Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pasare Dan - Transmisie digitala radio de date


Pasare Dan

Postări Recomandate

Colectarea de date si transmiterea lor printr-o legatura radio. Caracteristici principale - emitatorul va fi alimentat de la acumulatori, consum redus (cu acumulatori tip AA, ex. GP2100, durata de viata de peste 200 de zile), fiecare emitator va avea un cod propriu, astfel incap pot fi mai multe emitatoare pentru colectarea datelor. Se impune un protocol de siguranta, astfel incat sa fim siguri ca datele receptionate sunt corecte.Monitorizarea starii acumulatorului, emitatorul va transmite permanent si nivelul acumulatorului pentru a stii din vreme cand trebuie schimbat.Receptorul - va fi mobil, de mici dimensiuni - va avea un ceas intern care va corela ceasurile receptoarelor. Memorie pentru stocarea tuturor ID-urilor emitatoarelor. Comunicatie RS232 sau USB pentru transferul datelor in PC. Afisaj lcd 2*16, acumulatori, modul incarcare acumulatori, etc.Cam asta e proiectul - nu stiu daca o sa-l pot posta full intrucat tine servici, nu ma intereseaza premiile, dar am considerat ideea interesanta. Aplicatii - pai asta e secretul - o super aplicatie.Incercati sa va ganditi la tema aceasta - jucati-va cu niste emitatoare RF care sa asigure un 50m raza de actiune minima, si vedeti consumul sau ce alte probleme intampinati.Mentionez ca schemele pentru emitator si receptor le am facute, probele cu emitatorul finalizate, mai am softul pentru receptor si implementarea tuturor functiilor. (care sunt mult mai multe).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Pasare Dan

    7

  • nicul

    2

  • yo9hrb

    1

  • vsurducan

    1

Top autori în acest subiect

Cam asta e o versiune de proba a emitatorului si receptorului.Logica:-Emitatorul (cel care culege datele si care este echipat si cu emitator si cu receptor), este comutat pe frecv de 37khz pentru consum redus. La minut, ceasul de timp real PCF8583 (sau ceva de genul asta) sa un impuls. In acest moment, uC-ul se comuta pe 4MHZ, activeaza alimentarea receptorului pentru cateva sec, si verifica daca primeste codul asociat lui.Daca primeste codul asociat, dezactiveaza receptorul, activeaza emitatorul, transmite datele, apoi trece pe frecv de 37khz. Consum real masurat pentru 37khz=50uA. Consum real masurat pentru 4Mhz - 16mA.Receptorul - cam aceeasi chestie - numai ca se selecteaza codul care se transmite, apoi transmite codul. Timp de 1 sec, activeaza receptorul si asteapta raspuns. Nu a primit, mai transmite o data si repeta.|Daca timp de un min (si ceva) nu a primit nimic, inseamna eroare la receptie.In rest - rutinele de transmisie:preambul - 5ms 1 logic 5ms 0 logic (de 8 ori).Date - 10 octeti, 1 logic=2ms, 0 logi=1ms (se pot optine viteze si mai mari)Receptia (aici e partea nasoala) - multe zgomote, etc. - vedeti softu'In varianta actuala - e ceva demonstrativ (v-am spus ca nu pot posta proiectul complet) - doar numara niste impulsuri si le transmite.Datele sunt receptionate foarte corect - nu am vazut erori, emitatorul si receptorul radio sunt de la Comet - vezi datasheet inclus.Asta pentru ca a zis cineva ca nu valoreaza nimic daca nu postez - postez - asta e tot ce pot (varianta finala nu).Poze cu receptoru' tot aici gasiti (scuze pt. calitate dar sunt facute cu un webcam).Varianta aceasta e o varianta bruta, deci bug-uri probabil ca sunt.Bilant energetic (calculat pentru o alta varianta, cu aceeasi schema dar o temporizare un pic diferita).Acumulator 4*1.2, 2100mAh.Consum mod iddle:50uA;Consum mod activat: 16mA.3 sec mod activat la minut, timp de 8 ore=>24min/zi (1.66%)rest mod iddle. (98.33)la 200 zile functionare avem 4800 ore=>4800*1.6*16mA/100=1228.8mA4800*98.3*0.05mA/100=235.92mATotal:1465mADeci, cel putin teoretic

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

@pasare danam inteles ca se transmit pulsuri modulate dupa un cod anume sau numai preambul si 80 biti (in genul rs2320) ?eu am incercat cu pcm si nu am mai reusit sa-l refac la receptie. poate imi dai si mie o idee.

Link spre comentariu

nu - transmit mai intai un preambul (adica 5ms 1 logic, 5 ms 0 logic de 8 ori). De ce asta - pentru ca sunt foarte multe zgomote pe receptor si sa pot diferentia intre inceputul unei transmisii sau zgomot aleator. Practic cand nu se transmite nimic pe receptor o sa vezi aleator 1 si 0 la frecvente mai mari.Apoi transmit datele.1 logic are o durata (aici, din cate imi aduc aminte 1ms on, 1ms off) si 0 logic (500ms on, 500ms off).Si asta e - rutinele merg perfect. Cel putin eu asa am vazut.

Link spre comentariu

ok, merci de raspuns. deci tu nu transmiti sincron, ai ceasuri diferite (chiar daca sunt pe aceeasi frecventa nu sunt perfect identice) si din cauza asta probabil ca nu poti trimite pachete prea lungi.eu am incercat ceva cu w6810 (pe ala l-am gasit) si vroiam sa transmit stream-uri continue care contineau si clock-ul (code manchester) si eventual mai multe canale multiplexate. pana acum nu am reusit sa recuperez informatia la receptie nici de pe un singur canal, dar asta e.

Link spre comentariu

Nu prea inteleg eu cum nu transmit sincron -sau cum vine ce ai spus- pot spune ca e asemanator cu codarea manchester (in durata).Eu zic ca merg si pachete lungi de date - eu masor doar durata unui impuls sa vad daca este 0 sau 1, deci e ceva diferit de RS232 unde timpii sunt ficsi.Eu zic ca se preteaza foarte bine la transmisii lungi de date (chiar cel mai bine) intrucat nu pot aparea desincronizari intre emitator si receptor.(bine - problema ar fi ca transmisia sa nu fie intrerupta, ca daca e intrerupta, pot aparea.)

Link spre comentariu

Interesant post. Dar intreb si eu (nu ma pricep prea tare, daca e o tampenie sa-mi spui :smt006 ). Daca in timpul preambulului iti apare o interferenta cu un semnal oarecare (dar care totusi pacaleste receptorul cum ca ar fi, de ex, in timpul celor 5 ms de 0 logic sa iti apara un 1 logic)? Ce se intampla in acest caz? Semnale perturbatoare gasesti, nu ar fi problema.Multumesc de atentie.

Link spre comentariu

Uita-te la rutine, cum sunt facute. Sunt citiri repetate, un prag minim si maxim de temporizare, preambulul se transmite de 8 ori, trebuie sa-l recunoasca minim o data, etc. Eu consider ca rutinele sunt deosebit de stabile.

Link spre comentariu

Continuare la ceea ce am spus mai sus...Aceleasi rutine si acelasi principiu l-am folosit la telecomanda cu 8 canale. De aia am spus ca e foarte stabila, sunt luate foarte multe precautii ca ceea ce se transmite sa fie egal cu ceea ce se primeste, ca sunt eliminate informatiile false.Asta pentru ca am vazut masinute cu telecomanda care pornesc aleatoriu (folosise un coleg o asemenea telecomanda de la o masina sa-si deschida poarta de la curte sa intre cu masina - problema era ca se mai trezea cand venea acasa cu poarta deschisa, fara s-o fi activat nimeni).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Incercati sa va ganditi la tema aceasta - jucati-va cu niste emitatoare RF care sa asigure un 50m raza de actiune minima, si vedeti consumul sau ce alte probleme intampinati.

Nu de mult am terminat de testat pe teren un transciever WIMAX (proiect colectiv hardware-software) pe 2.4Ghz si 5GHz (benzi neicentiate) care transmite si receptioneaza un videoclip si-l afiseaza pe LCD (fara a utiliza nici un PC decat la faza de loader). Raza de actiune a fost de 8.5Km (aici ne-am oprit din motive de vizibilitate directa pe dealurile Clujului).cele bune,VasileP.S. Daca va trimiteti gratuit toate sculele si piesele electronice la alti electronisti va pot trimite eu altele in loc (tot gratuit) cand va razganditi. Conditia este sa locuiti la nord de Carpati, ca-i mai ieftin.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări