masterpic77 Postat Decembrie 2, 2012 Partajează Postat Decembrie 2, 2012 Va propun o schema proiectata si realizata de mine cu urmatoarele caracteristici :- tensiune intrare 12V-15V- tensiune de iesire 40V-45V- curent de iesire 100mA-650mA reglabil din potentiometru- protectie scurt circuit pe iesire (1.1A)- protectie open circuit (50V)- sursa de curent constant ~ 17mA pentru alimentarea 1-4 led-uri(acestea sunt aprinse cand sursa este off si se sting cand este on)- randament masurat Pout/Pin de 92%- temperatura pe orice componenta nu depaseste 40'C- bobina este realizata pe miez EFD25 cu 5.5mm intrefier si este de 16uHPentru cei interesati de realizare atasaz schema,cablajul si hex-ul ,la cerere pot sa modific hex-ul pentru alte configuratii.Costul componentelor este in jurul a 30RON cu tot cu cablaj.Pentru cei care vor ceva gata facut exista un topic la servicii.Sugestiile de la cunoscatori sau alte imbunatatiri sunt binevenite. Link spre comentariu
briobit Postat Decembrie 2, 2012 Partajează Postat Decembrie 2, 2012 se poate modifica pentru un curent maxim de 1.5 - 1.7 amperi si o tensiune de lucru a ledului de 20 de volti? (am un led de 30 W si vreau sa il aprind, daca este posibil de la minim la maxim din potentiometru)lucrez la 2 scheme propuse de colegii de la surse dar daca exista si varianta aceasta de ce nu Link spre comentariu
masterpic77 Postat Decembrie 2, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2012 Testele facute de mine au fost pe un CREE de 40W : CXA2011-0000-000P00J00E3 cca 2000 lumeni la 650mA .Se poate modifica pentru 1.5A/20V (30W Pout) dar am nevoie de data-shhetul led-ului pe care il foloseti (curentul minim/maxim , tensiunea minima/maxima , rezistenta dinamica a led-ului) , astea toate pentru protectii ; daca vrei doar sa testezi led-ul poti folosi schema si hex-ul atasate doar ca , curentul maxim prin led o sa fie doar de 650mA. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 2, 2012 Partajează Postat Decembrie 2, 2012 Va propun o schema proiectata si realizata de mine cu urmatoarele caracteristici :- tensiune intrare 12V-15V- tensiune de iesire 40V-45V- curent de iesire 100mA-650mA reglabil din potentiometru- protectie scurt circuit pe iesire (1.1A)- protectie open circuit (50V)- sursa de curent constant ~ 17mA pentru alimentarea 1-4 led-uri(acestea sunt aprinse cand sursa este off si se sting cand este on)- randament masurat Pout/Pin de 92%- temperatura pe orice componenta nu depaseste 40'C- bobina este realizata pe miez EFD25 cu 5.5mm intrefier si este de 16uHPentru cei interesati de realizare atasaz schema,cablajul si hex-ul ,la cerere pot sa modific hex-ul pentru alte configuratii.Costul componentelor este in jurul a 30RON cu tot cu cablaj.Pentru cei care vor ceva gata facut exista un topic la servicii.Sugestiile de la cunoscatori sau alte imbunatatiri sunt binevenite.In primul rand felicitari pentru realizare.N-am reusit sa vad schema,doar pozele;cred ca intrefierul de 5,5mm e mare.L-ai putea reduce,reducand astfel si nr de spire.Cred ca un step-up,care sa faca cam aceleasi lucruri,se poate face mai simplu,cu UC3843,de exemplu.Daca ai putea pune schema,s-ar putea face o comparatie obiectiva.Sunt curios si cum ai comandat mosfetul,mai exact driverul folosit. Link spre comentariu
pusu Postat Decembrie 2, 2012 Partajează Postat Decembrie 2, 2012 De schema ziceam si eu in celalalt post al dvs viewtopic.php?f=33&t=134203, daca ati putea sa o postati Link spre comentariu
masterpic77 Postat Decembrie 2, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2012 In arhiva rar este schema in Eagle, dar pot sa o pun si in format jpg . Driverul pentru MOS este TC4424 (in schema apare TC4427) au acelasi footprint doar ca TC4424 are capabilitate de curent mai mare. Link spre comentariu
masterpic77 Postat Decembrie 2, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2012 Aveti schema in format jpg . Intr-adevar 5.5mm intrefier este cam mare , dar pentru siguranta ca miezul sa nu se satureze (la 30W out , peak-ul de curent prin bobina este de 5.3A -> lucreza in modul DCM). Probabil ca se poate face si cu UC3843 , dar eu sunt "dependent" de PIC-uri. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 2, 2012 Partajează Postat Decembrie 2, 2012 Semnalizarea in logica inversata a functionari sursei nu are sens deoarece cand ledul de putere se stinge nu sti daca acesta a 'murit' sau nu e alimentat sau sant conexiuni intrerupte. Din acest punct de vedere mai utila e o semnalizare directa si atunci cand nu merge ledul principal vezi imediat statusul sursei si gasesti cu usurinta defectul .Banuiesc ca acest proiect e orientat spre auto (folosirea lui TLE4247 ,unde se putea pune un 78L05/asemanator -ceva uzual) . OVP e cam mare la 50V. Deja 'pisca' si nimeni nu vrea sa se curenteze la led ,eu as limita-o la 40V .Randamentul de 92% e bun ,felicitari. Cred ca acesta poate fi crescut prin eliminarea IRFR-ului si folosirea unui tranzistor mai bengos in locul IRFZ-ului.Destul cu criticile ,doresc sa alimentez un MP-L cu acest montaj ;600mA e ok ,tensiunea aproximativa e de 21...26V problema e la PIC . Modelul pe care-l am e 16F628 , poti modifica in .asm cele necesare?Cu 3843 nu cred ca se obtine asemenea randament . Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 2, 2012 Partajează Postat Decembrie 2, 2012 Am folosit ''fratele'' mai mare,TC4422,de 9A,intr-o alta aplicatie;am fost placut surprins.In felul asta cu TC,ai rezolvat elegant doua probleme;interfata 5V/12V cat si comanda corecta a mosfetului.Altfel mosfetul era probabil,ceva mai ''cald''...Citirea curentului prin led se face pe un ohm;se mai poate micsora?Care e caderea minima de tensiune pe ea,ca PIC-ul sa functioneze corect? Cu 3843 nu cred ca se obtine asemenea randament .Pui pariu? Link spre comentariu
masterpic77 Postat Decembrie 2, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2012 Tyc -> ideea cu logica inversata este ca sa ai o lumina de veghe cand sursa este oprita (la tv-uri si altele exista un led aprins care indica starea de stand-by); IRFR-ul nu se poate elimina pentru ca ai avea tot timpul o tensiune de 12V pe iesire si nu vad cum ai face in cazul asta o protectie la un scurt pe iesire ; 50V over voltage protection am folosit pentru ca pe led-ul pe care am testat sursa (CREE 40W) tensiunea ajunge pana la 47V ; in legatura cu modificarea asm-ului pentru un PIC16F628 am sa incerc cand am ceva timp dar nu am cum sa il testez (un PIC16F684 este 5RON) nu stiu daca merita sa te zgarcesti .Pisica matache -> intr-adevar citirea de curent o fac pe 1 Ohm in cazul de fata , dar ea se modifica in functie de curentul maxim de iesire ; sigur ca se poate folosi alta valoare mai mica 100mOhm sau 10mOhm . Ideea este sa ai o tensiune cat mai mare pe ea ca sa ai rezolutie buna la citirea cu ADC ; eu am folosit pentru referinta ADC-ului 5V (stiu puteam folosi o referinta externa de ex 2.5V,dar nu am vrut sa complic montajul daca merge ok si asa) ceea inseamna la cei 10biti ai ADC-ului cam 4.88mV/LSB. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 2, 2012 Partajează Postat Decembrie 2, 2012 Sa nu ma intelegi gresit;apreciez solutiile folosite,pentru un randament cat mai bun.Adica driver dedicat,pt comanda mosfet,inductanta facuta multifilar,pe miez ferita cu intrefier, nu tor cu inductanta distribuita..In ideea imbunatatirii randamentului,am intrebat despre micsorarea rezistentei.As zice ca o precizie deosebita a curentului prin led,nici nu e necesara.Sa nu-mi spuna cineva,ca observa variatia iluminarii la o variatie a curentului de 5-10%,daca aceasta e lenta. Una peste alta o solutie eleganta,chiar daca putin complexa;spun asta ca unul care habar n-are ce face un PIC,sau cu ce se mananca. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 2, 2012 Partajează Postat Decembrie 2, 2012 Faza-i ca 628 stau de se pune praful pe ele ,probabil se cer folosite .Referinta aceea e ok pana montezi sursa in aceeasi carcasa cu ledul sau pana se incalzeste ,usor ,usor tensiunea de referinta se modifica usor cu temperatura ;o referinta de tensiune ok e cu 431 ca e termocompensat si permite si micsorarea R8 pt aceelasi curent . Sau poti sa folosesti o referinta de curent cu LM334 pe care-l termocompensezi cu 2 rezistente si o dioda . Desigur ,curentul se poate citi si cu un transformator de curent care scoate o tensiune la un curent mult mai mic dar in acest fel (cu traf) creste randamentul -garantat ca traful are primarul sub 1 ohm ,mult sub 1 ohm.Tin pariul!Cat despre sculele cu lumina de st-by ,la alea nu te apuci sa verifici conexiunile. Link spre comentariu
masterpic77 Postat Decembrie 2, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2012 Merci de aprecieri ; ideea mea a fost sa fac o sursa de curent constant la care sa nu trebuiasca sa modific PCB-ul (doar valori de componente si soft) pentru puteri de iesire de pana la 30W,adica ceva universal. Link spre comentariu
masterpic77 Postat Decembrie 2, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2012 Din data-sheetul de la TLE4274 se vede abaterea maxima a tensiunii de iesire in functie de temperatura si este undeva in jurul 0.05V pentru Tj=0-120'C ; in cazul meu in loc sa am 5V/1024=4.88mV/LSB voi avea 5.05V/1024 =4.93mV/LSB ceea ce nu mi se pare deloc critic. Sigur cea mai buna rezolutie o ai cu o referinta externa termocompensata, asta daca ochiul face diferenta la cei cativa mA in plus sau minus.In legatura cu citirea curentului prin transformator in primul rand cred ca se complica montajul si in al doilea rand nu stiu cum poti citi un curent continuu cu un transformator.Pentru lumina de stand-by pentru cine vrea modific asm-ul conform cerintei ,mie asa mi s-a parut OK sa nu bajbai pe intuneric avand in vedere ca eu o folosesc pentru iluminarea atelierului meu. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 2, 2012 Partajează Postat Decembrie 2, 2012 Curentul continuu nu il masoara dar curentul continuu pulsatoriu da. Ochiul uman are inertie de aceea nu vedem cand se stinge ledul . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum