O alta modificare adusa design-ului a fost schimbarea rezistentei de negativare fixa de pe catod cu una de 300R, si in paralel 2 condensatori, 220u si 100n care imi da ceea ce am inteles eu ca este o autonegativare (self-bias, nu prea cunosc termenii in romana, tot ce stiu este de pe forum-uri si videoclip-uri in engleza, dedicate amp-urilor pe lampi de chitara). Nu stiu impedanta primarei sau a secundarei pe traf-ul de iesire (pare sa fie okay intr-un difuzor de 4 Ohmi), nu era nimic notat pe el, nu am RLC metru si nici nu stiu sa masor valoarea altfel. Nu am masurat nici curentul catodului lampii de putere pentru ca nu am soclu de masura, desi banuiesc faptul ca nu e o problema daca masor cu un multimetru si crocodili intre soclu si firul care merge la Rk. Repet, nu am experiente anterioare cu lampile asa ca am sa intreb: este normal ca o lampa de putere sa se incinga mult mult mai rau decat un micut ECC?. Mentionez ca nu mi se inroseste anodul, deci ma gandesc ca am totusi o negativare nu prea "calda", dar nici nu am acea stralucire albastra pe care am tot vazut-o la EL34. E normal sau fac eu ceva gresit? Motivul pentru care negativarea nu am facut-o cu un rezistor de 1 Ohm este simplu: Nu am avut la indemana un resitor de 1 Ohm. Am incercat si modul pentoda, dar suna drastic diferit, mult mai "partait" si imi intra in oscilatie peste 50% la volum, in special atunci cand am mai multe etaje de amplificare inainte , ceea ce ma face sa cred ca am cam gresit negativarea. Schema am atasat-o mai jos, sper sa se vada bine si toata postarea este in speranta ca, dupa 8 ani, poate se mai uita cineva si peste thread-ul asta si mai fur ceva cunostinte de la cel care cunosc mai bine subiectul. Multa sanatate! Link spre comentariu
Flo94 Postat Aprilie 5, 2021 Partajează Postat Aprilie 5, 2021 Revin cu niste masuratori pe lampa de putere si corectie: la G2 este conectat un rezistor de 100Ohm (ca in schema din primul post). Am modificat Rk la 850 si am un curent de 40mA pe Rk (calculat, nu masurat, nu am reusit sa masor). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum