Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controler panou solar ACM

dacianu11

Postări Recomandate

Azi am cumparat termistorii si integratul iar acuma seara am facut montajulsi vreau sa spun ca merge super bine, dar in locul semireglabilului de 10k am pus unul 50k. Cu cel de 10k nu puteam sa fac reglajele bine,iar cu cel de 50k merge perfect. :101 "pisica matache", multumesc foarte mult, meritati o cinste buna :smt103: icon_jook

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dacianu11

42

• grifonul_alb

4

Am desenat si varianta dubla. Ma gandesc cu o parte sa comand pompa dintre panoul solar si boiler iar cu cealalta parte sa comand pompa dintre puffer si boiler, adica daca boilerul e setat pe 50 de grade iar in puffer am 40, pompa o sa funcioneze degeaba. Cu acest controler pompa o sa functioneze doar atunci cand temperatura din puffer e mai mare sau egala cu cea din boiler.Nu pre ma pricep la proiectare, dar sper sa se inteleaga.

post-65904-139829538202_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Scuze pentru ignoranta;ce este si ce face puffer-ul asta?PSAi inteles cum functioneaza un comparator?Daca da,poti modifica schema sa lucreze ca termostat,sa mentii o temperatura constanta intr-o incinta?Apropo de asta e un proverb..''Daca-i dai un peste unui om,il hranesti o zi,...daca il inveti sa pescuiasca,il vei hrani toata viata...Ti-am urmarit postarile de la ''Alimentatoare'' si anume realizarea invertorului 12V/220V....Tot respectul!Cati ani ai?

Link spre comentariu
Scuze pentru ignoranta;ce este si ce face puffer-ul asta?

Pufferul este un boiler tampon de 1000L in cazul meu, intre cazanul pe lemne si calorifere. Asigura o autonomie mult mai mare si nu numai. Pentru mai multe detalii pentru cei interesati despe cum l-am facut aici:http://forum.softpedia.com/topic/628679-acumulatoare-de-caldura-rezervoare-acumulare-puffer/page__st__1026Ultima postare de pe pagina

Ai inteles cum functioneaza un comparator?

Daca da,poti modifica schema sa lucreze ca termostat,sa mentii o temperatura constanta intr-o incinta?

Nu pot sa spun ca am nteles 100% modul in care functioneaza aceasta schema, insa "cred" ca pot sa o modific ca sa o folosesc pe post de termostat ca sa mentin temperatura constanta intr-o incapere, de fapt schema in sine este intr-un anumit fel un termostat. Compara 2 temperaturi si in functie de asta cupleaza sau decupleaza.

Ti-am urmarit postarile de la ''Alimentatoare'' si anume realizarea invertorului 12V/220V....

Tot respectul!

Multumesc! Mai am de lucru inca la acel invertor, din pacate a trecut pe locul 2 in lista prioritatilor
Cati ani ai?
Am 32 de ani, cam tarziu sa ma apuc de electronica, dar imi place...
Link spre comentariu

Scuze de intarziere cu schema de controller temperatura panou solar si nu numai.Astazi am reusit sa regasesc schema scanata. Eu am facut acest montaj si functioneaza foarte bine. Dar, cred ca, si cel care l-ai facut tu este bun.

post-38254-139829539608_thumb.jpg

post-38254-139829539618_thumb.jpg

Link spre comentariu

Multumeswc pentru schema,am facut deja schema care mi-a dat-o "pisica matache" si merge foarte bine. Am vazut ca activati si pe softpedia, senzorul din panou unde credeti ca ar trebui pus, pe captator, pe teava sau trebuie sa stea in aer sa nu atinga nimic? Eu ma gandeam sa il pun pe teava.Si daca tot am facut controlerul, vreau sa merg un pic si mai departe si sa fac si un termometru digital care sa imi indice temperatura din panoul solar, iar apoi tot montajul sa il pun intr-o cutie de la sursa de calculator, unde sa am un potentiometru din care sa reglez diferenta de temperatura la care cupleazaa pompa, led care indica functionarea controlerului, led care indica functionarea pompei si un display care indica temperatura din panou.Stiti vreo schema de termometru digital? Intradevar e o provocare pentru mine pentru ca nu am mai facut asa ceva si nici nu stiu cu ce se mananca, dar vreau sa incerc. Eventul un link de unde as putea sa ma informez mai mult in privinta termometrelor digitale.Daca reusesc sa fac termometru digital, ulterior poate mai adaug cateva optiuni.Va multumesc!

Link spre comentariu

Senzorul ar fi bine sa-l bagi intr-o teaca si aceasta in partea superioara a panoului, in teava prin care circula agentul termic. Senzorul sa se afle cel putin 7 cm in interiorul panoului. La inceput eu am montat senzorul pe teava, la 2 cm in interiorul panoului. Si nu citea prea bine din cauza caldurii din interiorul panoului. Apoi l-am montatin exteriorul panoului, tot pe teava. Nici asa nu era bine. Anul acesta (2012) l-am montat intr-o teaca confectionata din teava mai subtire de la aerul conditionat sia functionat corect.Referitor la termometru digital, cred ca ar merge un simplu volmetru electronic , cel mai ieftin, dar recalibrat pentru a afisa caderea de tensiune/ temperatura pe senzorul de temperatura. La montajul recomandat de mine senzorii LM335 sunt cu iesirea liniara , deci din valoarea scoasa de ei scazi 2,73 V si afli valoarea temperaturii (exemplu: senzorul arata/scoate 3,00 V - 2,73 V = 0,27 V --> deci temperatura este 27 grade Celsius ).

Link spre comentariu

Anul acesta (2012) l-am montat intr-o teaca confectionata din teava mai subtire de la aerul conditionat sia functionat corect.

Teaca cu senzor unde ati montat-o, tot pe teava sau in interiorul tevi/serpentinei?
Link spre comentariu

Multumesc!Cat despre voltmetru digital, nu stiu daca ma descurc cu recalibrarea si alte cele. Mai astept, poate totusi are cineva vreo schema de termometru digital. Ma descurc mult mai bine daca am o schema pe care sa o realizez, eventual sa ii mai adaug mici "brizbrizuri".

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Conectand Dp1 sau Dp2-3 la masa,se aprinde unul din punctele ce separa digitii.Nu stiu ce display se foloseste;despre voltmetrul cu ICL7107,s-a discutat aici viewtopic.php?f=14&t=79136&p=1159122#p1159122Exista si o alta varianta de cablaj,ce foloseste alt afisaj.Practic merge orice afisaj anod comun,dar sa nu fie multiplexat.N-am facut termometrul,schema pare in regula;am facut insa mai multe voltmetre cu vechiul MMC7107,care s-au gasit pe forum,destul de ieftin.

Link spre comentariu

O sa mai caut si alte scheme,iar intre timp o sa caut sa ma documentez nitel despre display-uri ca nu stiu absolut nimic despre ele. Daca nu stiu deloc felul de functionare.....cam greu pentru mine...

Link spre comentariu

Exista o vorba: "nemultumitului i se ia darul", sper sa nu se aplice si la mine.

Pana mai studiez eu putin display-urile vreau sa mai fac ceva....O sa pun tot montajul intr-o cutie de sursa de calculator, iar in loc de traf pe tole vreau sa transform direct de la 220ac, la 12cc. Stiu ca e mai periculos, ca nu e indicat, ca e mai simplu cu un traf, dar am peste 10 trafuri si niciunul nu scoate 12v. Decat sa rebobinez un traf mic cu sarma foarte subtire, si ma trezesc ca se mai si incalzeste ca nu e dimensionat primarul bine, (trafurile ieftine sunt bobinate pentru 40-45Hz, fac economie la sarma) prefer sa fac un "traf electronic"

Pentru asta a gasit urmatoarea schema:http://electroschematics.com/5499/transformerless-power-supply/ Ce parere aveti, e functionala schema, daca da, ce trebuie modificat pentru 12v?

Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări